Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Panduan terbaik bagi anda yang ingin tinggal di Kajang

test

Bila di sebut sahaja Kajang, mesti ‘satay Kajang’ yang akan mula-mula muncul dalam fikiran kita. Sebenarnya banyak lagi perkara lain yang perlu anda ketahui tentang Kajang. Bukan sahaja perbandaran ini terhubung dengan baik melalui MRT Kajang dan KTM Kajang, ia juga dipenuhi dengan tempat yang terkenal seperti Dataran Stadium Kajang, Pusat Warisan Kajang, Hospital Kajang dan De Centrum Mall.

kajang-neighbourhood-guide
© Roslan Ismail | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Kajang – the ultimate neighbourhood and area guide oleh Azmah Zakariah.

Perapan daging-daging yang dicucuk pada lidi dan dibakar begitu sinonim dengan Kajang. Apa yang anda perlukan ialah fakta bukannya cerita-cerita yang disampaikan. Jika anda kaji lebih lagi tentang Kajang, pasti anda akan tahu Kajang bukan semata-mata ada ‘satay’ tetapi juga merupakan perbandaran yang membangun dengan pantas dan sesuai didiami. Ia menawarkan harga hartanah mampu milik bagi mereka yang mencari kediaman di luar KL namun masih berhampiran dengannya.

Lokasi

Kajang terletak kira-kira 30 minit pemanduan dari kawasan pusat perniagaan Kuala Lumpur, melalui jalan utama iaitu Jalan Cheras dan Lebuhraya Cheras-Kajang (juga dikenali sebagai Lebuhraya Grand Saga). Perbandaran ini juga boleh diakses menggunakan Lebuhraya SILK.

Sejarah

Kajang mula diduduki sekitar awal dekad 1700-an tetapi mula diasaskan secara rasmi pada tahun 1807. Ia dijadikan pusat daerah Hulu Langat kerana ia terletak di tengah daerah tersebut.

Sebagai sebuah perbandaran moden, Kajang pesat membangun waktu itu kerana estet-estet kopinya yang mula berkembang lewat dekad 1800-an. Kajang mendapat status perbandaran hanya pada 1 Januari 1997. Sebelum itu ia ditadbir urus di bawah bidang kuasa Majlis Daerah Hulu Langat (MDHL).

Menarik di Kajang

kajang-neighbourhood-guide-satay
© Roslan Ismail | 123rf

Mungkin ada penduduk Kajang yang kurang gemar dengan anggapan umum ini, tetapi Kajang memang terkenal dengan sataynya sehinggakan ia digelar ‘Bandar Satay’. Penduduk luar dan dalam Kajang terus mengunjungi bandar ini untuk menikmati satay kerana gerai-gerai yang menghidangkan satay enak masih kekal di sini.

Fakta menarik:

  • Bergantung kepada sumber rujukan anda, nama Kajang berasal daripada pokok mengkuang yang dijadikan atap pada zaman dahulu. Namanya dicipta oleh Toh Lili yang merupakan pengikut Sultan Mohamed Shah Ibni Al-Marhum Sultan Ibrahim Shah dari Riau. Satu lagi sumber menyebut bahawa Kajang ialah nama yang diberikan oleh Raja Alang dari suku Mandailing yang bermaksud ‘tempat berteduh’.
  • Perkataan ‘Kajang’ juga bermaksud ‘bertarung / bergaduh’ dalam dialek Bugis dan ini menjadi punca ketidaksefahaman antara suku Bugis dan Mandailing sekitar tahun 1867 hingga 1873. Ini yang disebut-sebut sebagai salah satu cara bagaimana Kajang mendapat namanya.
  • Tidak, ‘sate’ atau ‘satay’ bukannya berasal dari Kajang. Satay sebenarnya merupakan sejenis hidangan masyarakat Jawa. Namun begitu, ‘Satay Kajang’ ialah nama umum bagi sejenis gaya satay di mana ketulan dagingnya lebih besar daripada biasa dan kuah kacang yang manis dihidangkan bersama sedikit pes cili goreng. Gaya hidangan ini kemudiannya menjadi ikutan para penjual satay di seluruh negara.
  • Sebuah terowong rahsia telah dijumpai pada tahun 1971 dalam kawasan Sekolah Tinggi Kajang. Terowong rahsia tersebut dipercayai telah dibina sewaktu zaman penjajahan Jepun dan ia bertujuan untuk menghubungkannya kepada sekolah-sekolah lain dalam kawasan tersebut.

Menetap di Kajang

Kajang telah melalui pelbagai pembaharuan dalam pembangunannya sepanjang 30 tahun lalu. Terdapat lebih daripada 10 kejiranan yang telah dibangunkan dalam perbandaran Kajang yang meliputi kawasan seluas 304.10 batu persegi (787.60 km persegi).

Para penduduk Kajang berpeluang menikmati pelbagai kemudahan yang ada di dalam dan di sekeliling perbandaran. Pilihan makanan tak terkira banyaknya (bukan hanya satay) dan kebanyakannya boleh didapati di pusat bandar. Ada juga pasaraya besar seperti Tesco untuk anda membeli barang keperluan dapur. Pada hujung minggu pula, ramai yang ke Kajang Square sama ada untuk berseronok ataupun berehat melepaskan lelah.

Penduduk Kajang mudah mendapatkan rawatan di hospital awam iaitu di Hospital Kajang. Di samping itu, hospital awam lain seperti Hospital Serdang dan Hospital Putrajaya juga terletak dalam kejiranan berhampiran. Ada juga beberapa buah pusat perubatan swasta dalam perbandaran, antaranya Kajang Plaza Medical Centre (KPMC) dan KPJ Kajang Specialist Hospital.

Ibu pejabat Polis Daerah Hulu Langat terletak di pusat bandar Kajang. Selain itu, beberapa agensi kerajaan juga ada di sini termasuklah Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Imigresen, Jabatan Pengangkutan Jalan dan Pejabat Pendidikan Hulu Langat.

kajang-neighbourhood-area-guide-mrt
© Thang Wai Yee | 123rf

Dari segi pengangkutan awam pula, MRT Sungai Buloh – Kajang bermula di Kajang dengan empat stesen dalam perbandaran tersebut. Stesen Keretapi Kajang ialah stesen rel utama di sini dan terletak 1km arah selatan dari pusat bandar. Ia berfungsi sebagai stesen pertukaran antara Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang, Laluan 1 KTM Seremban dan ETS KTM.

Terdapat 22 buah sekolah rendah dan 17 buah sekolah menengah di seluruh perbandaran Kajang. Terdapat juga 7 institusi pengajian tinggi di Kajang. Antaranya ialah Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) Kampus Sungai Long, Universiti Tenaga Nasional dan juga German-Malaysian Institute yang mengkhusus dalam bidang kejuruteraan mekanikal dan elektrikal.

Aktiviti menarik di Kajang

Secara umumnya, Kajang ialah sebuah bandar dengan perumahan yang berselerak yang dapat memberi kelegaan kepada penduduknya daripada kesibukan dan hiruk-pikuk bandar. Namun masih ada aktiviti menarik untuk anda di sini.

Kajang Square menjadi pusat aktiviti komuniti di sini. Dataran awam ini ialah bekas tapak Stadium Kajang yang bersejarah. Stadium tersebut telah diruntuhkan pada tahun 2014 dan dijadikan dataran awam yang dilengkapi dengan gelanggang bola keranjang, taman permainan kanak-kanak dan stesen kecergasan. Ramai yang ke sini untuk berjoging, berbasikal atau meluangkan masa beriadah bersama keluarga.

Pusat beli-belah yang berdekatan seperti Metro Point Kajang dan Plaza Metro Kajang turut menjadi tumpuan. Jika ada yang ingin berhibur menonton wayang, mereka boleh ke panggung LFS di dalam Plaza Metro Kajang.

Bangi Wonderland Theme Park and Resort yang hanya sejauh 30 minit pemanduan pula memberikan keseronokan untuk keluarga. Taman tema air ini menyediakan 15 permainan tunggangan termasuk gelongsor besar Magic Funnel yang membuatkan anda menggelongsor dengan amat laju hingga boleh mencecah dinding bertentangan terowong air tersebut. Pirate’s Bay pula merupakan kolam ombak buatan.

Tempat makan terkenal di Kajang

Satay tentunya salah satu makanan yang tak perlu diperkenalkan lagi, tetapi banyak yang juga makanan lain yang boleh anda cuba apabila berkunjung ke Kajang.

1. Restoran Sate Kajang Hj Samuri

neighbourhood-guide-kajang
© Thang Wai Yee | 123rf

Kedai makan pilihan di Kajang biasanya ada menghidangkan satay. Walaupun penduduk setempat mempunyai pilihan masing-masing, Restoran Sate Kajang Hj Samuri di Jalan Kelab tetap menjadi tumpuan kebanyakan pengunjung untuk menikmati satay. Satay (ayam, lembu atau kambing) di sini enak dimakan begitu saja tetapi jika dipadankan dengan kuah kacangnya yang lazat, anda akan mendapat gabungan yang sempurna. Cuma anda perlu bersabar menunggu jika pergi waktu makan malam mahupun makan lewat malam.

Alamat: Jalan Kelab, Bandar Kajang, 43000 Kajang, Selangor

Waktu perniagaan: 11.30 pagi hingga 11.30 malam. Dibuka setiap hari.

2. Lek Kee Restaurant

Restoran ini pakar dalam menyediakan hidangan char siew panggang dan siew yok rangup tetapi ‘bintang’ kedai ini yang sebenarnya ialah ayam panggang berbijan yang unik. Bahagian luar masakan istimewa ini disalut lapisan tebal biji bijan yang menjadikan ayam lebih rangup setelah dipanggang tetapi dagingnya tetap berjus. Jangan lepaskan peluang untuk mencubanya.

Alamat: A-12, Jalan Changkat, Bandar Kajang, 43000 Kajang, Selangor.

Waktu perniagaan: 10.00 pagi hingga 3.00 ptg. Dibuka setiap hari.

3. Kedai ABC & Mi Chong Kee

Chong Kee telah lebih daripada 30 tahun menghidangkan ABC yang menjadi pilihan ramai. Bukan itu saja – jika anda terasa ingin makan ayam, mereka juga ada menghidangkan mee kari kering dengan ayam yang pasti akan memuaskan selera anda.

Alamat: 824, Jalan Changkat, Bandar Kajang, 43000 Kajang, Selangor.

Waktu perniagaan: 9.00 pagi hingga 5.00 ptg. Dibuka setiap hari.

Sistem pengangkutan di Kajang

Lebuhraya: Perbandaran ini paling mudah diakses melalui Jalan Cheras dan Lebuhraya Grand Saga tetapi juga terhubung kepada Lebuhraya SILK.

Pengangkutan Awam: Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang bermula di Kajang dengan empat stesen dalam perbandaran. Stesen tersebut ialah Stesen Kajang, Stadium Kajang, Sungai Jernih dan Simpang Balak.

Stesen Keretapi Kajang berfungsi sebagai stesen rel utama dan terletak 1km dari pusat bandar. Ia menjadi stesen pertukaran antara Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang, Laluan 1 KTM Seremban dan ETS KTM. Pengangkutan kereta api manapun yang anda pilih, anda boleh mengakses perbandaran lain dengan mudah seperti Damansara, TTDI, Cheras atau terus ke KL Sentral dan bertukar ke KL Monorail untuk ke Pusat Bandar KL.

Kereta: Kajang hanya sejauh 30 minit pemanduan dari Pusat Bandar KL.

Hartanah untuk dijual di Kajang

Seperti kebanyakan perbandaran yang mengelilingi Pusat Bandar KL, Kajang telah melalui pembangunan hartanah yang memuncak sejak 10-20 tahun lalu. Kawasan ini masih mempunyai tanah untuk dibangunkan selain dapat menarik mereka yang mencari hartanah mampu milik yang tidak jauh dari bandaraya KL.

Tahun-tahun kebelakangan ini telah menyaksikan perbandaran seperti Taman Prima Saujana, Sungai Chua, and Taman Kajang Perdana (Kajang Highlands) dibangunkan. Pembangunan yang lebih mewah juga terdapat di Kajang dan yang paling ketara ialah Twin Palms, Sri Banyan, Country Heights, Jade Hills, TTDI Grove, Tropicana Heights serta Prima Paramount.

Seperti lain-lain perbandaran yang lebih matang, Kajang mempunyai pelbagai jenis hartanah bagi mereka yang meminati kawasan ini. Sebagai contoh, anda boleh membeli sebuah kondominium 1,250 kaki persegi dengan 3 bilik tidur dengan harga di bawah RM500,000, harga yang amat menarik untuk hartanah berkeluasan sebegitu. Bagi yang mencari rumah atas tanah tetapi bimbang tentang bajet, anda ada pilihan rumah setingkat dengan 3 bilik tidur hanya pada harga RM400,000. Sebaliknya, jika anda inginkan pilihan yang lebih mewah, terdapat kediaman atas tanah dengan 4 bilik tidur yang cukup luas pada harga di bawah RM1 juta.

Hartanah untuk disewa di Kajang

Jika anda belum bersedia untuk membeli, terdapat banyak pilihan kediaman untuk di sewa bagi anda membiasakan diri dahulu dengan suasana di kawasan tersebut. Sebuah kondominium yang agak luas dan sesuai untuk keluarga kecil boleh disewa dengan harga bawah RM1,000 sebulan. Jika inginkan lebih ruang dan mungkin juga kediaman atas tanah, harga sewa amat mampu untuk rumah atas tanah yang masih baharu dengan harga RM1,300 sebulan.

Kejiranan berhampiran

Beberapa kejiranan yang mudah untuk diakses oleh penduduk Kajang ialah

Walaupun pada mulanya kawasan Kajang terkenal dengan Satay, perbandaran ini telah melalui kemuncak pembangunan yang begitu tinggi dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Ia menjadi sebuah perbandaran yang dianggap menarik bagi mereka yang inginkan tempat tinggal di pinggir Pusat Bandar KL tetapi dengan kos yang mampu dibayar. Dengan adanya MRT Kajang dan KTM Kajang, kini penduduknya lebih mudah untuk ke mana-mana tanpa risau tentang keadaan lalu lintas.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles