Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

i-Biaya beri peluang pekerja ekonomi gig miliki rumah

test

@123rf.com | yongtick88

KUALA LUMPUR, 19 Julai — Inisiatif Pembiayaan Perumahan Malaysia (i-Biaya) di bawah Program Pemuliham Kediaman (HOPE) memberi peluang kepada golongan belia, terutamanya pekerja ekonomi gig untuk memiliki kediaman.

Timbalan Ketua Setiausaha (Perumahan dan Kesejahteraan Komuniti) Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Azhar Ahmad berkata inisiatif itu menawarkan akses pembiayaan menerusi Cagamas Berhad, Syarikat Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) dan skim sewa untuk beli dengan PR1MA.

Menurutnya, pembiayaan melalui Cagamas Berhad dan SJKP bersifat fleksibel tanpa keperluan untuk mengemukakan penyata gaji yang kebiasaannya menjadi syarat utama dalam proses pemilikan kediaman.

Dalam keadaan sekarang ini, ramai golongan belia terlibat dalam ekonomi gig atau bekerja sendiri dimana mereka tidak mempunyai pendapatan tetap dan penyata gaji. Tidak seperti mereka yang bekerja dalam sektor awan. Mereka tidak dapat mengemukakan penyata gaji bulanan seperti apa yang diminta oleh pihak bank. Maka bagi menangani isu ini, pihak kerajaan telah melancarkan skim i-Biaya ini.

“Di bawah skim ini, ada Cagamas Berhad dan SJKP yang bersifat fleksibel. Walaupun tiada penyata gaji, ia masih boleh dipertimbangkan dengan melihatkan kepada komitmen bulanan seperti bil elektrik, bil telefon, atau pembelian dalam talian. Jika rekod pembayaran mereka bagus, ini boleh diambil kira sebagai sokongan kelayakan dimana dia mampu untuk membayar (rumah)”, katanya.

BACA: Bina rumah sendiri atau beli rumah yang sudah siap? Mana yang lebih baik?

Belia berkata demikian ketika menjadi tetamu jemputan program Ruang Bicara, “HOPE: Ke Arah Merealisasikan Aspirasi 1 Keluarga, 1 Rumah Tetamu”, terbitan Bernama TV baru-baru ini.

Mengulas dengan lebih lanjut, Azhar berkata bahawa pembiayaan yang ditawarkan adalah 110% meliputi pembiayan bagi membayar deposit rumah.

“Hal ini kerana kita tahu contoh dimana golongan muda yang berkeinginan untuk membeli rumah pada harga RM250,00, deposit perlu disediakan termasuk bayaran peguam dan sebagainya. Ia dianggarkan lebih kurang RM25,000 yang perlu dimasukkan dalam pembiayaan perumahan mereka”, katanya.

Pada 15 Juali yang lepas, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seti Ismail Sabri Yaakob telah melancarkan program HOPE dan Karnival Jom Beli Rumah di Pusat Pameran Mid Valley. Dengan ini ia bukan sahaja membantu promosikan perumahan bagi seluruh lapisan masyarakat, tetapi juga untuk melihat ekosistem sektor perumahan secara lebih holistik.

— BERNAMA

ARTIKEL MENARIK KHUSUS UNTUK ANDA:

? Adakah influencers dan peniaga ekonomi digital perlu bayar cukai pendapatan kepada LHDN?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain