Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 kondominium paling popular di Cheras

test

Ingin tahu kondominium paling popular di Cheras berdasarkan transaksi? Jom baca lebih lanjut!

© iProperty.com.my

Cheras adalah lokasi yang paling popular dalam senarai hartanah pembeli rumah pada tahun 2018.

Kali ini, iProperty.com.my tampil dengan data dari iPropertyiQ.com yang akan menunjukkan 10 kondominium paling popular di Cheras dari Januari hingga Disember 2018 berdasarkan jumlah transaksi hartanah.

10. Casa Ria Condominium 

Jumlah transaksi: 11

Saiz keluasan: 1,000 kaki persegi (KPS) – 1,184 kaki persegi

Harga median (KPS): RM404

Harga sewa median: RM1,675 /sebulan

Hasil sewa: 4.79%

Casa Ria adalah kondominum berdensiti rendah yang terletak di Taman Maluri. Lokasinya di kawasan yang menghubungkan pelbagai kemudahan adalah tarikan utamanya. Ia mempunyai 4 blok dengan 300 unit residen yang dilengkapi dengan kemudahan seperti kolam renang, taman permainan, trek joging dan kafeteria. Sekolah dan pusat membeli belah berhampiran juga antara kemudahan dan kelebihan untuk residen di sini.

Stesen keretapi terdekat adalah Stesen LRT Pandan Jaya yang terletak hanya 1.7km (9 minit jika memandu) dan Stesen MRT Taman Maluri hanya 1.4km (4 minit jika memandu) dari Casa Ria. Selain itu, bas RapidKL Maluri juga dalam lingkunan 1km dan berhubung dengan lebuhraya besar seperti Damansara-Puchong, Terowong Smart, MEX dan MRR2.

9. Awana Puri Condominium

Jumlah transaksi: 11

Saiz keluasan: 1,080 kaki persegi – 2,344 kaki persegi

Harga median (KPS): RM358

Harga sewa median: RM1,500 /sebulan

Hasil sewa: 4.19%

Kondominium ini merupakan bangunan 15 tingkat yang terletak di Taman Mutiara Barat. Terdapat 348 unit residen dengan kemudahan seperti gimnasium, kolam renang dan taman permainan. Sekolah terdekat hanya 4 minit sekiranya anda memandu, manakala Unversiti UCSI hanya 7 minit jika anda memandu dari kondominium berkenaan.

Selain daripada itu, Tesco Extra Cheras dan Leisure Mall juga hanya 5 minit jika anda memandu serta berhampiran dengan HUKM, Pantai Cheras Medical Centre dan Taman Tasik Permaisuri. Stesen keretapi terdekat adalah Stesen MRT Taman Mutiara dan terdapat kemudahan bas awam seperti RapidKL Bandar Tun Razak (Link Selatan-Barat), RapidKL Maluri (Jalan Cheras) dan RapidKL Miharja (Jalan Loke Yew).

8. Seri Cendekia Condominium

Jumlah transaksi: 12

Saiz keluasan: 982 kaki persegi – 1,180 kaki persegi

Harga median (KPS): RM314

Harga sewa median: RM1,300 /sebulan

Hasil sewa: 4.88%

Terletak di Taman Connaught, Seri Cendekia Condominum ini dikelilingi oleh kawasan perumahan yang telah lama dibina seperti Taman Segar, Taman Indah, Taman Len Seng, dan Taman Cuepacs. Ia juga mempunyai lokasi yang strategik dan akses yang mudah untuk keluar dan masuk. Stesen MRT Taman Mutiara hanya 3km dari kondominium berkenaan, manaka Lebuhraya Grand Saga, Lebuhraya Selatan-Barat dan MRR2 menghubungkan Seri Cendekia ke pusat bandaraya KL. Kondominium ini juga mempunyai fasiliti asas seperti gimnasium, kolam renang, gelanggang tenis, kawasan barbeku dan trek joging. Kondominium ini merangkumi 2 bangunan yang mempunyai 20 unit bertingkat.

7. Sri Hijau Condominium

Jumlah transaksi: 15

Saiz keluasan: 865 kaki persegi – 1,114 kaki persegi

Harga median (KPS): RM319

Harga sewa median: RM875 /sebulan

Hasil sewa: 3.96%

Kondo Sri Hijau adalah kondo kos pertengahan. Ia mempunyai 9 tingkat dan terletak di Bandar Mahkota Cheras. Kondo ini mempunyai pelbagai fasiliti dan kemudahan untuk para residen. Lokasi ini juga sesuai untuk mereka yang mempunyai keluarga dengan persekitaran yang termasuk taman permainan, kawasan barbeku, pasar raya kecil dan kolam renang. Bukan itu sahaja, kawasan ini juga mempunyai akses dengan jalan besar dan seperti Lebuhraya Grand Saga, Lebuhraya LEKAS, Lebuhraya Utara-Selatan, Lebuhraya BESRAYA, dan Lebuhraya Kajang SILK. Tambahan pula, Stesen MRT Bandar Tun Hussein Onn hanya 4.8km dan 15 minit jika memandu.

6. Mahkota Garden Condominium

Jumlah transaksi: 19

Saiz keluasan: 1,196 kaki persegi – 1,425 kaki persegi

Harga median (KPS): RM331

Harga sewa median: RM1,300 /sebulan

Hasil sewa: 3.71%

Kondominium berdensiti rendah ini merangkumi 8 tingkat dengan 414 unit. Ia juga mempunyai fasiliti mewah seperti jakuzi, sauna, bilik yoga, kolam renang dan macam-macam lagi. Lain-lain kemudahan berhampiran seperti AEON Mahkota Cheras, Mahkota Food Court, bank, stesen minyak, dan sekolah pasti memudahkan para penghuni kondominium ini.

Selain itu, Mahkota Garden juga terletak berhampiran dengan kawasan perumahan lain seperti Kajang, Bangi dan Serdang. Stesen keretapi terdekat adalah Stesen MRT Bandar Tun Hussein Onn yang hanya 3km dari kondominum berkenaan. Pemilik rumah Mahkota Garden juga mempunyai akses mudah ke Lebuhraya Grand Saga, Lebuhraya SILK, Lebuhraya LEKAS dan Lebuhraya Cheras-Kajang.

5. Green Residence

Jumlah transaksi: 22

Saiz keluasan: 1,127 kaki persegi – 1,557 kaki persegi

Harga median (KPS): RM315

Harga sewa median: RM1,800 /sebulan

Hasil sewa: 3.27%

Jika anda sedang mencari rumah dengan pemandangan pokok-pokok tinggi, Green Residence adalah pilihan utama anda! Kawasan ini menawarkan gaya hidup bertaraf tinggi dan anda boleh menikmati sisi bandar raya yang lebih natural. Selain itu, seluruh kawasan persekitaran residensi ini adalah mesra alam kerana ia dibina untuk mengurangkan kesan karbon. Dalam masa yang sama, ia menyediakan ruang rumah yang selesa dan moden. Kondominium yang baru sahaja disiapkan ini mempunyai kawasan pokok-pokok dan taman seluas 3.9 ekar yang sesuai untuk keluarga dan kanak-kanak. Ia juga adalah kawasan strategik yang terletak berhampiran Lebuhraya Grand Saga dan berhubung ke jalan-jalan utama seperti MRR2.

4. Bukit Pandan Condominium

Jumlah transaksi: 24

Saiz keluasan: 516 kaki persegi – 1,872  kaki persegi

Harga median (KPS): RM315

Harga sewa median: RM1,200 /sebulan

Hasil sewa: 4.0%

Terletak di Taman Bukit Ria, kondominium ini sangat sesuai untuk mereka yang telah berkeluarga kerana kemudahan seperti sekolah, pasar raya sangatlah dekat. Selain itu, Stesen MRT Taman Pertama hanya 950m dan jalan yang bebas tol untuk ke pusat bandar raya KL. Kondominium Bukit Pandan ini juga turut dibina dengan fasiliti seperti kolam renang dan gelanggang squash. Ia mempunyai 20 tingkat dengan jumlah 320 unit.

3. Angkasa Condominium

Jumlah transaksi: 25

Saiz keluasan: 920 kaki persegi

Harga median (KPS): RM432

Harga sewa median: RM1,665 /Sebulan

Hasil sewa: 4.92%

Residen Kondominium Angkasa tidak perlu risau jika hendak kemana-mana. Lokasi kondo ini sangat dekat dengan pelbagai kemudahan kerana ia terletak di kawasan yang pesat. Ia  berhampiran dengan Universiti UCSI dan berhubung dengan jalan-jalan utama dan lebuhraya besar seperti MRR2 dan Lebuhraya Cheras-Kajang. Seperti kondominium yang lain, ia juga turut dibina dengan fasiliti seperti kafeteria, gimnasium, kolam renang dan salun! Pasar raya seperti Giant, pusat beli-belah, kedai serbaneka dan bank juga turut berhampiran.

2. Suasana Lumayan

Jumlah transaksi: 26

Saiz keluasan: 1,142 kaki persegi – 1,364 kaki persegi

Harga median (KPS): RM405

Harga sewa median: RM1,600/sebulan

Hasil sewa: 3.96%

Kondominium 4 blok ini dibina di lokasi strategik berhampiran Bandar Sri Permaisuri. Ia mempunyai 900 unit yang bersebelahan dengan kondominium yang lain seperti Maxim Residences dan Lido Residency. Kondo ini juga turut berhampiran dengan perlbagai kemudahan seperti bank, restoran, dan pusat beli-belah. Selain daripada Stesen LRT Bandar Tun Razak yang hanya 900m dari lokasi ini, ia juga turut berhubung dengan jalan-jalan utama yang menuju ke pusat bandar raya seperti MRR2 dan Lebuhraya Selatan-Barat. Penghuni Suasana Lumayan juga turut menikmati fasiliti seperti taman permainan, kolam renang dan kedai serbaneka.

1. Venice Hill

Jumlah transaksi: 66

Saiz keluasan: 1,200 kaki persegi – 1,600 kaki persegi

Harga median (KPS): RM171

Harga sewa median: RM1,050/sebulan

Hasil sewa: 4.85%

Venice Hill adalah kondominium yang paling popular di Cheras. Ia merekodkan jumlah transaksi tertinggi berbanding kondominium yang lain di kawasan berkenaan. Ia terletak di Batu 9, Cheras dan adalah kondominium yang berdensiti tinggi dengan binaan 12 blok. Selain dikelilingi dengan pokok-pokok hijau, ia turut dilengkapi dengan kemudahan seperti kolam renang, gimnasium, trek joging, gelanggang tenis, taman permainan dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, tedapat juga pelbagai kemudahan lain seperti sekolah dan pusat penjagaan kesihatan. Venice Hill juga mempunyai akses mudah melalui Jalan Hulu Langat dan Lebuhraya Cheras-Kajang.

Anda juga boleh lihat di bawah untuk senarai lanjut hartanah di Cheras dan banyak lagi di Lembah Klang. Selain itu, anda kini boleh menyemak kelayakan kelulusan pinjaman dengan LoanCare untuk meningkatkan peluang anda mendapatkan pinjaman perumahan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain