Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 rumah paling mahal di Malaysia bagi 2019

test

Golongan berada di Malaysia mempamerkan kekayaan dengan rumah tersergam indah sesuai dengan harganya yang premium.

© visionsi / 123RF

Artikel ini diterjemah dari 10 most expensive homes sold in Malaysia for 2019 oleh Ridzwan A. Rahim.

Di kala kebanyakan kita berharap kerajaan dapat melaksanakan skim perumahan mampu milik dengan baik, ada juga yang mampu berbelanja sehingga jutaan ringgit untuk rumah yang sekurang-kurangnya lima kali ganda lebih besar, lengkap dengan hiasan paling mahal dan empat lapisan kawalan keselamatan. Bagi yang tidak berkemampuan, seronok juga meninjau rumah-rumah paling mahal di seluruh negara ini.

Tahun lalu, kami kongsikan 10 rumah paling mahal di Malaysia tahun 2018. Kali ini, kami tunjukkan pula senarai untuk 2019. Senarai ini adalah berdasarkan tinjauan antara Januari hingga Disember 2019 dan maklumat daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Malaysia (JPPH) yang dikumpulkan oleh aplikasi data raya iProperty.com, iaitu iPropertyiQ.com. berikut disusun mengikut turutan menaik berdasarkan harga transaksi dalam Ringgit Malaysia.

10. Rumah teres, Serene Heights – Semenyih, Selangor (RM5.9 juta)

Median harga per kaki persegi (PSF) untuk rumah teres di Serene Heights: RM313

Serene Heights di Semenyih menawarkan rumah teres dua tingkat pegangan kekal dengan lima pilihan susun atur – Begonia, Acacia, Camellia, Dahlia dan Eugenia 1. Terbaru ialah Eugenia yang dijangka siap pada Oktober 2020. Terletak kira-kira 45km di selatan Kuala Lumpur, Serene Heights dihubungkan dengan baik menerusi jaringan lebuh raya dan jalan utama seperti Lebuhraya Utara-Selatan, LEKAS dan SILK. Institusi pengajian tinggi UNITEN, UPM dan University of Nottingham Malaysia berada dalam lingkungan 10 – 27km dari Serene Heights.

Tenby International School Setia Ecohills terletak sejauh 7km manakala Tesco Semenyih hanya 10 minit pemanduan. Meskipun tanpa kemudahan pengangkutan awam seperti tren, Serene Heights tetap popular dalam kalangan pembeli kerana Semenyih merupakan hotspot untuk ekopelancongan. Anda boleh lari dari kesibukan kota dengan mengunjungi air terjun Sungai Gabai, Empangan Semenyih, Hutan Rekreasi Sungai Congkak dan Bukit Broga. Patutlah Semenyih termasuk dalam senarai lima kawasan yang mencatat carian tertinggi untuk 2019!

BACA: 10 kawasan paling dicari pembeli rumah di Malaysia pada 2019

9. Banglo, Pantai Hill – Pantai, KL (RM6.0 juta)

Median harga PSF untuk banglo di Pantai Hill: RM589

Pantai Hill di Jalan Bukit Pantai terletak di Taman Bukit Pantai yang merupakan kejiranan berbukit yang sudah mapan dengan rumah-rumah banglo di sepanjang jalan. Kebanyakan rumah di sini berharga premium kerana lokasinya menjadi kegemaran pembeli elit. Taman Bukit Pantai hanya 3km dari The Gardens Mall dan Mid Valley Megamall. Stesen tren terdekat adalah stesen LRT Kerinchi dan Abdullah Hukum, masing-masing sejauh 1.5km dan 2km.

8. Kondominium, One Menerung  Bangsar, KL (7.45 juta)

Median harga PSF untuk kondominium di One Menerung: RM1,277

Ingin hidup dalam serba kemewahan? Beli unit di One Menerung. Kondominium mewah ini menawarkan 229 buah unit dalam pilihan lima susun atur bersaiz antara 3,013 – 10,291 kaki persegi. Sesuai untuk mereka yang berkeluarga, reka bentuk One Menerung yang kontemporari, lokasinya yang strategik dan kemudahan yang tersedia 24 jam menjadikan kondominium ini pilihan yang sangat menarik.

Restoran, kafe, bank dan pusat kesihatan semuanya ada berhampiran. Bangsar Shopping Centre hanya sejauh 500m. One Menerung dihubungkan dengan mudah ke Lebuhraya Persekutuan, Jalan Duta dan Mont Kiara. Kemudahan yang disediakan pasti tidak mengecewakan. Di sini ada studio tarian, kawasan BBQ, pavilion, gimnasium dengan kelengkapan terkini, kolam renang malahan bilik pemandu juga!

7. Kondominium, Serai – Bukit Bandaraya, Bangsar (RM7.45 juta)

Median harga PSF untuk kondominium di Serai Bukit Bandaraya: RM1,599

Dengan harganya yang premium, gaya hidup juga pasti serba mewah bagi penghuninya. Serai terletak di dalam kejiranan ekspatriat Bangsar dan menampilkan unit kediaman standard dan emper (penthouse) bersaiz antara 4,025 – 14,000 kaki persegi. Kondominium ini dibina untuk keluarga berada dengan lif persendirian, podium rekreasi, kawasan permainan kanak-kanak dalaman dan ruang istirahat. Bangsar Shopping Centre hanya 850m jaraknya manakala Damansara City Mall pula dalam 2km. Serai juga mendapat manfaat daripada jaringan jalan raya dan lebuh raya SPRINT, Damansara Link, Kerinchi Link dan Lebuhraya Persekutuan yang menghubungkannya dengan perbandaran dan kejiranan lain seperti Sri Hartamas, Mont Kiara, Bukit Kiara dan Petaling Jaya.

6. Banglo, Raja Mohar Scheme – Keramat, KL (RM8.1 juta)

Medium harga PSF untuk banglo di Raja Mohar Scheme: RM431

Raja Mohar Scheme terletak di Jalan Damai, Kampung Datuk Keramat. Kawasan ini merupakan kejiranan mapan dengan rumah banglo lama dan pokok-pokok di sepanjang jalan raya. Rumah banglo di sini berbeza antara satu sama lain dengan reka bentuk yang khusus. Setiap satu mempunyai halaman yang luas. Raja Mohar Scheme terletak berhampiran kedutaan asing dan stesen LRT Damai. Satu kelebihan kejiranan ini adalah  Segitiga Emas Kuala Lumpur terletak hanya 3km dari Jalan Damai. Raja Mohar Scheme dihubungkan melalui AKLEH, Jalan Tun Razak dan Jalan Ampang.

5. Banglo, Sanctuary Ridge (Gasing Heights) – Gasing Indah, KL (RM9.0 juta)

Median harga PSF untuk banglo di Sanctuary Ridge (Gasing Heights): RM573

Ingin bangun setiap pagi sambil mendengar kicauan burung? Di sini tempatnya. Sanctuary Ridge menempatkan rumah-rumah banglo mewah pegangan kekal berkepadatan rendah. Kejiranan yang telah mapan ini terletak di Bukit Gasing Kuala Lumpur. Penghuninya terdiri daripada individu kaya-raya. Di kelilingi kehijauan alam semula jadi, Sanctuary Ridge merupakan sebuah tempat yang damai untuk didiami. Hutan Pendidikan Bukit Gasing hanya 3km jauhnya dan menawarkan tempat untuk lari dari kesibukan kota dengan aktiviti berbasikal, mendaki dan menikmati flora dan fauna.

4. Banglo, Hartamas Heights – Dutamas, KL (RM9.5 juta)

Median harga PSF untuk banglo di Hartamas Heights: RM1,014

Kejiranan elit ini terdiri daripada 141 lot banglo. Ia menempatkan banglo yang telah siap dan lot banglo. Hartamas Heights terletak di lokasi strategik yang dekat dengan pelbagai kemudahan termasuk Publika Shopping Gallery yang terletak bersebelahan dan Solaris Mont Kiara yang hanya 2km darinya. Ia juga berdekatan dengan kompleks kerajaan dan Mahkamah Kuala Lumpur.

Dengan adanya beberapa sekolah antarabangsa juga menaikkan populariti Dutamas dalam kalangan ekspatriat. Sekolah antarabangsa Mont Kiara International School dan Garden International School terletak dalam lingkungan 5km dari Hartamas Heights. Jika anda ada sahabat handai di kejiranan mewah seperti Mont Kiara, Sri Hartamas dan Bukit Tunku, mudah sahaja untuk mengunjungi mereka dengan sambungan mudah Hartamas Heights ke Jalan Tuanku Abdul Halim, Lebuhraya Sultan Iskandar, DUKE dan Lebuhraya Utara-Selatan.

3. Kediaman servis, St. Regis  KL Sentral, KL (RM9.5 juta)

Median harga PSF untuk kediaman servis di St. Regis: RM2,063

Tahukah anda bahawa aras bawah hingga ke aras enam St Regis dikhaskan untuk hotel eksklusif 6 bintang manakala aras tujuh ke atas merupakan unit kediaman? Penghuni St Regis menikmati kemudahan mewah termasuk trek joging, salon, sauna, jakuzi dan rumah kelab. Terdapat juga taman asuhan kanak-kanak dan kolam randuk. Saiz unit kediaman di sini adalah antara 766 – 4,523 kaki persegi dan kebanyakannya separa perabot. Lokasinya sememangnya strategik dengan kehadiran hab pengangkutan KL Sentral yang terletak hanya 600m dari situ di samping boleh diakses melalui Jalan Damansara dan Jalan Syed Putra.

2. Banglo, Kenny Hills – Bukit Tunku, KL (RM12.0 juta)

Median harga PSF untuk banglo di Bukit Tunku: RM677

Mustahil Kenny Hills tidak termasuk dalam senarai 10 perumahan paling mahal di Malaysia. Kejiranan ini telah menduduki dua tangga teratas selama dua tahun berturut-turut! Tempat tinggal golongan elit dan ekspatriat, Kenny Hills berada di dalam kelasnya yang tersendiri. Kawasan ini menempatkan rumah agam dan rumah banglo direka khas. Beginilah cara golongan berada mempamerkan cita rasa dan kegemaran mereka terhadap seni bina dan reka bentuk dalaman. Kenny Hills terletak berhampiran kejiranan mewah lain seperti Mont Kiara dan Bukit Damansara, dan boleh diakses melalui Jalan Tuanku Abdul Halim, Lebuhraya Sultan Iskandar dan DUKE.

1. PALING MAHAL: Banglo, Damansara Heights – Bukit Damansara, KL (RM16.0 juta)

Median harga PSF untuk banglo di Damansara Heights: RM702

Lonely Planet tidak tersilap apabila menyenaraikan Bukit Damansara sebagai antara kejiranan paling menarik pada tahun 2017. Kali ini, Bukit Damansara muncul di tangga teratas senarai rumah paling mahal terjual di Malaysia untuk 2019! Kejiranan yang digelar Beverly Hills Malaysia ini menempatkan banglo, vila dan kediaman mewah, dan terletak berdekatan kejiranan mewah lain iaitu Bukit Kiara, Sri Hartamas dan Bukit Tunku. Selain warga Malaysia kelas atasan, golongan ekspatriat ramai berkunjung ke kawasan ini untuk menikmati hiburan dan kehidupan malamnya serta bar dan restoran.

JUGA BACA: 5 kawasan rumah sewa yang paling kerap dicari di Lembah Klang

NOTA:

1) Data ini diperolehi daripada JPPH yang merekodkan secara rasmi sesebuah transaksi hartanah apabila duti setem untuk Jual dan Beli dibayar. Analisis data adalah berdasarkan data yang diperolehi pada tarikh penerbitan dan mungkin terdapat perubahan jika dan apabila data yang lebih terkini diperolehi.

2) Maklumat terperinci mengenai pemilik, nombor lot dan sebagainya bagi setiap hartanah tidak dinyatakan bagi menjaga privasi pemilik.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain