Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Pembentangan Bajet 2023 bukan sia sia walaupun sekiranya Parlimen dibubar - Tengku Zafrul

test
© nuttawut2981 | 123RF

KUALA LUMPUR, 7 Oktober — Pembentangan Bajet 2023 hari ini bukanlah sia-sia walaupun sekiranya Parlimen dibubarkan kerana ia menumpukan kepada hala tuju masa depan negara, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz. 

“Laporan ekonomi menjelaskan tentang kedudukan kita pada hari ini dan hala tuju kita pada masa depan dari segi keluaran dalam negara kasar (KDNK). 

 “Sebagai contoh, defisit fiskal dijangka berada pada 5.8 peratus daripada KDNK bagi 2022 dan terus berkurangan kepada 5.5 peratus daripada KDNK pada 2023,” katanya pada sidang media selepas membentangkan Bajet 2023 di Parlimen, hari ini. 

Beliau berkata demikian apabila ditanya tentang relevannya pembentangan belanjawan tersebut di tengah-tengah desus desas mengenai pembubaran Parlimen. 

Sebelum ini, pada 1999, Parliamen dibubarkan selepas belanjawan dibentangkan. Selepas pilihan raya, belanjawan dibentangkan semula kepada Kabinet.

Selain itu, katanya, Bajet 2023 juga akan memperkukuh pemulihan dan daya tahan ekonomi serta melaksanakan pembaharuan menyeluruh melalui pendekatan kerajaan iaitu responsif, bertanggungjawab dan reformis.

“Pada pandangan saya, bajet ini dari Keluarga Malaysia kepada Keluarga Malaysia yang telah mengambil kira pandangan segenap lapisan pemegang kepentingan,” katanya. 

Tengku Zafrul berkata lebih 200 sesi libat urus bersama kerajaan negeri, kementerian dan sektor berkepentingan telah dilaksanakan dengan lebih 250 memorandum diterima dan 12,000 cadangan diterima dari masyarakat.

“Pembaharuan ekonomi yang ditekankan dalam Bajet 2023 menyasarkan semua rakyat Malaysia mendapat impak dan manfaat lebih besar serta membuka peluang pekerjaan dan pendapatan yang lebih baik,” katanya. 

➡️ Bajet 2023: Intipati belanjawan dan senarai insentif untuk rakyat

Mengulas lanjut mengenai ekonomi dunia, beliau berkata, belanjawan seterusnya akan memberikan tumpuan kepada isu-isu yang dapat menangani kelembapan ekonomi global yang dijangka berlaku tahun depan. 

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia juga telah menurunkan unjuran mereka bagi 2023 berikutan jangkaan ekonomi dunia yang agak mencabar pada tahun depan berbanding tahun ini. 

— BERNAMA

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain