Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 industri yang akan meningkat apabila ekonomi gawat

test

Tatkala seluruh dunia dilanda krisis kewangan dan kegawatan ekonomi, ada beberapa industri dan servis penting yang meningkat permintaanya.

industri-yang-akan-meningkat-apabila-ekonomi-gawat
© comzeal / 123RF

Pengumuman pakej stimulus dari pihak kerajaan yang memberi bantuan Bantuan Prihatin Nasional (BPN), penangguhan bayaran pinjaman selama 6 bulan, pengeluaran i-Lestari KWSP selama 12 bulan dan pelbagai lagi bantuan kepada para peniaga; ini merupakan indikator bahawa ianya akan mengambil masa yang lama untuk pulih daripada wabak COVID-19 ini.

Beberapa perkara yang kita perlu bersedia adalah kehilangan pekerjaan, tiada pendapatan, lambakan rumah tak terjual, lelongan rumah yang meningkat, pinjaman tak berbayar juga akan meningkat. Situasi ini berlaku kerana kita semua tidak dapat menjalankan urusan jual beli dan berjumpa klien seperti biasa.

Namun, ketika ini juga akan wujud usahawan dan jutawan segera yang bijak mengambil peluang. Bukan scammer ya, sebaliknya mereka yang menjalankan perniagaan dalam servis penting yang dicari orang ramai ketika musibah sedang melanda ini.

Jom kita tengok enam industri yang akan meningkat apabila ekonomi gawat.

1. Kesihatan

Industri kesihatan sangat diperlukan dalam apa jua keadaan sekalipun. Samada dalam keadaan biasa, ekonomi gawat atau peperangan, di mana sahaja dan pada bila-bila masa. Tidak semestinya yang bekerja di klinik dan hospital sahaja. Mereka yang menjadi pembekal barangan kesihatan, ubat-ubatan dan sebagainya.

2. Makanan dan minuman

Pada musim gawat ini, orang akan kurang berkunjung ke kafe hipster dan mereka lebih memilih makanan dan gerai biasa. Bagi mereka yang berada dalam industri F&B ini, boleh mula ubah strategi dengan menjadikan platform online sebagai cara untuk memasarkan produk.

Dengan bantuan Grab Food, Food Panda, BungkusIT dan banyak lagi servis runner, ia dapat memudahkan urusan penghantaran. Makanan dalam bentuk sejuk beku dan paste masakan juga semakin hangat. Maklumlah, ramai orang duduk diam di rumah – maka banyak masa untuk ke dapur untuk masak.

BACA: Apa itu cukai bagi pendapatan sewa rumah dan cara pengiraannya?

3. Logistik

Perkhidmatan kurier dan logistik juga semakin meningkat. Ramai memilih untuk membeli barangan secara atas talian saja berbanding ke luar rumah. Urusan di pejabat penghantaran barang turut mendapat permintaan tinggi. Ada yang menyediakan perkhidmatan persendirian sebagai penghantar dokumen atau barang dengan segera. Secara tidak langsung, industri logistik yang melibatkan urusan perkapalan dan barangan keluar masuk Malaysia juga menjadi sibuk.

4.  DIY

Industri dan barangan Do-It-Yourself (DIY) turut mendapat permintaan tinggi. Daripada membeli sesuatu yang baru di mana ianya melibatkan kos yang tinggi, maka ramai memilih untuk membaikinya terlebih dahulu. Boleh tengok bermacam-macam video di YouTube sekiranya memerlukan bantuan. Selain daripada itu, ada juga yang mempunyai inisiatif untuk menanam sendiri pokok keperluan tanpa perlu lagi membeli di kedai. Ada yang tanam pokok cili, pokok kari, pokok pandan, pokok limau dan sebagainya. Tanaman secara hidroponik juga boleh diusahakan jika mempunyai tanah lapang.

5. Pakaian

Pakaian juga adalah salah satu keperluan penting. Ketika musim gawat, tidak ramai ingin membeli pakaian berjenama.  Maka ramai akan memilih pakaian murah dari bundle, kedai tanpa jenama dengan harga yang murah. Termasuklah juga kasut, beg, tudung dan macam-macam lagi. Jimat selagi boleh.

6. Perkhidmatan dan membaik pulih

Industri perkhidmatan atau khidmat membaikpulih tidak akan terkesan walaupun musim gawat. Di antaranya seperti servis menjahit pakaian dan langsir. Musim gawat orang tak beli barang baru, jadi servis membaik pulih barangan elektrik, aircond, mesin basuh, peti sejuk dan lain-lain pasti akan lebih tinggi permintaannya.

Semoga perkongsian ini dapat memberi idea dan panduan untuk mereka yang diuji agar dapat melakukan sesuatu dan menjana pendapatan. Kita perlu percaya rezeki ini luas, kena banyak berdoa agar diberi petunjuk dan terus berusaha serta tawakal.

BACA: B20, M50 dan T30: Klasifikasi baru pendapatan rakyat Malaysia

Artikel asal diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh Sarah Hata.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles