Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kota Bharu catat peningkatan tertinggi bagi carian hartanah kediaman pada H1 2019

test

Dapatan ini dan banyak lagi pendedahan di iProperty.com.my H1 2019 Portal Demand Analytics. Juga ketahui kejiranan paling popular di Malaysia di kalangan pembeli rumah, disusun mengikut data kunjungan pengguna dari Januari ke Jun 2019.

Hafiz Abdul Halim | Getty Images

Artikel ini diterjemah dari Kota Bharu records highest jump in residential property search in H1 2019 oleh Ridzwan A.Rahim.

Bagi memastikan data permintaan yang berkualiti tinggi, penilaian yang sebaiknya telah dijalankan di samping langkah-langkah lain yang telah diambil semasa penyediaan iProperty.com.my H1 2019 Portal Demand Analytics. Sila rujuk bahagian Nota di penghujung artikel ini untuk maklumat lanjut.

iProperty.com.my H1 2019 Portal Demand Analytics menawarkan pandangan mengenai trend permintaan terkini di pasaran hartanah kediaman di Malaysia menggunakan data kunjungan pengguna dan penyenaraian hartanah di portal ini. Ia merupakan laporan hartanah permintaan-bekalan yang disusun dan diterbitkan buat pertama kali di Malaysia.

Sebagai portal hartanah nombor satu di Malaysia, iProperty.com.my mencatat jutaan kunjungan setiap bulan. Kelakuan masa nyata ini memberi isyarat mengenai aliran permintaan ke atas hartanah (berdasarkan kunjungan unik oleh pengguna) berbanding bekalan (penyenaraian hartanah di iProperty.com). Analisis ini bertujuan menyediakan maklumat bagi rujukan pembuat dasar dan pemaju hartanah mengenai keutamaan dalam pasaran hartanah kediaman Malaysia.

Butiran data permintaan dengan tumpuan khusus di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor belum lagi pernah dikeluarkan di rantau ini. Keempat-empat kawasan ini menyumbang lebih daripada 60% daripada transaksi pasaran rumah kediaman di Malaysia.

Dalam artikel ini, kami sediakan sorotan daripada laporan tersebut mengenai:

1. Gambaran Keseluruhan Pasaran Hartanah Malaysia
2. Aliran Permintaan & Pertumbuhan Modal bagi ibu negeri di Malaysia
3. 10 Kawasan dengan Permintaan Tertinggi di empat pasaran utama – Kuala Lumpur, Selangor, Johor & Pulau Pinang

Tinjauan Kebangsaan: Kediaman Servis yang mendapat populariti

© Getty Images

Secara keseluruhan, terdapat peningkatan dalam kunjungan pengguna unik dan penyenaraian hartanah di seluruh negara pada separuh pertama (H1) 2019 berbanding separuh pertama (H1) 2018. Walau bagaimanapun, kadar peningkatan kunjungan pengguna mengatasi kadar peningkatan penyenaraian. Ini menyebabkan permintaan hartanah negara meningkat sebanyak +4.1%.

Sejajar dengan sentimen keseluruhan di pasaran hartanah, tema bagi 2019 ialah ‘mampu milik’. Maka tidak hairanlah Kediaman Servis kian mendapat tempat disebabkan harganya yang lebih mampu milik dan lokasinya di kawasan strategik.

Kediaman Servis mengalami peningkatan permintaan paling ketara pada kadar +14.7%, dibantu oleh kunjungan yang beralih daripada Kondominium. Walau bagaimanapun, Kediaman Servis dengan 11% daripada jumlah keseluruhan kunjungan masih jauh ketinggalan berbanding Kondominium dengan 23% daripada jumlah keseluruhan kunjungan.

Nota: Permintaan negara ialah berdasarkan kesemua jenis hartanah selain daripada Rumah Teres, Kondominium dan Kediaman Perkhidmatan. Ini termasuk Rumah Berkembar, Banglo, Rumah Kelompok, Townhouse, Rumah Pangsa dan Apartmen.

Apa pun, tarikan Kediaman Servis bukan sekadar pada harga yang mampu milik. Tarikannya juga ada pada lokasi yang baik, akses pengangkutan awam dan kewujudan elemen komersil seperti kedai makan dan minum. Pembinaan hartanah jenis ini di lokasi yang baik telah menghasilkan minat yang lebih banyak.

Rumah Teres pula menyaksikan peningkatan permintaan yang sihat sebanyak +3.7% dengan 32% daripada jumlah keseluruhan kunjungan. Rumah Teres, yang menguasai lebih daripada separuh transaksi di pasaran Malaysia, masih lagi jenis bangunan yang paling popular dan telah mengekalkan pertumbuhan modal yang positif pada +6.7% dengan +3.7% peningkatan permintaan tahun atas tahun.

Melihat lebih mendalam kepada empat pasaran perumahan paling utama di Malaysia iaitu Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang and Johor, laporan tersebut menunjukkan permintaan keseluruhan hartanah di Kuala Lumpur meningkat sebanyak +3.8%, Selangor sebanyak +9.8%, manakala di Pulau Pinang dan Johor susut, masing-masing sebanyak -4.4% dan -16.1%.

Kota Bharu mencatat pertumbuhan permintaan tertinggi, Bandaraya Melaka merekod kenaikan pertumbuhan modal tertinggi

Peta di bawah memaparkan aliran permintaan bagi setiap ibu negeri di Malaysia berbanding separuh pertama (H1) 2018.

Ibu negeri Kelantan, Kota Bharu, mendahului senarai ibu negeri yang mencatat pertumbuhan permintaan tertinggi tahun atas tahun (YoY) dengan 39.38%. Kota Bharu menarik banyak minat terhadap apartmen yang berharga antara RM300,000 dan RM400,000.

Georgetown pula mengalami penurunan paling ketara dengan kesusutan kunjungan sebanyak 29.8%.

Di segi pertumbuhan modal, Bandaraya Melaka muncul juara dengan kenaikan YoY sebanyak 20.83% dengan Kediaman Servis sebagai penyumbang utama. Median harga per kaki persegi (per square foot atau PSF) bagi Kediaman Servis di Bandaraya Melaka ialah RM573, iaitu dua kali ganda jenis bangunan kediaman yang lain. Kebanyakan Kediaman Servis ini terletak berhampiran tarikan pelancong dan disewakan untuk penginapan jangka pendek.

10 Kawasan dengan Permintaan Tertinggi pada H1 2019 – Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang & Johor

123rf

Senarai berikut disusun mengikut kawasan/penyenaraian hartanah yang mendapat jumlah kunjungan unik tertinggi dari 1 Januari ke 30 Jun 2019.

KUALA LUMPUR

1. *Batu Caves
2. Keramat
3. Sentul
4. Taman Tun Dr Ismail
5. Wangsa Maju
6. Bukit Damansara
7. Pantai
8. Bandar Tasik Selatan
9. Kepong
10. Cheras

*Walaupun Batu Caves secara rasminya sebuah bandar di dalam daerah Gombak di Selangor, sebahagian daripadanya termasuk di dalam Kuala Lumpur. 

Batu Caves mencatatkan keputusan paling memuaskan pada H1 2019 dengan pertumbuhan permintaan YoY sebanyak 73.8% berbanding tahun sebelumnya. Pertumbuhan ini disebabkan peningkatan bekalan Kediaman Servis yang siap dibina pada 2018. Ini menarik banyak kunjungan pengguna iProperty.com.my untuk Batu Caves dan melonjakkannya ke tangga teratas senarai.

SELANGOR

1. Dengkil
2. Gombak
3. Semenyih
4. Cyberjaya
5. Sepang
6. Sunway
7. Bangi
8. Petaling Jaya
9. Klang
10. Bandar Utama

Penyenaraian terbaru Kediaman Servis di Dengkil telah menarik banyak minat dan melonjakkan Dengkil ke tangga teratas senarai 10 kawasan dengan permintaan tertinggi di Selangor. Mengambil kira bahawa penyenaraian Dengkil sebenarnya sudah sedia terhad, kenaikan jumlah kunjungan yang sedikit sahaja pun sudah cukup untuk melonjakkan angka permintaan bagi kawasan ini.

PULAU PINANG

1. Batu Kawan
2. Nibong Tebal
3. Balik Pulau
4. Kepala Batas
5. Seberang Jaya
6. Simpang Ampat
7. Teluk Kumbar
8. Bukit Mertajam
9. Bukit Minyak
10. Sungai Ara

Batu Kawan merupakan kawasan yang bakal menjadi rebutan ramai pembeli kerana sejak beberapa tahun kebelakangan, bandar ini telah menerima banyak pembangunan bercampur yang menarik. Faktor lain bagi pertumbuhannya termasuk Penang Designer Village dan pusat membeli-belah IKEA yang dibuka pada pertengahan Mac 2019. Juga akan ada beberapa universiti dan kolej terkemuka seperti Hull University dan sebuah cawangan baru Kolej Damansara Utama (KDU).

Nibong Tebal, bandar paling selatan di Pulau Pinang, juga satu lagi yang bakal muncul sebagai hot spot. Ia merentangi tiga negeri dengan sebahagian daripadanya di dalam Perak dan Kedah. Tambahan pula, kampus kejuruteraan USM yang masyhur terletak di sini. Sebuah taman perindustrian 5,000 ekar dan pembangunan bercampur di Byram juga merupakan projek yang dinanti-nantikan.

JOHOR

1. Batu Pahat
2. Senai
3. Kulai
4. Pasir Gudang
5. Gelang Patah
6. Johor Bahru
7. Skudai
8. Permas Jaya
9. Ulu Tiram
10. Masai

Batu Pahat mula menjadi perhatian umum sejak 2017 apabila projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (High-Speed Rail atau HSR) diumumkan. Dikatakan kawasan ini akan menempatkan sebuah stesen HSR dan berfungsi sebagai sebuah dormitory town antara Kuala Lumpur dan Singapura. Walau bagaimanapun, pada Mei 2018 selepas Pilihanraya Umum ke-14, beberapa projek mega termasuk HSR telah dibatalkan. Ini membawa kepada penurunan dalam minat terhadap pasaran dan terbukti pada penurunan kunjungan ke penyenaraian Batu Pahat di iProperty.com.my. Selepas HSR ditunda ke Mei 2020, barulah jumlah kunjungan kembali stabil.

iProperty.com.my telah menghabiskan hampir setahun mengkaji, merancang dan mengumpul maklumat dalam menghasilkan data eksklusif ini. Edisi seterusnya akan dikeluarkan di masa hadapan bagi menyediakan maklumat komprehensif kepada pihak berkepentingan mengenai permintaan terhadap projek tertentu, dan juga ramalan serta saranan.

NOTA

1) Pertimbangan dan langkah yang diambil:

  • Hanya kawasan yang mempunyai lebih daripada 200 penyenaraian dipilih bagi mengimbangi kesan sebarang kenaikan mendadak.
  • Kunjungan unik digunakan untuk menghalang pengguna individu memutarbalikkan angka permintaan menerusi kunjungan berkali-kali.
  • Dalam kes di mana seorang pengguna mengakses beberapa bahagian laman web iProperty.com.my, kunjungan tersebut diberatkan secara sekata ke semua bahagian dan jenis bangunan bagi mengekalkan keunikan pengguna tersebut.
  • Semua kunjungan yang digunakan dalam laporan ini ialah berdasarkan trafik organik dan terus sahaja. 
  • Harga dikira bagi kawasan yang telah merekodkan sekurang-kurangnya 10 transaksi hartanah dalam setahun.
  • Nilai median PSF digunakan bagi mengira pertumbuhan modal disebabkan pelbagai saiz hartanah yang ditransaksikan.

2) Definisi

  • Kunjungan Unik: Berdasarkan jejak Google Analytics ke atas pengunjung unik, di mana kunjungan berkali-kali pada penyenaraian yang sama oleh seorang pengguna dikira sebagai satu kunjungan.
  • Penyenaraian Hartanah Aktif: Penyenaraian hartanah di iProperty yang aktif untuk sekurang-kurangnya sehari dan mempunyai sekurang-kurangnya 1 view.
  • Permintaan Hartanah: Bilangan kunjungan unik dibahagikan dengan bilangan penyenaraian hartanah aktif yang mempunyai view
  • Trafik Organik / Terus: Berdasarkan jejak Google Analytics, trafik organik dan terus tidak diperolehi menerusi perkhidmatan berbayar atau laman web lain.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles