Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Hartanah dekat Jambatan Pulau Pinang 2: Harga RM500,000 ke bawah di Batu Maung & Batu Kawan

test

Ketika projek Jambatan Kedua Pulau Pinang diumumkan pada tahun 2007, harga tanah kosong di kedua-dua hujung jambatan melonjak. Di Batu Maung, harga meningkat dari RM50-RM60 sekaki persegi kepada RM250-RM300 sekaki persegi, manakala harga melonjak dari RM8-RM9 sekaki persegi kepada RM50-RM60 sekaki persegi di Seberang Prai.

Jambatan kedua dibuka pada tahun 2014. Mari kita lihat sama ada terdapat hartanah berharga di bawah RM500,000 di Batu Maung di pulau dan Batu Kawan di selatan Seberang Prai!

© Lee Chee Keong/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Best-Selling residential projects in Kuala Lumpur and Selangor oleh Ridzwan A. Rahim

Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, yang dikenali sebagai Jambatan Kedua Pulau Pinang, dibuka pada bulan Mac 2014. Ia adalah jambatan terpanjang di Malaysia dan dibina untuk mengurangkan kesesakan di Jambatan Pulau Pinang pertama.

Jambatan Kedua Pulau Pinang menghubungkan pulau itu ke kawasan darat utama dan menjadi arteri penting untuk pertumbuhan, perdagangan, pelancongan dan kehidupan seharian. Di satu hujung jambatan kedua adalah Batu Maung di pulau itu, dan satu lagi di Batu Kawan di Seberang Prai selatan.

Permintaan hartanah di kawasan ini diramalkan akan terus meningkat pada tahun-tahun akan datang. Jika anda mencari rumah atau peluang pelaburan yang baik, teruskan membaca untuk menerokai hartanah berhampiran Jambatan Pulau Pinang 2.

© Google Maps

Hartanah di bawah RM500,000 di Batu Maung (Pulau Pinang)

Batu Maung adalah sebuah perkampungan di pesisiran pantai yang dahulu terkenal dengan industri perikanan. Pembangunan jambatan kedua telah menyebabkan gelombang projek kediaman dan komersial baharu. Batu Maung dihubungkan dengan ibu kota Pulau Pinang Georgetown melalui Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu.

Hari ini, anda akan menemui pelbagai jenis kondominium, komuniti berpagar, dan pembangunan komersial, yang memenuhi keperluan populasi profesional dan ekspatriat yang semakin bertambah. Terdapat juga beberapa pusat membeli-belah yang berhampiran dengan Jambatan Kedua Pulau Pinang, seperti Queensbay Mall, Bukit Jambul Complex, Sunshine Square, dan D’Piazza Mall.

Batu Maung terletak di hujung selatan Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu. Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pulau Pinang dan kawasan perindustrian Bayan Lepas hanya yang 10 minit jauhnya, manakala Georgetown sekitar 20 minit.

Tarikan dan pembangunan di kawasan Batu Maung atau berhampiran:

 • Muzium Perang Pulau Pinang
 • Akuarium Tunku Abdul Rahman Batu Maung 
 • Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang
 • Zon Perindustrian Bebas Bayan Lepas
 • Makanan laut di Kampung Teluk Tempoyak
 • Kuil ular

Pembangunan kediaman di Batu Maung disasarkan terutamanya kepada para pekerja di segmen berpendapatan rendah hingga menengah.

Lihat hartanah untuk dijual

Harga transaksi di Batu Maung

Berdasarkan harga transaksi kediaman Batu Maung di iProperty, harga median pada tahun 2022 adalah RM860,000 (meningkat 11.11%  YoY), manakala harga median 2022 sekaki persegi adalah RM449 (meningkat 15.35% YoY). Data adalah berdasarkan transaksi dari Januari 2022 hingga Disember 2022.

1. M Vista, Batu Maung

© Jansen Yew| iProperty.com.my
Jenis hartanahKondominium
TempohPegangan kekal
Hak milik tanahKediaman
Saiz terbina536 kps – 1,201 kps
Unit tersenarai untuk dijualRM445,000 – RM850,000
Unit tersenarai untuk disewaRM1,260 – RM2,800
Siap2021

M Vista adalah pembangunan kediaman berkepadatan rendah oleh Mah Sing Group. Ia adalah sebahagian daripada perbandaran Southbay di Batu Maung oleh pemaju tersebut. Projek ini merangkumi blok menara kediaman 23 tingkat, dengan hanya 237 unit kediaman. Terdapat pilihan 5 susun atur,

Kemudahan di M Vista termasuk kawasan barbeku yang menghadap ke kolam renang, taman hutan awan, gimnasium taman, gimnasium dalaman, dek yoga, taman permainan kanak-kanak dan ruang santai langit. Lain-lain taman bertema termasuk taman rahsia dan taman pod rehat dengan kolam reflektif.

M Vista terletak berhampiran dengan Zon Perdagangan Bebas, dan kurang dari 5 minit  memandu ke Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Untuk unit studio seluas 536 kaki persegi yang dijual dengan harga RM450,000, anda perlu membayar RM1,917 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

*Kadar faedah 4.50% yang digunakan di sini adalah antara kadar tertinggi yang ditawarkan oleh bank, bergantung kepada pelbagai faktor kewangan peminjam. Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kadar pinjaman efektif semasa.

Untuk unit M Vista yang disenaraikan di bawah RM500,000, klik di sini.

→ Untuk memeriksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan hingga 17 bank, gunakan LoanCare iProperty! Ia juga mengira Nisbah Khidmat Hutang anda.

2. Tropicana Bay Residences, Bayan Lepas

© May Ng| iProperty.com.my
Jenis hartanahKondominium
TempohPegangan kekal
Hak milik tanahKediaman
Saiz terbina455 kps- 1,590 kps
Unit tersenarai untuk dijualRM420,000 – RM 969,000  
Unit tersenarai untuk disewaRM1,500 – RM2,700
Siap2017

Tropicana Bay Residences terletak di Penang World City, dekat Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu. Kondominium ini dimajukan bersama oleh Ivory Property Group dan Tropicana Corporation.

Dua blok menghadap Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu, manakala empat blok yang lain menghadap pantai yang indah. Tropicana Bay Residences sekitar 30 minit memandu ke George Town dan Balik Pulau melalui Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu.

Terdapat 1,343 unit di Tropicana Bay Residences, serta kemudahan termasuk taman permainan kanak-kanak tertutup, separuh gelanggang bola keranjang, gelanggang tenis, gelanggang skuasy, teater mini, kolam infiniti, kolam kanak-kanak, dek langit, laluan kaki refleksologi, yoga / tai chi plaza dan ciri air.

Tropicana Bay Residences sekitar 15 minit memandu ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, dan sekitar 20 minit memandu ke Jambatan Pulau Pinang Pertama atau Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Untuk unit 2-bilik seluas 615 kaki persegi yang dijual pada harga RM495,000, anda perlu membayar RM2,108 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

Untuk unit Tropicana Bay Residences yang disenaraikan RM500,000 ke bawah, klik di sini.

→ Periksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan LoanCare iProperty!

3. Orchard Ville, Bayan Lepas

© Kelvin Goh | iProperty.com.my
Jenis hartanahKondominium
TempohPegangan kekal
Hak milik tanahKediaman
Saiz terbina1,080 kps – 1,623 kps
Unit tersenarai untuk  dijualRM481,500 – RM777,000
Unit tersenarai untuk disewaRM1,350 – RM2,200
Siap2016

Orchard Ville dimajukan oleh Reka Indah Development dan siap pada tahun 2016. Terdapat unit dwikunci yang sesuai untuk pelabur atau keluarga yang inginkan lebih ruang peribadi.

Terdapat dua blok dan enam hingga tujuh unit setiap tingkat. Pelbagai kemudahan tersedia seperti dewan serbaguna, kawasan permainan kanak-kanak, kawasan barbeku, gimnasium, rumah pokok, trek mendaki, taman herba, pondok spa dan kolam renang. Terdapat juga tempat pemandangan dan jambatan langit di Orchard Ville.

Orchard Ville sekitar 20 minit dari Jambatan Kedua Pulau Pinang dan enam minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Untuk unit 3-bilik seluas 1,080 kaki persegi yang dijual dengan harga RM480,000, anda perlu membayar RM2,044 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

Untuk unit Orchard Ville yang disenaraikan pada RM500,000 ke bawah, klik di sini.

→ Periksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan LoanCare iProperty!

4. Emerald Residence, Bayan Lepas

© Tan Xin Yang | iProperty.com.my
Jenis hartanahKondominium
TempohPegangan kekal
Hak milik tanahKediaman
Saiz terbina1,114 kps – 1,177 kps
Unit tersenarai untuk dijualRM448,000 – RM480,700
Unit tersenarai untuk disewaN/A
Siap2019

Emerald Residence dimajukan oleh TPPT Sdn Bhd dan terletak sebelum bandar Teluk Kumbar. Projek ini merangkumi tiga blok kondominium 28 tingkat, dengan sejumlah 411 unit kediaman.

Ia dibina atas tanah seluas 4.37 ekar. Kemudahan di Tingkat 4 merangkumi kolam renang infiniti, gimnasium dan kawasan rekreasi.

Emerald Residence adalah projek kondominium kedua di perbandaran Teluk Kumbar Heights. Ia adalah pembangunan campuran dengan rumah teres, banglo, kondominium, pejabat kedai, sekolah dan apartment sederhana dan murah.

Emerald Residence sekitar 15 minit memandu ke Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Untuk unit 3-bilik seluas 1,183 kaki persegi yang dijual dengan harga RM488,000, anda perlu membayar RM2,079 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

Untuk unit Emerald Residence yang disenaraikan untuk dijual, klik di sini.

→ Periksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan LoanCare iProperty!

5. Quaywest Residence, Bayan Lepas

© Carson Chuah | iProperty.com.my
Jenis hartanahKondominium
TempohPegangan kekal
Hak milik tanahKediaman
Saiz terbina1,220 kps – 2,013 kps
Unit tersenarai untuk dijualRM460,000 – RM1.37juta
Unit tersenarai untuk disewaRM1,800 – RM3,500
Siap2022

Quaywest Residence dimajukan oleh Asia Green Group dan terletak di sebelah Penang World City. Pembangunan di tepi laut ini menawarkan saiz terbina dari 760 kaki persegi hingga 2.013 kaki persegi, termasuk unit dua bilik tidur dan dupleks yang luas. Terdapat 1,235 unit di dua Menara setinggi 24 tingkat.

Kemudahan di Quaywest Residence merangkumi gimnasium, kolam renang, dek langit dan jakuzi. Pembangunan ini terletak di atas tanah komersial seluas 7.4 ekar, hanya lima minit dari Queensbay Mall di Persiaran Bayan Indah.

Quaywest Residence terletak di antara kedua-dua jambatan Pulau Pinang (2km dari Jambatan Pulau Pinang dan 5km dari Jambatan Kedua Pulau Pinang). Ia menawarkan kemudahan akses bagi penduduk untuk pergi ke seberang Pulau Pinang.

Untuk unit 2-bilik seluas 760 kaki persegi yang dijual dengan harga RM488,000, anda perlu membayar RM2,079 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

Untuk unit Quaywest Residence yang disenaraikan dijual pada harga RM500,000 ke bawah, klik di sini.

→ Periksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan LoanCare iProperty!

Hartanah di bawah RM500,000 di Batu Kawan (Seberang Prai)

Batu Kawan adalah sebuah kawasan perbandaran di seberang Jambatan Pulau Pinang 2. Seperti Batu Maung, Batu Kawan juga memanfaatkan jambatan yang berhampiran. Dahulu, ia satu kawasan pertanian yang malap. Namun, kini ia menjadi hab aktiviti komersial dan kediaman yang sibuk. Kawasan ini dijangka menjadi pemangkin pertumbuhan Pulau Pinang di masa depan.

Batu Kawan dianggap sebagai salah satu kawasan yang akan membantu Seberang Prai berkembang, kerana banyak fokus industri di sini. Titik panas bandar baharu ini adalah Bandar Cassia, satu pembangunan oleh Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC).

Jambatan Kedua Pulau Pinang  telah meningkatkan permintaan perumahan di Bandar Cassia dan menarik minat sektor kediaman, komersial dan perindustrian. PDC mahu merealisasikan visi membangun sebuah bandar eko-pintar yang lengkap di sana.

Taman Perindustrian Batu Kawan (BKIP) menempatkan sekitar 30 syarikat multinasional dan telah memberi peluang pekerjaan untuk lebih daripada 15,000 orang. PDC sedang membangunkan BKIP 2 dan BKIP 3. Antara syarikat-syarikat utama di BKIP termasuk Micron, Hotayi Electronic, Lam Research, Boon Siew Honda, Iconic Medicare, UWC Holdings, Towam, Hewlett-Packard Malaysia Manufacturing, Boston Scientific Medical Device, Bosch Automotive, Penang Goldsmith Association dan Peninsula College.

Aspen Vision Group, Eco World Development Group dan Paramount Corporation Bhd bersama PDC telah memperkenalkan projek berskala besar di sana.

Tarikan dan perkembangan di Batu Kawan atau berhampiran:

Batu Kawan juga merupakan sebahagian dari Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP), sebuah projek kerajaan negeri yang bernilai berbilion ringgit untuk mengatasi kesesakan lalu lintas di Pulau Pinang. Ia merangkumi terowong bawah laut, lebuh raya, LRT dan monorel serta perkhidmatan bas yang luas di seluruh negeri.

Lihat hartanah untuk disewa

Harga transaksi di Batu Kawan

Berdasarkan harga transaksi kediaman Batu Kawan di iProperty, harga median adalah RM435,000 (Kenaikan 35,94% YoY), manakala harga sekaki persegi adalah RM299 (Kenaikan 39,69% YoY). Data berdasarkan transaksi dari Januari 2022 hingga Disember 2022.

1. Savana @ Utropolis, Batu Kawan

© Paramount Property
Jenis hartanahKediaman servis
TempohPegangan kekal
Hak milik tanahKomersial
Saiz terbina912 kps 1184 kps, 1255 kps, 1643 kps and 1550 kps
Unit tersenarai untuk dijualRM 488,000 – RM 625,000
Unit tersenarai untuk disewaN/A
Dijangka siap2027

Savana adalah apartment servis 36 tingkat yang merupakan sebahagian dari Utropolis di Batu Kawan. Ia dikelilingi oleh infrastruktur mega, pemajuan kediaman dan kawasan komersial.

Pelbagai kemudahan berada di Tingkat 8 dan 9, termasuk gelanggang bola keranjang, taman permainan kanak-kanak, sudut BBQ, dewan serbaguna, gim akua, jakuzi, wap, sauna, ruang santai, ruang duduk, kolam renang, kolam buih, kolam cetek, gimnasium dan teres terbuka.

Terdapat 522 unit di Savana yang sekitar 5 minit  berjalan kaki ke Design Village Outlet dan UOW Malaysia KDU Penang University College. Savana juga menikmati akses mudah ke Jambatan Kedua Pulau Pinang dan Lebuhraya Utara-Selatan.

Savana dimajukan oleh Paramount Property dan projek ini belum dilancarkan secara rasmi. Sekiranya anda berminat, sila mendaftar di laman web pemaju.

Untuk unit 2 bilik seluas 912 kaki persegi yang dijual dengan harga RM488,000, anda perlu membayar RM2,079 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

Untuk unit Savana @ Ultrapolis yang disenaraikan RM500,000 ke bawah, klik di sini.

→ Periksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan LoanCare iProperty!

2. Sensasi @ Utropolis, Batu Kawan

© Paramount Property
Jenis hartanahKediaman servis
TempohPegangan pajak
Hak milik tanahKomersial
Saiz terbina500 kps, 729 kps, 726 kps (dwikunci)
Unit tersenarai untuk dijualRM320,000 – RM520,000
Units tersenarai untuk disewaRM800 – RM1,800
Siap2019

Sensasi adalah Fasa 1 projek Paramount Utropolis seluas 44.3 ekar. Ia terdiri daripada 808 unit, termasuk 612 unit suite kediaman dan 196 unit pejabat komersial /kedai runcit di 3 tingkat.

Berikutan jualan Sensasi yang menggalakkan, Suasana telah dilancarkan, yang merupakan fasa kedua Utropolis @ Batu Kawan.

Utropolis berhampiran beberapa pembangunan lain iaitu KDU University College dan Ikea. Suasana di Utropolis terletak strategik di antara Jambatan Kedua Pulau Pinang yang menghubungkan anda ke pulau Pulau Pinang dan Lebuhraya Utara-Selatan untuk menuju ke lain-lain tempat. Sensasi hanya 1km ke Jambatan Kedua Pulau Pinang dan sekitar 29km ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Untuk unit studio seluas 500 kaki persegi yang dijual dengan harga RM330,000, anda perlu membayar RM1,406 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

Untuk unit Sensasi @ Utropolis yang disenaraikan RM500,000 ke bawah, klik di sini.

→ Periksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan LoanCare iProperty!

3. Vivo Executive Apartment @ Aspen Vision City

© Christabelle Tan | iProperty.com.my
Jenis hartanahKediaman servis
TempohPegangan kekal
Hak milik tanahKomersial
Saiz terbina730 kps 830 kps
Unit tersenarai untuk dijualRM344,000 – RM425,375
Unit tersenarai untuk disewaN/A
Dijangka siapDis 2024

Vivo Executive Apartment boleh diubah menjadi ruang kerja. Ia dibina dengan ruang kerja bersama dan dapur sosial untuk berhubung, dan terletak strategik di dalam metropolis berdikari Aspen Vision City di Batu Kawan.

Terdapat lebih daripada 30 jenis kemudahan, termasuk tempat duduk ceruk, ruang santai tenggelam, dek kolam renang, cabana kolam renang, ruang permainan kanak-kanak, kolam cetek kanak-kanak, jalan joging 300m, pavilion santai, padang acara, dek meditasi, separuh gelanggang bola keranjang, plaza terbuka, senaman luar, gimnasium, yoga dan bilik aerobik, sauna, pertanian bandar, padang dan pavilion barbeku serta makan di luar.

Aspen Vision City seluas 247 ekar adalah usaha sama antara Aspen Group dan IKANO Retail. Ia adalah bandar bersepadu yang akan membentuk semula Batu Kawan, bandar satelit ketiga di Pulau Pinang.

Vivo Executive Apartment terletak kurang dari 1.5km dari Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Untuk unit 3 bilik seluas 730 kaki persegi yang dijual dengan harga RM408,000, anda perlu membayar RM1,738 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

Untuk unit Vivo Executive Apartment yang disenaraikan RM500,000 ke bawah, klik di sini.

→ Periksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan LoanCare iProperty!

4. Vertu Resort, Batu Kawan

© Christabelle | iProperty.com.my
Jenis hartanahKondominium
TempohPegangan pajak
Hak milik tanahKediaman
Saiz terbina740 kps – 1,800 kps  
Unit tersenarai untuk dijualRM480,000 – RM700,000
Unit tersenarai untuk disewaRM1,700 – RM2,700
Siap2021

Vertu Resort adalah pembangunan bertingkat tinggi yang bertema resort oleh Aspen Group di Batu Kawan. Ini adalah fasa kedua dan pembangunan kediaman pertama di Aspen Vision City.

Vertu Resort merangkumi lima blok, dengan lapan hingga 12 unit setiap tingkat. Terdapat 1,282 unit dengan saiz terbina antara 740 kaki persegi hingga 1,800 kaki persegi.

Terdapat lebih daripada 70 jenis kemudahan seluas 200,000 kaki persegi di satu tingkat, termasuk kolam renang terpanjang di Asia Tenggara pada 152m. Lain-lain ciri utama projek:

 • Perkhidmatan atas permintaan: Lorong troli dan tempat letak troli khas di tempat letak kereta, loker pintar untuk penghantaran barang, bilik DIY dengan pelbagai peralatan, dapur sosial, taman bandar di atas bumbung, bar kolam dan gelang NFC untuk kanak-kanak.
 • Berjalan kaki ke pusat beli-belah Ikea & Klippa (500m)
 • Sistem keselamatan 4 peringkat
 • Sijil Perak GBI
 • Berhampiran Central Park seluas 25 ekar (kurang dari 300m)

Vertu Resort terletak strategik di ttitik permulaan di Jambatan Pulau Pinang Kedua.

Untuk unit 4-bilik seluas 1,180 kaki persegi yang dijual dengan harga RM486,000, anda perlu membayar RM2,070 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

Untuk unit Vertu Resort yang disenaraikan RM500,000 ke bawah, klik di sini.

→ Periksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan LoanCare iProperty!

5. Suria @ Hijau E-Komuniti

© Suhaimi | iProperty.com.my
Jenis hartanahApartment  
TempohPegangan pajak
Hak milik tanahKediaman
Saiz terbina800 kps, 900 kps, 1,000 kps
Unit tersenarai untuk dijualRM310,000
Unit tersenarai untuk disewaRM960 – RM1,500
SiapSuria Fasa 1 (2018) Suria Fasa 2 (dijangka 2025)

Suria @ Hijau E-Komuniti adalah fasa pertama pembangunan perumahan mampu milik oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang di Batu Kawan. Projek ini mempunyai 520 unit dan terletak di Bandar Cassia, kira-kira 500m dari Design Village Outlet.

Untuk unit 3-bilik seluas 1,000 kaki persegi yang dijual dengan harga RM310,000, anda perlu membayar RM1,320 sebulan. Ini berdasarkan kalkulator gadai janji iProperty.

Untuk unit Suria @ Hijau E-Komuniti yang disenaraikan RM500,000 ke bawah, klik di sini.

→ Periksa kelayakan pinjaman rumah anda dengan LoanCare iProperty

Potensi Pertumbuhan

Dengan Jambatan Pulau Pinang 2 bertindak sebagai penghubung antara pulau dan kawasan darat, Batu Maung dan Batu Kawan mampu menjadi kawasan panas di pasaran hartanah. Dengan usaha kerajaan yang berterusan mempromosikan Pulau Pinang sebagai hab perniagaan dan pelancongan, permintaan hartanah di kawasan ini dijangka kekal kukuh.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain