Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Senarai rumah penjagaan orang tua dan rumah persaraan

test

Anda menjaga ibu dan bapa yang sudah tua dan memerlukan  bantuan penjagaan? Jom lihat senarai rumah penjagaan orang tua  yang boleh membantu anda

© paylessimages | 123rf

Sebut sahaja rumah penjagaan orang tua, pasti ada yang memikirkan ibu-bapa yang terabai. Namun, bukan semua anak yang menghantar ibu-bapa mereka ke rumah ini mengabaikan ibu-bapa mereka tau! Bergantung kepada situasi dan keadaan, anak-anak mereka menghantar ibu-bapa mereka bagi memberi penjagaan kesihatan yang lebih profesional.

Terdapat beberapa rumah penjagaan yang menawarkan khidmat profesional bagi proses penjagaan dan pemulihan warga emas. Malah, ada juga yang menawarkan perkhidmatan menjaga warga emas ini pada waktu bekerja sahaja bagi anak yang perlu mencari rezeki. Warga emas ini akan diberikan rawatan pemulihan dan juga melakukan aktiviti bersama-sama penghuni lain.

Dalam artikel ini kami akan kongsikan senarai rumah penjagaan orang tua dan rumah persaraan bagi mereka yang ingin menikmati kehidupan yang selesa pada usia tua nanti.

Rumah Penjagaan Orang Tua

Bagi mereka yang ingin menghantar orang tua ke rumah penjagaan yang menawarkan penjagaan profesional, berikut merupakan beberapa rumah penjagaan orang tua yang boleh dicuba:

1.   Woodrose Senior Residences

Woodrose Senior Residences ialah salah sebuah rumah penjagaan orang tua yang bertempat di Shah Alam, Selangor. Apa yang menarik, rumah penjagaan ini diuruskan mengikut prinsip syariah. Rumah  penjagaan ini juga mematuhi SOP yang telah ditetapkan bagi memastikan tahap kesihatan penghuninya kekal terjaga.

Rumah penjagaan ini juga menawarkan tiga jenis buah rumah yang berbeza mengikut fasiliti dan pakej harga  yang berbeza bagi memenuhi keperluan bagi setiap penghuni.

Jenis servis: Penjagaan harian, penjagaan rawatan, penjagaan sementara bagi tempoh masa pendek, penjagaan bagi penghuni yang memerlukan bantuan bagi menguruskan diri

Laman web: https://www.woodrose.com.my/

Alamat: No.3 2nd Floor, Jalan Tengku Ampuan Zabebdah E 9/E, Seksyen 9 40100, Shah Alam, Selangor

Nombor untuk dihubungi: +6012 709 8102

2.   Pusat Jagaan V.Nightingale

Bagi anak-anak dengan ibu-bapa yang memerlukan penjagaan kesihatan mental, Pusat Jagaan V. Nightingale mungkin merupakan salah salah satu pusat penjagaan yang anda boleh cuba. Sedikit latar belakang menarik mengenai pusat jagaan ini, ia ditubuhkan oleh seorang jururawat yang menjaga pesakitnya dengan penuh kasih sayang.

Legasi ini kemudiannya diteruskan oleh generasi muda dengan memberikan perkhidmatan profesional dengan khidmat doktor perubatan, jururawat dan ahli farmasi yang terlatih. Mereka juga terlatih dalam mengendalikan rawatan dan pemulihan bagi pesakit yang mengalami masalah mental dan psikiatri.

Jenis servis: Pusat jagaan orang tua, pusat jagaan bagi golongan kurang upaya, khidmat penjagaan dan terapi bagi pesakit psikiatri

Laman web: https://vnightingalecare.com/ 

Alamat: 20, Persiaran Cavendish, Taman Mansion, 30250 Ipoh, Perak, Malaysia

Nombor untuk dihubungi: Ms.Jivythah (019-3927355), Mr.Dithian (013-6338905) 

3.   The Mansion

Jika ingin memberikan perkhidmatan penjagaan yang terbaik dan serba mewah yang berinspirasikan rekaan Bali  kepada orang tua anda, The Mansion merupakan salah satu khidmat rumah penjagaan orang tua yang anda boleh cuba.

Dengan khidmat penjagaan 24 jam oleh jururawat dan penjaga yang terlatih di dalam suit yang dikhaskan bagi setiap individu, aspek kesihatan orang tua anda pastinya terjaga dengan baik. Apa yang menarik, setiap suite mewah yang disediakan telah lengkap dengan perabot yang sesuai bagi warga emas. Bukan itu sahaja, khidmat pembersihan juga disediakan setiap hari bagi memastikan bukan sahaja kesihatan, namun aspek kebersihan juga dititikberatkan.

Salah satu aktiviti yang menarik di sini ialah aktiviti di dalam kelab termasuklah senaman serta pelbagai aktiviti seni dan kraftangan bagi memastikan bukan sahaja masa lapang mereka terisi, malah memastikan mereka sentiasa aktif.

Jenis servis: Penjagaan harian, penjagaan sementara, fisioterapi, pusat rehabilitasi, khidmat penjagaan tetap

Laman web: https://www.themansion.com.my/

Alamat: The Mansion @ Gasing 136, Jalan Gasing, 46000 Petaling Jaya, Selangor

Nombor untuk dihubungi: 1300-22-8822 / 03-27243836

4.   Metro Eldercare

Dengan matlamat untuk memberikan jagaan kepada warga emas bagi kualiti hidup yang terbaik, Metro Eldercare merupakan salah satu pusat jagaan yang boleh anda pertimbangkan. Dengan usaha menyediakan suasana pusat jagaan yang selesa dan selamat, pusat jagaan ini ditubuhkan di kawasan yang selamat dan dilengkapi khidmat staf profesional yang lengkap seperti penjaga, fisioterapi dan juga jururawat. 

Bagi memastikan kebajikan setiap penghuninya terjaga, Metro Eldercare juga menyediakan perkhidmatan asas bagi mereka yang menetap buat waktu yang lama seperti khidmat cucian pakaian, penjagaan luka, masakan yang dikhaskan mengikut keperluan diet penghuni, fisioterapi serta perkhidmatan penjaga selama 24 jam sehari.

Bukan itu sahaja, bagi memastikan penghuni mereka mendapatkan kualiti hidup yang terbaik, pusat jagaan ini turut menyediakan ruang taman untuk  penghuninya menikmati alam semula jadi, ruang untuk senaman serta ruang menonton televisyen sebagai hiburan!

Jenis servis: Penjagaan harian, penjagaan tempoh waktu pendek, penjagaan tempoh waktu panjang, penjagaan penghuni Dementia, penjagaan penghuni yang terlantar di atas katil

Laman web: https://www.metroeldercarehomes.com/

Alamat: No.38, First Floor, Jalan 52/18, Petaling Jaya, 46200, Selangor, Malaysia

Nombor untuk dihubungi: +6011 3989 8486 / +6012 775 5984

5.   Pusat Jagaan Harian Warga Emas (MyAgeingCares)

Di bawah kelolaan Universiti Putra Malaysia, MyAgeingCares memberi perkhidmatan jagaan profesional di dalam suasana yang selesa. Ia merupakan salah satu alternatif yang boleh dipilih bagi anak-anak yang memerlukan bantuan khidmat penjagaan profesional.

 Selain itu, khidmat bantuan ini dikendalikan oleh penjaga profesional yang berdaftar. Malah, perkhidmatan tambahan seperti fisioterapi dan mandi juga turut ditawarkan bagi mereka yang berminat.

Jenis servis: Penjagaan harian

Laman web: https://myageing.upm.edu.my/services/elderly_day_care_centre

Alamat: Institut Penyelidikan Penuaan Malaysia (MyAgeing) – Universiti Putra Malaysia, 43400 Serdang, Selangor Darul Ehsan

6.   IG Care Centre

IG Care Centre (IGC)  merupakan pusat penjagaan swasta dan rumah orang tua yang menyediakan perkhidmatan yang boleh dipercayai bagi memberikan kualiti kehidupan yang lebih baik.

Dengan 10 tahun pengalaman sejak tahun 2010, mereka kini beroperasi di tiga buah pusat jagaan yang dilengkapi pegawai perubatan serta jururawat yang dilatih secara profesional. Tiga buah pusat jagaan tersebut ialah IGC di Ipoh Garden, Blissful Care di Gunung Rapat, dan THNH di Polo Ground. Setiap lokasi pusat jagaan ini mempunyai keunikan dan keistimewaannya yang tersendiri.

Jenis servis: Penjagaan harian, penjagaan tempoh waktu pendek, penjagaan tempoh waktu panjang, latihan kepada penjaga

Laman web:https://igcare.com.my/

Alamat:

IG Care Centre di Ipoh Garden
No.5 Lorong Taman Ipoh 4, Taman Ipoh Selatan, 31400 Ipoh, Perak
Tel: 012-6942882

Affiliated Centre – Blissful Care di Gunung Rapat
1030, Lengkok Gunung Rapat, Taman Rapat Setia, 31350 Ipoh, Perak
Tel: 05-3111425 | HP: 012-6942282

Affiliated Centre – True Happiness Nursing Home di Polo Ground
22, Jalan Tun Dr. Ismail, 30350 Ipoh, Perak
Tel: 05-2423463 | HP: 012-6942882

 7.   Ocean Care

Seterusnya, Ocean Care Retirement House menawarkan tiga jenis perkhidmatan kepada penghuni mereka iaitu penjagaan tempoh panjang, penjagaan sementara dan juga penjagaan harian.

Bagi memastikan aspek kesihatan dan kebajikan setiap penghuni mereka terjaga, setiap penghuni perlu menjalani pemeriksaan perubatan bagi memastikan mereka tidak mempunyai sebarang penyakit yang mudah berjangkit dan memudaratkan penghuni lain seperti tuberkulosis dan sebagainya.

Jenis servis: Penjagaan harian, penjagaan jangka masa pendek, penjagaan tempoh ,asa panjang

Laman web:https://www.oceancarehome.com/
Alamat: 26, Taman Bukit Dumbar, Bukit Dumbar, 11600 George Town, Pulau Pinang

Nombor untuk dihubungi:+60 16-483 1007 / +60 16-493 7565

Perkampungan Persaraan

© bialasiewicz | 123RF

Seterusnya, kami senaraikan kepada anda beberapa pilihan bagi perkampungan persaraan. Walaupun di Malaysia ia masih konsep yang baharu dan belum dikenali ramai, namun kerajaan Malaysia juga kini semakin terbuka dengan konsep ini. Malah, beberapa kerajaan negeri telah merancang mewujudkan perkampungan persaraan (Retirement Village) sebagai langkah memastikan golongan pesara kerajaan mendapat kemudahan yang sewajarnya setelah berkhidmat.

8.   Green Acres Retirement Village

Dengan slogan memberi makna baharu kepada persaraan, Green Acres Retirement Village memberikan suatu tarikan yang cukup unik kepada mereka yang ingin menjadikan lokasi ini sebagai salah satu tempat persaraan mereka.

Green Acres Retirement Village percaya bahawa warga emas yang sudah bekerja keras perlu menjalani kualiti hidup yang terbaik apabila telah bersara. Dengan menguruskan segala aspek keselamatan serta penyelenggaraan, penghuni di sini hanya perlu berehat dan bersantai bersama rakan-rakan mereka dengan pelbagai kemudahan sosial yang disediakan di sini seperti rumah kelab, kafe dan sebagainya.

Laman web: https://greenacres.com.my/

Alamat: GreenAcres Retirement Village Sales Gallery, Jalan Meru Emas 2, Meru Emas, 30020 Ipoh, Perak

Nombor untuk dihubungi: +6012-521 8319

 9.   KL Wellness City

Bagaimana pula jika anda ingin bersara dengan kawasan yang tenang tetapi masih lagi berdekatan dengan pelbagai kemudahan seperti di bandar? Jikalau begitu keadaannya, KL Wellness City boleh menjadi salah satu pilihan anda.

Malah, KL Wellness City juga fokus dalam mewujudkan komuniti yang mempunyai kualiti hidup yang lebih baik dengan penjagaan kesihatan yang terbaik. Antara tarikan utama bagi lokasi ini ialah jaraknya yang dekat dengan pelbagai kemudahan penjagaan kesihatan, pusat membeli-belah dan juga pelbagai pilihan wellness hub.

 Laman web: https://www.klwellnesscity.com/retirement-resort-senior-living

Alamat: KL Wellness City Sdn BhdLevel 9, Iskandar Wing, Brunsfield Oasis Tower 3, No.2, Jalan PJU 1A/7A, Oasis Square, Oasis Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia</span

Nombor untuk dihubungi: 03-7621 1111

Dengan senarai rumah jagaan orang tua dan rumah persaraan yang dikongsikan, semoga anda dapat membuat pilihan yang terbaik bagi ibu-bapa yang tersayang. Dengan pelbagai kemudahan yang lebih moden di rumah jagaan orang tua ini, ia mungkin boleh membantu rawatan pemulihan mereka dengan fasiliti yang lebih baik. Walau apa jua pilihan anda, pastikan ia bagi memberikan kemudahan yang terbaik dan bukannya mengabaikan mereka sepenuhnya.

 

 

 

 

 

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles