Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

KWSP akan perkenal i-Citra, ringankan beban kewangan ahli - PM

test

i-sinar kwsp pakej PERMAI
© Mikhail Davidovich/ gettyimages

28 JUN, KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan memperkenalkan kemudahan pengeluaran baharu iaitu i-Citra bagi meringankan beban kewangan ahli yang terjejas akibat Fasa Satu Kawalan Pergerakan di bawah Pelan Pemulihan Negara.

Beliau berkata menerusi i-Citra, seramai 12.6 juta ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap RM1,000 sebulan untuk tempoh lima bulan, tertakluk kepada jumlah simpanan KWSP ahli.

“Pelaksanaan i-Citra dijangka dapat menyalurkan RM30 bilion kepada rakyat untuk menampung keperluan harian.

“Ahli boleh mula memohon kemudahan pengeluaran KWSP di portal dalam talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my mulai 15 Julai 2021, dengan pembayaran pertama dijangka dikreditkan dalam akaun ahli pada Ogos 2021,” katanya semasa mengumumkan Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang disiarkan secara langsung pada Isnin.

BACA: i-Sinar: Apa kelebihan & kekurangan keluar duit KWSP Akaun 1?

Muhyiddin berkata pelaksanaan i-Citra merupakan keputusan yang sukar kerana kerajaan sedar, itu adalah simpanan hari tua rakyat. Beliau berkata penyelesaian i-Citra mengambil jalan tengah di antara keperluan mendesak hari ini dengan pulangan yang wajar bagi ahli-ahli KWSP yang tidak memerlukan pengeluaran.

– BERNAMA

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain