Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

12 petua berkesan halau cicak dari rumah

test

Artikel asal diterbitkan pada 19 Dec 2019 dan telah dikemas kini untuk ketepatan dan kepelbagaian maklumat. 

Sama seperti lipas, kehadiran cicak di rumah boleh buat anda geli-geleman! Namun jangan bimbang, kerana kami ada petua berkesan untuk halau cicak dari rumah buat selama-selamanya.

Gambar cicak terlekat di dinding
© Sirichai Raksue/ 123RF

Sebut sahaja tentang cicak, reptilia ini sudah tidak asing lagi  dengan masalah yang dibawa ke kediaman anda. Eeee…..memang tak selesa dibuatnya. Pastinya anda terbayangkan najis dan telur cicak ini yang bukan sahaja menjadikan rumah anda  kotor, malah boleh mengundang penyakit yang tidak diingini seperti Samonella.

Ini bukan sahaja membuatkan rumah anda berbau busuk malah menjejaskan tahap kesihatan anda sekeluarga terutamanya kanak-kanak. Sebelum anda cuba sebarang cara daripada sumber semulajadi ataupun bahan kimia untuk mengatasi masalah cicak ini, terdapat beberapa langkah pencegahan utama yang anda boleh lakukan bagi mengatasi punca utama masalah reptilia ini. Dalam artikel kali ini, kami kongsikan kepada anda 12 petua paling halau cicak dari rumah.

CARIAN POPULAR:
🐜 Saiz kecil tapi boleh runtuhkan rumah. Hapuskan anai-anai!
🦟 Boleh halau nyamuk dengan tanaman. Memang berkesan!

Jadi apa tunggu lagi, jom kita lihat petua-petua ini.

Kenali keluarga cicak

Sebelum kita lihat petua-petua ini, apa kata kita kenali dulu jenis-jenis cicak yang selalu kita dengar.

 • Cicak tokek/ cicak gecko

gambar Cicak tokek cicak gecko
© Chonticha Vatpongpee / EyeEm/ GettyImages

Cicak tokek atau Tokay Gecko merupakan spesis cicak yang berasal dari Asia Tenggara dan Kepulauan Pasifik. Habitat asal reptilia ini ialah Hutan Hujan tropika kerana ia gemar duduk di pohon-pohon yang tinggi serta cuaca yang panas dan lembab. Cicak tokek cukup sinonim dengan harga yang tinggi kerana jika dijual, ia boleh mencecah harga puluhan ribu Ringgit. Enzim dari air liur reptilia ini dipercayai mampu merawat AIDS, barah dan Influeza H1N1. Namun, masih tidak dapat dibuktikan kepastiannya.

 • Cicak kobeng/cicak kubin

Gambar Cicak kobeng cicak kubin
© Roine Magnusson/ GettyImages

Cicak kobeng/ cicak kubin katanya merupakan sub-spesis Chameleon atau sumpah-sumpah/ sesumpah. Ia juga turut dikenali sebagai Wild Gecko. Tubuhnya kecil dan kurus seakan-akan cicak rumah. Reptilia ini garang dan bergerak dengan pantas.

 • Cicak rumah

Gambar cicak rumah terlekat di dinding 2
© Michael Zaenkert / EyeEm/ GettyImages

Inilah reptilia yang sering berkeliaran di rumah anda dan mengundang penyakit. Bagi mereka yang fobia, memang boleh histeria dibuatnya. Walaupun saiznya kecil, kehadiran cicak sangat tidak disenangi kerana najisnya bersepah dan sukar dicuci apabila sudah kering. Cicak ini biasanya menyorok pada waktu siang dan keluar untuk mencari makanan di waktu malam. Ia juga mudah menyesuaikan diri dan merupakan haiwan pemangsa bagi serangga seperti lalat dan labah-labah. Selain itu, cicak rumah adalah tidak agresif jika dibandingkan  dengan spesis cicak yang lain.

1. Pastikan tiada sumber makanan yang terdedah 

halau cicak, pastikan tiada sumber makanan yang terdedah 
© Михаил Аханов/ 123RF

Ini merupakan cara yang paling mudah namun sering dipandang ringan kalau nak elak cicak. Sumber makanan yang terdedah sangat disukai cicak dan akan menyebabkan lebih banyak cicak yang membiak di kawasan rumah anda. Pastikan tiada sisa makanan yang tertinggal di atas meja dan bersihkan peralatan dapur selepas memasak. Bersihkan meja makan dan jangan lupa untuk tutup tong sampah. Sisa makanan akan mengundang lalat dan semut dan secara tidak lansung menarik perhatian cicak kerana serangga merupakan salah satu sumber makanan reptilia ini! Jadi sebelum anda hapuskan cicak, periksa rumah anda untuk pastikan tiada serangga perosak yang lain.

Anda boleh cuba petua mesra alam untuk hapuskan serangga perosak atau anda juga boleh dapatkan khidmat kawalan makluk perosak untuk masalah yang lebih serius.

Tahukah anda, makanan kegemaran cicak adalah lalat, semut, anai-anai, lipas dan juga serangga kecil!

2. Tutup sebarang rekahan pada pintu, tingkap atau dinding

Tutup sebarang rekahan pada pintu, tingkap atau dinding untuk halau cicak
© Sakda Saetiew/ 123RF

Jika anda perhatikan, cicak biasanya akan muncul dari sebarang rekahan atau celahan pada tingkap, pintu dan dinding rumah. Rekahan kecil ini mungkin tidak menjadi masalah kepada anda selagi tidak memudaratkan anda, tetapi rekahan-rekahan ini  merupakan “pintu masuk’ mudah bagi cicak untuk masuk ke dalam kawasan rumah anda. Selain itu, haiwan ini juga boleh menyembunyikan diri di celah-celah rekahan.

Tutup sebarang rekahan atau celahan yang ada dan yang berpotensi untuk dimasuki cicak menggunakan silikon atau Urethane. Anda boleh tutup bahagian atas dan bawah pintu rumah menggunakan pita penghalang. Cara ini juga boleh menghalang serangga-serangga lain dari masuk ke dalam rumah. Di samping itu, anda juga boleh letakkan jaring di bahagian-bahagian rumah seperti laluan keluar masuk udara. Anda bukan sahaja telah berjaya menutup ruang masuk yang berpotensi bagi cicak, ruang rumah anda juga akan kelihatan lebih kemas dan lebih kukuh.

3. Pelihara kucing untuk bunuh cicak

Pelihara kucing untuk bunuh cicak
© yanukit/ 123RF

Haiwan peliharaan yang comel ini bukan sahaja mampu memberi ketenangan malah kucing mempunyai naluri memburu. Ssecara tidak langsung, perkara ini boleh mengurangkan populasi cicak di rumah anda.

Namun begitu, anda harus ingat bahawa cicak mempunyai parasit yang merbahaya terhadap kucing kesayangan anda. Parasit ini dikenali sebagai Liver Flutes. Apabila parasit ini menyerang hempedu si comel,  ia akan menyebabkan keradangan hati yang boleh membawa maut.

Jika anda memilih untuk cara menghalau cicak dengan cara yang lebih semulajadi, terdapat beberapa cara yang boleh dipraktikkan hanya dengan menggunakan bahan yang mudah didapati di sekitar anda. Kebanyakan daripada bahan ini boleh didapati di dapur.

BACA: Hapuskan lipas di rumah dengan 5 langkah

4. Halau cicak guna kulit telur

Halau cicak guna kulit telur
© martinfredy/ 123RF

Kulit telur merupakan antara langkah yang paling popular untuk menghalau cicak dari rumah anda. Anda juga boleh gunakan telur burung puyuh. Walaupun nampak remeh, sebenarnya terdapat sebab yang tersendiri mengapa kulit telur boleh digunakan untuk menghalau cicak.

Dengan menggunakan kulit telur yang diletakkan di sekitar kawasan rumah di mana cicak sering dilihat, ia boleh menghalau cicak dari kawasan tersebut. Secara teknikal, kulit telur mengandungi bahan sulfur yang akan memberi kesan terbakar pada ruang abdomen cicak. Bau sulfur daripada kulit telur juga seolah-olah menyerupai paruh burung iaitu pemangsa yang lebih besar daripadanya. Ini menyebabkan ia tidak akan berani untuk menjejaki kawasan itu lagi. Gantikan kulit telur setiap tiga minggu.

5. Letak bawang merah di tempat cicak

Letak bawang merah untuk halau cicak
© Brent Hofacker/ 123RF

Bawang merah bukan sahaja boleh digunakan dalam masakan tetapi  juga boleh digunakan sebagai salah satu cara yang mesra alam untuk menghalau cicak. Bawang merah boleh dipotong, atau dikisar dan diletakkan di tempat yang disukai cicak.

Kandungan bawang merah yang mengandungi sulfur dan bau yang tengik akan membuatkan cicak tidak gemar dan akan menghindari kawasan itu. Selain itu, anda boleh gunakan bawang putih sebagai alternatif.

6. Cicak tak suka, lemon dan serbuk cili

Cicak tak suka, lemon dan serbuk cili
© geografika/ 123RF

Cicak tak suka bau cuka dan lemon, manakala serbuk cili boleh mendatangkan iritasi kepada kulit, mata dan hidung cicak. Ini akan membuatkan cicak akan menjauhi kawasan semburan secara semulajadi.

Ini cara-caranya :

 • Campurkan serbuk lada hitam dan serbuk cili
 • Kemudian, larutkan dengan cuka dan air
 • Masukkan di dalam botol spray dan gocangkan sehingga campuran tersebut sebati
 • Semburkan di kawasan yang selalu ada cicak

7. Serai wangi halau cicak

Jika anda ingin mengekalkan bau yang segar pada ruangan rumah anda dan pada masa yang sama menghalau cicak, ada boleh gunakan semburan serai wangi.

Serai wangi merupakan sejenis tumbuhan rumput yang berbau wangi dan mempunyai persamaan dengan serai makan tetapi mempunyai bau yang lebih kuat tetapi tidak boleh dimakan. Bau serai wangi yang kuat ini berkesan bagi menghalau binatang perosak termasuklah cicak di kawasan rumah anda.

8. Gunakan serai makan untuk elak cicak

Gunakan serai makan untuk elak cicak
© photodee/ 123RF

Jika mendapatkan semburan serai wangi agak susah bagi anda, apa kata anda gunakan sahaja bahan masakan yang tidak asing lagi iaitu serai. Sedikit fakta menarik, terdapat kajian yang dilakukan yang membukti keberkesanan serai ini sebagai penghalau nyamuk.

Nyamuk merupakan salah satu sumber makanan cicak dan dengan berkurangnya bilangan nyamuk di kawasan rumah anda, ia akan menyukarkan cicak untuk membiak kerana ketiadaan sumber makanan. Caranya, ambil beberapa batang serai yang disiat-siat dan letakkan di sekitar ruang kawasan rumah anda. Selain itu , anda boleh gunakan minyak pati serai kerana ia mendatangkan hasil yang sama.

9. Kopi dan tembakau membunuh cicak

Kopi dan tembakau membunuh cicak
© Thanthima Limsakul/ 123RF

Jika cara membunuh cicak yang lain tidak berjaya, gunakan petua ini untuk membunuh reptilia tersebut!

Ini cara-cara hapuskan cicak: 

 • Campurkan serbuk kopi dan tembakau, kemudian bentukkan seperti bebola kecil.
 • Gunakan pencungkil gigi dan lekatkan bebola kecil ini pada pencungkil gigi.
 • Letakkan bebola kecil ini di sekitar kawasan rumah yang selalu ada cicak kerana reptilia ini kerana tertarik dengan bau campuran ini.
 • Serbuk tembakau merupakan racun kepada cicak dan akan menyebabkan cicak mati.

Terdapat beberapa alternatif dan petua hapuskan cicak lain yang boleh dicuba bagi mereka yang inginkan kesan yang lebih cepat.

10. Semburan penghalau cicak

Semburan penghalau cicak
© lightfieldstudiosв/ 123RF

Semburan penghalau cicak atau lizard repellent boleh didapati dengan mudah di mana-mana kedai runcit atau pasaraya. Semburan ini perlu dilakukan di ruang yang berpotensi untuk dimasuki cicak dan kerana ini akan menyebabkan cicak menjauhi kawasan tersebut. Selain jenis semburan, penghalau cicak juga terdapat dalam jenis elektronik.

11. Buat perangkap cicak dengan gam tikus

Buat perangkap cicak dengan gam tikus
© kae2nata/ 123RF

Anda boleh membuat perangkap cicak sendiri dengan menggunakan gam tikus untuk elakkan reptilia ini. Caranya cukup mudah, gunakan kertas keras atau kotak dan sapukan gam di atas kertas itu. Letakkan kertas yang sudah disapu dengan gam tersebut pada kawasan yang kerap menjadi laluan cicak atau tempat yang selalu ada bunyi cicak. Cicak akan melekat pada gam ini dan tidak boleh melepaskan diri.

Perangkap ini juga boleh digantung pada siling dan juga dinding. Namun begitu, perangkap ini tidak boleh dibiarkan lama dan perlu dibuang dengan segera apabila cicak sudah melekat kerana dikhuatiri cicak yang sudah mati akan mengeluarkan bau yang sangat busuk di kawasan rumah.

12. Hindari cicak dengan ubat gegat (Naphtalene)

halau cicak dengan ubat gegat (Naphtalene)
© Mohamad Faizal Ramli/ 123RF

Letakkan ubat gegat pada almari atau kabinet di rumah anda. Bau yang dihasilkan oleh ubat gegat ini tidak disukai oleh cicak dan akan menghindarkan mereka dari kawasan tersebut. Ubat gegat kebiasaannya dalam bentuk bebola yang berwarna-warni jadi anda perlu berhati-hati supaya meletakkannya di tempat yang tidak boleh dicapai kanak-kanak kerana dikhuatiri disangkakan gula-gula oleh kanak-kanak.

BACA: Langkah-langkah menghasilkan produk pencuci DIY mesra alam

Petua hilangkan tahi cicak

tahi-cicak
© ThamKC/ GettyImages

Untuk atasi masalah tahi cicak di rumah, kami kongsikan petua mujarab ini dengan anda. Anda cuma perlukan bahan-bahan ini:

 • 1/3 cuka makan
 • 1/3 air
 • 1/3 cecair basuh pinggan.

Campurkan ketiga-tiga bahan ini dan semburkan di tempat-tempat yang selalu ada cicak ceperti di belakang lampu, belakang bingkai gambar serta kawasan-kawasan yang tersorok. Anda juga boleh gunakan campuran ini untuk mengatasi masalah semut.

Terdapat pelbagai cara untuk anda menghalau cicak sama ada melalui langkah pencegahan, secara semulajadi atau produk komersial. Anda juga boleh amalkan surah untuk halau cicak, atau lakukan cara bunuh cicak dalam Islam, serta cara mengusir cicak dalam Islam. 

Pilih cara yang anda rasa sesuai dengan keselesaan anda dan jangan lupa kongsikan keberkesanannya dengan kami!

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

ARTIKEL MENARIK KHUSUS UNTUK ANDA:

😫 Rasa gatal ketika tidur? Mungkin anda ada masalah pepijat.
🧹 Kemas dengan cepat: Ketahui tip untuk jimat masa dan tenaga.
🗑️ Bumi lebih bersih, badan lebih sihat. Memang boleh kalau nak hidup bebas sampah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain