Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 kawasan paling popular di Malaysia untuk hartanah bawah RM 500,000

test

Mencari kawasan yang menawarkan rumah pada harga berpatutan di Malaysia memang mencabar. Banyak skim perumahan kerajaan mempunyai senarai tunggu yang panjang. Ada sebilangan skim pula jarang diiklankan. Jangan risau, kami ada berita baik.

top-areas-in-Malaysia-for-properties-below-RM500000
© Kin Meng Kok/ 123RF.

Artikel ini diterjemah dari Top 5 areas in Malaysia for properties below RM 500,000.

Kali ini, kami kongsikan 5 kawasan paling popular di Malaysia yang menawarkan hartanah berharga kurang daripada RM 500,000 (median harga). Senarai ini adalah berdasarkan tinjauan antara Januari 2019 hingga Disember 2019. Maklumat daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Malaysia (JPPH) telah kami kumpul dan susun menggunakan aplikasi data raya iProperty.com.my iaitu iPropertyIQ.com. Populariti kawasan-kawasan ini disusun secara menaik berdasarkan jumlah transaksi.

5. Pasir GudangJohor

Bilangan transaksi: 839

© Mohamad Zaki Mokhtar/ 123RF. Oil rigs located near the Tanjung Langsat Port, Pasir Gudang.

Pasir Gudang merupakan kawasan perindustrian di Johor Bahru (JB) yang menempatkan dua pelabuhan penting negara ini, Pelabuhan Pasir Gudang dan Pelabuhan Tanjung Langsat. Pelabuhan ini menjadi kegunaan pelbagai industri seperti petrokimia, pengangkutan dan logistik, pembinaan kapal, penyimpanan minyak sawit, dan pengedaran serta industri berat yang lain. Kegiatan industri yang pesat ini menyediakan banyak peluang pekerjaan sehingga membuka jalan kepada pemajuan kawasan kediaman di daerah ini.

Sekiranya anda ingin mencari rumah mampu milik di JB, anda boleh tinjau Rumah Mampu Milik Johor di Taman Scientex. Rumah-rumah ini adalah pegangan kekal dengan keluasan 1,080 kaki persegi. Pasir Gudang terhubung melalui Lebuhraya Pasir Gudang dan Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik Timur Johor Bahru (sambungan Laluan Selatan Lebuhraya Utara-Selatan).

Tiga projek utama di Pasir Gudang:

Jenis hartanah dengan transaksi tertinggi: Rumah teres

Median harga rumah teres (RM): 300,000

Median harga sekaki persegi (RM): 296

Lihat hartanah berhampiran laluan LRT di sini.

4. Skudai, Johor

Bilangan transaksi: 948

Puteri Harbour at Iskandar Puteri, Johor. © Mohd Hamdi Zainal/ 123RF.

Skudai terletak di pinggir koridor baru Johor, Iskandar Puteri (Nusajaya). Perbandaran ini menempatkan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) sejak 1 April, 1975. Disebabkan populasi pelajarnya yang besar, Skudai menawarkan potensi yang baik bagi yang ingin menyewakan hartanah mereka kepada kumpulan pelajar Malaysia dan antarabangsa. Median sewaan bagi sebuah kondominium di Skudai adalah RM 1,300 sebulan.

Bukan itu sahaja, terdapat banyak tempat membeli-belah dan pelancongan untuk diterokai di Skudai. Anda boleh pergi ke Legoland, Danga Bay, Dataran Bandaraya Johor Bahru dan Johor Premium Outlet (JPO). Selain itu, anda berpeluang mengunjungi negara jiran kerana Singapura sangat dekat dengan Johor Bahru (JB)! Rumah teres di Skudai bersaiz antara 1,540 hingga 3,500 kaki persegi dan kebanyakannya adalah pegangan kekal.

Tiga projek utama di Skudai:

Jenis hartanah dengan transaksi tertinggi: Rumah teres

Median harga rumah teres (RM): 420,000

Median harga sekaki persegi (RM): 371

3. KlangSelangor

Bilangan transaksi: 1,318

©razihusin/ gettyimages

Sebagai bekas ibu negeri Selangor, Klang yang juga dikenali sebagai Bandar Diraja Klang merupakan perbandaran matang yang menempatkan salah satu pelabuhan utama negara iaitu Pelabuhan Klang. Bukan hanya itu, Klang dihubungkan ke Pusat Bandar Raya Kuala Lumpur dan bahagian lain di Lembah Klang melalui rangkaian lebuh raya seperti Lebuhraya Persekutuan, KESAS, Lebuhraya Selat Klang dan Lebuhraya Pintas Selat Klang Utara Baru (NNKSB) atau Lebuhraya Shapadu.

Jarak pusat bandar raya Kuala Lumpur dari Klang adalah 40km sementara jiran terdekatnya adalah Shah Alam dan Subang Jaya. Walaupun dari pandangan mata kasar Klang tidak begitu menarik, terdapat beberapa tempat yang boleh dilawati oleh pengunjung. Anda boleh menyertai Royal Klang Town Heritage Walk anjuran Majlis Perbandaran Klang dan Tourism Selangor, umpamanya. Aktiviti berjalan kaki selama setengah hari melawat tempat-tempat bersejarah ini adalah percuma!

Rumah-rumah di Klang terdiri daripada rumah bertingkat, rumah teres, rumah berkembar dan banglo. Berdasarkan senarai kami, saiz hartanah adalah antara 800 hingga 5,600 kaki persegi. Juga terdapat Serunai, sebuah projek Rumah Selangorku (RSKU) yang baru dilancarkan terdiri daripada pangsapuri pegangan kekal yang dijangka siap pada Disember 2020.

Tiga projek utama di Klang:

Jenis hartanah dengan transaksi tertinggi: Rumah teres

Median harga rumah teres (RM): 400,000

Median harga sekaki persegi (RM): 356

2. Sungai PetaniKedah

Bilangan tranksaksi: 1,504

sungai-petani-clock-tower-kedah-malaysia

Sungai Petani merupakan salah satu bandar terbesar di Kedah dan terletak kira-kira 70km ke selatan Alor Setar. Kawasan ini berjiran dengan Seberang Perai, Pulau Pinang. Pemanduan ke Butterworth mengambil masa sekitar 50 minit. Digelar sebagai Negeri Jelapang Padi, Kedah terkenal dengan tarikan ekopelancongan seperti Tapak Arkeologi Lembah Bujang dan Pulau Langkawi.

Bukan itu sahaja, Sungai Petani merupakan daerah perindustrian di Kedah dan bandar paling pesat berkembang di negeri itu. Hubungan dengan kawasan sekitar adalah baik dengan sambungan terus ke Lebuhraya Utara-Selatan. Rumah-rumah di Sungai Petani sebahagian besarnya adalah pegangan kekal dengan setiap unit menawarkan tiga hingga lima bilik tidur. Unit ini juga luas dengan ukuran bermula dari 1,400 hingga 5,800 kaki persegi. Terdapat juga projek yang baru dilancarkan iaitu Bintang Maya 2 untuk pembeli yang berminat.

Tiga projek utama di Sungai Petani:

Jenis hartanah dengan transaksi tertinggiRumah teres

Median harga rumah teres (RM): 150,000

Median harga sekaki persegi(RM): 191

1. IpohPerak

Bilangan transaksi: 1,684

concubine-lane-ipoh-malaysia
© Pisit Khambubpha/ 123RF

Ipoh adalah ibu negeri Perak dan merupakan salah satu tarikan terbesar di Malaysia. Bandar bekas perlombongan ini terletak kira-kira 200km dari Kuala Lumpur (KL) dan 150km dari Butterworth (Seberai Perai, Pulau Pinang). Ipoh yang terkenal dengan kopi susu, seni bina kolonial, kepelbagaian masakan dan alam semula jadi mudah dikunjungi kerana terdapat pengangkutan awam untuk ke sana setiap hari.

Anda boleh memilih untuk menaiki bas antara negeri atau singkatkan masa perjalanan dengan menaiki kereta api berkelajuan tinggi ETS yang membawa penumpang ke Ipoh dari stesen KL Sentral, stesen KTM Kepong Sentral dan stesen Butterworth Penang Sentral.

Selain kafe-kafe hipster yang tumbuh seperti cendawan selepas hujan, Ipoh juga merupakan pintu masuk ke Cameron Highlands. Ipoh memikat pengunjungnya dengan tarikan seperti Concubine Lane, Birch Clock Tower, stesen kereta api, Gua Tambun, kuil gua batu kapur dan Kellie’s Castle yang penuh misteri. Berdasarkan senarai kami di iProperty.com.my, rumah teres di Ipoh menawarkan antara tiga hingga lima bilik tidur dengan saiz binaan dari 1,200 hingga 4,550 kaki persegi.

Tiga projek utama di Ipoh:

Jenis hartanah dengan transaksi tertinggi: Rumah teres

Median harga rumah teres (RM): 200,000

Median harga sekaki persegi(RM): 207

Lihat hartanah berhampiran laluan MRT di sini.

Nota: Analisa adalah berdasarkan data yang ada semasa tarikh penerbitan dan tertakluk pada pindaan jika dan apabila lebih data diperoleh.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain