Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 cara carian hartanah anda bakal berubah

test

iProperty.com.my membuat pencarian hartanah di Malaysia lebih mudah dengan ciri-ciri baharu.

© CHUYN | Getty Images

Dalam usaha berterusan untuk merangsang pasaran harta tanah tempatan, iProperty.com.my, jenama konsumer REA Group Asia dan laman web hartanah terkemuka di Malaysia, kini memperkenalkan beberapa pengemaskinian terbaharu yang dijangka bakal mengubah cara rakyat Malaysia mengurus sewa beli hartanah. Versi baharu laman web ini merupakan sebahagian daripada misi REA Group Asia untuk memberi perkhidmatan kepada pasaran harta tanah Malaysia yang kian berkembang. Lebih dua juta pengguna melayari iProperty.com.my setiap bulan. Dengan ciri-ciri baharu yang menarik dan berguna, bilangan pengguna dijangka terus meningkat.

#1 Kini carian boleh dibuat dalam Bahasa Malaysia

Pengguna iProperty.com.my kini boleh memilih untuk menggunakan Bahasa Inggeris (EN) atau Bahasa Malaysia (BM). Pilihan bahasa ini tertera pada sebelah atas kanan laman utama. Keseluruhan laman web kini boleh didapati dalam Bahasa Malaysia. Bukan itu sahaja, ia turut memaparkan kandungan dan rencana eksklusif di bawah tab Berita & Gaya Hidup (News & Lifestyle).

Versi Bahasa Malaysia ini juga dilengkapi dengan versi terbaharu aplikasi LoanCare yang membolehkan pengguna mencuba pelbagai kombinasi carian dengan memasukkan negeri pilihan, jenis hartanah, harga minimum dan maksimum, ruang dalam kaki persegi dan bilangan bilik tidur.

#2 Laporan kelayakan pinjaman dengan segera

Nak tahu kemampuan anda membeli rumah idaman? Versi terbaharu Loancare iaitu aplikasi Penunjuk Kelayakan Pinjaman Perumahan iProperty.com.my boleh membantu. Mula diperkenalkan pada April 2019, aplikasi online percuma dan memudahkan ini membolehkan konsumer mengira dan membandingkan kelayakan pinjaman perumahan mereka di 17 buah bank dengan serta-merta.

Pengguna Loancare juga boleh mendapatkan laporan kelayakan pinjaman perumahan yang dibuat khusus untuk mereka dengan hanya menyertakan alamat e-mel. Laporan ini memaparkan senarai bank dan rating yang sepadan iaitu Excellent (Sangat Baik), Good (Baik), Fair (Sederhana), Poor (Lemah) atau Not Eligible (Tidak Layak). Ini membantu memberi bayangan harga hartanah dalam lingkungan kemampuan berserta dengan pinjaman perumahan yang layak mereka perolehi. 

#3 Carian “Point-of-Interest”

Anda mungkin sudah memikirkan rumah impian, tetapi bagaimana dengan kawasan kejiranannya? Di sinilah gunanya ciri “Point-of-Interest” iProperty.com.my. Selain daripada lokasi, jenis hartanah dan harga, anda juga boleh memilih kawasan kejiranan dalam kerangka carian anda.

Point-of-Interest yang diintegrasikan dengan peta hartanah yang anda minati, dapat membantu anda membuat keputusan yang lebih baik mengenai faktor liveability hartanah itu – di mana anda boleh melihat maklumat seperti jarak dan laluan ke tempat kegemaran/lokasi yang kerap anda kunjungi seperti pejabat anda, sekolah anak ataupun kompleks membeli belah kegemaran anda .

BACA: Hartanah yang anda mampu miliki di Lembah Klang dengan ansuran bulanan RM2,500

#4 Pilihan carian yang diperkemas

 

Melihat senarai hartanah berkualiti di Malaysia di iProperty.com.my kini lebih mudah dan cepat dengan Senarai Hartanah Berkaitan. Apabila anda melihat sebuah hartanah,  Senarai Hartanah Berkaitan akan turut disenaraikan mengikut lokasi, jenis hartanah dan keluasan kawasan binaan berserta harga tersenarai.

Untuk lebih mudah lagi, Carian Lepas membolehkan pengguna kembali ke hartanah terakhir yang dilihat. Lokasi terakhir carian dipaparkan pada kotak carian setiap kali melayari iProperty.com.my.

#5 Maklumat tambahan untuk keputusan lebih bijak

Maklumat seperti sejarah transaksi kini dipaparkan pada senarai jualan hartanah di laman iProperty.com.my. Ia membantu pengguna membuat keputusan apabila membeli hartanah. Sebanyak 10 jenis maklumat transaksi hartanah daripada Brickz.my seperti gambaran hartanah, tarikh dijual, harga jualan dan keluasan binaan dipaparkan.

Data sejarah daripada Brickz.my ini diperolehi daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH). Pembeli juga boleh mendapatkan maklumat mengenai pertumbuhan modal dan anggaran hasil sewaan bagi membantu membuat keputusan.

Cubalah iProperty.com.my dan lihat bagaimana ciri-ciri baharu ini mampu meningkatkan pengalaman anda dalam urusan hartanah di Malaysia. Siapa tahu, anda mungkin akan bertemu hartanah idaman anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain