Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 hartanah lelong di Mont Kiara bawah RM 800,000

test

Jika anda sedang mencari hartanah di sekitar Mont Kiara, inilah peluang anda untuk menjadi sebahagian daripada komuniti golongan berada ini tanpa perlu membayar lebih.

© Nirian/ gettyimages

Artikel ini diterjemah dari 5 auction properties in Mont Kiara below RM 800,000 oleh Ariff Yusof.

Mont Kiara memang terkenal sebagai salah satu kawasan untuk golongan berada. Sejak mula dibuka lagi, Mont Kiara adalah merupakan satu gambaran kepada kehidupan serba mewah. Dengan popularitinya, hartanah yang berada dalam kawasan ini juga dibina dengan kemudahan berkelas A, perkhidmatan sekuriti yang terbaik, lokasi yang serba hebat, dan pemandangan yang mengagumkan. Memang berbaloi dengan nilai wang yang dibelanjakan.

Sudah tentu anda juga boleh menikmati pelbagai keistimewaan pada harga yang berpatutan apabila anda membeli hartanah lelong. Walaupun begitu, membeli hartanah lelong ini adalah lebih berisiko daripada membeli rumah baru. Anda perlu mengambil kira banyak perkara seperti kebaikan dan keburukan hartanah jenis lelong ini sebelum mula meletakkan harga biadaan.

Apabila membeli hartanah lelong, bidaan yang berjaya akan diumumkan apabila pelelong mengumumkan harga tertinggi sebanyak tiga kali. Untuk tujuan LACA, pembeli harus menyediakan bank draf berjumlah 5% (dari harga keseluruhan) sebagai deposit, manakala 10% lagi diperlukan untuk jenis hartanah bukan LACA. Selain daripada itu, baki jumlah yang perlu dibayar harus diselesaikan dalam masa 90 hari (LACA) dan 120 hari (Bukan LACA).

Ketahui lebih lanjut tentang hartanah lelong di sini.

Jika Mont Kiara adalah kawasan idaman anda, ini mungkin peluang terbaik untuk mendapatkan hartanah lelong di sekitar kawasan ini pada harga di bawah RM 800,000.

1. Mont Kiara Bayu Condominium

Mont Kiara Bayu Condominium terletak di kawasan yang paling berprestij di Mont Kiara. Jarak untuk ke Sekolah Antarbangsa Mont Kiara adalah sangat dekat (210 meter) manakala Garden International School terletak hanya 1.6 km. Tambahan pula, Plaza Mont Kiara dan Solaris Mont Kiara pula hanyalah sejauh 1.5 km dari kondominium ini. Penduduk di sini juga boleh menikmati kemudahan mewah seperti spa, restoran, kafe dan juga akses yang mudah untuk Lebuh Raya Utara Selatan dan Lebuhraya Duke.

Jenis: Kondominium

Harga: RM 441, 000 – RM 510, 300

Lokasi: Jalan Kiara 2, Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur.

Tarikh siap: Oktober 2012

Jenis milikan: Tetap

Binaan unit :

 • 1 blok
 • 394 unit
 • 798 kp – 1, 280 kp
 • 1 – 3 bilik tidur

Fasiliti: Gimnasium, kolam renang, taman permainan, sauna, BBQ, kedai serba guna, salun, gelanggang tenis dan skuash, tempat letak kenderaan dan kawalan keselamatan.

2. Aston Kiara 3

 

Aston Kiara 3 terletak berhampiran dengan kawasan perumahan yang lain. Terdapat lapan bentuk rekaan rumah yang boleh dipilih. Rekaan-rekaan ini menawarkan gaya hidup berkelas tinggi. Ia bukan sahaja sangat dekat dengan Lebuhraya Utara Selatan dan malah turut berdekatan dengan pelbagai kemudahan yang lain. Selain itu, terdapat banyak sekolah antarabangsa dan pelbagai restoran menarik, kedai, dan bar untuk dikunjungi.

Jenis: Kondominium

Harga: RM 450,000 – RM 575,100

Lokasi: Jalan Kiara 3, Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur.

Tarikh siap: 2011

Jenis milikan: Pegangan tetap

Binaan unit:

 • 1 blok
 • 160 unit
 • 1, 518 kp – 1, 598 kp
 • 3 – (3+1) bilik tidur

Fasiliti: Gimnasium, pusat jagaan kanak-kanak, kolam renang, taman permainan, sauna, BBQ, kedai runcit, salun, gelanggan skuash, tempat letak kereta, dan kawalan keselamatan.

3. Kiara Designer Suites

Kiara Designer Suites adalah residensi yang berkonsepkan kontemporari.  Ia mempunyai akses masuk yang mudah dari Lebuhraya NKVE, Lebuhraya SPRINT, Jalan Duta, Jalan Damansara, dan juga Seri Hartamas. Sekolah Antarabangsa Garden berada berhampiran (55m), manakala kafe dan jugai kedai runcit juga berdekatan dengan kawasan residensi tersebut. Lokasinya juga dikelilingi bangunan residensi yang lain seperti Laman Suria, Mont Kiara Residensi 22 dan Casa Kiara II.

Jenis: Residensi Servis

Harga: RM 473, 850 – RM 585, 000

Lokasi: Jalan Kiara 3, Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur.

Tarikh siap: 2007

Jenis milikan: Pegangan tetap

Binaan unit:

 • 324 unit
 • 1, 128 kp – 1, 428 kp
 • 3 bilik tidur

Fasiliti: BBQ, jakuzi, kolam rehat, taman permainan, gelanggang tenis, gimnasium, sauna, kedai serbaneka, tempat letak kereta, kawalan keselamatan

4. Gateway Kiaramas

Gateway Kiaramas merupakan projek yang terletak di kawasan kelas atasan di Mont Kiara. Kawasan residensi ini juga terletak di sebelah Lebuhraya SPRINT (Penchala Link). Ianya juga terletak berhampiran dengan Sri Hartamas dan kemudahan awamnya yang lain. Bukan itu sahaja, Plaza Mont Kiara (850m) dan Mont Kiara Business Center (800m) juga sangat berdekatan dan mudah untuk dikunjungi.

Jenis: Residensi Servis

Harga: RM656, 100 – RM 657, 000

Lokasi: Jalan Kiara 5, Mont Kiara, 60000 Kuala Lumpur.

Tarikh siap: Januari 2010

Jenis milikan: Pegangan tetap

Binaan unit termasuk:

 • 1 blok
 • 336 unit
 • 743 kp – 3, 563 kp
 • 2 – 3 bilik tidur

Fasiliti: BBQ, rumah kelab, jakuzi, kolam rehat, taman permainan, gelanggang tenis, gimnasium, sauna, kedai serbaneka, tempat letak kereta, kawalan keselamatan.

5.  Mont Kiara Pines

Mont Kiara Pines boleh dikatakan sebagai projek binaan rumah tinggi yang pertama di Mont Kiara. Kediaman ini terletak di kawasan yang strategik (terletak di kawasan perniagaan Mont Kiara) dan begitu dekat dengan akses ke Penchala Link. Selain itu , Plaza Mont Kiara (500m) dan Mont Kiara International School (500m) juga turut berhampiran dengan Mont Kiara Pines, manakala Sri Hartamas juga hanya terletak di sebelah kawasan perumahan ini.

Jenis: Kondominum

Harga: RM 700,000

Lokasi: Jalan Bukit Kiara, Mont Kiara, 60000 Kuala Lumpur.

Tarikh siap: 1993

Jenis milikan: Pegangan tetap

Binaan unit termasuk:

 • 3 blok
 • 508 unit
 • 1, 228 kp – 2,900 kp
 • 3 bilik tidur

Fasiliti: BBQ, rumah kelab, gimnasium, sauna, trek joging, salun, taman permainan, kolam renang, kolam rehat, tempat letak kereta, kawalan keselamatan.

Hartanah yang telah kami senaraikan di atas adalah jenis rumah lelong yang terdapat di kawasan sekitar Mont Kiara. Jika anda masih belum pasti, sekarang adalah masanya untuk membuat sedikit kaji selidik. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai hartanah lelong di iProperty.com.my, selain itu kami juga mempunyai pelbagai rujukan untuk anda. Dapatkan juga maklumat daripada pakar-pakar hartanah yang lain untuk membeli rumah lelong. Anda juga boleh menggunakan Penunjuk Kelayakan Pinjaman Perumahan kami, LoanCare, untuk meningkatkan peluang kelulusan pinjaman rumah dari 17 bank.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain