Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kondominium terbaik di KL tahun 2023

test

Gaya hidup yang sibuk di bandar membuatkan kemudahan di kediaman bertingkat tinggi sangat ideal, tetapi kondominium manakah yang paling sesuai dengan aspirasi anda di KL? Berikut adalah senarai kondominium di Kuala Lumpur yang sesuai untuk pembeli rumah atau pelabur hartanah pertimbangkan.

top condominum for sale in 2022
@teeroa | 123RF

Artikel ini diterjemah dari 2023 Top condos for sale in KL oleh Khairul Khalid.

Apabila anda hidup di metropolis yang semakin sesak, ditambah dengan populasi yang ramai, kemudahan di sesebuah lokasi menjadi satu pertimbangan yang penting dalam proses beli rumah. Kemudahan, tempat kerja dan sekolah yang berhampiran adalah antara faktor yang akan menentukan kualiti hidup anda di bandar.

Di seluruh dunia, kepentingan kediaman bertingkat tinggi boleh dikaitkan dengan satu faktor utama; kebolehan ia mengatasi ruang yang semakin berkurang dan manfaat yang diberikan kepada orang ramai di lokasi tertentu di kawasan bandar.

Populariti kondominium khususnya, semakin pantas meningkat selepas ia diperkenalkan buat pertama kali di landskap Kuala Lumpur pada pertengahan 1980-an. Ini disebabkan oleh pembangunan negara yang pesat pada masa itu. Pertumbuhan populasi di bandar menyebabkan keperluan kediaman baharu untuk mereka yang tidak mahu tinggal jauh dari nadi kehidupan bandar, walaupun ruang semakin berkurangan dan kos semakin meningkat bagi rumah yang bertanah.

Kondo menjadi penyelesaian alternatif yang ideal untuk populasi yang masih inginkan kebebasan gaya hidup di kawasan yang bertanah – seperti bermain di taman berdekatan, bermain badminton dengan jiran di seberang pagar, berbasikal di sekitar blok dan lain-lain lagi.

Kemudahan gaya hidup yang ditawarkan di kondo bukan hanya memenuhi keperluan ini, ia juga sering dianggap sebagai suatu penaiktarafan. Dengan akses kepada pelbagai kemudahan seperti gimnasium, kolam renang, gelanggang permainan raket dan taman permainan kanak-kanak – dan juga kelebihan persekitaran yang eksklusif dan selamat.

Faktor-faktor ini menjadikan kondominium jenis kediaman yang paling popular di kawasan pusat bandar utama di landskap moden Lembah Klang. Pada hari ini, kondominium bersaing untuk menarik perhatian pembeli dengan pelbagai fasiliti riadah dan gaya hidup, serta reka bentuk inovatif yang menggabungkan suasana hijau dan taraf hidup yang tinggi di bandar.

Apa itu kondominium?

Kadangkala, kondominium dikelirukan dengan jenis kediaman bertingkat tinggi yang lain. Ia sering dikaitkan dengan istilah yang menggambarkan secara keseluruhan kehidupan berstrata.

Walaupun kondominium jarang dikelirukan dengan flat yang menawarkan kehidupan yang lebih asas, ia sering dikaitkan dengan apartment. Walaupun ada juga apartment mewah, ia tidak didefinisikan sebagai kondominium kerana tidak menawarkan gaya hidup dengan fasiliti bersama.

Ringkasnya, kondominium didefinisikan sebagai jenis hartanah berstrata yang menawarkan fasiliti gaya hidup aktif, fasiliti bersama dan ruang bersama yang dikongsi. Di Malaysia, kondominium tidak terhad kepada pasaran mewah sahaja.  Terdapat juga banyak jenis kondominium yang disasarkan kepada pelbagai pembeli, yang lazimnya merangkumi spektrum pendapatan sederhana hingga pendapatan tinggi.

Kondo untuk dijual di KL

Selepas pasaran hartanah malap selama dua tahun akibat COVID-19, aktiviti mencari hartanah meningkat tahun ini kerana keyakinan di pasaran hartanah beransur pulih.

Tidak menghairankan bahawa kondominium telah menarik sebahagian besar minat baharu terhadap hartanah. iProperty.com.my telah menyaksikan peningkatan aktiviti carian 5.7% dalam senarai kondo untuk dijual dari Januari 2022 sehingga Julai 2022. Berdasarkan populariti carian ini, kami telah mengumpulkan senarai kondominium dijual yang paling dicari oleh bakal pembeli rumah:

Midfields 2, Taman Sungai Besi

@Jorgan Leong

Midfields 2 terletak di lokasi tengah bandar Sungai Besi, yang ketika ini memanfaatkan beberapa pelan pembaharuan bandar di sekitarnya. Ia disasarkan kepada keluarga berpendapatan pertengahan hingga tinggi dan menampilkan persekitaran semula jadi, taman dan taman di atas bumbung (rooftop garden), termasuk pelbagai kemudahan gaya hidup yang lain. Ia berhampiran dengan pusat bandar dan menikmati aksesibiliti yang hebat dengan stesen KTM dan LRT yang berhampiran, serta kemudahan hubungan ke Middle Ring Road 2 ( MRR2 ), KL – Putrajaya Maju Expressway ( MEX ), terowong SMART, Lebuhraya KL-Seremban, Lebuhraya Lembah Klang Baru (NKVE).

 • Saiz binaan: Dari 1,044 kaki persegi
 • Harga: Dari RM480,000
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan pajak)

Bandingkan harga transaksi Midfields 2 di sini!

Pinnacle, Sri Petaling

@Melissa Yong

Pinnacle adalah pembangunan bertingkat tinggi baharu yang menawarkan kemudahan hidup moden dalam suasana yang meriah di Sri Petaling. Unit di sini sesuai untuk pasangan, golongan belia, serta keluarga kecil hingga sederhana yang mencari taraf hidup moden yang berhampiran dengan pusat bandar.

 • Saiz binaan: Dari 709 kaki persegi
 • Harga: Dari RM691.11 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Komersial (pegangan pajak)

Bandingkan harga transaksi Sri Petaling di sini!

Pavilion Hilltop, Mont Kiara

@Amy Chia

Pavillion Hilltop adalah projek bertingkat tinggi terletak di Mont Kiara, kawasan yang sangat terkenal di pinggir bandar KL. Unit yang ditawarkan dengan pelbagai saiz mensasarkan keluarga kecil, sederhana, pasangan dan juga pelajar. Kondominium ini menggabungkan suasana seperti resort dengan menawarkan kemudahan rekreasi dan aktif bertaraf dunia di projek 7 tingkat ini.

Saiz binaan: Dari 1,200 kaki persegi

Harga: Dari RM922.06 sekaki persegi (psf)

Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Pavilion Hilltop di sini!

South Brooks, Desa ParkCity

@Daniel Tan

South Brooks terletak di tanah seluas 7.16 ekar di perbandaran Desa ParkCity yang pernah memenangi anugerah. Ia menawarkan pelbagai kemudahan yang mengagumkan, termasuk padang rumput yang indah, pavilion siesta, ruang santai tenggelam, kolam renang dan taman permainan pengembaraan dan juga pokok anggur. Terdapat juga dek langit (Sky Deck) di bumbung untuk pemandangan panorama bandar KL yang mengagumkan.

 • Saiz binaan: Dari 876 kaki persegi
 • Harga: Dari RM914.91sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas )

Bandingkan harga transaksi Desa ParkCity di sini!

Mizumi Residences, Kepong

@Derrik Ang

Mizumi Residences mempunyai seni bina bergaris lurus dan bersih untuk mereka yang gemar dengan reka bentuk rumah yang praktikal dan wajar.  Mizumi Residences terletak di Kepong dan adalah sebuah kondominium kediaman pegangan pajak. Dengan latar belakang tasik yang menenangkan dan menawarkan aksesibiliti yang baik, berdekatan dengan MRR2, Lebuhraya Kepong-Selayang, Lebuhraya Duke dan Jalan Ipoh.

 • Saiz terbina: Dari 932 kaki persegi
 • Harga: Dari RM536.48 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan pajak)

Bandingkan harga transaksi Kepong di sini!

Mont’ Kiara Damai Resort, Mont’ Kiara

@David Lai

Mont’ Kiara Damai Resort, Mont’ Kiara dibangunkan oleh pemaju kondominium terkenal Sunrise Bhd. Ia merupakan satu lagi kawasan pemajuan di Mont’ Kiara yang mendapat perhatian ramai. Kondominium Mont’ Kiara Damai Resort yang terletak di Global Village adalah sebuah kondominium mewah pegangan bebas yang menawarkan unit-unit yang luas, termasuk unit penthouse dengan tema “banglo di langit”.

 • Saiz binaan: Dari 940 kaki persegi
 • Harga: Dari RM 733.83 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Kondominium Mont ’ Kiara Damai di sini!

Aira Residences, Damansara Heights

@TH Lee

Aira Residences adalah pembangunan berkepadatan rendah yang terletak di puncak Jalan Batai, di kawasan mewah Damansara Heights. Projek ini mempunyai pemandangan pusat bandar KL dengan latar langit Mont’ Kiara yang menakjubkan, sambil menawarkan unit kediaman mewah dengan akses ke pelbagai fasiliti rekreasi yang canggih.

 • Saiz binaan: Dari 1,894 kaki persegi
 • Harga: Dari RM 1504.75 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Damansara Heights di sini!

Park Place, Desa ParkCity

@Eva Koi

Park Place menawarkan unit dua hingga empat bilik tidur di tiga sayap bertingkat tinggi yang elegan dalam satu menara yang menghadap pemandangan hijau di Desa ParkCity. Projek baharu ini yang dijadualkan siap pada tahun 2024 menjanjikan gaya hidup bandar yang baharu dengan ciri-ciri istimewa yang akan memenuhi keperluan penduduk bandar moden.

 • Saiz binaan Dari 1,109 kaki persegi
 • Harga: Dari RM 1008.56 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Desa ParkCity di sini!

The Havre Bukit Jalil, Bukit Jalil

@Parker Ng

The Havre adalah kondominium pegangan pajak yang semakin mendapat perhatian kerana ia menawarkan unit yang luas dengan harga yang berpatutan. Terdapat hanya dua jenis kondominium bersaiz 1,023 kaki persegi atau 1,239 kaki persegi. Semua unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur serta dua atau tiga bilik mandi. Projek ini juga terletak secara strategik berhampiran dengan Lebuhraya Bukit Jalil.

 • Saiz binaan: Dari 1,023 kaki persegi
 • Harga: Dari RM547.41 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan pajak)

Bandingkan harga transaksi Bukit Jalil di sini!

Park Regent, Desa ParkCity

@Scott Lee

Park Regent adalah projek kondominium baharu yang disasarkan kepada keluarga pelbagai generasi yang inginkan gaya hidup yang mewah dan elegan. Ia menawarkan fasiliti moden dan pelbagai kemudahan berhampiran disebabkan oleh lokasinya yang strategik. Dua menara menghadap tasik yang indah, kedai makan, kedai runcit dan sekolah antarabangsa juga berhampiran. Penduduk juga dapat menikmati fasiliti termasuk kolam renang dan kolam cetek, amfiteater, rumah kelab dan gimnasium.

 • Saiz binaan: Dari 1,13 kaki persegi
 • Harga: Dari RM 1,263.97 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman ( pegangan bebas )

Bandingkan harga transaksi Desa ParkCity di sini!

Kondo berharga melebihi RM1 juta

Sunway Vivaldi, Sri Hartamas

Sunway Vivaldi adalah sebuah kondominium pegangan bebas berkepadatan rendah di kejiranan Sri Hartamas yang popular. Projek yang memenangi pelbagai anugerah ini merangkumi enam blok di tanah pegangan bebas seluas 7.7 ekar dengan 228 unit. Kondominium ini menawarkan pelbagai kemudahan termasuk kolam renang, keselamatan berperingkat, jakuzi, dobi, restoran, kawasan barbeku, gazebo, taman podium, taman permainan kanak-kanak, bilik permainan, kolam cetek, dek matahari, taman meditasi, gimnasium, gelanggang tenis dan lain-lain.

 • Saiz binaan: 3,466 kaki persegi
 • Harga: Dari RM822.27psf
 • Hak milik tanah: Kediaman ( pegangan bebas )

Bandingkan harga transaksi Sunway Vivaldi di sini!

Setia Sky Seputeh, Taman Seputeh

@SK Tiew

Setia Sky Seputeh terletak di kawasan kejiranan Seputeh yang mewah. Ia adalah sebuah kondominium mewah berkepadatan rendah yang menawarkan unit-unit yang besar. Lokasinya yang unik di Taman Seputeh bermakna bahawa rumah di sini terdedah kepada pemandangan hutan dan bandar, dengan hubungan mudah ke lebuhraya utama. Salah satu tarikan utama adalah Beach Podium yang terletak di tingkat 7, yang menampilkan pokok palma dan pantai buatan manusia terpanjang di Malaysia.

 • Saiz binaan: Dari 2,303 kaki persegi
 • Harga: Dari RM2.1 juta
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Seputeh di sini!

The Veo, Taman Melawati

The Veo adalah pembangunan ekslusif bertingkat tinggi yang terletak di kejiranan hijau di Melawati. Ia direka dengan konsep utama Sanctuary yang mewah, menggabungkan suasana kehidupan yang unik dengan pemandangan bukit kuarza dan latar langit bandar KL yang menakjubkan. Projek ini juga mempunyai taman teres, rumput terukir dan taman komuniti.

 • Saiz binaan: Dari 1,420 kaki persegi
 • Harga: RM760.56 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Veo di sini!

River Park Bangsar South, KL

River Park terletak di kawasan bandar Bangsar South yang rancak dan merupakan projek mewah yang menikmati akses pantas ke kemudahan gaya hidup di sekitarnya. Ia juga lokasi yang strategik berhampiran bandar KL dan Petaling Jaya, manakala kedai-kedai yang terkenal di Mid Valley City hanya di seberang jalan.

 • Saiz binaan: Dari 812 kaki persegi
 • Harga: RM665 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan pajak)

Bandingkan harga transaksi Bangsar South di sini!

Tiffani Kiara, Mont’ Kiara

@Vince Tan

Tiffani Kiara terletak di kawasan Mont Kiara yang popular, berhampiran dengan bandar KL. Ia menawarkan akses kepada pelbagai kemudahan awam seperti pengangkutan awam dan dihubungkan ke lebuhraya utama. Sekolah, pusat membeli-belah dan fasiliti penjagaan kesihatan juga berhampiran. Penduduk juga menikmati pelbagai fasiliti eksklusif seperti kolam aerobik, jakuzi, gelanggang tenis dan skuasy, kafe trek joging, pusat perniagaan dan gimnasium.

 • Saiz binaan: Dari 2,257 kaki persegi
 • Harga: RM553.83 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Tiffani Kiara di sini!

Kondo berharga bawah RM800,000

The Capers @ Sentul East, Sentul

@Belle Thee

The Capers adalah pembangunan kediaman moden yang canggih dan adalah sebahagian daripada pelan berterusan oleh YTL Land & Developments untuk menghidupkan semula landskap Sentul. Ia menampilkan rumah mewah dengan keselesaan yang luas dalam persekitaran hijau yang ideal. Projek ini mendefinisikan “kehidupan loteng” untuk generasi baharu. Terdapat pelbagai fasiliti lengkap di suasana yang aman, dengan sistem keselamatan canggih dan pengawasan CCTV yang menawarkan ketenangan untuk keluarga anda.

 • Saiz binaan: 1,381 kaki persegi
 • Harga: RM535.84 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi The Capers @ Sentul East di sini!

Bangsar Permai, Bangsar

Bangsar Permai adalah apartment/kondominium servis di pinggir bandar Bangsar yang mapan dan sangat popular. Ia dipelihara dengan baik dan menawarkan pelbagai fasiliti gaya hidup untuk dinikmati oleh penduduk serta suasana hijau yang selesa. Unit-unit tertentu juga menawarkan kemewahan taman peribadi kecil dengan pemandangan luas landskap di sekitarnya.

 • Saiz binaan: 1,170 kaki persegi
 • Harga: RM598.29 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Permai Bangsar di sini!

Riana Green East, Wangsa Maju

Wangsa Maju adalah kawasan pinggir bandar yang terkenal dengan landskap yang rimbun. Riana Green East memanfaatkan sepenuhnya ciri-ciri ini dengan landskap indah dalam suasana kondominium moden. Projek ini juga mempunyai zon hijau seluas 5 ekar atau taman linear, jalan kanopi dan konservatori untuk bermeditasi. Penduduk menikmati pelbagai fasiliti rekreasi seperti kolam renang, jakuzi buih, gelanggang skuasy dan sauna.

 • Saiz binaan: 1,909 kaki persegi
 • Harga: RM400.73 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan pajak)

Bandingkan harga transaksi Riana Green East di sini!

Villa Crystal, Segambut

Villa Crystal adalah penanda aras pembangunan kediaman di kawasan Segambut yang moden yang meningkatkan kualiti kediaman bertingkat tinggi. Lokasinya yang strategik hanya beberapa minit dari Desa Parkcity, Hartamas, TTDI, Bandar Utama dan Mont Kiara memastikan bahawa pelbagai kemudahan tidak jauh dalam jarak pemanduan. Fasiliti termasuk kolam renang, jakuzi, sauna, taman permainan kanak-kanak, gimnasium yang lengkap, trek joging dan kawasan serbaguna.

 • Saiz binaan: Dari 1,155 kaki persegi
 • Harga: Dari RM482 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Villa Crystal di sini!

The Maple residence, Taman O.U.G. ( Jalan Klang Lama )

@Benjamin Lai

The Maple Residence terletak di Jalan Klang Lama yang meriah dan merupakan sebahagian daripada projek pembangunan campuran yang lebih besar di W City OUG @ Kuala Lumpur yang direka khas untuk meningkatkan pengalaman kehidupan yang terhubung. Gaya hidup di sini menawarkan pelbagai jenis kehidupan, sosial, pekerjaan, perbelanjaan dan hiburan harian dalam komuniti yang mandiri.

 • Saiz binaan: 958 kaki persegi
 • Harga: RM751.57 sekaki persegi (psf)
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

Bandingkan harga transaksi Jalan Klang Lama di sini!

Transaksi iProperty: Dapatkan data transaksi hartanah subsale terkini secara PERCUMA untuk membantu anda membuat keputusan hartanah yang paling tepat. Pendaftaran tidak diperlukan!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain