Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 jenis orang yang anda tidak mahu sebagai rakan serumah

test

Berkongsi tempat tinggal ada baik dan ada buruknya. Namun, ada beberapa jenis orang yang anda pasti tak mahukan sebagai rakan serumah demi ketenteraman jiwa anda.

© RapidEye/ gettyimages

Kebanyakan kita pasti pernah berkongsi kediaman dan tinggal dengan rakan serumah kerana faktor yang munasabah seperti sewa yang lebih murah dan berkongsi bayaran bil. Namun, kadangkala ia tak seperti yang dijangka apabila mendapat seorang dua rakan serumah bermasalah yang membuatkan kita bagai nak gila. Oleh itu, sebelum membuat keputusan berkongsi menyewa rumah dengan sesiapa, kenal pasti dulu rakan serumah yang macam mana perlu dicari.

Berikut ialah lima jenis rakan serumah yang wajib anda elakkan. Harap-harap jangan bertemu dengan orang sebegini.

1. Yang pengotor

Tak kira lah anda masih menuntut atau sudah bekerja, hidup ini memang sibuk dan semua orang faham. Namun, itu bukan alasan untuk membiarkan rumah berselerak. Memang malang kalau dapat rakan serumah yang pengotor dan suka membuat sepah. Bukankah jijik kalau rumah berbau seperti tikus mati disebabkan tabiat rakan serumah yang suka membiarkan pakaian kotor, pinggan mangkuk tak berbasuh dan stokin busuk bersepah di merata tempat?

Tiada siapa yang mahu tinggal di rumah yang seperti baru dilanda puting beliung. Anda juga pasti tak mahu dijangkiti penyakit hanya kerana rakan serumah yang tidak menjaga kebersihan. Biasanya rakan serumah bermasalah ini tak sedar pun yang tabiat mereka itu menyusahkan orang lain. Jadi apa kata anda bertindak sebagai diktator di dalam rumah? Tentukan sempadan dan terangkan dengan jelas apa yang boleh diterima dan tak boleh diterima oleh anda dan rakan penyewa lain.

Cara menanganinya: Pastikan setiap penghuni mempunyai bakul pakaian kotor masing-masing. Juga, jadikan dapur sebagai kawasan larangan bagi rakan serumah yang malas membasuh pinggan mangkuk. Jangan benarkan mereka menggunakan dapur sehinggalah mereka bersetuju untuk turut membersihkannya. Akhir sekali, buatkan jadual supaya setiap ahli rumah bergilir membuang sampah ke luar rumah. Sesiapa yang gagal mematuhi peraturan akan dikenakan denda.

2. Yang culas membayar sewa dan bil

© numbeos/ gettyimages

Apabila berkongsi rumah, semua orang ada bahagian masing-masing dalam hal sewa, bil dan tanggungjawab lain. Tapi kadangkala ada seorang yang sentiasa lewat membayar bahagian sewa rumahnya. Walaupun wang merupakan subjek yang sensitif, jangan biarkan individu tersebut culas dalam melaksanakan tanggungjawabnya. Memang akan rasa janggal, tapi lebih teruk jika anda yang terpaksa membayar sewa dua kali ganda sedangkan anda masih ada tanggungjawab lain. Jangan sekali-kali biarkan sesiapa pun menjadi punca kewangan anda punah. Tak adil jika anda atau sesiapa jua terpaksa mengeluarkan wang untuk menjelaskan bayaran yang tertunggak. Elakkan terlibat dengan individu yang bermasalah seperti ini kerana anda tak bertanggungjawab membantu sesiapa pun dalam soal kewangan.

Cara menanganinya: Jika anda meraung dan mengamuk sekali pun, masalah takkan pulih. Apabila berlaku seperti ini, jelaskan kepada semua bahawa membayar sewa dan bil tepat pada masanya penting bagi mengelakkan tunggakkan.

Cuba lantik seorang kapten bagi mengutip wang sebelum sewa dan bil perlu dibayar. Ini bagi memastikan setiap penghuni rumah memberikan wang yang cukup sehingga hujung bulan. Kapten kewangan ini juga bertanggungjawab memastikan semua orang membayar bahagian masing-masing tepat pada masanya. Anda juga boleh menggunakan aplikasi pembahagi bil bagi memudahkan pemantauan bil.

3. Yang mencuri makanan

Berkongsi tempat penyimpanan dan peti ais merupakan antara cabaran terbesar jika tinggal serumah dengan orang lain. Peti ais, terutamanya. Tiada yang lebih menyedihkan daripada mendapati jem mahal kegemaran anda telah habis dimakan oleh orang lain! Jika nasib anda malang dapat rakan serumah yang bermasalah, pasti ada antara mereka yang menganggap peti ais seperti bank tempat menyimpan makanan percuma. Bayangkan, susah-susah anda menyimpan buah-buahan, sayur-sayuran dan snek, tapi dimakan pula oleh orang lain! Jika berlaku sekali dua masih boleh dimaafkan, tapi jika berlarutan, anda perlu mencari dalangnya.

Cara menanganinya: Siasat dulu dengan semua rakan serumah sebelum menuduh sesiapa. Kadangkala geram juga apabila kita tahu orangnya dan tak sanggup nak berhadapan dengannya. Jalan terakhir, tulis nama anda pada semua bekas makanan kepunyaan anda. Laksanakan peraturan “siapa beli, dia makan” dan buat senarai apa yang boleh dimakan oleh semua orang dan apa yang tak boleh.

4. Yang menggemari muzik

Semua orang gemarkan muzik. Tak ada masalah jika nak mainkan muzik anda sekalipun, cuma berpada-padalah. Masalahnya, jenis penggemar muzik ini suka memainkan lagu mereka dengan begitu kuat sehingga mengganggu penghuni lain. Bayangkan jika anda ada kelas atau perlu bekerja pada jam 9 pagi tapi tak dapat tidur kerana rakan serumah galak mendengar Metallica pada jam 4 pagi.

Cara menanganinya: Cara yang terbaik ialah tentukan waktu muzik boleh dimainkan dan tak boleh dimainkan dengan kuat. Contohnya, muzik tak dibenarkan sebelum waktu tidur dan pada awal pagi. Jelaskan kepada semua yang anda perlukan tidur yang nyenyak. Kebanyakan orang pergi bekerja atau ke kelas pada sebelah pagi, jadi janganlah rosakkan hari dengan tidur yang tak mencukupi.

5. Yang meminjam barang tanpa kebenaran

Sesetengah benda perlu dikongsi, contohnya perkakas dapur tapi ada juga barang yang hanya untuk kegunaan peribadi. Jika rakan serumah selamba saja menggunakan barang milik anda seperti pakaian dan kelengkapan dandanan diri tanpa bertanya dulu, habislah! Tiada sesiapa pun berhak meminjam barang peribadi anda tanpa meminta izin kerana ini menunjukkan kurang rasa hormat. Ia juga boleh membawa kepada isu yang lebih besar seperti pergaduhan dan pencerobohan privasi. Oleh kerana biasa berkongsi barang, kadangkala sempadan antara yang boleh dikongsi dan tak boleh dikongsi itu kurang jelas.

Cara menanganinya: Anda boleh sembunyikan barang kepunyaan anda, tapi ini menyusahkan jika anda perlu kerap menggunakannya. Cara terbaik ialah dengan berbincang masalah ini dengan mereka yang berkenaan. Jelaskan kepada mereka yang mereka perlu meminta izin dulu sebelum menggunakan barang anda. Juga beritahu apa yang tak boleh anda kongsi. Buat perjanjian di mana barang hanya boleh dikongsi jika mereka menyumbang untuk pembeliannya. Jika masalah masih berlarutan, bolehlah anda cuba sembunyikan barang anda.

Apa yang penting, setiap isi rumah perlu saling memahami dan bertindak secara matang apabila menangani isu. Kadangkala, rakan serumah terus menyusahkan anda tak kira apa pun cara yang anda gunakan. Anda akan dapati tinggal seorang diri amat berbeza dengan tinggal bersama rakan serumah. Tinggal dengan rakan serumah mungkin memenatkan, tapi jika dapat yang baik, mereka boleh menjadi tempat mengadu apabila dirundung masalah. Adakah anda mempunyai rakan serumah yang bermasalah? Mungkin anda boleh kongsikan dengan kami bagaimana anda menanganinya.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles