Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 cara peguam dapat membantu anda dalam urusan jual beli rumah

test

Artikel ini telah dikemaskini pada 5 Mac 2020.

Menggunakan khidmat peguam hartanah dan membayar yuaran guaman mungkin menambah kos membeli rumah anda tetapi ia boleh mengelakkan masalah yang mungkin akan timbul di masa hadapan.

buy-house-property-lawyer-malaysia
© ferli | rf123

Artikel ini diterjemahkan dari 5 things a lawyer can do for you when purchasing a house oleh Hannef Esquander.

Mungkin anda merasakan khidmat peguam hartanah tidak begitu penting kerana anda boleh mengurangkan kos dengan melakukan proses rundingan harga sendiri, lebih-lebih lagi apabila anda bergantung pada nasihat dan pengalaman rakan-rakan anda yang telah melalui proses yang sama. Akan tetapi, pembeli rumah pertama kebanyakkannya masih memerlukan nasihat guaman untuk memastikan proses pembelian berjalan lancar terutamanya jika anda membeli rumah subsale (secondary).

Anda perlu tahu apa itu ‘conveyancing’ terlebih dahulu untuk memahami dengan lebih lanjut kepentingan khidmat peguam hartanah dalam urusan jual beli. Conveyancing merujuk kepada perkara berkaitan perpindahan hak milik tanah seperti dokumentasi dan pengurusan.

Khidmat peguam sebenarnya bukanlah kemestian bagi pembeli rumah di Malaysia. Ini adalah kerana hal-hal berkaitan ‘conveyancing’ telah dijelaskan dalam Kanun Tanah Negara 1965, Akta Setem 1949, Akta Pemajuan Perumahan 1966, Akta Hakmilik Strata 1985, Akta Bank dan Institusi Kewangan 1989 dan Akta Kontrak 1950.

Ini bermaksud anda boleh menyediakan sendiri dokumen perjanjian jual beli (Sales & Purchase Agreement). Malah ada juga ‘runner’ yang menawarkan khidmat conveyancing ini pada harga yang jauh lebih murah daripada peguam.

Anda pasti tertanya-tanya mengapa pembeli rumah masih disarankan untuk mendapatkan khidmat peguam hartanah? Berikut antara sebab-sebabnya:

1. Jaminan profesional

lawyer-property-malays
© bee32 | rf123

Menggunakan khidmat peguam di peringkat awal pembelian rumah memberikan kelebihan kepada anda dalam proses rundingan. Dalam hal berkaitan perpindahan hak milik tanah, setiap peguam terikat dengan Akta Profesion Undang-Undang 1974. Sebaliknya, jika anda mendapatkan khidmat individu selain daripada peguam yang diiktiraf, mereka tidak terikat dengan apa-apa akta dan pertubuhan profesional.

Anda tidak perlu ragu-ragu kerana peguam juga menjamin perkhidmatan yang ditawarkan adalah secara profesional dari awal sehingga selesai proses jual beli rumah. Peguam hartanah juga harus mematuhi peraturan dan piawaian yang ditetapkan oleh Majlis Peguam iaitu badan yang menyelia peguam-peguam di Semenanjung Malaysia atau Pertubuhan Undang-Undang Sabah dan Persatuan Peguambela Sarawak bagi negeri Sabah dan Sarawak.

Oleh hal demikian, seseorang peguam bertanggungjawab ke atas pelanggan mereka dan sentiasa melindungi hak anda dalam apa juga situasi perundangan yang mungkin terjadi. Selain itu, peguam anda memainkan peranan penting dalam memberi khidmat nasihat sekiranya berlaku sesuatu yang di luar jangkaan. Ini akan memberikan anda ruang untuk mebuat keputusan terbaik dalam mendapatkan jalan penyelesaian.

2. Memastikan setiap dokumen lengkap

SPA-property-purchase-malaysia
© Zuraisham | Getty Images

Jika anda membeli rumah buat kali pertama, pelbagai dokumen yang diperlukan sepanjang proses pembelian seperti dokumen perjanjian jual beli, pinjaman perumahan, ikatan hakmilik, insurans dan dokumen persendirian akan membuatkan anda berasa kelam-kabut dan ini akan menyukarkan keseluruhan urusan jual beli itu.

Peguam anda akan memastikan tiada keciciran dokumen penting yang boleh melambatkan proses membeli rumah. Penangguhan dalam proses jual beli merugikan anda kerana pembeli lain akan menggunakan kesempatan ini untuk membida harga yang lebih tinggi. Malah, ada kemungkinan anda sukar untuk mendapat pinjaman dari bank kerana dokumentasi anda kurang memuaskan.

3. Menerangkan prosedur dan istilah hartanah

property-buyers-malaysia-
© Sean Prior | 123rf

Mungkin ramai yang tidak mahu mengakui bagaimana mereka sebenarnya tidak membaca dengan teliti setiap dokumen berkaitan urusan jual beli rumah terutamanya kontrak jual beli yang sangat penting.

Kesilapan ini sememangnya akan mendatangkan impak negatif di masa akan datang.Amatlah penting bagi anda untuk membaca dan memahami kontrak, terutama sekali salinan-salinan dokumen yang mengandungi klaus-klaus yang berkaitan dengan status anda sebagai pembeli.

Walau bagaimanapun, tidak semua istilah, terma dan syarat di dalam dokumen ini mudah difahami. Di sinilah khidmat kepakaran seorang peguam amat diperlukan. Rujuk kepada pakar guaman anda berkaitan apa sahaja yang mengelirukan sebelum menandatangani sebarang dokumen.

BACA: Apa itu hak milik strata dan kenapa ianya penting kepada pemilik rumah?

4. Urusan dengan pihak ketiga

real-estate-agent-malaysia-buy-property
© Zuraisham | Getty Images

Pembelian menerusi ejen hartanah terutamanya untuk rumah subsale adalah sesuatu yang sangat mengelirukan bagi pembeli rumah pertama. Kepakaran dan nasihat peguam anda dapat membantu anda mengenalpasti perkara-perkara yang harus dilakukan dan untuk dielakkan.

Peguam anda semestinya lebih arif dalam mengenalpasti sekiranya sesebuah rumah itu mepunyai sebarang sekatan undang-undang sebelum rundingan jual beli dibuat. Sekiranya anda mengikut nasihat peguam anda, ejen hartanah yang kurang telus tidak akan dengan mudahnya mengambil kesempatan dengan meminta bayaran wang pendahuluan tanpa dokumen lengkap.

5. Merancang wasiat dan tabung amanah

will-and-trust-real-estate-malaysia
© wirojsid | rf123

Ramai yang mengatakan, tiada apa yang pasti melainkan ‘death and taxes’ (kematian dan cukai). Walaupun merancang untuk saat kematian adalah suatu pengalaman yang kurang menyenangkan, ia boleh menghalang dari terjadinya perebutan harta di kalangan ahli keluarga apabila tiba masanyananti.

Peguam yang berkepakaran dalam hal berkaitan wasiat dan amanah akan memastikan hartanah anda jatuh ke tangan individu yang sepatutnya apabila anda meninggal dunia. Walaupun anda mungkin boleh menulis wasiat anda sendiri tetapi masih ada aspek-aspek perundangan yang harus diambil kira.

Sebagai contoh, berapa orang saksi yang diperlukan untuk sesebuah wasiat itu diiktiraf sah dan diperakui? Apakah format yang betul dalam menulis wasiat? Apakah yang akan terjadi dengan segala hutang atau cukai hartanah yang belum dilunaskan? Apakah informasi penting yang perlu disertakan di dalam wasiat?

Pemindahan harta selepas kematian adalah proses yang rumit dan panjang. Mendapatkan khidmat seorang peguam sejak permulaan boleh mengurangkan bebanan keluarga anda di masa hadapan nanti. Nyata sekali banyak manfaat yang boleh diperolehi sekiranya anda melantik peguam hartanah – kan berbaloi yuran guaman yang dibayar!

Baca artikel ini seterusnya: Adakah saya layak untuk Rumah Selangorku (RSKU)? Ini cara mudah untuk mohon

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles