Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 kawasan kediaman popular oleh pencari rumah di Pulau Pinang

test

Mari kita lihat pola carian hartanah di Pulau Pinang. Berikut adalah 5 kawasan kediaman yang paling popular dalam kalangan pembeli rumah.

© Lee Chee Keong/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Top 5 most searched residential areas by Penang homebuyers oleh Azmah Zakariah.

Kami telah berkongsi dengan anda tentang kawasan dan projek kediaman paling popular dalam kalangan pembeli rumah di Pulau Pinang dalam bahagian 1 dan juga jenis hartanah paling popular dalam bahagian 2. Dalam bahagian 3 ini pula, kami kumpulkan pola carian hartanah di Pulau Pinang untuk mereka yang ingin mengetahui tentang projek kediaman yang akan datang. Data carian ini diambil dari iPropertyiQ.com. Kawasan-kawasan ini ditunjukkan dalam bentuk peratusan dan mengikut susunan menaik.

Jadi, bandar manakah yang menjadi idaman ramai?

5. Butterworth

Peratusan carian: 5.3%

© Igor Grosher/ 123RF

Butterworth ialah bandar utama dan terbesar di Seberang Perai (tanah besar). Ia juga merupakan bandar dengan populasi penduduk paling ramai dalam kawasan bandar Seberang Perai. Seberang Perai dihubungkan dengan Pulau Pinang melalui jambatan Pulau Pinang atau feri dari Terminal Feri Butterworth. Bukan itu sahaja, stesen KTM Butterworth juga terletak hanya 700m dari terminal feri. Butterworth juga mempunyai banyak tempat menarik dan ini menjadi satu daripada faktor yang menyumbang kepada kemasukan pelabur yang ingin memaksimumkan potensi hartanah mereka di Airbnb. Harga median hartanah dalam kawasan ini ialah RM 330 ribu.

Projek kediaman popular di Butterworth:

4. Tanjong Tokong

Peratusan carian: 5.4%

Tanjong Tokong mempunyai peratusan carian yang agak sama dengan Jelutong. Harga hartanah dalam kawasan ini terletak antara RM 130 ribu sehingga RM 15 juta dan kawasan binaan antara 500 kaki persegi sehingga 19,660 kaki persegi. Satu daripada sebab utamanya ialah kerana ia berhampiran dengan Georgetown. Ia terletak lebih kurang 3km dari pusat bandar Georgetown. Selain itu, Tanjong Tokong juga dibanjiri dengan bilik-bilik Airbnb. Seperti juga Georgetown, hasil carian mungkin disebabkan oleh pelabur yang ingin mendapat keuntungan daripada perkhidmatan Airbnb mereka.

Projek kediaman popular di Tanjong Tokong:

3. Jelutong

Peratus carian: 5.4%

Pusat beli-belah dan bangunan di Gurney Drive. © Artaporn Puthikampol

Di Jelutong, harga hartanah adalah antara RM 160 ribu sehingga RM 116 juta dan kawasan binaan antara 400 kaki persegi sehingga 7,900 kaki persegi. Ia juga merupakan salah satu kawasan di Pulau Pinang yang disasarkan untuk pembangunan Projek Perumahan Rakyat (PPR). Tahun lalu, Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Perancangan Bandar dan Desa negeri telah mengumumkan bahawa 1,000 rumah PPR akan dibina di Jelutong bagi membantu keluarga berpendapatan rendah untuk memiliki rumah. Jelutong terletak di sub-bandar Georgetown dan ini boleh meningkatkan minat pemburu hartanah dalam mencari rumah yang bersesuaian dalam kawasan tersebut.

Projek kediaman popular di Jelutong:

2. Bayan Lepas

Peratusan carian: 7.5%

Seterusnya, Bayan Lepas. Harga hartanahnya adalah antara RM 105 ribu sehingga RM 8.8 juta sementara kawasan binaannya antara 400 kaki persegi sehingga 22,330 kaki persegi. Kawasan ini juga terkenal dengan Zon Perdagangan Bebas (FTZ) Bayan Lepas, Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan pusat beli-belah Queensbay. FTZ telah membuka banyak peluang pekerjaan dan pelbagai projek sejak sekian lama. Banyak hotel dan projek pembangunan bercampur seperti kondominium dan apartment servis telah dimajukan tetapi harga kebanyakannya melebihi harga biasa. Bayan Lepas juga mempunyai pelbagai tempat tarikan pelancong seperti Muzium Perang dan Kuil Ular yang merupakan satu lagi faktor penyumbang.

Projek kediaman popular di Bayan Lepas:

1. Pemenangnya: Georgetown

Peratusan carian: 8.1%

Pemandangan panorama Pulau Pinang. © Pakin Songmor/ 123RF

Georgetown ialah kawasan yang paling diingini oleh pembeli rumah. Berdasarkan iProperty.com.my, harga hartanah dalam kawasan ini adalah antara RM 135 ribu sehingga RM 46 juta manakala kawasan binaan antara 400 kaki persegi sehingga 10,000 kaki persegi. Satu daripada faktor penyumbang utama mungkin pelabur yang menawarkan perkhidmatan Airbnb di seluruh kawasan Georgetown. Selain itu, satu lagi faktor ialah pelabur-pelabur hartanah luar negara dari China, Hong Kong dan Singapura mencari peluang pelaburan jangka panjang dan rumah kedua walaupun harga hartanah di sini amat tinggi. Ini mungkin disebabkan minat memiliki hartanah bertingkat tinggi di tepi laut.

Projek kediaman popular di Georgetown:

Pasaran hartanah Pulau Pinang dijangka terus mendatar sepanjang tahun 2019. Ini berdasarkan faktor seperti ketidakseimbangan penawaran-permintaan (terutamanya projek hartanah bertingkat tinggi), kemampuan dan kenaikan kos sara hidup, serta cabaran ekonomi global dan domestik. Menurut Pusat Maklumat Harta Tanah Negara, terdapat 2,200 unit kediaman bertingkat tinggi yang tidak terjual. Ini disebabkan oleh lambakan apartment dan kondominium yang tidak dapat dijual kerana permintaan yang rendah.

Namun begitu, hartanah kediaman yang tidak terjual di Pulau Pinang ini dijangka semakin berkurangan dalam tempoh dua ke tiga tahun akan datang. Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) Pulau Pinang mengumumkan bahawa belanjawan 2019 akan menangani masalah hartanah negeri yang tidak terjual melalui Kempen Pemilikan Rumah Kebangsaan (HOC). Di antara hartanah yang akan dipamerkan ialah di Balik Pulau, Teluk Kumbar, Georgetown dan Jelutong. Pelan Induk Pengangkutan Negeri Pulau Pinang akan juga meningkatkan pasaran hartanah Pulau Pinang di masa akan datang kerana ia dijangka akan menambah baik sistem perhubungan.

Selaras dengan permintaan pelanggan, lebih banyak unit perumahan mampu milik akan dibina di Pulau Pinang. PPR akan dibangunkan di kawasan seperti Gelugor, Teluk Kumbar, Balik Pulau dan Jelutong.

Note: Analisis adalah berdasarkan data yang tersedia pada tarikh penerbitan, tertakluk kepada semakan sewaktu dan apabila lebih banyak data tersedia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain