Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kawasan kejiranan dan projek perumahan paling popular di Pulau Pinang

test

Ini adalah huraian ringkas tentang kawasan kejiranan dan projek-projek yang  paling popular di Pulau Pinang dalam kalangan pembeli rumah.

Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah . © Lee Chee Keong/ 123RF

Artikel ini terdapat dalam versi Bahasa Inggeris dan diterjemah oleh Arif Yusof.

Data transaksi jualan dan belian yang kami kongsikan ini adalah sumber dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta ((JPPH) yang telah dikumpul oleh brickz. Ini berdasarkan penilaian antara Januari 2018 dan Disember 2018.

Kami telah senaraikan kawasan-kawasan kejiranan dan projek-projek utama di Pulau Pinang untuk mereka yang berminat untuk membeli hartanah.

Huraian:

  • 2 daripada lokasi popular ini terletak di bahagian Seberang Perai.
  • Bukit Mertajam adalah kawasan kejiranan yang paling popular di seluruh Pulau Pinang.
  • Rumah teres adalah jenis rumah paling laris di Pulau Pinang.
  • Bandar Tasek Mutiara adalah projek yang merekodkan transaksi jual beli tertinggi di Pulau Pinang.

1. Di manakah letaknya kejiranan yang paling popular di Pulau Pinang?

Sumber: brickz

Berikut adalah 5 kawasan paling popular di Pulau Pinang. Ini adalah berdasarkan penilaian bermula Januari sehinggalah Disember 2018. Data yang telah dikumpulkan oleh brickz ini adalah berdasarkan rekod transaksi jualan dan belian.

Berdasarkan rekod transaksi, dua kawasan yang paling popular di Pulau Pinang terletak di Seberang Perai. Antara faktor yang menjadi tarikan utama dalam kalangan pembeli rumah adalah  kerana harga kediaman di kawasan ini adalah lebih mampu milik jika dibandingkan dengan perumahan di bahagian pulau, terutamanya rumah landed.

Bukit Mertajam adalah kawasan kejiranan yang paling popular dalam kalangan pembeli rumah pada tahun 2018. Anda mesti tertanya-tanya, kenapa ya? Ini mungkin kerana projek perumahan di kawasan ini adalah lebih mampu milik berbanding kawasan-kawasan lain.  Median harga rumah di kawasan ini adalah RM 300 ribu. Bukan itu sahaja, Bukit Mertajam juga merupakan bandar yang matang dan salah satu bandar terpenting di Seberang Perai. Jaraknya dari Jambatan Pulau Pinang cuma 11 km dan mempunyai akses yang mudah untuk ke Lebuhraya Utara-Selatan (Juru). Bukan itu sahaja, Bukit Mertajam turut menjadi tarikan pelancongan dengan adanya tempat-tempat menarik seperti Gereja St. Anne, dan Tokong Hock Teik Cheng.

Butterworth merupakan kawasan industri dan bandar terbesar di Seberang Perai. Median harga rumah di sini adalah RM 330 ribu. Menurut data dari Jabatan Perangkaan Malaysia (DoSM), Butterworth adalah bandar yang mempunyai kepadatan penduduk yang paling besar di Seberang Perai. Terdapat servis feri yang menghubungkan Butterworth dan Georgetown, manakala servis KTM Stesen Butterworth juga hanyalah 700 meter dari terminal feri. Butterworth juga adalah tempat  di mana Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) berpangkalan. 

Fakta Menarik: Purata median keluasan bagi sebuah rumah di Butterworth adalah hampir dua kali ganda lebih besar (1,000 kaki persegi berbanding 700 kaki persegi) berbanding keluasan rumah di kawasan Jelutong. Ini bermakna, pembeli dapat memiliki rumah di Butterworth dengan harga yang sama, tetapi keluasannya lebih besar berbanding rumah yang lebih kecil (harga yang sama) di kawasan pulau.

Jelutong terletak di pinggir Georgetown. Ia merupakan satu-satunya kawasan di bahagian pulau yang termasuk dalam senarai 5 kawasan paling popular di Pulau Pinang. Kawasan ini bakal menjadi tumpuan utama di Pulau Pinang dengan adanya cadangan oleh kerajaan negeri untuk menjadikan tapak pelupusan sampah seluas 40 hektar kepada bandar moden dan eko-futuristik di sini. Median harga rumah di kawasan ini adalah RM 399 ribu dan median harga sekaki persegi pula adalah RM 450. Akses ke Georgetown juga adalah mudah dari Jelutong dengan adanya lebuh raya Tun Dr Lim Ching Eu.

2. Apakah 3 projek perumahan paling utama di Pulau Pinang? 

KawasanProjek/ KejirananJumlah transaksiMedian harga rumah sekaki persegi (RM)
Bukit MertajamSactuary Garden63362
Mutiara46236
Bandar Machang Bubok69234
ButterworthTaman Bagan28226
Taman Merbau Indah27262
Taman Desa Murni24257
JelutongDesa Pinang 229304
Rumah Pangsa MPPP25255
Island Glades23754
Ayer ItamTaman Terubong Indah (Majestic Heights)61179
Green Garden51164
Rifle Range33151
Simpang AmpatBandar Tasek Mutiara93289
Taman Merak43261
Taman Pekatra Indah28209

Source: brickz

Sanctuary Garden adalah projek  perumahan yang merekodkan transaksi jual beli tertinggi di Bukit Mertajam. Ia menawarkan rumah pegangan bebas Semi-D 2 tingkat. Unit ini mempunyai 4 bilik tidur, 3 bilik mandi dan tempat letak kereta. Kawasan ini terletak 20 km dari Jambatan Pulau Pinang dan 17 km dari Jambatan Kedua. Bukan itu sahaja, AEON Mall Bukit Mertajam dan Tesco Bukit Mertajam terletak hanya 3km dari projek ini. Stesen KTM Simpang Ampat terletak hanya 5km dari tempat ini, manakala Juru Auto City hanya 20 minit jaraknya jika memandu.

Taman Bagan merupakan projek yang merekodkan transaksi yang paling tinggi di Butterworth.  Ia menawarkan rumah teres 2 tingkat dan satu tingkat dengan harga bermula dari RM 402 ribu sehinggalah RM 800 ribu. Kawasan kediaman ini adalah lokasi utama dengan pelbagai kemudahan yang mudah dicapai. Terminal Feri Butterworth hanya 5 km dan Stesen KTM Butterworth 4 km sahaja dari Sanctuary Garden. Stesen ini juga menghubungkan Butterworth dengan perkhidmatan ETS ke KL. Selain itu, Sunway Carnival Mall juga hanyalah 4 km jaraknya dan Penang Bird Park cuma 9 minit jika anda memandu dari kediaman ini. Paling menarik, Taman Bagan juga mempunyai akses mudah kepada Lebuhraya Utara-Selatan dan juga kawasan-kawasan Seberang Perai yang lain.

Akhir sekali, Desa Pinang 2 adalah antara projek yang merekodkan transaksi jual beli paling tinggi bagi kawasan Jelutong. Kawasan ini mempunyai perumahan flat dengan saiz sekitar 527 sehingga 614 kaki persegi. Desa Pinang 2 terletak berhampiran Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu dan akses kepada kemudahan setempat juga amat mudah. Terminal Bas Komtar hanya 3.2 km manakala Terminal Bas Weld Quay hanyalah 3.5 km dari Desa Pinang 2. Bukan itu sahaja, Terminal Feri Penang terletak pada jarak 4, manakala Georgetown hanya 6.6 km atau 22 minit sekiranya anda memandu dari Desa Pinang 2.

3. Jenis kediaman paling laris di Pulau Pinang

  1. Teres: 2,465 transaksi
  2. Rumah pangsa: 1,700 transaksi
  3. Pangsapuri: 1,691 transaksi

Teres

KawasanBilangan transaksiMedian harga rumah sekaki persegi (RM)
Bukit Mertajam527286
Simpang Ampat310268
Butterworth263321

Source: brickz

Teres adalah kategori rumah paling laris di Pulau Pinang! Semua 3 kawasan tumpuan tertumpu di kawasan Seberang Perai. Ini adalah disebabkan oleh harga yang lebih mampu milik jika dibanding dengan harga hartanah di bahagian pulau, serta lebih banyak pilihan untuk rumah landed. Bukit Mertajam merekodkan transaksi jual beli tertinggi untuk rumah teres dengan harga sekitar RM 43 ribu sehingga RM 988 ribu. Keluasan binaan pula adalah sekitar 594 kaki persegi sehinggalah 2,964 kaki persegi dengan median harga  rumah RM 330 ribu. Hartanah ini juga turut melibatkan rumah lelong, rumah sub-sale dan rumah baharu.

Rumah pangsa

KawasanBilangan transaksiMedian harga rumah sekaki persegi (RM)
Ayer Itam360212
Bukit Mertajam219106
Jelutong217308

Source: brickz

Rumah pangsa adalah kedua yang paling laris dalam kalangan pembeli hartanah di Pulau Pinang.  Sebanyak 1, 700 transaksi telah direkodkan dari Januari sehinggalah Disember 2018 sementara Ayer Itam merekodkan transaksi jual beli tertinggi bagi jenis kediaman rumah pangsa. Median harga  rumah di kawasan Ayer Itam adalah RM 120 ribu dengan median keluasan 538 kaki persegi. Berdasarkan senarai hartanah untuk dijual di iProperty.com.my, rumah pangsa di Ayer Itam berkeluasan mempunyai keluasan bermula dari 400 kaki persegi sehingga 860 kaki persegi dan djiual dengan harga bermula dari RM 75 ribu sehingga RM 350 ribu. Hartanah ini semuanya adalah jenis rumah lelong dan rumah sub-sale.

Pangsapuri

KawasanBilangan transaksiMedian harga rumah sekaki persegi (RM)
Jelutong316485
Butterworth209254
Ayer Itam180397
Source: brickz

Di tempat ketiga bagi kategori kediaman paling laris ialah pangsapuri. Sebanyak 1, 691 telah direkodkan sepanjang tahun lepas dengan Jelutong mencatatkan transaksi jual beli paling tingi bagi kediaman jenis pangsapuri. Harga median bagi sebuah pangsapuri di Jelutong adalah RM 350 ribu . Harga jualan bagi pangsapuri bermula dari serendah RM 31 ribu sehingga RM 980 ribu dengan keluasan bermula dari 470 kaki persegi sehingga 2, 000 kaki persegi. Semua kediaman ini adalah tanpa perabot, perabot separa lengkap serta yang lengkap sepenuhnya.

Fakta Menarik: Pangsapuri yang paling laris di Pulau Pinang adalah Suria @ Hijau E-Komuniti yang terletak di Batu Kawan. Ia mencatatkan 66 transaksi  jual beli berbanding projek- projek pangsapuri yang lain di Pulau Pinang.

Nantikan bahagian 2 bagi laporan hartanah di Pulau Pinang. Dalam siri yang seterusnya, kami akan berkongsi jenis hartanah yang mampu di miliki oleh pembeli rumah di Pulau Pinang dan jenis hartanah yang mencuri tumpuan pembeli. Jangan kemana-mana dan teruskan bersama kami!

Nota: Data adalah berdasarkan maklumat yang tersedia pada tarikh penerbitan dan mungkin tertakluk kepada semakan apabila atau lebih banyak data tersedia.

 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain