Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 rumah paling mahal di Malaysia bagi 2018

test

Harga rumah mewah melebihi jutaan ringgit untuk golongan kaya-raya di Malaysia

Semi-D houses at Batu Ferringhi, Penang. © Nalidsa Sukprasert/ gettyimages

Artikel ini diterjemah dari 10 most expensive homes in Malaysia for 2018 oleh Khairul Khalid.

Tahun lepas, kami berkongsi maklumat tentang 10 rumah paling mahal di Malaysia yang hanya mampu dibeli oleh 1% isi rumah di Malaysia. Kebanyakan rumah-rumah mewah ini bagaikan istana dan hanya mampu dimiliki oleh golongan elit hartawan, taikun perniagaan dan kerabat diraja. Antara ciri-ciri istimewa dan sentuhan peribadi yang menyerlahkan rumah-rumah ini termasuk sinema dalaman, dek atas bumbung dan kolam renang.

Senarai 10 rumah paling mahal di Malaysia 2018 kami adalah berdasarkan tinjauan antara Januari 2018 dan Disember 2018. Maklumat dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) dikumpul oleh brickz. Jom lihat rumah-rumah mewah ini!

CARIAN POPULAR:
👀 Lihat 10 rumah paling mahal di Malaysia bagi 2019.
🏘️ Hartanah bawah RM500K di kawasan popular.

10. Banglo, Country Heights, Kajang (RM8 juta)

Harga median sekaki persegi banglo di Country Heights Kajang: RM371

Kawasan Country Heights Kajang mempunyai landskap yang indah dan merupakan kediaman masyarakat elit. Ia terletak kira-kira 23km dari pusat bandar Kuala Lumpur. Setiap inci kawasan ini diselubungi rimbunan hijau tropika untuk penduduk bersantai dalam suasana privasi. Villa berstail resort yang luas ini dilengkapi dengan ciri-ciri unggul seperti bilik muzik dan ruang istirahat. Ia juga mempunyai lokasi strategik yang berhampiran dengan wilayah pentadbiran kerajaan Putrajaya dan akses kepada beberapa lebuhraya utama dan stesen-stesen pertukaran KTM dan MRT.

Terokai rumah banglo mewah di Country Heights, Kajang sekarang!

9. Banglo, Masera Bukit Segar, Cheras (RM 9.5 juta)

Harga median sekaki persegi banglo di Masera Bukit Segar: RM453

Masera Bukit Segar terletak di salah satu kawasan utama di Cheras dan merupakan kawasan yang amat popular kerana menawarkan ciri-ciri keselamatan, mewah dan gaya hidup kontemporari. Dikelilingi rimbunan hijau di Bukit Segar, residensi rumah mewah ini memberi ketenangan kepada penduduk dari segala hiruk-pikuk kehidupan bandar. Ia juga hanya terletak 20 minit dari pusat bandar KL dan mempunyai akses ke lebuhraya-lebuhraya SILK dan Cheras-Kajang.

Anda boleh menerokai rumah banglo mewah di Masera Bukit Segar di sini.

8. Banglo, Lebuhraya Scott, Pulau Tikus (RM9.51 juta)

Harga median sekaki persegi banglo di Lebuhraya Scott: RM521

Lebuhraya Scott (Scott Avenue) ialah sebuah kawasan perumahan mewah yang matang di Pulau Tikus, Pulau Pinang. Jenis perumahan di kawasan ini termasuk rumah banglo, berkembar dan teres. Dahulunya kawasan ini kepunyaan peneroka-peneroka Inggeris seperti James Scott dan David Brown. Ia merupakan sebuah ladang estet sebelum berubah menjadi kawasan perumahan. Ia juga terletak berhampiran dengan Georgetown yang telah diiktiraf sebagai salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Terokailah rumah banglo mewah di Lebuhraya Scott Pulau Tikus sekarang!

7. Banglo, Country Heights Damansara, Kuala Lumpur (RM 9.7 juta)

Harga median sekaki persegi banglo di Country Heights Damansara: RM 903

Country Heights mempunyai reputasi sebagai kawasan perumahan mewah ekslusif untuk komuniti yang kaya-raya. Lot banglo Country Heights Damansara terletak di kawasan berbukit seluas 200 ekar yang dikelilingi oleh alam semula jadi. Konsep Country Heights Damansara ialah perumahan kontemporari yang sesuai untuk keluarga, dengan reka bentuk yang bergaya dan tak ditelan zaman. Setiap banglo mempunyai pemandangan tenang yang hijau dan berbukit. Kawasan ini juga berhampiran dengan Mont Kiara, Damansara dan Hartamas, dengan kemudahan akses lebuhraya-lebuhraya utama seperti LDP, Utara-Selatan dan Sprint.

Terokai rumah banglo mewah di Country Heights Damansara hari ini!

6. Kondominium, Serai Bukit Bandaraya, Bangsar (RM 11.2 juta)

Harga median sekaki persegi kondominium di Serai Bukit Bandaraya: RM 1,668

Serai merupakan kondominium mewah di suatu sudut menawan di kawasan Bangsar. Setiap unit dibentang dengan pemandangan hebat KL dan persekitaran yang menakjubkan manakala seni bina rumah pula disesuaikan dengan cuaca tropika di Malaysia. Saiz setiap unit adalah antara 4,205 sf dan 14,000 sf, dengan 119 unit biasa dan dua unit penthouse. Kesemua unit mempunyai reka bentuk yang anggun dan unik.

Tempat kediaman kondominium di Serai Bukit Bandaraya sangat mempesonakan. Terokai kondominium Serai Bukit Bandaraya dengan lebih dalam sekarang!

5. Banglo, Taman Duta, Bukit Tunku (RM 12.7 juta)

Harga median sekaki persegi PSF banglo di Taman Duta: RM 629

 

Taman Duta di Bukit Tunku ialah sebuah kawasan perumahan elit yang dikelilingi oleh rimbunan hijau. Kebanyakan banglo di Taman Duta adalah berlainan antara satu sama lain kerana dibina mengikut cita rasa pemilik-pemilik rumah. Kawasan ini popular dalam kalangan kelas atasan dan tokoh-tokoh terbilang. Di sini terdapat banyak rumah besar dan villa dengan pemandangan KLCC yang amat jelas.

Rumah banglo di Taman Duta pada tahun 2021 telah mencapai harga RM22 juta! Terokai rumah banglo yang mewah di Taman Duta di sini!

4. Banglo, Damansara Heights, Bukit Damansara (RM 13.8 juta)

Harga median sekaki persegi banglo di Damansara Heights: RM 646

Damansara Heights tersenarai sebagai salah satu 10 kawasan perumahan paling hebat 2017 oleh Lonely Planet. Kawasan ini mempunyai personaliti dan karakter tersendiri kerana ia merupakan sebuah tempat paling popular dalam kalangan komuniti kaya-raya. Dengan elemen persekitaran yang penuh dengan rimbunan hijau, ia pernah diberi gelaran “Beverly Hills Malaysia”. Dari beli belah hinggalah segala jenis hiburan, anda boleh dapat apa sahaja yang anda hajatkan di sini.

Rumah banglo di Damansara Heights adalah antara rumah yang paling mewah di seluruh Malaysia. Terokai dengan lebih teliti rumah banglo di Damansara Heights di sini.

3. Banglo, Lebuhraya Codrington, Pulau Tikus (RM 22 juta)

Harga median sekaki persegi banglo di Lebuhraya Codrington: RM 536

Lebuhraya Codrington (Codrington Avenue) mendapat namanya dari bekas pemangku ahli majlis Pulau Pinang, Stewart Codrington. Perumahan elit ini terletak di salah sebuah kawasan utama dan berdekatan dengan Georgetown dan Gurney Drive. Kebanyakan rumah di kawasan ini merupakan banglo tiga tingkat dan berdekatan dengan pelbagai kemudahan seperti hospital, sekolah dan pusat membeli-belah. Ia juga berhampiran dengan tempat tarikan pelancong seperti gerejaImmaculate Conception yang diasaskan oleh komuniti Serani pada tahun 1811 dan juga kuil Dhammikarama Burmese. Ia dibina pada tahun 1803 dan merupakan kuil Buddha Burma pertama di Malaysia.

Terokai rumah banglo mewah di Pulau Tikus dengan lebih teliti dengan iProperty!

2. Banglo, Kenny Hills, Bukit Tunku (RM 26.6 juta)

Harga median sekaki persegi banglo di Kenny Hill: RM 1,202

Kenny Hills wujud sejak era kolonial lagi. Kawasan ini juga dikenali sebagai Bukit Tunku dan ianya merupakansalah sebuah kawasan perumahan persendirian yang paling elit di Malaysia. Ia mengambil nama sempena Perdana Menteri Malaysia pertama Tunku Abdul Rahman. Seluruh kawasan ini penuh dengan rumah-rumah mewah yang besar dengan reka bentuk yang unikKebanyakannya dimiliki oleh individu-individu kaya dan ekspatriat. Kenny Hills cuma terletak 10-15 minit dari Bangsar, Mont Kiara dan pusat bandar KL jika menaiki kereta. Ia juga mempunyai akses mudah ke lebuhraya- lebuhraya DUKE, PLUS dan Sultan Iskandar.

Rumah di Kenny Hills adalah satu simbol status kejayaan. Terokai kejiranaan Kenny Hills dengan lebih teliti.

1. PALING MAHAL: Banglo, Tijani, Bukit Tunku (RM 45.68 juta)

Harga median sekaki persegi banglo di Tijani: RM 1,001

Tijani amat popular dalam kalangan pembeli-pembeli rumah yang kaya kerana terletak di kawasan berprestij di Bukit Tunku. Namanya diambil dari perkataan Arab ‘Al Tijani’ yang bermaksud mahkota, sesuai dengan harga hartanah yang tinggi di kawasan ini. Ia juga berhampiran dengan beberapa kawasan perumahan elit seperti Taman Duta dan Sri Hartamas. Pelabur dan pembeli hartanah yang mencari rumah premium harus memantau kawasan ini.

Rumah di Tinjani Bukit Tunku adalah rumah mewah yang paling premium di Malaysia. Harga sebuah rumah di sini adalah lebih daripada gaji ramai orang seumur hidup mereka. Tinjaui rumah banglo Tinjani Bukit Tunku dengan iProperty di sini.

NOTA:

1)Data diambil dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang merekod setiap transaksi hartanah setelah setem perjanjian jual-beli dibayar. Analisa adalah berdasarkan data semasa tarikh terbitan dan mungkin perlu disemak semula sekiranya data terbaru dikeluarkan.

2)Butiran lanjut (pemilik, nombor lot dan lain-lain) untuk setiap hartanah tidak dimaklumkan atas sebab-sebab privasi.

KHUSUS UNTUK ANDA:

🏘️ Hartanah Malaysia yang mendapat pulangan sewa tinggi.
🏗️ Kenali pemaju hartanah terkemuka di Malaysia.
😎 Sebab orang kaya lebih suka menyewa daripada membeli rumah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain