Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Amber Court Genting Highlands: Hartanah Yang Mempunyai Potensi Pelaburan Yang Baik?

test

Amber Court Genting Highlands terkenal sebagai kawasan yang ditinggalkan dan khabar angin ia berhantu. Namun, mungkin ramai yang tidak tahu bahawa lebih daripada RM1.4 juta telah dibelanjakan untuk penambahbaikan pangsapuri dan seterusnya menjadikan ia satu tempat yang menarik untuk didiami. Ayuh, mari kita tinjau perkembangan dan keadaan terkini Amber Court!

© Jazzlyn Lau | iProperty.com.my

Artikel ini diterjemah dari Amber Court In Genting Highlands: A Good Property Investment Opportunity? oleh Ashraf Wahab.

Genting Highlands di Pahang, Malaysia ialah satu destinasi pelancongan yang terkenal dalam kalangan pelancong tempatan dan antarabangsa. Ia juga terkenal dengan pelbagai cerita hantu.

Salah satu bangunan yang sering dikaitkan dengan cerita-cerita sedemikian ialah Amber Court Villa D’Genting Resort, sebuah projek pangsapuri yang terletak 1km dari Resorts World Genting.

Malangnya, Amber Court terus dikaitkan dengan stigma yang berkekalan. Ia sering digambarkan sebagai kawasan yang menakutkan, dengan pelbagai kisah berhantu.

Ia dibuka pada tahun 1996, dan reputasinya mula terbina apabila alga merah tumbuh di bahagian luar dan bahagian tempat letak keretanya, yang juga menempatkan pelbagai kereta berkarat. Garisan alga merah, digabungkan dengan cat yang pudar, memberikan pemandangan luaran yang suram untuk Amber Court.

Namun, di sebalik semua ini, masih terdapat sinar harapan buat Amber Court.

Sepintas Lalu Mengenai Amber Court

Pangsapuri / Hotel Amber Court Villa D’Genting Resort (Juga dikenali sebagai Amber Court Apartment)
PeganganBebas (Freehold)
Bilangan unit747 unit kediaman
Keluasan624 kps hingga 2,390 kps
Mula dibuka 1996

Amber Court terletak kira-kira 3km dari Resorts World Genting. pada asalnya dibina sebagai resort, namun, menurut The Rakyat Post, Amber Court telah dijual sebagai unit pangsapuri akibat krisis kewangan Asia pada tahun 1997.

Amber Court terletak kira-kira 53km (pemanduan lebih kurang 1 jam 15 minit) dari Suria KLCC, di tengah-tengah Kuala Lumpur. Di dalam kawasan Genting Highlands itu sendiri, Amber Court terletak kira-kira 13 minit dengan kenderaan dari Resorts World Genting. Ia berada di penghujung jalan, dan menawarkan pemandangan pergunungan yang menakjubkan.

Amber Court sering disalah anggap sebagai terbengkalai. Ini tidak benar. Memandangkan reputasinya mendahului dirinya, ia telah menjejaskan nilai harta tersebut. Walau bagaimanapun, keadaan mungkin berubah untuk Amber Court. Pada tahun 2019, beberapa bahagian bangunan telah diubah suai dalam usaha untuk melenyapkan kisah-kisah seram.

Kini, di kawasan lobi utama, penduduk dan pengunjung akan disambut oleh KK Mart 24 jam yang terang benderang. Terdapat juga kawasan penyambut tetamu yang disediakan buat perniagaan homestay.

Sebahagian perniagaan telah ditutup semasa pandemik, namun ia telah berubah secara ansuran apabila ekonomi dibuka dan pelancongan kembali ke destinasi popular ini. Kebanyakan lot komersial terletak di tingkat 4 dan 5 Amber Court.

Potensi Pelaburan Pangsapuri Amber Court

Jimmy Kan, pengurus pasukan Vivahomes Realty (Cheras) yang mempunyai beberapa unit Pangsapuri Amber Court yang disenaraikan untuk disewa di iProperty Malaysia, berkata, dengan kembalinya orang ramai ke destinasi percutian seperti Genting Highlands, permintaan untuk hartanah di sana juga kembali semula, dan ini termasuk Amber Court.

“Secara umumnya, penyewa di situ kebanyakannya adalah pekerja asing. Dengan pengurusan baharu, bos KK Mart, Datuk Seri Dr. KK Chai, dilantik sebagai pengerusi Perbadanan Pengurusan, dan terdapat penambahbaikan yang dibuat,” katanya kepada iProperty Malaysia.

“Terdapat juga had bagi bilangan pekerja asing yang tinggal dalam satu unit. Amber Court telah menarik lebih ramai jurutera kontrak, penyelia dan kakitangan peringkat pengurusan. Kebanyakannya terdapat sasaran untuk penyewaan jangka panjang, dan secara kadangkala terdapat pemilik yang menyewa sebagai Airbnb,” tambahnya.

Menurut penyenaraian sewa dan jualan di iProperty Malaysia, pangsapuri di Amber Court mempunyai purata hasil sewa indikatif kira-kira 7.58%, dan ini diperolehi daripada purata permintaan sewa RM2.02 setiap kps dan purata harga permintaan RM320 setiap kps pada 28 Julai 2022.

Berikut ialah pengiraan untuk hasil sewa kasar:

[(RM2.02 x 12 bulan) / RM320] x 100 = 7.58%

Kan berkongsi lagi, “Terdapat lebih banyak tawaran sewa setelah Genting membuka pintunya selepas pandemik. Dengan hidupnya kembali kawasan tersebut, sewa untuk unit studio dan unit 3 bilik adalah di antara RM1,400 hingga RM3,700.”

Semak penyenaraian di Amber Court

Bolehkah anda menjana pendapatan pasif dengan cara membeli dan menyewa unit di Pangsapuri Amber Court?

how-to-invest-in-a-rental-property
© watchararitjan/123RF

Mari lakukan pengiraan secara cepat dan kasar. Sebagai contoh, jika pelabur membeli unit Amber Court seluas 930 kps pada harga RM340,000 dan menyewakannya sebagai separa lengkap pada harga RM1,900 sebulan, hasil sewa kasar akan menjadi 6.71%. Adakah terdapat pendapatan pasif untuk pelabur?

Mari kita lihat pinjaman, dan andaikan bahawa pelabur meletakkan bayaran pendahuluan sebanyak 10% untuk membeli unit tersebut.

  • 10% bayaran muka: RM34,000
  • Jumlah pinjaman: RM306,000
  • Kadar faedah: 3.5%
  • Tempoh pinjaman: 30 tahun
  • Ansuran bulanan = Kira-kira RM1,374 (dikira dengan Kalkulator Gadai Janji iProperty)

Bagi caj penyelenggaraan di Amber Court, Kan berkongsi dengan iProperty Malaysia bahawa ia adalah RM0.32 setiap kps.

Maka, sekiranya pelabur hartanah menolak yuran penyelenggaraan anggaran RM297.60 sebulan untuk unit 930 kps, maka pelabur mempunyai kira-kira RM228.40 (RM1,900 – RM1,374 – RM297.60) tunai masuk setiap bulan.

Kebaikan Dan Keburukan Melabur Di Amber Court

© Ss Leow | iProperty.com.my

Sesetengah hartanah di Genting Highlands berharga hampir atau lebih RM1,000 setiap kaki persegi. Ini termasuk Antara Genting Highlands, Tropicana Grandhill, Grand Ion Majestic dan Vista Residences.

Bagaimanapun, berdasarkan data daripada Transaksi iProperty, harga urus niaga median Pangsapuri Amber Court hanyalah RM224 setiap kps sepanjang tempoh Mac 2021 hingga Februari 2022.

© iProperty.com.my

Mengulas dakwaan bahawa Amber Court berhantu, Kan berpendapat, “Khabar angin hanyalah khabar angin, tiada apa-apa unsur yang ghaib. Motif di sebalik khabar angin itu boleh berbeza-beza. Apabila harga (Amber Court) turun, ada orang yang datang untuk merebutnya sebagai harta yang murah.

Maka, Amber Court boleh dijadikan pintu masuk bagi pelabur hartanah untuk mendapatkan hartanah pegangan bebas di Genting Highlands. Selain itu, ia adalah satu-satunya bangunan yang terletak hanya kira-kira 10 minit dari kemeriahan Resorts World Genting.

Dari sudut lain pula, Amber Court ialah hartanah yang lama, dan ini bermakna pelabur mungkin perlu berbelanja untuk pengubahsuaian dan pembaikan. Selain itu, stigma yang sudah sebati mungkin boleh menghalang potensi peningkatan modal dan kebolehsewaan Amber Court.

Jika anda ingin menjual atau membeli hartanah, jangan lupa untuk menyemak harga transaksi terkini. Anda boleh berbuat demikian di Bahagian Transaksi iProperty. Anda akan dapat membuat keputusan yang lebih baik berdasarkan data transaksi hartanah sub-jualan 12 bulan.

iProperty Transaksi: Dapatkan data transaksi hartanah subsale (sekunder) terkini secara PERCUMA untuk membantu anda membuat keputusan hartanah terbaik. Tiada pendaftaran diperlukan!

Kisah Ringkas: Bagaimana Amber Court Mendapat Reputasi Buruknya?

© Drone South KL | Facebook

Ia bermula apabila bahagian luar Amber Court mencapai rupanya yang seram dan mengerikan dan semakin bertambah apabila para vlogger mula mendokumentasikan penginapan mereka di sana, dan kemudiannya, sebuah filem tempatan bertajuk ‘Haunted Hotel’ dirakamkan di sana.

beberapa tahun kebelakangan ini, bahagian bangunan tersebut telah diubah suai dalam usaha untuk melenyapkan segala khabar angin buruk. Di bawah Amber Court Management Corporation, bangunan tersebut telah dicat semula dan semua kereta-kereta yang terbiar telah dialihkan. Bagaimanapun, bahagian tempat letak kereta masih dilitupi alga merah.

Walaupun dengan pengubahsuaian tersebut, kisah mengenai Amber Court tetap berterusan. Seorang wartawan dari Insider berkata, “Amber Court pada asalanya dibangunkan untuk menjadi hotel pilihan untuk taman tema yang berdekatan. Walau bagaimanapun, taman tema itu tidak pernah disiapkan dan ditinggalkan.

“Pemaju hotel, Villa Genting Development, telah mengalami likuidasi pada tahun 2000. Hotel ini mengalami kerosakan, dengan alga merah menyaluti bahagian luarnya dan tempat letak kereta yang penuh dengan kereta berkarat.”

Amber Court Dalam Berita Pada 2022

© Oriental Daily News Malaysia | Facebook

Dalam sidang akhbar pada Jun 2022, jawatankuasa pengurusan Amber Court menolak khabar angin mengenai kisah berhantu dan mengugut untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pencipta kandungan (content creator) dan mereka yang menyebarkan maklumat palsu mengenai Amber Court.

Pengerusi Perbadanan Pengurusan Amber Court, Datuk Seri Dr KK Chai, yang juga pengasas Kumpulan Syarikat KK, menegaskan bahawa dakwaan itu tidak berasas, dan tiada seorang pun daripada mereka yang mengalami sebarang aktiviti atau gangguan ghaib di pangsapuri Amber Court.

Pemberitahuan: Semua maklumat yang diberikan di laman web ini disediakan atas dasar “sebagaimana adanya” dan “sebagaimana tersedia” dan anda bersetuju bahawa anda menggunakan maklumat tersebut sepenuhnya atas risiko anda sendiri.

Maklumat yang diberikan adalah untuk tujuan pendidikan sahaja, dan bukan merupakan nasihat undang-undang atau kewangan. iProperty Malaysia berhak untuk menukar mana-mana bahagian tanpa sebarang notis. Walaupun segala usaha telah dibuat untuk memastikan maklumat yang diberikan adalah tepat, individu tidak boleh bergantung sepenuhnya pada maklumat untuk membuat keputusan undang-undang atau pelaburan. Sebelum membuat sebarang keputusan, berunding dengan profesional untuk mengambil kira situasi khusus anda dan keperluan individu.

Dalam apa jua keadaan, iProperty Malaysia dan pekerjanya tidak akan bertanggungjawab atau dipertanggungjawabkan dalam apa cara sekalipun untuk sebarang tuntutan, kerosakan, kerugian, perbelanjaan, kos atau liabiliti dalam apa jua keadaan (termasuk, tanpa had, sebarang kerosakan langsung atau tidak langsung untuk kehilangan keuntungan, gangguan perniagaan atau kehilangan maklumat) akibat atau timbul secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan atau ketidakupayaan anda untuk menggunakan laman web ini atau mana-mana tapak web yang dipautkan kepadanya, atau daripada pergantungan anda pada maklumat dan bahan di laman web ini, walaupun iProperty Malaysia telah dinasihatkan tentang kemungkinan itu. daripada kerosakan tersebut terlebih dahulu.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain