Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 perkara yang anda perlu tahu tentang Program Rumahku oleh AKPK

test

Rumahku oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) adalah satu program atas talian yang telah dilancarkan dengan tujuan memberi tunjuk ajar kepada bakal pembeli rumah di Malaysia dengan pelbagai maklumat dan panduan yang berguna.

© seksan Mongkhonkhamsao/ gettyimages

Program Rumahku bermula sebagai satu program yang wajib disertai oleh mereka yang ingin memohon Dana Rumah Mampu milik oleh BNM. Apa yang menarik, kursus ini ditawarkan secara online bagi memudahkan pengguna untuk mengakses masuk dan menyertai program ini pada bila-bila masa sahaja, mengikut keselesaan mereka.

Program ini sudah mendapatkan sambutan yang sangat menggalakkan. Seramai 33,002 peserta yang menyertai Program Rumahku ini.  Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program ini, berikut adalah maklumat dan panduan yang anda perlu tahu tentang Program Rumahku ini.

1. Apa yang akan anda belajar dari Program Rumahku AKPK?

Maklumat yang akan dipelajari dari kursus AKPK ini meliputi ilmu yang perlu diketahui sebelum dan semasa dan selepas anda membeli rumah. Antara perkara-perkara yang dapat anda perolehi memalui pembelajaran ini adalah. 

Sebelum membeli rumah

Anda akan diajar untuk menggunakan kalkulator bajet. Kalkulator ini bertujuan untuk menilai kemampuan dan kelayakan anda untuk mendapatkan pinjaman perumahan. Sebagai contoh, anda boleh gunakan Loancare oleh iProperty.com.my untuk mengetahui kelayakan pinjaman perumahan. Dengan mengetahui Nisbah Pembiayaan Hutang atau Debt Service Ratio (DSR), anda boleh mengetahui dan membandingkan  pilihan pinjaman dengan 17 bank.

Ini bukan sahaja menjimatkan masa malah mengelakkan permohonan pinjaman perumahan anda ditolak oleh pihak bank. Anda harus ingat bahawa kegagalan mendapatkan pinjaman perumahan daripada satu bank akan merugikan masa kerana anda tidak boleh membuat permohonan yang baharu untuk tempoh  3-6 bulan berikutnya.

Semasa membeli rumah 

Selain itu, sebagai pemilih rumah anda harus tahu akan jenis-jenis insurans perumahan yang boleh mengurangkan risiko anda sebagai peminjam. Anda harus ambil kira risiko-risiko yang bakal dihadapi sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini kepada anda.  Siapakah yang akan mengambil alih tanggungjawab kewangan dalam menyelesaikan ansuran gadai janji rumah/ bayaran bulanan pinjaman rumah anda nanti?

Terdapat sekurang-kurangnya dua jenis insuran yang boleh anda pilih iaitu Insurans Jangka Pengurangan Gadai Janji (MRTA) dan Insurans Jangka Tahap Gadai Janji (MLTA). Anda juga perlu tahu akan fungsi, kelebihan, kekurangan dan adakah insurans ini sesuai untuk anda. MRTA dan MLTA adalan produk insurans yang konvensional. Jika anda inginkan polisi insurans Islamik, anda boleh pilih MRTT dan MLTT.

Tiada paksaan dalam pemilihan insurans ini. Ia tertakluk kepada pilihan pemilik rumah ini sendiri. Ketahui lebih lanjut mengenai insurans pinjaman perumahan di sini.

Selepas membeli rumah

Dah beli rumah? Sekarang sudah menjadi kewajipan anda untuk menjadi peminjam yang bertanggungjawab. Anda harus tahu akan implikasinya sekiranya anda tidak membayar balik pinjaman perumahan. Pastikan bayaran bulanan adalah konsisten dan tidak lewat. Sekiranya anda masih ragu-ragu, dapatkan tip, nasihat dan panduan kewangan daripada pihak AKPK. Pinjaman perumahan merupakan komitken jangka masa panjang. Pastikan anda tidak terjerat dengan perkara yang anda sendiri tidak pasti.

2.  Siapakah yang boleh sertai Program Rumahku AKPK?

Walaupun anda tidak berminat atau tidak layak untuk memohon Dana BNM, kursus ini amat sesuai untuk dijadikan panduan kepada anda sebelum melakukan pembelian rumah. Kursus ini juga lebih bersesuaian untuk warganegara Malaysia kerana modul pembelajarannya yang berdasarkan sistem pembelian rumah di Malaysia. Jangan bimbang dan sedih  jika anda tidak layak untuk memohon Dana BNM, anda masih lagi boleh memohon skim bantuan pinjaman perumahan lain yang ditawarkan oleh pihak kerajaan.

Anda boleh semak kelayakan untuk Rumah Selangorku, RUMAWIP dan anda juga boleh lihat 4 inisiatif Belanjawan 2020 untuk perumahan yang boleh anda manfaatkan.  Istimewanya, golongan belia boleh memohon Skim Perumahan Belia (SPB) oleh BSN yang dikhususkan untuk membantu golongan belia memiliki rumah pertama mereka. 

3. Berapakah yuran yang akan dikenakan untuk menyertai Program Rumahku AKPK?

Program Rumahku AKPK adalah percuma dan tiada sebarang bayaran akan dikenakan kepada pengguna. Jika anda berminat untuk mendapatkan ilmu hartanah yang lain secara percuma, anda boleh dapatkannya di laman web iProperty.com.my.Kami sediakan bukan sahaja informasi terkini mengenai pembelian rumah, malah kami turut kongsikan pelbagai  maklumat berkenaan hartanah termasuklah dalam aspek pengurusan, pinjaman perumahan, wasiat, hartanah lelong serta program-program perumahan mampu milik oleh pihak kerajaan. 

4. Berapa lamakah tempoh masa yang diperlukan untuk melengkapkan kursus Program Rumahku AKPK?

Masa yang diambil akan bergantung kepada kursus program tersebut iaitu dari 15 minit hingga 1 jam. Walau bagaimanapun, tiada sekatan tempoh masa yang dikenakan dan anda bebas mengikuti kursus ini mengikut keselesaan waktu anda sendiri.

5. Bagaimana caranya saya menilai kemampuan saya membeli rumah di akhir program ini?

Pada akhir program ini, anda akan melakukan penilaian kendiri sama ada anda sudah bersedia, mampu dan layak bagi meneruskan pembelian rumah anda berdasarkan kemampuan kewangan anda. Tanya diri anda, patutkah saya beli rumah sekarang atau tunggu? Bersediakan saya untuk membeli rumah pertama? Banyak faktor yang perlu anda ambil kira seperti kemampuan, skor kredit dan juga hartanah sasaran. 

6. Bagaimanakah cara untuk saya menyertai Program Rumahku AKPK ini?

Anda boleh berkunjung ke portal Rumahku dan mengikuti arahan selanjutnya mengenai cara untuk menyertai program ini.

7. Adakah saya akan mendapat sebarang pengiktirafan dari pihak AKPK setelah selesai menjalani kursus ini?

Pihak AKPK akan mengeluarkan sijil pengiktirafan setelah anda melengkapkan kursus ini dengan menghantarkannya ke alamat e-mel anda ataupun anda boleh muat turun terus sijil ini terus dari Portal Rumahku. 

Program ini merupakan salah satu inisiatif kerajaan yang sangat bermanfaat kepada rakyat dalam usaha mendidik rakyat tentang ilmu hartanah yang sangat penting bagi mana-mana pembelian rumah. Apa yang akan menjadikan program ini lebih berkesan lagi, adalah inisiatif anda sendiri sebagai pihak pembeli rumah untuk sentiasa  meningkatkan ilmu pengetahuan hartanah supaya anda sentiasa dapat memanfaatkan peluang yang ditawarkan oleh pihak kerajaan.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles