Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tip ‘bijak’ dan mudah untuk berjimat cermat di Aidilfitri

test

Hari Raya Aidilfitri adalah sambutan selepas sebulan berpuasa, sambutan selepas menahan nafsu lapar dan dahaga dan juga masa untuk kita kembali kepada fitrah kewujudan sebagai manusia.

Namun, perancangan menyambut hari raya adalah cabaran sebenar yang mencabar cara kita berjimat namun masih menyambut hari raya dengan mood yang meriah.

Untuk entri kali ini, iProperty ingin berkongsi tip dan cara yang praktikal untuk merancang perbelanjaan menjelang hari raya nanti. Semoga bermanfaat.

1. Tunai vs e-Wallet

©M R Fakhrurrozi / 123rf

Dah menjengah masuk tahun 2020 ini, kami pasti ramai yang dah biasa mendengar perkataan e-wallet. Bukan kad kredit, dan pastinya bukan hutang. Sekarang terdapat pelbagai aplikasi e-wallet. Namun, bagaimana e-wallet menjadi salah satu cara praktikal untuk berjimat dalam persiapan hari raya?

Aplikasi-aplikasi e-Wallet ini selalunya menawarkan ‘Cash back’ yang bermaksud, lebih kerap anda berbelanja, lebih banyak penjimatan yang anda dapat dan dikredit masuk ke akaun e-Wallet anda. Jika anda ingat pada tahun 2019, kebanyakan bazar Ramadan di Kampung Baru telah mengaplikasikan kebaikan e-Wallet ini. Bukan itu sahaja, jika anda membeli barang-barang persiapan hari raya secara online, lebih banyak pulangan ‘cash back’ yang anda akan dapat.

Nota: Buat persiapan biarlah bersederhana, jangan terlebih belanja pula bila beli secara atas talian.

2. Berhati-hati berbelanja atas talian

Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini kami pasti ramai yang membeli pelbagai jenis barangan seperti makanan atas talian. Menjelang puasa dan Hari Raya nanti, pasti jualan makanan berbuka dan Hari Raya semakin banyak. Makan, jangan rambang mata, elakkan membeli makanan dan barangan yang tidak perlu. Walaupun anda mungkin jimat kos untuk pulang ke kampung, tapi tak bermakna anda perlu habiskan duit tadi untuk perkara yang tidak perlu.

Semuanya bergantung pada kemahuan anda. Berjimat, lebih bijak, lebih cermat.

3. Hiasan Raya

©Imagehit Asia /123rf

Ini antara kos ‘senyap’ yang kita tidak sedar berlaku menjelang hari raya. Setiap tahun kita akan membeli lampu kelip-kelip baru, pelita, dekorasi tema hari raya, langsir dan kesemua ini hanya dipakai sekali setahun. Walaupun semua ini nampak seperti perkara remeh, namun jika dibeli setiap tahun, bukankah anda telah membazir? Apa kata tahun ini cuba dekor rumah anda dengan cara DIY. Gunakan bahan-bahan kitar dan guna semula (repurpose), lebih jimat, kurang pembaziran dan anda hanya perlukan sedikit kreativiti untuk menghasilkan hiasan-hiasan DIY hari raya ini.  keluarga, pasangan atau rakan serumah.

Nota: Sekurang-kurangnya ada aktiviti berfaedah dalam tempoh PKP ini.

BACA: 6 idea dekorasi DIY Hari Raya

4. Jangan berhutang untuk tunjuk kemewahan

© kenishirotie / 123rf

Tip yang ini adalah yang paling penting antara semua. Seboleh-bolehnya, elakkan berhutang untuk menunjuk-nunjuk kemewahan anda di laman sosial. Harus diakui, ada di antara kita sebenarnya telah melakukan kesilapan ini. Beringatlah, walaupun ketika hari raya kita disyorkan untuk mengenakan pakaian dan barangan baharu, jangan sampai berhutang. Usah beli barangan yang telah anda miliki. Contohnya songkok, butang baju dan sampin tidak perlu dibeli setiap tahun. Untuk baju Melayu, boleh beli yang baharu tetapi belilah pada harga mampu milik. Untuk baju dan seluar lain yang kita selalu anggap sebagai ‘baju raya’, elakkan memberi alasan seumpama ini. Simpan wang untuk perkara yang lain kan lebih bagus.

Nota: Nafsu membeli ketika musim perayaan ini memang sukar dibendung, rancang pembelian anda dan elakkan membazir.

5. Teknik ‘Sampul’

Menjelang hari raya, sampul duit raya memanglah menjadi idaman setiap kanak-kanak.  sebagai salah satu teknik untuk mereka menyimpan duit supaya tidak tersalah belanja. Bagaimana? Anda boleh gunakan teknik sampul ini untuk mengasingkan duit anda supaya tidak berlaku sebarang perbelanjaan yang berlebihan. Untuk mereka yang ingin mencuba, anda pasti dah biasa mempunyai sejumlah wang di dalam dompet, dan juga poket, namun dengan cara ini anda perlu mengasingkan gaji bulanan anda kepada beberapa bahagian. Untuk tip ini, kami kelaskan kepada 4 bahagian asas iaitu:

©Adha Ghazali / 123rf

Sampul Kecemasan: Masukkan RM5 setiap minggu, jadi setiap hujung bulan anda akan mempunyai RM20, setahun RM260. Ingat, duit ini hanyalah untuk betul-betul kegunaan kecemasan seperti kemalangan, jatuh sakit, kereta rosak dan lain-lain lagi. Walaupun nilainya tidak banyak, sekurang-kurangnya ada mempunyai duit sokongan.

Sampul Belanja Harian: Dengan perbelanjaan yang agak tinggi sekiranya anda bekerja di Kuala Lumpur, kami cadangkan anda masukkan RM300 – RM500 untuk sebulan. Untuk lebih efektif, buat senarai apa yang telah dibelanjakan supaya anda jadi lebih berhati-hati dengan setiap aliran tunai dari sampul ini. Sekiranya ada baki, masukkan ke sampul seterusnya.

Nota: Sempena bulan Ramadan ini, duit makan tengah hari anda pasti tidak terusik, apa kata tambahkan amaun simpanan anda kepada sampul-sampul lain.

Sampul Simpanan: Menurut pakar ekonomi, anda harus menyimpan 10% daripada jumlah gaji anda sebagai simpanan. Sebelum anda selesaikan bayaran komitmen bulanan, asingkan jumlah kecil ini ke dalam sampul simpanan. Mungkin ada yang lebih suka menyimpan di bank. Namun, simpanan dalam bank ini terdedah dengan risiko…pembelian atas talian.

Bila anda boleh guna duit dalam sampul simpanan ini? Jawapannya, bila anda perlukannya untuk kegunaan besar dan penting seperti membayar deposit sewa rumah, melunaskan pinjaman pelajaran dan pelbagai lagi.

Sampul Peribadi: Tak seronok juga jika dapat gaji asyik menyimpan sahaja, manusia juga perlukan hiburan, dan hiburan memerlukan duit. Jadi, masukkan RM100 – RM200 sebulan sebagai duit belanja anda untuk sesi lepak bersama rakan, beli pakaian baru, duit pergi bercuti, untuk hobi dan macam-macam lagi. Sekiranya ada baki, masukkan ke dalam sampul simpanan.

Nota: Berbelanja memang seronok, tapi berhati-hatilah menyimpanlah untuk masa depan.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles