Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 kawasan hotspot hartanah sepanjang laluan LRT 3, KTM Terminal Skypark, HSR, MRT SBK & SSP

test

Perbelanjaan infrastruktur pengangkutan di sepanjang laluan tren ini akan menjadi penyebab pertumbuhan hartanah bagi kawasan-kawasan tertentu di Kuala Lumpur dan Greater Kuala Lumpur.

©123rf

Artikel ini diterjemah dari 8 growth areas along LRT 3, KTM Terminal Skypark, HSR, MRT SBK & SSP lines oleh Ridzwan A. Rahim

Kali terakhir saya di Kuala Lumpur (KL) adalah pada Januari 2020 di mana dalam satu ceramah hartanah, saya berkongsi mengenai kawasan pertumbuhan di sepanjang pelbagai laluan tren.

Walaupun tidak dapat hadir sendiri di KL sekarang disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), saya ingin berkongsi mengenai kawasan pertumbuhan yang perlu diberi perhatian oleh bakal pembeli dan pelabur hartanah.

Berikut adalah lapan kawasan pertumbuhan di sepanjang laluan tren berbeza disusun mengikut turutan paling mahal ke paling mampu milik*:

*Nota:
1. Transaksi hartanah adalah berdasarkan data jualan yang dipungut di brickz.my (Julai 2019 – Mei 2020)
2. Gadai janji bulanan adalah berdasarkan pembiayaan pinjaman 90%, tempoh pinjaman 35 tahun dan kadar faedah 3.5%
3. Kadar mampu milik adalah berdasarkan pendekatan Beban Kos Perumahan atau Housing Cost Burden (HCB), dihadkan pada 30% pendapatan bulanan peminjam sebanyak RM6,561 iaitu pendapatan isi rumah median di kawasan bandar di Malaysia setakat 2019.
4. Gadai janji bulanan sekitar RM1,968 dianggap mampu milik.

BACAAN POPULAR:
🚆 Kawasan rumah yang dekat dengan LRT dan MRT.
🏘️ Projek RUMAWIP yang berhampiran dengan LRT

1. Bandar Utama

Harga Hartanah (transaksi median): RM885,000
Ansuran bulanan: RM3,292
Penilaian: Sederhana. Boleh menjadi pilihan untuk pembelian bersama, umpamanya oleh pasangan dengan dua sumber pendapatan.

Stesen MRT Bandar Utama akan berfungsi sebagai stesen pertukaran ke laluan LRT Bandar Utama-Klang (Laluan LRT 3 Lembah Klang) menjelang November 2023. © Khalil Adis Consultancy.

Bandar Utama memang sudah tidak asing lagi. Menempatkan pusat membeli-belah 1 Utama, The Curve, IKEA, AEON Bandar Utama, Hotel One World dan Menara KPMG, perbandaran sibuk ini terdiri sebahagian besarnya daripada rumah bertanah. Ini menjadikannya pilihan tepat bagi mereka yang sukakan persekitaran hidup berkepadatan rendah. Pada awalnya Bandar Utama tidak begitu mudah untuk didatangi namun sejak bermulanya perkhidmatan MRT Sungai Buloh – Kajang (Laluan SBK) pada 16 Disember 2016, Bandar Utama kini lebih mudah didatangi. Di samping itu, sebuah jambatan pejalan kaki 35 meter kini menyambungkan Pintu Masuk B stesen berkenaan ke Hotel One World berhampiran Restoran Makanan Cina Zuan Yuan dan Tingkat Bawah 1 Utama. Menjelang November 2023, stesen MRT Bandar Utama akan berfungsi sebagai stesen pertukaran ke LRT Bandar Utama-Klang (Laluan LRT 3 Lembah Klang). Dengan kos pembinaan RM16.63 bilion, laluan sepanjang 37km ini akan bermula dari Bandar Utama ke Johan Setia dengan 19 stesen kesemuanya. Apabila siap, ia dijangka memenuhi keperluan dua juta pengguna yang tinggal di Koridor Barat Lembah Klang.

BACA: 4 perkara yang anda perlu pertimbangkan sebelum memohon pinjaman bersama

2. Pusat Bandar Damansara

Harga Hartanah (transaksi median): RM2.85 juta
Ansuran bulanan: RM10,601
Penilaian: Tidak mampu milik

Bukit Damansara terletak bersebelahan stesen MRT Pusat Bandar Damansara. © Khalil Adis Consultancy.

Digelar ‘Beverly Hills Malaysia’, Bukit Damansara merupakan tempat tinggal impian ramai di negara ini. Di sinilah tinggalnya orang-orang kenamaan Malaysia. Tidak hairanlah rumah paling mahal dijual pada 2019 terletak di Bukit Damansara! Pusat Bandar Damansara merupakan kawasan pertumbuhan kerana ia terletak bersebelahan Damansara City. Menempatkan Menara Hong Leong, Wisma GuocoLand, DC Residency, DC Mall dan Sofitel Kuala Lumpur Damansara, Damansara City merupakan sebuah Projek Permulaan (Entry Point Project atau EPP) yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia pada September 2010 bagi memajukan lagi Kuala Lumpur di bawah hala tuju Program Transformasi Ekonomi. Tidak lama lagi Damansara City bakal mempunyai Pavilion Damansara Heights, sebuah pemajuan bercampur terdiri daripada kediaman mewah, pusat membeli-belah dan bangunan pejabat. Pusat membeli-belah Pavilion Lifestyle yang akan dibuka tidak lama lagi akan menawarkan 1.17 juta kaki persegi ruang peruncitan. Terdapat pelbagai kemudahan yang memenuhi cita rasa masyarakat mewah. Dari pekedai runcit mewah Ben’s Independent Grocer ke restoran organik, pilihan gaya hidup yang ditawarkan menjanjikan kehidupan sempurna.

3. Sungai Besi

Harga Hartanah (transaksi median): RM545,000
Ansuran bulanan: RM2,027

Penilaian: Mampu milik

sungai-besi
Lebuh Raya Sungai Besi.  © Khalil Adis Consultancy.

Sungai Besi terletak di dalam kawasan pertumbuhan antara Bandar Malaysia dan Cyberjaya City Centre. Masih terdapat rumah-rumah dalam pasaran hartanah sekunder yang berharga kurang daripada RM500,000 di sini. Bandar ini menempatkan pasar raya NSK Kuchai Lama dan Terminal Bersepadu Bandar Tasik Selatan. Sungai Besi bakal mendapat manfaat daripada stesen MRT Sungai Besi yang terletak di laluan MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (Laluan SSP). Sementara itu, stesen LRT Sungai Besi akan dinaik taraf menjadi sebuah stesen pertukaran yang akan menghubungkan pengguna ke stesen MRT yang bersebelahan dengannya. Apabila siap, ia juga akan berfungsi sebagai stesen pertukaran ke Kereta Api Berkelajuan Tinggi (High Speed Rail atau HSR). Lokasi Sungai Besi adalah strategik dengan sambungan baik di utara untuk ke pusat bandar KL dan di selatan untuk ke Putrajaya dan Cyberjaya menerusi Lebuhraya Sungai Besi.

4. Subang Jaya

​Harga Hartanah (transaksi median): RM600,000
Ansuran bulanan: RM2,232
Penilaian: Sederhana

Gambaran pelukis Subang Jaya City Centre. © Sime Darby Berhad

Sebelum adanya Pembangunan Berorientasikan Transit (Transit-Oriented Developments atau TOD), Sime Darby telah pun aktif mempromosi konsep ini menerusi pelbagai pemajuan perbandaran, dari Subang Jaya ke Ara Damansara. Subang Jaya merupakan perbandaran sibuk dengan Laluan Pemanjangan LRT Kelana Jaya yang mula beroperasi sepenuhnya pada 2016. Pemanjangan ini merupakan sebahagian daripada inisiatif kerajaan bagi meluaskan pengangkutan awam bagi penduduk yang tinggal di sebelah barat daya Selangor seperti Subang Jaya dan Puchong. Laluan sepanjang 17.4km dengan 13 stesen LRT baharu ini memanjangkan sistem LRT Laluan Kelana Jaya dari 29km ke 46.4km bermula dari Lembah Subang ke Putra Heights. Pembinaannya menelan belanja RM8 bilion. Sambungan ke lapangan terbang telah ditambah baik pada Mei 2018 menerusi perkhidmatan Skypark Link yang boleh dinaiki dari stesen LRT Subang Jaya ke stesen Terminal Skypark. Pembinaan Skypark Link menelan belanja RM533 juta dan meliputi jarak kira-kira 24km dari KL Sentral ke Terminal Skypark.

BACA: 17 hartanah di Kuala Lumpur dalam jarak 1km dari LRT laluan Kelana Jaya

5. Jalan Pudu

Harga Hartanah (transaksi median):  RM340,000 (kawasan Pudu sahaja)
Ansuran bulanan: RM1,265

Penilaian: Amat mampu milik

Berjaya Times Square terletak bersebelahan Jalan Imbi dan Jalan Pudu. © Khalil Adis Consultancy.

Jalan Pudu terletak betul-betul di antara Tun Razak Exchange dan Bandar Malaysia di dalam kawasan Segitiga Emas KL. Tun Razak Exchange hampir siap dibina dan menempatkan stesen MRT Tun Razak Exchange (TRX) manakala Bandar Malaysia akan menempatkan stesen MRT Bandar Malaysia (Utara). TRX bakal menjadi pusat kewangan yang pertama di Malaysia dengan nilai pembangunan kasar (gross development value atau GDV) sebanyak RM40 bilion dan jumlah keluasan lantai kasar 20 juta kaki persegi. Projek ikonik ini merupakan sebahagian daripada Program Transformasi Ekonomi oleh kerajaan Malaysia bagi memantapkan kedudukan Kuala Lumpur sebagai pusat kewangan negara. Bandar Malaysia akan mempunyai GDV sebanyak RM150 bilion dan menempatkan stesen HSR dan dua stesen MRT iaitu Bandar Malaysia Utara dan Bandar Malaysia Selatan. Bandar Malaysia Utara akan menjadi stesen MRT untuk kegunaan pemajuan bercampur yang luas ini. Keluasan kawasan ini adalah sekitar 196 hektar dan akan menempatkan 27,000 buah rumah berkualiti dan mampu milik. Juga akan dibina sebuah kawasan komersil khusus bagi menyokong syarikat-syarikat start-up yang baharu dan perusahaan kecil dan sederhana.

6. Cyberjaya

Harga Hartanah (transaksi median): RM459,500
Ansuran bulanan: RM1,709
Penilaian: Mampu milik

Cyberjaya Lake Gardens. © Khalil Adis Consultancy.

Terletak di selatan Puchong, Cyberjaya bakal menikmati manfaat limpahan ekonomi dari tiga projek besar kerajaan iaitu KLIA Aeropolis, Lembah Visi Malaysia dan Cyber City Centre di Cyberjaya. Pertumbuhan di sini akan berlaku di kawasan sekitar stesen MRT Sierra dan Cyberjaya City Centre. Sebagai sebuah perbandaran yang masih baharu, Sierra menjanjikan kenaikan modal terbesar bagi hartanah memandangkan banyak projek infrastruktur termasuk stesen MRT Sierra masih dalam pembinaan. Ia juga terletak hanya dalam 10 minit pemanduan ke bandar Puchong yang menempatkan banyak pusat membeli-belah dan kafe yang trendy. Buat masa ini, perumahan di Sierra hanya terdiri daripada rumah-rumah bertanah. Stesen MRT Cyberjaya City Centre merupakan sebuah projek TOD yang akan dimajukan oleh Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB). Dengan pengalaman dalam pembinaan hab pengangkutan di KL Sentral, MRCB akan membangunkan sebuah bandar baharu yang diintegrasi dengan stesen MRT. Fasa pertama dijangka menjana GDV sebanyak RM5.35 bilion dan menampilkan sebuah pusat konvensyen seluas 200,000 kaki persegi, sebuah hotel perniagaan dengan 300 ke 400 bilik, bangunan pejabat rendah dan tinggi dan sebuah retail podium. Cyberjaya City Centre akan mempunyai pelan pembangunan 20 tahun dengan stesen MRT yang terletak di hadapan Lim Kok Wing University of Creative Technology.

7. Nilai

Harga Hartanah (transaksi median): RM225,000
Ansuran bulanan: RM837
Penilaian: Amat mampu milik

Lebuh raya dari Nilai menuju ke Mantin. © Khalil Adis Consultancy

Nilai bakal menyaksikan lebih banyak pertumbuhan memandangkan lokasinya yang terletak di dalam Lembah Visi Malaysia. Projek mega yang meliputi Nilai ke Port Dickson ini mempunyai keluasan cadangan 108,000 hektar. Lembah Visi Malaysia akan menjadi pusat urusan pelbagai industri memuncul seperti teknologi, logistik, pendidikan, kesihatan, pelancongan dan sukan, dan dijangka menjana sekitar 1.35 juta peluang pekerjaan menjelang 2035 serta lebih RM417.6 bilion pelaburan menjelang 2045. Nilai juga merupakan hab pendidikan yang popular. Terdapat lebih sedozen universiti dan kolej di sini termasuk Nilai University, INTI International University, Manipal International University, Universiti Sains Islam Malaysia dan Islamic University College of Malaysia. Bagi menyokong Lembah Visi Malaysia, stesen HSR Seremban akan ditempatkan di Nilai di dalam ladang Labu dan Kirby. Stesen HSR Seremban juga akan berfungsi sebagai stesen pertukaran ke perkhidmatan Komuter Seremban dan Tren Elektrik KTM.

8. Bandar Baru Nilai

Harga Hartanah (transaksi median): Maklumat tiada

Pemandangan dari udara Bandar Baru Nilai menuju KLIA. © Khalil Adis Consultancy

Bandar Baru Nilai, sebuah perbandaran baharu di dalam Nilai, merupakan kawasan pertumbuhan yang terletak berhampiran pemacu pertumbuhan ekonomi masa hadapan iaitu Lembah Visi Malaysia, KLIA Aeropolis dan Cyberjaya City Centre. Bandar ini juga hampir dengan KLIA dan KLIA2 yang dilengkapi perkhidmatan Express Rail Link (ERL) terdiri daripada tren KLIA Express dan KLIA Transit. Tidak lama lagi, jaringan perhubungan akan ditambah baik menerusi stesen HSR Bangi-Putrajaya yang akan ditempatkan di selatan Lembah Klang di Kampung Abu Bakar Baginda, Selangor. Terdapat juga sambungan yang dicadangkan ke Putrajaya Monorail yang menghubungkan stesen ini ke stesen MRT Putrajaya Sentral. Apabila siap, stesen ini akan berfungsi sebagai stesen pertukaran ke stesen ERL Putrajaya Sentral dan menghubungkan pengguna ke KLIA dan KLIA2.

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

💰 Tambah ilmu buat duit. Pelaburan hartanah atau saham lebih baik?
💡 [PANDUAN] Cara untung dengan membeli rumah dan jual kembali
🏘️ Jom lihat hartanah yang mendapat pulangan sewa tertinggi di Malaysia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain