Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 faedah utama Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) yang boleh dinikmati rakyat

test

PENJANA dengan tema “Bersama Menjana Ekonomi” diperkenalkan utuk meneruskan kesinambungan dari pakej PRIHATIN sebelum ini. Daripada 40 insiatif yang diperkenalkan, terdapat tujuh manfaat yang boleh dinikmati rakyat Malaysia.

Pakej-Rangsangan-Ekonomi-Prihatin-Rakyat-PRIHATIN
© Anadolu Agency/GettyImages

Berdasarkan unjuran yang dikeluarkan oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada bulan April 2020, ekonomi dunia dijangka tumbuh pada kadar -3%. Di samping itu juga, berdasarkan ujuran Jabatan Perangkaan Malaysia, kadar pengangguran di Malaysia adalah pada 3.9% pada bulan Mac 2020 dan kadar pengangguran dijangka akan terus meningkat kepada 5.5% bagi keseluruhan tahun 2020.

Bagi mengurangkan impak wabak COVID-19 dan pelaksanaan Perintan Kawalan Pergerakan (PKP), kerajaan telah memperkenalkan insiatif yang pelbagai dengan memperkenalkan pakej stimulus seperti Bantuan Prihatin Rakyat (BPN)  melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN ) dan PRIHATIN PKS Tambahan yang berjumlah RM260 bilion.

Bagi meneruskan kesinambungan dari pakej – pakej rangsangan yang telah diperkenalkan sebelum ini, Perdana Menteri Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memperkenalkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) dengan tema “Bersama Menjana Ekonomi” pada 5 Jun 2020. Ini merupakan Pelan Ekonomi Jangka Pendek atau Short-term Economic Recovery Plan (ERP) yang diumumkan oleh YB Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz sebelum ini.

Terdapat 3 teras utama iaitu yang menjadi fokus utama iaitu; Memperkasakan Rakyat (Empower People), Melonjakkan Perniagaan (Propel businesses), dan Merangsang Ekonomi (Stimulate the economy). Terdapat 40 inisiatif bernilai RM35 bilion di bawah PENJANA. Daripada 40 insiatif yang diperkenalkan, terdapat 7 manfaat yang boleh dinikmati rakyat.

1. Merancakkan semula pasaran hartanah

© Sura Nualpradid/ 123RF
  • Kempen Pemilikan Rumah atau Home Ownership Campaign (HOC)

Industri hartanah negara mengalami episod suram kesan dari penularan wabak COVID-19 dan PKP. Justeru, bagi merancakkan kembali industri hartanah negara, kerajaan telah mengambil insiatif untuk memperkenalkan semula Kempen Pemilikan Rumah atau Home Ownership Campaign (HOC).

  • Pengecualian duit setem 

Melalui kempen ini, pengecualian duti setem akan diberikan ke atas surat cara pindah milik dan perjanjian pinjaman bagi pembelian rumah kediaman yang bernilai antara RM300,000 hingga RM2.5 juta.

Selain itu, pengecualian duti setem ke atas suratcara pindah milik adalah terhad kepada RM1 juta pertama nilai rumah kediaman tersebut manakala duti setem sepenuhnya diberikan ke atas perjanjian pinjaman.

Pengecualian ini akan berkuatkuasa bagi perjanjian jual beli yang ditandatangani mulai 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021 tertakluk kepada syarat pemberian diskaun sekurang-kurangnya 10% oleh pihak pemaju.

  • Pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT/ RPGT) 

Seterusnya, kerajaan juga telah memperkenalkan Pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau RPGT diberikan kepada individu warganegara Malaysia ke atas pelupusan rumah kediaman yang dibuat mulai 1 Jun 2020 sehingga 31 Disember 2021. Pengecualian ini dihadkan bagi pelupusan tiga unit rumah kediaman sahaja untuk setiap individu.

Sebagai tambahan, had pembiayaan bagi pinjaman rumah ketiga dan seterusnya bernilai RM600 ribu ke atas tidak lagi tertakluk kepada 70% daripada nilai rumah, semasa tempoh program Kempen Pemilian Rumah (HOC), tertakluk kepada pengurusan risiko dalaman institusi kewangan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Presiden Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA), Datuk Ir Soam Heng Choon kepada media tempatan bahawa, melalui insiatif yang diperkenalkan, beliau yakin ianya akan membantu meringankan beban pembeli untuk memiliki rumah dan kembali merancakkan pertumbuhan ekonomi dan industri hartanah negara.

BACA: 8 impak pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN)

2. Program MY30

© Abdul Razak Latif/ 123RF

Pengangkutan awam merupakan nadi utama rakyat untuk keluar bekerja dan melakukan aktiviti-aktiviti lain. Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan Malaysia, bilangan penumpang Electric Train Servives (ETS) pada tahun 2016 adalah hampir 3.6 juta setahun dan trend ini meningkat sebanyak 4.1 juta pengguna setahun bagi tahun 2017.

Justeru, bagi meringankan beban kos pengangkutan, kerajaan akan memperkenalkan Program MY30 di mana pengguna hanya perlu membayar RM30 sahaja sebulan untuk menikmati pas perjalanan tanpa had bagi pengangkutan awam di bawah seliaan Prasarana di Lembah Klang. Inisiatif di bawah Pelan PENJANA ini terbuka kepada semua warganegara dan akan berkuatkuasa mulai 15 Jun hingga hujung 2020. Ini sedikit sebanyak dapat meringankan kos perbelanjaan bulanan bagi golongan sasaran seperti B40 dan M40.

3. Program ePenjana 

pembayaran-tanpa-sentuh-nirtunai
© Fabio Balbi/ 123RF

Trend pembayaran tanpa sentuh dan pembayaran nirtunai terus menjadi pilihan utama pengguna masa kini terutamanya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru. Menyedari akan keperluan tersebut, kerajaan akan mengkreditkan RM50 ke dalam akaun e-dompet pengguna melalui Program ePenjana yang melibatkan peruntukkan sebanyak RM750 juta. Insiatif ini juga akan dipadankan dengan tambahan baucar, pulangan tunai dan diskaun yang berjumlah RM50 daripada syarikat khidmat e-dompet. Program ini yang akan bermula pada bulan Julai 2020.

4. Perkhidmatan internet percuma

work from home
© Vasin Leenanuruksa/ 123RF

Kita telah mengamalkan norma baharu seperti pengajaran dan pembelajaran dalam talian serta galakan Work From Home (WFH) kesan penularan wabak COVID-19 dan PKP. Rentetan daripada itu, kemudahan internet menjadi suatu keperluan wajib bagi setiap isi rumah.

Melalui PENJANA,  kerajaan dengan kerjasama syarikat telekomunikasi akan menyediakan perkhidmatan internet dengan kapasiti 1GB secara percuma untuk kesemua pengguna dari jam 8 pagi hingga 6 petang setiap hari untuk melayari laman web berkaitan pendidikan dan aplikasi persidangan video.

Perkhidmatan internet percuma ini akan disediakan sehingga 31 Disember 2020. Selain itu juga, kesemua pengguna akan dapat melayari secara percuma tanpa had laman web Kerajaan serta aplikasi COVID-19 kerajaan, khususnya mySejahtera.

5. Ibu tunggal dan OKU

lhdn-pelepasan-cukai-perubatan
© Luca Bertolli/ 123RF

Kerajaan amat prihatin terhadap kumpulan sasar seperti orang kelainan upaya (OKU) dan ibu tunggal. Sehubungan dengan itu, kerajaan telah menyasarkan terhadap lebih 300,000 OKU dan ibu tunggal yang tersenarai di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat layak menerima bantuan one-off sebanyak RM300 bagi membantu mengurangkan beban mereka. Bantuan ini akan disalurkan sebelum Hari Raya Aidiladha.

BACA: Ini dia senarai Kadar Faedah Pinjaman BR & BLR terbaru dari Bank Negara Malaysia

6. Program peningkatan kemahiran belia

program-peningkatan-kemahiran-belia-penjana
© Dmytro/ 123RF

Baru-baru ini syarikat penerbangan tambang murah Air Asia telah memberhentikan 111 kru, 172 juruterbang, dan 50 jurutera bagi mengecilkan kos operasi kesan dari penularan wabak COVID-19 dan PKP. Senario yang sama mungkin akan berlaku bagi sektor-sektor ekonomi yang lain. Justeru, kerajaan telah memeperuntukkan RM2 bilion bagi program peningkatan kemahiran bagi golongan belia dan untuk mereka yang sedang menganggur.

Khusus untuk golongan belia yang merupakan aset negara, pelbagai program yang bakal diperkenalkan melalui PENJANA seperti:

  • program latihan dan penempatan (place and train)
  • pelaksanaan kursus jangka pendek di institusi-institusi terpilih
  • dan subsidi latihan

Manakala, bagi golongan yang mengganggur, kerajaan akan melaksanakan program peningkatan kemahiran (upskilling) di dalam industri penting seperti elektrik dan elektronik serta teknologi maklumat dan komunikasi dan menggalakkan penyambungan pembelajaran melalui kursus jangka pendek dan subsidi latihan. Peluang ini amat baik melihat kepada senario ekonomi semasa yang melihat trend pengangguran dan pembuangan pekerja yang terus meningkat.

7.  Menggalakkan pertumbuhan industri automotif negara

automotif-negara-penjana
© Abdul Razak Latif/ 123RF

Melalui insiatif PENJANA, kerajaan akan memberikan pengecualian cukai jualan sebanyak 100% ke atas penjualan kereta penumpang pemasangan tempatan (CKD), dan 50 peratus bagi kereta penumpang yang diimport (CBU) bagi tempoh mulai 15 Jun 2020 hingga 31 Disember 2020. Ini secara tidak langsung membantu rakyat memiliki kereta pada harga yang lebih murah.

Merujuk kenyataan rasmi Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad kepada media tempatan bahawa, beliau menjangkakan harga kereta CKD boleh menurun hampir 10% dan model CBU pula pada kadar hampir 5% berdasarkan pengiraan cukai jualan yang perlu diketepikan oleh pengeluar.

BACA: Senarai dan tips pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2020

Sebelum ini naratif Makcik Kiah terus menjadi tular. Terkini analogi Kak Radziah dan Datuk Lim pula menjadi naratif baharu YAB Perdana Menteri untuk memberikan fahaman mudah buat semua. Walau apapun naratif yang dimainkan, adalah penting untuk kita semua ambil maklum, kerajaan sentiasa mencuba sebaik dan bekerja keras untuk memberi khidmat yang terbaik buat rakyat agar agenda pembangunan negara dapat diteruskan dan kemakmuran dapat dinikmati bersama.

    Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

    More Articles