Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 kondominium mewah yang terdapat perkataan ‘Pavilion’ sebagai namanya

test

Pernah terfikir mengapa banyak kediaman mewah di Malaysia diberi nama ‘Pavilion’?

© Mint Images / gettyimages

Artikel ini diterjemah dari 5 luxury condominiums with ‘Pavilion’ as their names oleh Azmah Zakariah.

Perkataan ‘Pavilion’ telah dikaitkan dengan kekayaan dan masyarakat kelas atasan sejak dahulu lagi. Ia berasal daripada perkataan Perancis ‘Pavillon’ yang merujuk kepada tempat perlindungan atau khemah mudah alih dan perkataan Latin ‘pāpiliō’ yang bermaksud kupu-kupu. Pavilion popular di Eropah dalam kurun ke-18 di mana orang-orang kaya Eropah membinanya sebagai tempat bersantai dan mencari ketenangan.

Secantik kupu-kupu, Pavilion sering dirujuk sebagai khemah berhias yang besar dan mewah. Mungkin itulah sebab mengapa kondominium mewah ini dinamakan ‘Pavilion’. Tengok sahaja Pavilion Mall yang mempamerkan kemewahan dengan deretan butik-butik mahal, yang barangannya hanya mampu dibeli oleh golongan teristimewa.

Sekarang, kita tengok pula 5 kondominium mewah yang diberi nama ‘Pavilion’ dan apakah yang ditawarkannya?

1. Pavilion HilltopMont Kiara – Harga median: RM 1.4 juta

Kediaman mewah di Mont Kiara ini benar-benar menepati namanya kerana fasiliti premium yang disediakan di situ. Adakah kondominium lain di KL yang menyediakan khidmat limosin siap dengan pemandu yang eksklusif sepertinya? Ia turut dilengkapi pusat memperkaya minda kanak-kanak, bilik spa dan taman herba dengan laluan refleksologi. Selain itu, khidmat mengemas rumah and mencuci pakaian disediakan untuk kemudahan penghuninya. Kediaman ini juga dibina dalam lima susun atur iaitu A, B, C, D dan E. Di samping itu, tempat hiburan, restoran dan sekolah antarabangsa semuanya terletak dalam kawasan di sekitarnya. Jaringannya juga amat mudah kerana ia mempunyai sambungan terus ke jalan besar dan lebuh raya seperti Lebuh Raya SPRINT, DUKE dan Jalan Duta – Lebuh Raya Sungai Buloh.

Jenis: Kondominium

Pemegangan: Pegangan kekal

Ukuran : 1,200 kaki persegi – 3,671 kaki persegi

Tahun siap dibina: 2017

2. Pavilion Ceylon Hill, Bukit Ceylon – Harga median: RM 1.9 juta

Kediaman berservis ini terletak di Changkat Jalan Raja Chulan. Penduduk yang tinggal di kawasan ini tidak akan pernah jemu dengan pelbagai pilihan hiburan malam, pusat hiburan, makanan dan beli-belah! Pavilion Ceylon Hill menawarkan lima pilihan bermula daripada unit satu bilik hingga ke unit dengan dua kunci. Bukan itu sahaja, semua unit adalah sebahagian lengkap dengan perabot dan penghuninya boleh menggunakan fasiliti yang disediakan seperti gim, jakuzi, kolam renang dan sebagainya.

Jenis: Kediaman berservis

Pemegangan: Pegangan kekal

Ukuran : 540 kaki persegi – 1,374 kaki persegi

Tahun siap dibina: 2021

3. Pavilion Embassy Residence, Jalan Ampang – Harga median: RM 2.1 juta

Kediaman ini merangkumi lima menara – tiga menara suite korporat dan dua lagi menara kediaman. Terletak di Jalan Ampang iaitu kawasan kedutaan di KL, ia menjanjikan kehidupan serba mewah bagi mereka yang inginkan persekitaran yang ada “kelas”. Ia dilengkapi trek joging, jakuzi, sauna, kolam renang, kolam randuk dan sebagainya. Keistimewaan tak terhenti di situ saja. Stesen LRT Ampang Park hanya sejauh 450m dan Suria KLCC pula hanya 1.3km dari kediaman ini. Tinggal di pinggir Segi Tiga Emas bukan bermakna ada kekurangan kerana penghuninya masih boleh menikmati kemudahan yang tersedia dalam kawasan tersebut.

Jenis: Kediaman berservis

Pemegangan: Pegangan kekal

Ukuran : 1,100 kaki persegi – 1,200 kaki persegi

Tahun siap dibina: 2020

4. Pavilion Suites, Jalan Raja Chulan – Harga median: RM 2.5 juta

Kondominium berkepadatan rendah ini mengandungi 383 unit kediaman. Ia tersambung kepada Pavilion KL dan penghuninya boleh sampai ke Starhill Gallery dan Fahrenheit 88 dalam beberapa minit berjalan kaki sahaja. Fasiliti yang terdapat dalam kediaman ini adalah jet air, bilik spa, kolam infiniti, bilik istirahat, jakuzi dalaman dan sebagainya. Malahan pekerja rencam (concierge) juga boleh membantu penghuni menjalankan tugas-tugas harian seperti mengemas rumah dan membuat tempahan. Selain itu, stesen MRT Bukit Bintang terletak hanya 500m dari kediaman dan juga amat mudah untuk penghuninya ke KLCC melalui laluan pejalan kaki berbumbung serta jejambat pejalan kaki dari kediaman mereka itu.

Jenis: Kondominium

Pemegangan: Pegangan kekal

Ukuran : 718 kaki persegi – 1,254 kaki persegi

Tahun siap dibina: 2018

5. Pavilion Residences, Jalan Raja Chulan – Harga median: RM 3.3 juta

Tiada apa yang boleh dibandingkan dengan kehidupan di tengah-tengah kota raya yang dikelilingi keselesaan dan kemudahan. Jika gaya hidup bandar yang ultra-mewah menjadi impian anda, anda perlu lihat kediaman bertaraf 6 bintang ini. Penghuninya terdiri daripada individu-individu hartawan dan ekspatriat. Bukan sahaja kediaman ini terletak dalam kawasan hotel 5 bintang tetapi ia juga dibina di atas Pavillion Mall! Di samping itu, laluan pejalan kaki yang tinggi serta jejambat juga menghubungkan kediaman kepada Pusat Konvensyen KL dan Menara Berkembar dengan begitu mudah. Penghuninya dapat menikmati panorama indah latar langit KL dan fasiliti yang serba moden seperti ‘sunken yoga courtyard’, kolam infiniti, studio aerobik, sauna, jakuzi dan sebagainya.

Jenis: Kediaman berservis

Pemegangan: Pegangan pajak

Ukuran: 1,057 kaki persegi –  7,174 kaki persegi

Tahun siap dibina: 2009

Jangan berhenti di sini. Lihat saluran Berita, Gaya hidup dan Panduan kami untuk lebih banyak rumah mahalkondominium popular dan hartanah kediaman terlaris di Malaysia. Juga, semak 5 kawasan carian rumah sewa tertinggi di Lembah Klang untuk menjadikan pemburuan rumah anda lebih mudah dan bebas stres.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain