Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Jabatan Perumahan Negara Sasar Hanya 3% Projek Sakit Pada 2030

test

KUALA LUMPUR, 22 Nov (Bernama) — Jabatan Perumahan Negara berhasrat mengurangkan jumlah projek perumahan kategori sakit dan terbengkalai kepada tiga peratus menjelang 2030, menurut Ketua Pengarahnya Datuk K.N Jayaselan.

Beliau berkata untuk itu pihaknya melakukan pelbagai usaha dalam menyelesaikan masalah projek rumah kategori sakit dan terbengkalai.

“Sehingga kini terdapat 117 projek perumahan dikategorikan sebagai terbengkalai dan 497 projek sakit.

“Kita ingin pastikan projek perumahan yang masuk kategori berkenaan dapat dikurangkan kepada tiga peratus pada 2030 daripada hampir 15 peratus pada ketika ini,” katanya ketika menjadi tetamu program Jendela Fikir terbitan Bernama Radio hari ini.

BACA: Bagaimana untuk melindungi diri anda daripada membeli project ‘sakit’ atau terbengkalai di Malaysia

Jayaselan berkata sebagai langkah pertama, pihaknya akan berusaha mengurangkan jumlah projek yang bakal dikategorikan sebagai projek sakit.

Beliau berkata seterusnya buat masa sekarang projek sakit akan dipulihkan menerusi pasukan petugas yang dipengerusikan Timbalan Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Akmal Nasrullah Mohd Nasir.

“Setiap bulan, kita duduk bersama melihat bagaimana kita boleh mengatasi masalah ini dan setiap bulan akan buat pengumuman projek sakit yang berjaya dipulihkan,” katanya.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain