Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 skim perumahan kerajaan yang tersedia untuk kumpulan B40 dan M40

test

Kita seringkali mendengar ungkapan “Rumahku, Syurgaku”. Namun bagi mereka yang berada dalam kategori B40 dan M40, memiliki rumah yang selesa bagaikan impian yang sukar dicapai. Betul ke? Mungkin sebab anda belum tahu tentang skim perumahan terkini yang tersedia untuk anda!

lhdn-cukai-suami-isteri
© faidzzainal/ GettyImages

Artikel ini diterjemah dari 7 government housing schemes available for B40 and M40 groups oleh Azmah Zakariah.

Berpindah ke rumah sendiri yang sejak sekian lama diidamkan sememangnya menjadi impian semua orang. Bagaimanapun, mungkin agak sukar bagi anda sekiranya anda tergolong dalam kategori B40 dan M40. Anda bertuah kerana sekarang terdapat beberapa skim perumahan yang bertujuan membantu mereka yang berada dalam kumpulan ini.

Walaupun anda perlukan masa untuk mengkaji pilihan-pilihan yang ada bagi mengetahui manfaatnya kepada anda, jangan pula ambil masa yang terlalu lama. Anda cuma perlu lihat Kempen Pemilikan Rumah (HOC) dan bertindak segera agar tidak terlepas peluang keemasan ini!

Adakah saya golongan B40, M40 atau T20?

Rakyat Malaysia dibahagikan kepada tiga kumpulan mengikut purata pendapatan isi rumah mereka. Data tersebut diambil daripada statistik rasmi 2016 yang dikumpulkan daripada Kaji selidik Pendapatan Isi rumah dan Keperluan Asas Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM). Tiga kumpulan tersebut adalah seperti berikut:

 • T20
  • Pendapatan isi rumah dalam julat Tertinggi 20%.
  • Juga dipanggil Kelas Atasan dan mempunyai pendapatan purata sebanyak RM13,148 sebulan.
  • Kumpulan T20 memperoleh pendapatan RM9,620 dan ke atas.
 • M40
  • Pendapatan isi rumah dalam julat Pertengahan 40%.
  • Juga dipanggil Kelas Pertengahan dengan purata pendapatan sebanyak RM6,275 sebulan.
  • Kumpulan M40 memperoleh pendapatan antara RM4,361 hingga RM9,619.
 • B40
  • Pendapatan isi rumah dalam julat Terendah 40%.
  • Juga dipanggil kumpulan berpendapatan rendah dengan purata pendapatan RM3,000 sebulan.
  • Ambang pendapatan bagi B40 adalah bawah RM4,360.

BACA: (Terbaru) Berapa sepatutnya pendapatan purata isi rumah anda untuk memiliki rumah di Lembah Klang?

Apakah faktor lain yang perlu dipertimbangkan? 

Pengelasan kumpulan pendapatan ini adalah berdasarkan statistik pada peringkat kebangsaan. Ia digunakan oleh kerajaan ketika memberi insentif. Namun begitu, purata kebangsaan boleh melindungi realiti yang amat pelbagai yang wujud dalam isi rumah Malaysia yang berbeza-beza. Sebaiknya, kita perlu mengambil kira faktor geografi ketika menganalisis perbezaan pendapatan.

Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) bagi setiap negeri di Malaysia adalah berbeza walaupun ia termasuk dalam kumpulan pendapatan yang sama. Satu laporan yang dibuat oleh Institut Penyelidikan Khazanah bertajuk “The State of Households: Different Realities” berjaya mendapatkan lebih banyak nuansa mengenai isi rumah Malaysia berdasarkan lokasi.

Sebagai contoh, mereka mendapati isi rumah di Kelantan yang memperoleh lebih sedikit daripada RM5,870 adalah dalam kumpulan T20 negeri tersebut. Namun begitu, jumlah pendapatan isi rumah yang sama mungkin sebahagian daripada M40 dari sudut kebangsaan, dan sebenarnya, menjadi B40 jika mereka tinggal di Kuala Lumpur.

Dalam contoh yang lain, pendapatan bagi isi rumah B40 di Putrajaya ialah RM6,447 tetapi hanya RM2,348 di Kelantan. Perbezaan sebanyak 63.6% atau RM4,099! Realitinya ialah, pendapatan isi rumah di tempat-tempat seperti Kuala Lumpur, Selangor dan Johor adalah lebih tinggi kerana adanya aktiviti ekonomi yang lebih tinggi dalam kawasan ini.

Apakah skim perumahan yang tersedia untuk kumpulan B40 dan M40? 

Jika anda berada dalam kategori B40 atau M40, skim berikut disediakan untuk membantu anda memiliki rumah sendiri. Terdapat sekurang-kurangnya tujuh skim perumahan yang boleh anda manfaatkan.

1. BSN MyHome (Skim Perumahan Belia)

BSN-Youth-Housing-Scheme-MyHome
Sumber: Bank Simpanan Nasional

BSN My Home (Youth Housing Scheme) atau Skim Perumahan Belia (SPB) pertama kalinya diumumkan oleh bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semasa pembentangan Belanjawan 2015. Bank Simpanan Nasional (BSN) bersama Perbadanan Gadai Janji Sosial, Cagamas Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah bekerjasama bagi memastikan belia yang masih bujang atau sudah berkahwin memiliki rumah pertama mereka. Rakyat Malaysia yang layak boleh mula memohon bermula 1 Januari 2020 hingga 31 Disember 2021.

Berikut ini adalah kriteria bagi SPB:

 • Pemohon mestilah warganegara Malaysia
 • Fokus utama skim ini adalah supaya belia yang masih bujang atau sudah berkahwin yang berusia antara 25 hingga 40 tahun, memiliki rumah pertama mereka.
 • Pendapatan isi rumah bulanan tidak melebihi RM10,000.
 • Pemegang akaun BSN GIRO / GIRO-i.
 • Berdasarkan konsep ‘Siapa cepat dia dapat’ dan terhad kepada 20,000 pembeli sahaja.

BSN akan menyediakan pembiayaan daripada RM100,000 hingga RM 500,000 dengan tempoh sehingga 35 tahun atau sehingga mencapai usia 65 tahun pada tamat tempoh pinjaman (yang mana dahulu).

Di bawah Skim Perumahan Belia ini, BSN menawarkan pembiayaan sehingga 100% harga pasaran hartanah dan juga tambahan 5% untuk membantu menanggung MRTA (Insurans Jangka Pengurangan Gadai janji) atau MRTT (Takaful Jangka Pengurangan Gadai janji).  Kerajaan juga memberikan pengecualian 50% duti setem bagi Perjanjian Jual Beli (SPA) dan lain-lain dokumen undang-undang.

Selain itu, kerajaan turut menyediakan bantuan kewangan sebanyak RM200 bagi bayaran bulanan untuk tempoh dua tahun bermula daripada tarikh bayaran bulanan yang pertama. Ianya terhad kepada 10,000 unit rumah sahaja dan wang tersebut akan dikreditkan ke dalam akaun pembiayaan pemilik rumah.

Baca panduan lengkap BSN MyHome (Skim Perumahan Belia) dalam Bahasa Malaysia di sini.

2. Skim Sewa Untuk Milik (RTO)

Rent-to-Own-RTO
Sumber: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan

Diumumkan dalam Belanjawan 2020, Skim Sewa Untuk Milik (RTO) memenuhi keperluan bakal pembeli yang ingin memiliki rumah namun menghadapi masalah menyediakan wang pendahuluan 10%. Pemohon boleh menyewa sehingga 5 tahun dan mempunyai pilihan untuk membeli rumah tersebut pada tahun keenam. Pembeli boleh mengunci harga belian hartanah berdasarkan harga jualan semasa. Ini merupakan kelebihan besar kepada pembeli rumah kali pertama kerana jika harga hartanah waktu itu turun, mereka boleh memilih untuk tidak membeli; tetapi jika harganya naik, ia menguntungkan mereka!

Berikut ini merupakan sorotan utama RTO:

 • Institusi Kewangan akan menyediakan pembiayaan berjumlah RM10 bilion dan 30% iaitu RM3 bilion dijamin oleh kerajaan.
 • Terpakai hanya kepada hartanah berharga sehingga RM500,000
 • Pemohon boleh menyewa hingga 5 tahun, sebelum memutuskan sama ada mereka akan membeli pada harga dipersetujui.
 • Pengecualian duti setem bagi SPA dan perjanjian pinjaman.

3. Residensi Wilayah (RUMAWIP)

Source: Residensi Wilayah

RUMAWIP ialah program rumah mampu milik yang dijalankan oleh kerajaan untuk membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana menjadi pembeli rumah kali pertama. Sejumlah 80,000 unit RUMAWIP dijangka akan dibina di seluruh Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan yang juga akan menyasarkan pembeli rumah kali pertama. Pemohon RUMAWIP mestilah warganegara Malaysia berusia sekurang-kurangnya 18 tahun. Keutamaan diberikan kepada mereka yang:

 • dilahirkan,
 • bekerja,
 • atau tinggal di mana-mana Wilayah Persekutuan semasa membuat permohonan, terutama sekali mereka yang tidak memiliki sebarang hartanah dalam kawasan Wilayah Persekutuan.

Pesara juga layak memohon RUMAWIP tetapi tertakluk kepada terma dan syarat dari semasa ke semasa.

Pendapatan isi rumah kasar bagi pemohon individu (bujang) tidak melebihi RM10,000 sebulan sementara pasangan berkahwin pula jumlah pendapatan tidak melebihi RM15,000 sebulan. Suami atau isteri dibenarkan memohon RUMAWIP. Bagaimanapun, hanya satu tawaran akan diberi kepada setiap isi rumah. Bukan itu sahaja, unit-unit RUMAWIP dijual lebih rendah daripada harga pasaran dan tersedia dalam tiga kategori berikut:

 • Rumah kos rendah
  • Luas binaan: 700 kaki persegi
  • Harga: RM63,000 (KL dan Putrajaya), RM 52,000 (Labuan)
 • Rumah kos sederhana rendah
  • Luas binaan: 800 kaki persegi
  • Harga: RM63,001 – RM150,000
 • Rumah kos sederhana
  • Luas binaan: 650 kaki persegi
  • Harga: RM 150,001-RM 300,000

4. Rumah Selangorku (RSKU)

Rumah-Selangorku-RSKU
Source: Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor

Seperti yang disebut pada permulaan artikel ini, definisi pendapatan bagi B40 dan M40 adalah lebih tinggi di Selangor. Satu daripada hakikatnya ialah negeri ini begitu padat dengan penduduk. Kesannya, hartanah-hartanah dalam negeri ini dijual pada harga yang amat tinggi. Mula diperkenalkan dalam tahun 2014, RSKU direka untuk membantu kumpulan berpendapatan sederhana untuk membeli rumah mampu milik dalam kawasan-kawasan bandar utama di negeri Selangor.

Hartanah yang terangkum di bawah skim Rumah Selangorku (RSKU) ialah apartmen bertingkat tinggi dan rumah atas tanah. Harganya bergantung kepada jenis hartanah dengan julat antara RM42,000 hingga RM250,000. Di bawah skim RSKU, rumah-rumah ini dikategorikan kepada lima jenis iaitu A, B, C, D & E dengan kriteria kelayakan yang berbeza bergantung kepada pendapatan isi rumah pemohon sebulan. Pemohon hanya dibenarkan memilih satu jenis rumah.

Berikut ini adalah kriteria pemohon:

 • Pemohon mestilah berusia sekurang-kurangnya 18 tahun
 • Warganegara Malaysia dan penduduk negeri Selangor
 • Rumah Selangorku adalah untuk pembeli rumah kali pertama sahaja
 • Pendapatan maksimum isi rumah (pasangan berkahwin) tidak melebihi RM10,000
 • Suami atau isteri boleh memohon Rumah Selangorku. Bagaimanapun, hanya satu tawaran akan diberi kepada setiap isi rumah.
 • Bagi individu bujang, pendapatan isi rumah tidak melebihi RM3,000 sebulan

Oleh kerana skim perumahan ini direka bagi kumpulan B40 dan M40 di Selangor, ada beberapa peraturan asas yang perlu dipatuhi oleh bakal pembeli:

 • Hartanah tidak boleh dijual dalam masa 5 tahun selepas pembelian
 • Pemilik dilarang menyewakan hartanah kepada pihak lain
 • Permohonan aktif selama dua tahun
 • Selepas dua tahun, jika tidak berjaya, pemohon boleh memohon sekali lagi

5. Perumahan Transit Belia (MyTransit)

Youth-Transit-Housing-MyTransit
Source: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan

Satu lagi skim di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) ialah Perumahan Transit Belia (MyTransit). Tumpuan utamanya ialah untuk menyediakan perumahan kepada belia B40. Hartanah di sini adalah untuk disewa dan bukan untuk dibeli dan kadar yang dijanjikan adalah 30% lebih rendah daripada kadar pasaran.

Sebanyak 2,010 unit studio akan dibina dan dilengkapi kemudahan serta perabot asas. Lokasi unit-unit ialah di Mukim Batu dan Kepong, Kuala Lumpur. Apa yang menarik tentang skim ini ialah terdapatnya unsur “simpanan secara paksa”. Ini bermakna sejumlah peratusan daripada sewa bulanan akan diketepikan dan dipulangkan kepada penyewa sekaligus selepas tamat tempoh sewa maksimum mereka.

Berikut ini adalah perkara utama bagi MyTransit:

 • Kadar sewa seunit adalah 30% lebih rendah daripada harga pasaran
 • RM400 sebulan bagi unit studio 400 kaki persegi
 • RM500 sebulan bagi unit 2 bilik 550 kaki persegi
 • Unit-unit akan dilengkapi perabot dan kemudahan asas seperti gimnasium, lot kedai dan WiFi

6. Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA)

https://www.pr1ma.my/index.php?lang=bm
Sumber: Perbadanan PR1MA Malaysia

PR1MA ialah skim perumahan mampu milik di bawah Akta PR1MA 2012. Ia diperkenalkan bagi pembangunan mampu milik dalam kawasan bandar strategik utama di seluruh negara. Tujuannya adalah untuk membangunkan dan menjaga kualiti tinggi rumah mampu milik serta membantu rakyat Malaysia, terutamanya generasi muda untuk memiliki rumah pertama mereka.

Rumah-rumah PR1MA adalah kontemporari, moden dan ideal untuk pembeli rumah kali pertama. Harganya dalam lingkungan RM100,000 hingga RM400,000 dan tersedia dalam pelbagai saiz dan susun atur. Berikut adalah kelayakan bagi pemohon PR1MA

 • Warganegara Malaysia
 • Pendapatan isi rumah bulanan individu atau gabungan RM 2,500 – RM 15,000
 • Berusia sekurang-kurangnya 21 tahun semasa permohonan dibuat
 • Anda atau pasangan anda tidak boleh memiliki lebih daripada satu hartanah

Selain daripada itu, permohonan adalah PERCUMA. Tiada sebarang bayaran dikenakan untuk mendaftar. Yuran guaman juga tidak diperlukan. Permohonan boleh dibuat dalam talian atau dengan mengunjungi mana-mana pejabat dan galeri jualan PR1MA.

7. Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome)

Skim-Perumahan-Mampu-Milik-Swasta-MyHome
Source: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan

MyHome ataupun Skim Perumahan Mampu Milik Swasta telah diperkenalkan oleh kerajaan pada tahun 2014 di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Ketika pertama kali dilancarkan, kerajaan persekutuan telah menguntukkan sebanyak RM300 juta bagi skim MyHome ini. Sasaran awal ialah untuk membina 10,000 rumah kos rendah di seluruh negara.

Skim MyHome terbuka kepada mereka yang memenuhi syarat berikut:

 • Warganegara Malaysia, berusia sekurang-kurangnya 21 tahun
 • Pembeli rumah kali pertama
 • Ia mestilah pembelian kali pertama bagi satu isi rumah. Isi rumah merujuk kepada pasangan berkahwin atau individu bujang.
 • Hanya satu tawaran diberi kepada setiap isi rumah.
 • Pendapatan bulanan isi rumah tidak melebihi RM10,000.

Pembeli akan diberikan sehingga RM30,000 rebat seunit apabila membeli rumah di bawah skim ini. Pembeli biasanya dikehendaki membayar 10% wang pendahuluan kepada bank apabila membeli rumah tetapi di bawah skim MyHome, pada dasarnya kerajaan membayarkan wang pendahuluan tersebut bagi anda selagi ia bersamaan atau kurang daripada RM30,000.

Permohonan MyHome perlu dilakukan dalam talian di laman web Sistem Pengurusan Perumahan Negara (SPRN). Anda perlu mendaftar, membuat profil pengguna anda dan meneruskan dengan membuat permohonan MyHome. Anda juga boleh menyemak status permohonan anda dan jika berjaya, anda boleh memuat turun surat tawaran dan menyerahkan dokumen berkaitan kepada Jabatan Perumahan Negara (JPN).

Selain itu, terdapat juga beberapa peraturan yang perlu dipatuhi oleh pemilik MyHome.

 • Pembeli perlu mematuhi tempoh moratorium selama 10 tahun. Ini bermakna mereka tidak boleh menjual hartanah mereka sehingga tamat tempoh 10 tahun tersebut.
 • Rumah yang dibeli tidak boleh dipindahmilik atau dijual kepada pemilik baru kecuali kepada ahli keluarga terdekat atau waris seperti pasangan atau anak.
 • Unit MyHome tidak boleh disewakan dalam tempoh moratorium selama 10 tahun.

Ini adalah antara maklumat yang perlu anda tahu! Walau dalam kumpulan manapun pendapatan anda, terdapat begitu banyak pilihan bagi membantu mengurangkan bebanan anda untuk membeli rumah pertama. Semoga berjaya!

BACA: 10 kawasan paling dicari pembeli rumah di Malaysia pada 2019

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles