Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

24 servis pembersihan rumah profesional di Malaysia

test

Sudah bosan serta letih untuk membersihkan rumah dan ingin serahkan sahaja kepada mereka yang profesional? Di sini, kami kongsikan senarai 24 servis khidmat pembersihan yang terbaik, servis disinfeksi (nyahkuman) serta khidmat pembantu rumah yang anda boleh gunakan di Malaysia untuk memastikan rumah anda kemas dan bersih.

Artikel ini diterjemah dari Professional house cleaning services in Malaysia oleh Nur Sabihah.

Servis-pembersihan-rumah-profesional-Malaysia
© serezniy | 123rf

Membersihkan rumah bukanlah perkara yang mudah. Untuk mengekalkan keadaan rumah yang bersih, anda perlu sentiasa membersihkan rumah, bukan sahaja hanya sekadar menyapu lantai dan mengelap permukaan perabot, tetapi pembersihan menyeluruh bagi setiap pelusuk rumah supaya bersih daripada habuk serta kotoran. Apa yang penting, pembersihan rumah perlu sering dilakukan kerana apabila tiba masanya untuk melakukan pembersihan secara menyeluruh, anda tidak perlu menghabiskan masa berhari-hari supaya rumah anda kelihatan baharu semula. 

Bukan itu sahaja, proses pembersihan ini memerlukan kerja keras, lebih-lebih lagi sekiranya anda berkerja sepenuh masa. Cuba bayangkan, setelah seharian bekerja di tempat kerja, pastinya anda hanya ingin berbaring untuk berehat, menonton Netflix atau bermain permainan video (video game) untuk menghilangkan stres. Jujur sahaja, untuk basuh baju pun sudah tidak ada tenaga.

Syukurlah, pada zaman kini, ada servis untuk segalanya. Taip sahaja “servis khidmat pembersihan rumah berdekatan saya”, anda pasti akan temui pelbagai servis khidmat pembersihan rumah, untuk memastikan rumah anda kekal bersih dan kemas. Jom kita lihat servis khidmat pembersihan rumah yang terbaik di Malaysia –  ada di antaranya boleh dijumpai di Kaodim Malaysia. 

BACA: Apa yang anda perlu tahu mengenai servis pembersihan rumah profesional di Malaysia

Servis Pembersihan Rumah di KL 

1. MJ Cleaning Solutions

MJ-Cleaning-Solutions-Servis-Pembersihan-Rumah-di-KL-
© MJ CLeaning Solutions

Dengan lebih 10 tahun pengalaman dalam industri pembersihan, pastinya MJ Cleaning Solutions dapat memberikan servis yang terbaik bagi pelanggan mereka. Antara servis  mereka yang popular ialah pembantu rumah separuh masa bagi pelanggan di unit kediaman dan unit komersial. Selain itu, mereka juga menyediakan perkhidmatan pembersihan khusus seperti pembersihan karpet, pembersihan lantai dan sebagainya. 

Kepakaran: Servis pembantu rumah separuh masa

Jenis servis: Pembersihan asas rumah, pembersihan asas pejabat, projek berkontrak, servis pembersihan karpet dan pembersihan lantai. 

Harga: Bermula RM85

Waktu Operasi: 8:30 pagi – 6 petang

Kawasan yang diliputi: Pusat Bandar KL, Cheras, Ampang, Sg Long dan Mahkota Cheras

Laman web: https://www.mjcs.my/ 

Alamat: No.57G, Jalan Jintan Manis, Taman Supreme, 56100 Kuala Lumpur

Nombor untuk dihubungi: 03-23030936

2. Maideasy

Maideasy merupakan jenama tempatan Malaysia serta merupakan salah satu servis khidmat pembersihan yang terkenal di  Malaysia. Terdapat tiga jenis servis yang boleh dipilih bermula – Pembersihan Asas, Pembersihan sebelum pindah masuk dan Pembersihan Menyeluruh – dan datang dalam setiap pakej. Bagi pembersihan asas, tukang cuci atau pembantu rumah akan membersihkan ruang tamu, dapur, bilik tidur dan bilik air. Maideasy tidak menawarkan pembersihan mendalam atau sebarang servis disinfeksi buat masa sekarang. 

Kepakaran : Pembersihan kediaman asas. 

Jenis servis: Pembersihan rumah asas, pembersihan pindah masuk/ keluar serta pembersihan menyeluruh. 

Harga: 

 • Pembersihan asas rumah: Bermula RM60
 • Pembersihan  sebelum berpindah masuk: Bermula RM 260
 • Pembersihan menyeluruh: Bermula RM 300

Waktu Operasi: 9 pagi – 5 petang

Kawasan yang diliputi: Kuala Lumpur, Selangor, Putrajaya

Laman web: https://www.maideasy.my/

Alamat: D-16-07, Menara Suezcap 1,KL Gateway, No. 2 Jalan Kerinchi, Gerbang Kerinchi Lestari, 59200, Kuala Lumpur

Nombor untuk dihubungi: 1700-81-MAID

3.  Ace and Shine Cleaning Services

Berpusat di Kuala Lumpur , Ace and Shine menyediakan servis pembersihan bagi unit kediaman rumah  serta bangunan komersial atau pejabat di Lembah Klang. Dengan lebih daripada 15 tahun pengalaman, anda tidak perlu ragu-ragu lagi dengan khidmat tukang cuci profesional serta pembantu rumah separuh masa syarikat ini yang terlatih dalam mengendalikan pelbagai tugas. Apa yang menarik, sekiranya kualiti servis yang ditawarkan tidak memuaskan, mereka berjanji akan datang kembali untuk membaiki keadaan sehingga anda berpuas hati sepenuhnya. Bukan itu sahaja, mereka juga membekalkan peralatan mencuci serta kebanyakan produk pembersihan yang digunakan mereka mesra alam. 

Kepakaran: Pembersihan unit kediaman dan unit komersial. 

Jenis servis: Pembersihan sebelum berpindah masuk/ keluar, pembersihan selepas renovasi, pembantu rumah separuh masa

Harga: 

 • Pembersihan asas rumah: Bermula RM90
 • Pembersihan sebelum berpindah masuk/ keluar atau selepas renovasi: Bermula RM300

Waktu Operasi: 9 pagi  – 6 petang

Laman web: https://aceandshine.com/ 

Alamat: 38-A, Jalan SS 2/10, SS 2, 47400 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

Nombor untuk dihubungi: 010-799 9987

BACA : Produk pencuci rumah yang biasa digunakan ini boleh menghapuskan virus

4. Kleencon Cleaning Services

Kleencon-Cleaning-Services-Servis-Pembersihan-Rumah-di-KL
© Kleencon Cleaning Services

Syarikat ini komited dalam menyediakan servis pembersihan yang berkualiti serta berbaloi dengan wang yang dibayar. Fokus syarikat Kleencon pula ialah servis pembersihan bagi pelanggan di  Kuala Lumpur dan Selangor. Mereka mempunyai pasukan khas profesional yang menyediakan khidmat khusus bagi pembersihan rumah, pembersihan karpet, pembersihan tingkap dan pembersihan dan proses menurap batu semulajadi. Selain itu, syarikat pembersihan ini turut menawarkan servis lain seperti pembersihan kolam renang, pembersihan sewaktu berpindah masuk, pembersihan selepas renovasi dan sebagainya. 

Kepakaran: Pembersihan sewaktu berpindah masuk dan pembersihan selepas renovasi

Jenis servis: Pembersihan sebelum berpindah masuk dan pembersihan selepas renovasi, pembersihan karpet dan sofa, pembersihan kolam renang, pembersihan luaran bagi papan tanda dan bangunan.

Harga: 

 • Pakej pembersihan 3 jam: Bermula RM870
 • Pakej pembersihan 6 jam: Bermula RM1,470

*Semua pakej dilengkapi dengan tukang cuci, seorang penyelia, seorang tukang sental, mesin vakum khas, bahan pencuci kimia, alat pembersihan, tangga dan pengangkutan bagi tukang cuci. 

Waktu Operasi: 9 pagi – 5 petang

Kawasan yang diliputi: Kuala Lumpur, Selangor

Laman web: https://www.facebook.com/kleencon/

Alamat: 36,Jalan 4/27B, Desa Setapak, 53300 Kuala Lumpur

Nombor untuk dihubungi: 016-506-7378

5. Eco Technology Cleaning

Eco-Technology-Cleaning-Servis-Pembersihan-Rumah-di-KL
© Eco Technology Cleaning

Seterusnya, syarikat pembersihan tempatan ini menjamin perkhidmatan yang berkualiti serta menepati masa apabila anda menggunakan servis mereka. Dengan kepakaran bagi unit kediaman serta komersial, Eco Technology Cleaning menggunakan peralatan dengan teknologi terkini untuk membersihkan premis dan berjanji untuk meninggalkan kawasan anda berkilat tanpa habuk. Selain itu, pembersihan tilam, karpet dan sofa turut disediakan. Jika masih kurang pasti dengan servis mereka, apa yang menarik, anda boleh meminta demo percuma bagi memastikan perkhidmatan mereka menepati kualiti seperti yang dijanjikan. 

Kepakaran: Servis pembersihan profesional

Jenis servis: Pembersihan tilam, pembersihan sofa, pembersihan karpet, pembersihan langsir, pembersihan kerusi kereta, pembersihan sebelum berpindah masuk/keluar, dan servis sanitasi serta disinfeksi

Harga: Disediakan berdasarkan permintaan 

Waktu Operasi: 10 AM – 6 PM

Kawasan yang diliputi: Lembah Klang, Penang, Seremban, Johor Bahru

Laman web: https://ecotechcleaning.com/ 

Alamat: D-05-07 Medan Connaught Centre Point, Cheras, 56000 Kuala Lumpur

Nombor untuk dihubungi: 03-9101 1606, 016-7160 960

6. Big Family Cleaning Service

Sebagai salah satu agensi servis khidmat pembantu rumah yang terkemuka di Malaysia, Big Family Cleaning Service menawarkan tukang cuci profesional yang terlatih dan pembantu rumah untuk membersihkan rumah anda dengan efektif. Setiap tukang cuci ini dipilih dan dilatih di pusat latihan supaya mereka mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang betul sebelum mereka ditugaskan ke rumah anda. 

Kepakaran: Pembersihan rumah kediaman

Jenis servis: Servis pembersihan unit komersial/pejabat, pembersihan selepas renovasi, pembersihan sebelum berpindah masuk/keluar, servis pembersihan bagi acara, servis pembersihan karpet, servis pembersihan luaran kaca, servis menggilapkan lantai, servis pembersihan Airbnb.

Harga: Disediakan berdasarkan permintaan

Waktu Operasi: 8 pagi – 6 petang

Kawasan yang diliputi: Setapak, Wangsa Maju, Melawati, Gombak, Ampang, Cheras dan tempat lain di  Kuala Lumpur dan Selangor

Laman web: http://bigfamilycleaning.com/ 

Nombor untuk dihubungi: 012-5654119, 018-2524119

Servis Pembersihan Rumah di Petaling Jaya

7. Le ‘Kas Services

le-kas-services-Servis-Pembersihan-Rumah-di-Petaling-Jaya
© Le ‘Kas Services

Ditubuhkan pada tahun 2005, Le ‘Kas Services merupakan servis pembersihan yang mempunyai kepakaran dalam kesemua aspek kehidupan moden dan kawasan bekerja – rumah kediaman, bangunan komersial, gudang, pusat perniagaan runcit atau pejabat. Selain menyediakan pengurusan pembersihan profesional dengan kualiti yang terbaik, mereka juga menggunakan bahan pencuci yang mesra alam. 

Kepakaran: Pembersihan rumah kediaman dan unit komersial 

Jenis servis: Pembersihan unit komersial, industri, perniagaan runcit dan unit kediaman, membaik pulih karpet serta jubin, pengurusan sisa buangan, pembersihan profesional kereta serta menggilapkan kereta, servis pembersihan sebelum berpindah masuk/ keluar, dan pembersihan selepas renovasi. 

Harga: 

 • Kediaman: RM35 dan ke atas
 • Korporat: RM1,600 dan ke atas

*Harga akan bergantung kepada permintaan klien. 

Waktu Operasi: 8 pagi – 6 petang

Kawasan yang diliputi: 

 • Kediaman: Sunway, Subang Jaya, USJ, Kelana Jaya, Shah Alam
 • Syarikat korporat: Semenanjung Malaysia

Laman web: https://lekasservices.com/ 

Alamat: 633, Level 6, Block B, Mentari Business Park, Jalan PJS 8/5, Petaling Jaya, Selangor

Nombor untuk dihubungi: 010-225 6447

BACA: Bagaimana cara untuk menyelesaikan masalah sinki tersumbat?

8. Maclean Services

Sejak ditubuhkan pada tahun 1979, Maclean merupakan salah satu servis pembersihan rumah yang paling lama bertahan di Malaysia. Sebut sahaja apa jua jenis  servis pembersihan daripada  pembersihan menyeluruh, pembersihan karpet kepada servis kawalan serangga perosak, penjagaan batu dan membaik pulih serta servis disinfeksi, semuanya disediakan oleh mereka. Selain dari rumah kediaman, mereka juga menawarkan servis pembersihan khusus bagi perniagaan runcit, unit pendidikan, unit pengilang, pembinaan dan pejabat korporat. 

Kepakaran: Pembersihan menyeluruh domestik, servis pembersihan pejabat, pembersihan unit industri skala besar. 

Jenis servis: Pembersihan penyelenggaraan, pembersihan selepas pembinaan, pembersihan menyeluruh, pembersihan pejabat dan tukang bancuh air, pembersihan upholsteri, pembersihan permukaan bangunan luar,  servis bagi static dissipative , servis disinfeksi, bilik bersih bebas habuk, servis pembersihan dan tandas, servis landskap, servis kawalan serangga perosak, pembersihan HACCP dan sanitasi serta pelupusan sisa buangan

Harga: Disediakan berdasarkan permintaan 

Waktu Operasi: 8:30 pagi hingga  5:30 petang (Isnin hingga Jumaat)

Kawasan yang diliputi: Lembah Klang  dan kawasan utara

Laman web: https://www.maclean.com.my/ 

Alamat: 3, Jalan PJS 5/26, Taman Desaria, 46000 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Nombor untuk dihubungi: 03-7773 0300

9. Kilat Kilat 

Perjalanan Kilat Kilat dalam industri pembersihan bermula pada tahun 2009 bermula dengan hanya sekumpulan pembantu rumah. 12 tahun kemudian, mereka telah mengendalikan lebih daripada  3,000 klien daripada unit kediaman hinggalah perniagaan komersial. Apa yang menarik perhatian klien mereka ialah dedikasi syarikat ini  untuk memberikan hasil yang sempurna. Kesemua tukang cuci mereka akan menjalani latihan pengurusan rumah sebelum dihantar bekerja dan inilah yang menjadikan servis mereka antara yang terbaik. 

Kepakaran: Servis pembersihan asas rumah dan pejabat

Jenis servis: Servis pembersihan rumah, pembersihan selepas renovasi dan servis pembersihan pejabat

Harga: 

 • Rumah: Bermula RM100
 • Pejabat: Bermula RM60

Waktu Operasi: 8 pagi – 6 petang

Kawasan yang diliputi: Lembah Klang

Laman web: https://www.kilatpro.com/ 

Alamat: 3a-11-11, Block 3A, Icon City, Sungai Way Free Trade Industrial Zone, 46300 Petaling Jaya, Selangor

Nombor untuk dihubungi: 010-247 4083

Servis Pembersihan Rumah di  Subang Jaya

10. DCS Maju

Sebut sahaja berkaitan pembersihan, DCS Maju hanya mempunyai satu objektif iaitu memenuhi segala keperluan pelanggan mereka supaya mereka berpuas hati dengan servis yang disediakan. Syarikat ini mempunyai banyak perkara yang boleh dibanggakan, namun ini paling menarik perhatian kami, iaitu mereka hanya mengambil pekerja yang mempunyai sekurang-kurangnya 3 tahun pengalaman dalam sektor pembersihan bagi memastikan servis yang disediakan sentiasa berkualiti. 

Kepakaran: Pembersihan unit komersial

Jenis servis: Pembersihan unit komersial, pembersihan unit kediaman, khidmat tukang cuci, penyenggaraan hartanah, pembersihan tingkat bagi kediaman bertingkat tinggi, servis pembersihan karpet dan penyenggaraan umum 

Harga: Disediakan atas permintaan 

Kawasan yang diliputi: Lembah Klang

Laman web: https://www.dcsmaju.com/ 

Alamat: A-06-29, Sunway Geo, Jalan Lagoon Selatan, Bandar Sunway, 47500 UEP Subang Jaya, Selangor.

Nombor untuk dihubungi: 016-311 9447

Servis Pembersihan Rumah di Puchong

11. Ultra Cleaning 

ultra-cleaning-Servis-Pembersihan-Rumah-di-Puchong
© Ultra Cleaning

Bertempat di Puchong, Ultra Cleaning telah ditubuhkan pada 2013 dengan menyediakan servis pembersihan separuh masa bagi penduduk di Puchong. Mereka telah mengembangkan perniagaan mereka sejak beberapa tahun ini dan menyediakan servis pembersihan secara kontrak dan juga bukan kontrak bagi unit kediaman dan unit komersial di Lembah  Klang. Malah, mereka juga baru sahaja memperoleh pengiktirafan CIDB Certificate daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Kepakaran: Pembersihan asas rumah dan pembersihan pejabat berkontrak

Jenis servis: Tukang cuci separuh masa untuk digajikan, pengurusan pekerja asing, pembersihan sebelum berpindah masuk/ keluar, pembersihan selepas renovasi, pembersihan permukaan bangunan luar dan servis disinfeksi

Harga: Bermula RM 200

Waktu Operasi: 8 pagi – 8 malam (Isnin – Sabtu)

Kawasan yang diliputi: Lembah Klang, Petaling Jaya (bagi servis pembersihan separuh masa)

Laman web: https://www.ultracleaning.com.my/ 

Alamat: No 91-1, Jalan Puteri 5/7, Bandar Puteri, 47100 Puchong Selangor

Nombor untuk dihubungi: 03-80667990 

BACA: Pastikan peti sejuk anda betul-betul bersih dengan 11 langkah ini

12. MegaJadi Hygiene Solutions

megajadi-hygiene-solutions-Servis-Pembersihan-Rumah-di-Puchong
© MegaJadi Hygiene Solutions

Jika anda ingin mencari suatu tempat yang menawarkan segala jenis servis pembersihan,tidak kira bagi kediaman, unit komersial, pejabat, atau kawasan industri sekalipun, MegaJadi merupakan jawapan anda. Mereka mempunyai kepakaran khusus bagi pembersihan kediaman bertingkat tinggi, pembersihan sebelum renovasi, pembersihan selepas renovasi dan servis penyenggaraan kebersihan seperti membersihkan karpet, langsir serta lantai. Mereka turut menggunakan produk Eco Air Care sewaktu pembersihan bagi mengurangkan pencemaran udara. 

Kepakaran: Servis pembersihan profesional 

Jenis servis: Penjagaan membaik pulih lantai, servis disinfeksi, servis pembersihan selepas pembinaan dan servis pembersihan tangki air

Harga: Disediakan berdasarkan permintaan

Waktu Operasi: 8 pagi – 5 petang (Isnin hingga Jumaat)

Kawasan yang diliputi: 

 • Penjagaan lantai (Kluang, Johor Bahru, Melaka)
 • Rawatan Formaldehyde (Kluang, Johor Bahru, Melaka)
 • Pembersihan selepas pembinaan (Kluang, Johor Bahru, Melaka)
 • Tangki air (Kluang, Johor Bahru, Melaka)
 • Pembersihan tingkap bagi unit bertingkat tinggi (Kluang, Johor Bahru, Melaka)
 • Pembersihan karpet (Kluang, Johor Bahru)
 • Pembersihan Alucubond  (Kluang, Johor Bahru, Melaka)
 • Disinfeksi (Kluang, Johor Bahru, Melaka)

Laman web: https://www.megajadi.com/ 

Alamat: 44, Jalan 1, Taman Sri Kluang, 86000, Kluang, Johor

Nombor untuk dihubungi: 013-720 8933

Servis pembersihan rumah di  Shah Alam

13. Banana Cleaning

Banana Cleaning mempunyai lebih daripada 10 tahun pengalaman dalam industri pembersihan dan berazam untuk menjadi salah satu peneraju utama dalam industri ini.  Sebagai sebuah syarikat bersepadu yang menyediakan servis pembersihan yang berkualiti tinggi serta boleh dipercayai, mereka mempunyai pasukan pekerja yang terlatih serta mengamalkan standard yang ketat agar kualiti kerja yang tinggi dapat dicapai bagi setiap pelanggan. Jika anda tidak berpuas hati dengan khidmat mereka, hubungi sahaja dalam masa 24  jam bagi menyelesaikan isu yang timbul.

Kepakaran: Pembersihan asas rumah

Jenis servis:Pembersihan apartmen/ kondo, servis kawalan serangga perosak, servis pembersihan pejabat dan servis disinfeksi

Harga: Disediakan berdasarkan permintaan 

Waktu Operasi: Dibuka 24 jam

Kawasan yang diliputi: Kota Kemuning, Shah Alam

Laman web: https://www.bananacleaning.com.my/ 

Alamat: 23, Jalan Kemuning Bayu 33/30d, Kemuning Utama, 40400 Shah Alam, Selangor

Nombor untuk dihubungi: 03-5131 3565, 016-274 4828

14. Adani Cleaning Sdn Bhd

Adani Cleaning berbangga menyediakan servis yang fleksibel bagi semua pelanggan mereka. Setelah berada dalam industri hampir mencecah 10 tahun, mereka tahu setiap kerja pembersihan mempunyai caranya yang tersendiri. Setiap daripada pekerja mereka telah dilatih untuk mengendalikan pelbagai jenis peralatan dan mesin. Hasilnya, kejayaan mereka dalam industri ini berjaya mendapatkan kepercayaan pelanggan yang datang kembali mendapatkan perkhidmatan mereka.

Kepakaran: Pembersihan unit komersial 

Jenis servis: Pembersihan pejabat, pembersihan unit industri, pembersihan kilang,  pusat membeli belah dan pembersihan kedai runcit, pembersihan asas rumah, pembersihan selepas renovasi, pembersihan sebelum berpindah masuk/keluar dan membersihkan serta menggilap lantai

Harga: Disediakan berdasarkan permintaan

Kawasan yang diliputi: Shah Alam

Laman web: http://www.adanicleaningsdnbhd.com/ 

Alamat: 1-01, Metia Residence Office, No.5 Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam Selangor Darul Ehsan.

Nombor untuk dihubungi: 035891 7255/012-204 3156

Servis Pembersihan Rumah di Klang

15. Delux Cleaning Sdn Bhd 

Membawa orang asing ke dalam rumah untuk membersihkannya, bukanlah sesuatu yang mudah. Oleh itu, Delux Cleaning  merupakan salah satu syarikat yang akan membuat semakan latar belakang kepada semua tukang cuci mereka agar mereka boleh menyediakan servis yang memuaskan tanpa sebarang rasa ragu-ragu. Selain itu, syarikat ini turut menawarkan kadar  harga yang berpatutan yang mampu dimiliki oleh anda tanpa perlu terlalu bimbangkan kos yang tinggi. 

Kepakaran : Pembersihan khas

Jenis servis: Pembersihan berkontrak, pembersihan sebelum berpindah masuk/keluar, pembersihan bagi pengurusan hartanah, pembersihan pejabat, pembersihan pengilangan, pembersihan pusat membeli belah, pembersihan pasar raya, pembersihan gudang

Harga : Disediakan berdasarkan permintaan

Waktu Operasi: 9 pagi– 6 petang (Isnin – Jumaat), 9 pagi  – 1  petang (Sabtu – Ahad)

Kawasan yang diliputi: Klang

Laman web: https://deluxcleaning.com.my/ 

Alamat: No. 25A, Jalan Bayu Tinggi 1A, Batu Unjur, 41200 Klang

Nombor untuk dihubungi: 03-3324 0823/03-3319 3823

Servis pembersihan di Penang 

16. CleaNeat Cleaning Service

cleaneat-cleaning-services-Servis-pembersihan-di-Penang-
© CleaNeat Cleaning Services

Bertempat di Penang, CleaNeat merupakan servis pembersihan yang sentiasa mengutamakan pelanggan dengan menyediakan perkhidmatan serta pengalaman yang sesuai dengan kehendak, pilihan serta lokasi pelanggan. Tidak kira sama ada anda hanya perlukan seseorang untuk menjaga kebersihan rumah atau anda berada dalam kecemasan serta memerlukan khidmat pembersihan untuk membersihkan segala kotoran dengan segera, mereka akan lakukannya sementara anda berehat. 

Kepakaran : Pembersihan berkontrak unit komersial

Jenis servis: Pembersihan berkontrak, pembersihan unit kediaman, pembersihan unit komersial, pembersihan pembinaan, servis penyenggaraan laman dan servis sanitasi serta disinfeksi 

Harga; Disediakan berdasarkan permintaan

Waktu Operasi: 9 pagi – 5 petang (Isnin – Jumaat), 9 pagi – 1 petang (Sabtu)

Kawasan yang diliputi: Penang

Laman web: http://www.cleaneat.com.my/ 

Alamat: 1st Floor, 2495, Jalan Sultan Azlan Shah, Kampung Gelugor, 11700 Gelugor, Penang.

Nombor untuk dihubungi: 012-447 7715

BACA: 5 produk pencuci mesra alam untuk rumah anda

17. WnJ Services

Boleh diharap, boleh dipercayai serta efisien – merupakan tiga perkara yang menjadi keutamaan oleh WnJ Services sekiranya anda memilih servis pembersihan mereka. Dengan lebih 30 tahun pengalaman dalam pembersihan berkontrak bagi kediaman rumah, unit komersial serta kawasan industri, mereka mampu mengendalikan segala jenis habuk dan kekotoran. Anda juga boleh meminta servis pembersihan lain berdasarkan keperluan anda. 

Kepakaran : Pembersihan berkontrak

Jenis servis: Pembersihan asas rumah, penyenggaraan kebun dan landskap, pembersihan karpet, servis penyenggaraan, pembersihan sebelum berpindah masuk dan pembersihan selepas renovasi

Harga: Bermula RM15 sejam 

Kawasan yang diliputi: Penang

Laman web: http://www.wnjservices.com/ 

Alamat: 15, Pahang Road, 10400, Penang, Malaysia

Nombor untuk dihubungi: 04-227 2407

18. Kosena Cleaning Service

Dengan klien komersial seperti ke Sharp dan Parkson, pastinya menambah kepercayaan anda kepada Kosena Cleaning Service untuk memastikan rumah anda kelihatan baru semula. Walaupun mereka mempunyai kepakaran dalam pembersihan komersial serta sektor industri, mereka turut menawarkan servis pembersihan asas rumah bagi pelanggan yang tinggal di unit kediaman.

Kepakaran : Pembersihan unit komersial

Jenis servis: Pembersihan rumah profesional, pembersihan sebelum berpindah masuk/keluar, penyenggaraan bangunan, pembersihan pembinaan, pembersihan perniagaan runcit, pembersihan pejabat dan pembersihan restoran

Harga: Disediakan berdasarkan permintaan

Kawasan yang diliputi: Penang

Laman web: https://www.kosenacleaning.com/ 

Nombor untuk dihubungi: 012-203 7166

Servis Pembersihan Rumah di Melaka

19. DC Clean 

dc-clean-Servis-Pembersihan-Rumah-di-Melaka
© DC Clean

Ditubuhkan 11 tahun yang lalu, servis pembersihan yang berpusat di Melaka ini telah mempunyai lebih daripada  5,000 pelanggan dari unit kediaman, unit komersial dan industri hotel. Selain menyediakan pembersihan asas rumah, mereka juga mempunyai kepakaran khusus bagi pembersihan karpet dan jubin, servis disinfeksi dan pembersihan sofa. 

​Kepakaran: Pembersihan asas rumah

Jenis servis: pembersihan selepas renovasi, pembersihan unit komersial, servis disinfeksi dan menggilap jubin 

Harga: 

 • Pembersihan rumah: Bermula RM70
 • Pembersihan selepas renovasi: Bermula RM400
 • Pembersihan sebelum berpindah masuk/keluar: Bermula RM150
 • Servis disinfeksi : Bermula  RM99

Kawasan yang diliputi: Melaka

Laman web: https://www.dc-cleaning.com.my/ 

Alamat: 653-K/1, Jalan Delima 3, Taman Bukit Melaka, Bukit Beruang, Kampong Bukit Beruang, Melaka, Malaysia 75450

Nombor untuk dihubungi: 011-1063 4333

Servis Pembersihan Rumah di Johor Bahru

20. iCuci Cleaning

Dahulunya dikenali sebagai JDT Cleaning, iCuci Cleaning merupakan servis pembersihan yang berpusat di Iskandar Puteri, Johor Bahru. Syarikat ini menawarkan pelbagai pakej servis pembersihan – berdasarkan kadar sejam, pembersihan mingguan, pembersihan dua minggu sekali serta pembersihan bulanan – bagi memberi pelbagai pilihan kepada pelanggan di rumah. 

Kepakaran: Pembersihan asas rumah

Jenis servis: Pembersihan unit komersial dan pembersihan pejabat

Harga: Bermula RM100

Waktu Operasi: 9 pagi – 6 petang (Isnin – Jumaat)

Kawasan yang diliputi: Johor Bahru

Laman web: https://icuciclean.com/ 

Alamat: 20-02, Jln. SILC 1/14, Kawasan Perindustrian SILC, 79200 Iskandar Puteri, Johor

Nombor untuk dihubungi: 017-7537990

21. Cleaning Service Johor

Servis pembersihan yang berpusat di Johor yang menawarkan servis pembantu rumah mengikut jam ini sangat komited untuk menyediakan servis pembersihan yang berkualiti bagi semua pelanggan mereka. Setiap daripada tukang cuci mereka dilatih dengan kemahiran hospitaliti agar mereka boleh memberi perkhidmatan yang terbaik pada setiap masa.

​Kepakaran: Pembersihan unit kediaman

Jenis servis: Servis disinfeksi, servis pembersihan karpet, pembersihan selepas pembinaan dan pembersihan unit komersial 

Harga: Diberikan berdasarkan permintaan

Waktu Operasi: 8 pagi – 6 petang (Isnin – Jumaat)

Kawasan yang diliputi :Johor

Laman web: http://www.cleaningservicejohor.com/ 

Alamat: 76B, Jalan Gaya 1, Taman Gaya, 81800, Johor Bahru

Nombor untuk dihubungi: 012-674 6868 (Chris), 013-988 8879 (Elvin)

22. Mamalove Cleaning Services

Dengan kepakaran dalam bidang pengurusan rumah dan servis pembersihan rumah, syarikat ini komited dalam memberikan servis yang berkualiti tinggi sementara anda boleh berehat dan tidak perlu bimbangkan sebarang kerja rumah dan lebih masa bersama keluarga. Kesemua pekerja juga diberi latihan agar hasil kerja yang dilakukan sentiasa terbaik. 

​Kepakaran: Pengurusan rumah (mengemas rumah) serta servis pembersihan asas rumah 

Jenis servis: Pembersihan unit komersial, pembersihan pejabat, pembersihan projek, pembersihan karpet, pembersihan perabot dan servis disinfeksi

Harga: Disediakan berdasarkan permintaan

Waktu Operasi: Dibuka  24 jam

Kawasan yang diliputi: Johor Bahru, Pasir Gudang

Laman web: http://www.mamalove-cleaning.com/ 

Alamat: No 50-01, Jalan Setia Tropika 1/29, Taman Setia Tropika, 81200 Kempas, Johor

Nombor untuk dihubungi: 011-1088 5680

Servis pembersihan karpet

23. The Cuci

Memiliki karpet atau permaidani semestinya sangat menarik bagi hiasan dalaman, tetapi untuk menyenggaranya supaya kekal bersih dan tidak berdebu, merupakan suatu penyeksaan terutamanya jika anda memiliki anak kecil atau binatang peliharaan di rumah. Jangan bimbang sekiranya karpet anda tertumpah sesuatu atau sudah kotor, hubungi sahaja The Cuci dan mereka akan datang terus ke rumah anda bagi menanggalkan sebarang kotoran degil, atau bau dengan menggunakan vakum mereka yang berkuasa tinggi serta kaedah pembersihan tanpa toksik. Mereka juga menyediakan servis pembersihan bagi tilam, sofa dan kerusi kereta. 

Kepakaran: Servis pembersihan karpet

Jenis servis: Pembersihan karpet rumah, pembersihan karpet pejabat, pembersihan karpet hotel, pembersihan karpet masjid, pembersihan papan karpet, baik pulih kerosakan akibat air, pembersihan sofa, pembersihan tilam 

Harga: RM1.98 setiap kaki

Waktu operasi: 9 pagi – 6 petang

Kawasan yang diliputi: Berdasarkan permintaan

Laman web: https://www.thecuci.com/ 

Alamat: Lot A13 KM13 Off Jalan Batu Caves  68100 Batu Caves, Selangor MY, Kawasan Industri Mara (Kim), 68100 Batu Caves, Selangor, Malaysia

Nombor untuk dihubungi: 013-284 0862

24. ChemDry

chemdry-Servis-pembersihan-karpet
Kumpulan francais ChemDry telah membersihkan karpet di lebih 50 buah negara. © ChemDry

Jika anda ingin menyelesaikan sesuatu masalah, pasti anda cari siapa pakarnya. Contohnya, bagi karpet, jika anda hanya sekadar mengambil servis pembersihan asas rumah sudah pasti ia tidak memadai. ChemDry merupakan pakar pembersihan karpet, fabrik dan perabot dengan pengalaman selama 40 tahun. Mereka menggunakan sistem Hot Carbonating Extraction, yang mana lebih baik daripada kaedah pembersihan karpet biasa yang menggunakan stim. Cara ini juga dikatakan boleh membantutkan pembiakan kulat dan kulapuk pada karpet. Selain pembersihan karpet, mereka turut menawarkan servis lain seperti sanitasi dan servis disinfeksi, membaik pulih kerosakan lantai, servis menurap jubin dan lain-lain. 

Kepakaran: Servis pembersihan karpet

Jenis servis: Pembersihan sofa, pembersihan langsir, pembersihan tilam, servis disinfeksi dan sanitasi, membuang urin haiwan peliharaan, membaik pulih kerosakan lantai, servis menggunakan anti alergen bagi kutu habuk, kepakaran membuang kotoran dan servis pembersihan jubin berturap 

Harga: 

 • Pembersihan unit komersial: Pembersihan karpet dengan harga bermula RM0.30 hingga  RM0.50 sen per kaki persegi.
 • Karpet kediaman: Harga permaidani bermula RM3.00  hingga RM5.00 per kaki persegi termasuklah servis ambil dan hantar

Waktu Operasi: 8:30 pagi – 5:30 petang (Isnin – Jumaat), 8:30 pagi – 1 petang (Sabtu)

Kawasan yang diliputi: Kuala Lumpur 

Laman web: https://www.chemdry.com.my/

Alamat: 336 Jalan Midah Besar, Taman Midah, Kuala Lumpur, Malaysia. 56000

Nombor untuk dihubungi: 03 9171 3122

Akhirnya, sudah selesai perkongsian senarai servis pembersihan rumah profesional yang boleh dijumpai di Malaysia. Kami harap senarai ini dapat membantu anda memilih syarikat pembersihan di  Malaysia yang sesuai dengan keperluan anda.

BACA: Bersihkan jubin bilik mandi anda dengan cara yang mudah dan selamat

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain