Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Jenis hartanah paling popular dalam kalangan pembeli di Pulau Pinang

test

Berikut ialah jenis hartanah yang mampu dimiliki di Pulau Pinang yang kerap dicari oleh pembeli.

Penang-high-rise-property-market
©️ Joseph Lim/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari The most popular property types among Penang homebuyers oleh Ridzwan A.Rahim

Dalam Bahagian 1, kami kongsikan kawasan dan projek kediaman paling popular di Pulau Pinang. Kali ini, kami huraikan jenis hartanah yang mampu dimiliki yang popular dalam kalangan pembeli.

Mari kita lihat!

Butiran utama

• Saiz binaan paling popular dalam kalangan pembeli ialah antara 901 dan 1,500 kaki persegi
• Harga paling popular dalam kalangan pembeli ialah antara RM201k dan RM350k
• Kebanyakan bakal pembeli membuat carian kondominium atau kediaman servis

1. Apakah saiz binaan rumah yang popular dalam kalangan pembeli?

Sumber: brickz

500 – 900 kaki persegi

Hampir 50% pembeli menggemari hartanah bersaiz 500 dan 900 kaki persegi terdiri daripada rumah pangsa, apartment studio, kondominium atau kediaman servis 2 atau 3 bilik tidur dan apartment. Berdasarkan penyenaraian di iProperty.com.my, harga hartanah ini ialah antara RM34k dan RM1.3 juta dan merupakan hartanah lelong, pasaran sekunder (sub-sale) dan baharu.

901 – 1,500 kaki persegi

Inilah PEMENANGNYA! Lebih 50% pembeli pada tahun 2018 membeli rumah dengan saiz binaan antara 901 dan 1,500 kaki persegi. Ini merupakan saiz binaan standard untuk sebuah rumah dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Kebanyakan hartanah ini ialah rumah teres dan kondominium atau kediaman servis.

1,501 – 2,000 kaki persegi

Hanya 1% rumah-rumah bersaiz antara 1,501 dan 2,000 kaki persegi terjual di Pulau Pinang. Peratusan yang kecil ini disebabkan harga hartanah bersaiz ini yang tinggi. Hartanah dalam kumpulan ini terdiri daripada rumah teres, rumah berkembar, dan kondominium atau kediaman servis mewah. Kondominium atau kediaman servis dalam kumpulan ini mempunyai 3+1 bilik tidur dan 3 bilik mandi.

2. Berpakah harga yang mampu dibayar oleh pembeli di Pulau Pinang?

Sumber: brickz

Lebih 50% rumah yang terjual berharga antara RM201k dan RM350k. Lagi 15% berharga antara RM351k dan RM500k, manakala 13% berharga lebih daripada RM501k. Oleh itu angka jualan sebenar selaras dengan kemampuan rakyat.

Berdasarkan data median pendapatan isi rumah terkini dari Jabatan Perangkaan Malaysia, pendapatan purata penduduk Pulau Pinang ialah RM5,409. Jika peraturan 70% Nisbah Pembiayaan Hutang (Debt Service Ratio atau DSR) diambil kira, seorang individu hanya mampu membayar ansuran bulanan tidak melebihi RM1,600 bagi sebuah rumah berharga RM350k.

Berikut ialah 5 projek kediaman paling popular dengan harga median kurang daripada RM350k:

  1. Bandar Seberang Jaya
  2. Bertam Perdana
  3. Bandar Tasek Mutiara
  4. Hijau E-Komuniti Suria
  5. Bayan Baru

3. Apakah jenis hartanah yang paling kerap dicari pembeli Pulau Pinang?

Sumber: brickz

Berikut ialah jenis hartanah yang mencatatkan carian tertinggi oleh pembeli pada 2018. Lebih 50% mencari kondominium atau kediaman servis. 20% pula mencari apartment atau rumah pangsa. Berdasarkan penyenaraian di iProperty.com.my, harga kondominium dan kediaman servis ialah antara RM160k dan RM12.5 juta, manakala apartment dan rumah pangsa ialah antara RM35k dan RM14 juta.

Ini disusuli rumah teres, rumah berangkai dan rumah bandar (15%) dan banglo serta rumah berkembar (9%), manakala 3% pembeli selebihnya mencari tanah kediaman. Harga untuk rumah teres, rumah berangkai dan rumah bandar ialah antara RM170,000 dan RM15 juta, manakala banglo dan rumah berkembar berharga antara RM180k dan RM60 juta. Hartanah dalam kumpulan ini terdiri daripada hartanah baru, sub-sale, hartanah lelong dan tanah kediaman.

Hartanah yang baru dilancarkan di seluruh Pulau Pinang berharga antara RM500k dan RM8.4 juta, manakala hartanah sub-sale berharga antara RM300,000 dan RM7.5 juta.

Dalam Bahagian 3, kami akan kongsikan kawasan yang mendapat carian tertinggi di kalangan pembeli dan pembeli berpotensi di Pulau Pinang. Jangan ketinggalan membaca jika anda ingin mengenali 5 kawasan paling kerap dicari oleh pembeli Pulau Pinang dan apa yang ditawarkan di kawasan ini.

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang diperolehi pada tarikh penerbitan. Ada kemungkinan terdapat perubahan dengan data terkini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain