Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 rumah paling mahal di Johor bagi tahun 2020

test

Sekitar tahun 2020, Johor merupakan antara negeri yang merekodkan harga rumah yang tertinggi sekurang-kurangnya RM1 juta setiap satu.

most-expensive-homes-johor-2020
© epstock | 123rf

Artikel ini diterjemah dari 10 most expensive homes in Johor for 2020 oleh Ariff Yusof

Walaupun pandemik yang melanda kita memberikan impak yang teruk kepada ekonomi, namun transaksi hartanah masih berjalan seperti biasa termasuklah rumah-rumah yang bernilai tinggi. Dalam artikel kali ini, kita akan lihat antara senarai 10 rumah termahal yang dijual di Johor sekitar tahun 2020.

Data yang kami kumpulkan adalah berdasarkan maklum balas sekitar Januari 2020 hingga Julai 2020. Maklumat ini diperoleh daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang telah dikumpulkan oleh platform solusi data iPropertyIQ.com di iProperty.com.my.

10. Semi-D, Bandar Putra, Kulai – RM1,750,000

Harga median kaki persegi untuk 1 unit residensi Bandar Putra: RM219

Di tempat terakhir semestinya rumah dua tingkat semi-d yang terletak 29 kilometer daripada Johor Bahru di Bandar Putra, Kulai.

Dengan harga RM1.75 Juta, unit residensi ini adalah kawsan kejiranan yang sangat berhampiran dengan IOI Palm Villa Golf & country CLub dan Hutan Bandar Putra. Kemudahan berhampiran termasuk pusat beli belah seperti IOI Mall Kulai, Johor Premium Oultet (JPO) dan Aeon Mall Kulai. Lapangan terbang Senai juga hanya 5 minit dari sini.

CARIAN POPULAR:
?Ketahui rumah paling mahal di Malaysia bagi tahun 2020
? Inilah projek kediaman paling laris di Pulau Pinang.

9. Semi-D, Taman Sutera, Perling – RM1,831,050

Harga median kaki persegi untuk 1 unit residensi Taman Sutera: RM312

Satu lagi unit residensi yang kami paparkan kali ini adalah unit pegangan bebas berkembar yang terletak di kejiranan Taman Sutera, Perling. Unit dua tingkat ini memiliki 4 bilik tidur dengan keluasan kawasan tanah 4,384 kaki persegi. Ia juga dibina dengan keluasan 2,229 kaki persegi untuk setiap unit.

Kawasan kejiranan ini terletak berhampiran dengan Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Johor Bahru serta lebuh raya persisiran Tuas Second Link.

8. Semi-D, Eco Botanic, Iskandar Puteri (Nusajaya) – RM1,835,000

Harga median kaki persegi untuk 1 unit residensi Eco Botanic Iskandar Puteri: RM415

Juga terletak di Iskandar Puteri (Nusajaya), unit berkembar dengan status pegangan bebas ini berharga RM1.835 juta antara yang tersenarai dalam 10 rumah termahal di Johor. Setiap unit mempunyai 2 tingkat dibina di kawasan seluas 3,595 kaki persegi dengan setiap satunya mempunyai keluasan kira-kira 2,293 kaki persegi.

Dibina di bawah projek Eco Botanic dengan keluasan 270 ekar oleh Eco World Development Group Bhd, setiap unit di kawasan kejiranan ini dikelilingi oleh taman yang mesra keluarga dan binaan yang direka untuk mesra komuniti dengan kawasan serta laluan berkonsepkan hijau.

Di sini juga terdapat pelbagai jenis fasiliti dan kemudahan untuk residen. Kawasan perbandaran ini juga turut mempunyai taman yang luas dengan konsep hijau serta laluan basikal dan pejalan kaki sepanjang 53km.

7. Semi-D, Straits View Residence, Permas Jaya – RM1,990,000

Harga median kaki persegi untuk 1 unit residensi Straits View Residence: RM421

Terletak di bahagian timur Johor Bahru, rumah berkembar ini terletak di kawasan projek residensi Straits View Residence. Ianya siap dibina pada 2014 di kawasan dengan keluasan 3.52 ekar tanah pegangan bebas.

Terdapat 186 rumah berkembar dengan 32 unit banglo dengan pemandangan menghadap Selat Johor dan Singapura. Terdapat juga rumah kelab yang dilengkapi dengan pelbagai fasiliti seperti kolam infiniti, gimnasium, bilik acara dan dek barbeku. Kawasan letak keretanya yang luas boleh memuatkan hingga 4 kereta untuk setiap unit residensi. Ini menjadi satu bonus untuk kawasan kejiranan ini.

6. Banglo, Senibong Villas, Masai – RM2,240,000

Harga median kaki persegi untuk 1 unit residensi Senibong Villas: RM445

Senibong Villas adalah kawasan perumahan dengan banglo 3 tingkat. Harga setiap satu bermula daripada RM2.24 juta dan perumahan berstatus pegangan bebas ini mempunyai lima bilik tidur dengan keluasan 3,728 kaki persegi bagi setiap unit.

BACA: Apa yang anda perlu tahu jika ingin tinggal di rumah banglo di Malaysia

5. Banglo, East Ledang, Iskandar Puteri (Nusajaya) – RM2,300,000

Harga median kaki persegi untuk 1 unit residensi East Ledang: RM371

Di tangga kelima pula adalah banglo dua tingkat yang terletak di East Ledang, Iskandar Puteri (Nusajaya). Dibina dengan 7 bilik tidur bagi setiap unit, banglo ini seluas 10,430 kaki persegi.

Projek yang memenangi anugerah ini dibina di atas kawasan tanah dengan keluasan 275 kaki persegi. Ia dibina oleh UEM Sunrise dengan konsep kehidupan dikelilingi alam semula jadi. Kawasan residensi berstatus tinggi ini dikelilingi taman, tasik dan paya. Rumah-rumah yang dibina juga terkenal dengan keluasannya, pencahayaan semula jadi dan siling yang tinggi.

Kawasan kejiranan ini juga mempunyai akses kepada Second Link Highway melalui Pulai Interchange dan juga dari Gelang Patah Interchange. Selain daripada itu, Second Link Highway juga terletak 11km dari East Ledang.

4. Banglo, Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru – RM2,300,000

Harga median kaki persegi untuk 1 unit residensi Kampung Melayu Majidee: RM39

Tahukah anda Kampung Melayu Majidee adalah kawasan penempatan terbesar dan paling ramai penduduk di Malaysia?

Sama seperti Kampung Baru di Kuala Lumpur, kawasan kejiranan penuh bersejarah ini (sejak abad ke-15) dikelilingi kawasan pembinaan yang pesat membangun di Johor Bahru.

Di tempat keempat dalam senarai kami, banglo berstatus pegangan tanah berpajak ini terletak di kawasan kejiranan dengan nilai RM2.3 juta. Ia mempunyai bangunan tiga tingkat dengan keluasan tanah 9,397 kaki persegi!

3. Semi-D, Taman Abad (Century Garden), Johor Bahru – RM2,400,000

Harga median kaki persegi untuk 1 unit Taman Abad: RM340

Di tangga ketiga kami adalah rumah berkembar yang terletak di kejiranan yang pesat membangun di Taman Abad, Johor Bahru. Dengan harga RM2.4 juta, bangunan 2 tingkat berstatus pegangan bebas ini dibina dengan keluasan 1,574 kaki persegi setiap unit.

2. Banglo, Nusa Duta, Skudai – RM2,700,000

Harga median kaki persegi untuk 1 unit Nusa Duta: RM344

Antara banglo yang turut tersenarai terletak di Nusa Duta, Skudai. Dengan harga jualan RM2.7 juta, unit banglo berstatus pegangan bebas ini dibina dengan keluasan 6,000 kaki persegi.

Unit ini dibina di dalam kawasan kejiranan yang dikelilingi oleh residensi yang lama, komersial dan hab-hab hiburan. Kawasan ini juga mempunyai banyak institusi pendidikan dan kesihatan, menjadikannya kawasan kejiranan yang lengkap berbanding yang lain.

Persekitaran komuniti yang dikawal ini dibina oleh IJM Land Bhd. Ia mudah diakses dari Jalan Sutera Danga, Jalan Persisiran Perling 2 dan Second Link Highway dari Kuala Lumpur serta Singapura melalui jalan keluar 308C.

1. Banglo, Horizon Hills, Iskandar Puteri (Nusajaya) – RM3,450,000

Harga median kaki persegi untuk 1 unit Horizon Hills: RM439

Di tempat pertama dengan harga RM3.45 juta, ia turut dikenali antara banglo termahal di Johor tahun lepas. Horizon Hills, Iskandar Puteri ialah sebuah projek gabungan Gamuda Land dan UEM Land. Kawasan berpenduduk rendah Horizon Hills ini mempunya padang golf persendirian 18 lubang-72 par yang direka oleh pakar arkitek terkemuka dunia dari Australia, Ross Watson.

Kawasan penuh eksklusif ini dipagar dan dikawal rapi. Ia hanya mempunyai 13 presint residensi, taman, paya dan laluan basikal.

Kawasan kejiranan ini juga mempunyai akses lebuh raya utama seperti Lebuh Raya Utara Selatan, Skudai Expressway, Malaysia-Singapore Second Link dan Perling Expressway. Ianya juga hanya sejauh 30 minit sekiranya anda memandu dan hanyalah sejauh 5 minit dari taman tema internasional pertama Malaysia, Legoland.

NOTA:

1) Data adalah daripada JPPH yang secara rasmi merekodkan transaksi harta tanah setelah duti setem untuk Perjanjian Jual Beli dibayar. Analisis adalah berdasarkan data yang tersedia pada tarikh penerbitan dan mungkin akan disemak semula apabila lebih banyak data terkini tersedia.

2) Maklumat terperinci (pemilik, nombor lot dan lain-lain) setiap harta tanah tidak didedahkan atas alasan privasi. Alamat dan lokasi yang ditunjukkan di Google Map bukan milik sebenarnya.

ARTIKEL KHUSUS UNTUK ANDA:
?7 hartanah di Bukit Chagar yang berhampiran dengan projek RTS
?Kawasan kediaman paling popular di Malaysia pada tahun 2020
?Ketahui perbezaan SoHo, SoVo dan SoFo

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain