Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 hartanah di Ampang dalam jarak 1km dari LRT laluan Ampang

test

LRT Laluan Ampang merupakan satu sistem kereta api separa automatik yang meliputi bahagian timur Ampang ke pusat bandar KL.

Lebuhraya Bertingkat Ampang – Kuala Lumpur (AKLEH). © Mohamad Zaidi Photography/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 5 properties in Ampang within 1km from the LRT Ampang Line oleh Azmah Zakariah.

LRT Laluan Ampang telah memulakan operasinya pada tahun 1998. Sebelum ini ia dikenali sebagai STAR LRT dan merupakan sebahagian daripada Laluan LRT Ampang/Sri Petaling. Bergabung dengan Laluan Sri Petaling, treknya meliputi jarak 45.1 km. Di Ampang sahaja, terdapat lima buah stesen yang terletak di seluruh perbandaran.

Ampang terkenal dengan begitu banyak kedutaan asing. Selain daripada popular sebagai kejiranan yang mewah, ia juga merupakan ‘kampung’ bagi satu komuniti warga Korea di Lembah Klang. Di samping terhubung kepada jalan-jalan besar dan lebuhraya seperti Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, AKLEH and MRR2, Ampang juga terletak berhampiran dengan zon “Segitiga Emas” di Kuala Lumpur. Inilah antara sebab-sebab mengapa Ampang menjadi 5 kawasan teratas yang dicari untuk disewa di Lembah Klang.

Kejiranan ini menawarkan pelbagai pilihan dalam mencari rumah baharu. Kami telah menyusun lima hartanah di Ampang yang terletak dalam jarak 1 km dari LRT Laluan Ampang.

1. Stesen LRT Ampang

Bella Vista – Taman Cahaya, 1km

© iProperty.com.my

Bella Vista adalah kondominium berharga sederhana di tengah-tengah Ampang. Ia mendapat manfaat utama daripada lokasinya yang tersambung terus ke Jalan Ampang, MRR2 and AKLEH. Bukan itu sahaja, ia juga dikelilingi dengan kemudahan dan perkhidmatan 24 jam. Antaranya, Sekolah Antarabangsa KL, Sekolah Antarabangsa Mutiara, pusat beli-belah Galaxy Ampang, Ampang Point dan Hospital Pakar Ampang Puteri yang semuanya hanya dalam lingkungan 5 km dari kediaman ini. Bella Vista tersedia dengan kemudahan yang standard seperti kolam renang, taman permainan, gelanggang tenis, trek jogging dan gimnasium.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 315,000

Harga median sekaki persegi: RM 337

Keluasan: 936 kaki persegi – 1,023 kaki persegi

Tahun siap: 1998

Cari lebih banyak hartanah berhampiran stesen LRT di sini.

2. Cahaya LRT station

Rose Vista Condominium – Taman Cahaya Indah, 600 m

Kondominium berkepadatan rendah ini menampilkan susun atur kontemporari dengan ruang binaan yang luas. Ia juga direka bentuk khusus untuk membolehkan kemasukan cahaya semula jadi yang maksimum. Satu kediaman yang amat sesuai untuk keluarga kerana ia menyediakan sebuah taman bimbingan untuk kanak-kanak. Rose Vista juga tersedia dengan kemudahan-kemudahan lain seperti kolam renang, taman permainan, tasik rekreasi, kawasan BBQ, gelanggang skuasy dan dewan badminton. Selain daripada itu, kemudahan kesihatan, bank, restoran makanan segera dan sekolah juga terletak dalam lingkungan 4 km sahaja dari kediaman ini. Rose Vista boleh diakses melalui MRR2.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 320,000

Harga median sekaki persegi: RM 297

Keluasan: 997 kaki persegi – 1,200 kaki persegi

Tahun siap: NA

BACA: 11 hartanah di Cheras berhampiran stesen MRT

3. Stesen LRT Cempaka

Pandan Puteri – Pandan Indah, 500m

© iProperty.com.my

Pandan Puteri menawarkan kediaman dengan saiz yang memuaskan, dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi. Ia juga disediakan dengan kemudahan yang lengkap termasuk kolam renang dan kolam randuk, trek jogging dan taman permainan. Pandan Puteri amat dekat dengan Pusat Perniagaan Pandan Indah. Penduduknya boleh menikmati segala kemudahan lain yang membuatkan tempat itu strategik seperti penjagaan kesihatan, kedai-kedai runcit dan juga sekolah yang semuanya hanya beberapa minit perjalanan sahaja. Ia boleh diakses melalui Jalan Pandan Indah dan MRR2.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 450,000

Haraga median sekaki persegi: RM 440

Keluasan: 1,010 kaki persegi

Tahun siap: NA

4. Stesen LRT Pandan Indah

Axis Residence @ Axis Pandan – Taman Cempaka, 220m

Kondominium 33 tingkat ini merangkumi 384 unit kediaman. Ia adalah sebahagian daripada projek pembangunan bercampur Axis Pandan. Terdapat lima susun atur untuk dipilih oleh pembeli dan setiap unit sama ada menghala ke arah pusat bandar KL ataupun Pandan Indah Axis Residence. Tidak terhenti di situ sahaja, ia menawarkan kemudahan penuh bagi sebuah kondominium seperti sky lounge, gimnasium, kolam infiniti, tempat BBQ, kafeteria dan bar. Kemudahan penjagaan kesihatan, bank, restoran dan sekolah juga terletak dalam jarak yang dekat.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 360,000

Harga median sekaki persegi: RM 462

Keluasan: 739 kaki persegi – 1,023 kaki persegi

Tahun siap: 2009

5. Stesen LRT Pandan Jaya

Bayu @ Pandan Jaya – Pandan Jaya, 210m

Bayu@Pandan Jaya merupakan sebuah kondominium mesra alam. Ia menggunakan sistem pengumpulan air yang kemudian digunakan untuk mencuci dan menyiram. Penduduknya mendapat pengudaraan yang sempurna dan unit-unit ditembusi cahaya semula jadi secukupnya. Selain itu, ia dilengkapi sepenuhnya dengan kemudahan moden seperti kolam renang dan kolam randuk, gimnasium serta taman permainan. Ia menawarkan ketersambungan jalan yang terbaik dengan lebuhraya yang menghubungkannya dengan pusat bandar KL. Untuk destinasi yang lebih jauh, terdapat akses terus ke MRR2 dan Sungai Besi Expressway (SBE).

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 480,000

Harga median sekaki persegi: RM 445

Keluasan: 1,050 sekaki persegi

Tahun siap: 2014

KETAHUI:17 hartanah di Kuala Lumpur dalam jarak 1km dari LRT laluan Kelana Jaya

Nota: Analisa adalah berdasarkan data yang tersedia pada tarikh penerbitan dan tertakluk kepada perubahan ketika dan apabila lebih banyak data tersedia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain