Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Lampu LED jimat tenaga: Berapa banyak penjimatan bil elektrik yang diperolehi?

test

Benarkah lampu LED menjimatkan wang? Dalam artikel ini, kami beri ‘pencerahan’ kos setiap jenis lampu yang biasa digunakan di Malaysia sebagai perbandingan yang manakah lebih jimat dalam jangka panjang. 

Artikel ini diterjemah dari LED Lights for energy saving: How much money can you save on your electric bill oleh Ridzwan A. Rahim.

Bangun pagi, perkara pertama yang kita lakukan adalah pasang lampu. Menutup lampu pula perkara terakhir kita lakukan sebelum tidur. Tanpa lampu, kita tidak dapat melakukan aktiviti seperti memasak, bekerja, bermain dan membaca dengan mudah. Oleh kerana lampu sesuatu yang kita gunakan setiap hari, lambat laun mentolnya pasti terbakar. Apabila ini berlaku, patutkah anda beli mentol yang serupa, atau berbelanja lebih sedikit untuk lampu LED?

Saya pasti ramai yang telah mendengar tentang kebaikan lampu LED. Bukan sahaja ia menjimatkan tenaga dan wang dalam jangka panjang, bahkan juga mesra alam! Namun adakah ini benar? Bolehkah anda menjimatkan wang dengan menggantikan lampu pijar, lampu pendarflour padat (CFL), lampu halogen atau lampu tiub kalimantang anda dengan lampu LED?

Mari kita kaji.

Beza antara lampu pijar, halogen, kalimantang dan LED

1. Lampu pijar

incandescent-lights
© gradts | 123rf

Lampu pijar atau mentol biasa mengeluarkan cahaya apabila arus elektrik dialirkan menerusi dawai filamennya. Apabila filamen ini mencapai suhu tertentu, ia mengeluarkan cahaya putih. Dawai filamen ini ada di dalam kaca yang diisi dengan gas lengai atau dikosongkan. Walaupun murah, lampu ini tidak begitu cekap kerana 90% tenaga elektrik hilang sebagai haba. Bukan itu sahaja, lampu jenis ini juga tidak tahan lama dan mudah pecah. Penggunaan lampu jenis ini kini dalam proses dihentikan secara berperingkat sebagai respons kepada arahan kerajaan Malaysia.

2. Lampu halogen

halogen-light-bulb
© usersam2007 | 123rf

Mentol lampu halogen berfungsi seperti mentol lampu pijar. Bezanya, lampu halogen menggunakan gas halogen supaya tahan lebih lama dan lebih cekap. Meskipun kecekapan dan kualitinya lebih baik berbanding lampu pijar, lampu halogen juga lebih panas.

3. Lampu kalimantang

fluorescent-light-tube
© coprid | 123rf

Ini merupakan antara lampu paling biasa digunakan dalam masyarakat kita. Ia lebih jimat tenaga berbanding yang dua sebelumnya. Lampu kalimantang menghasilkan cahaya UV dengan mengalirkan arus elektrik menerusi kombinasi gas argon dan wap raksa. Cahaya UV ini melanggar dinding kaca yang bersalut fosfor dan ini menghasilkan cahaya tampak. Tiub lampu kalimantang biasanya datang dalam bentuk tiub T8 (diameter 1 inci) dan T5 (diameter ⅝ inci) sepanjang 4 atau 2 kaki. Ada juga tiub berbentuk bulat.

4. CFL

Compact-fluorescent-lights-CFLs
© wuttichok | 123rf

Lampu pendarflour padat (CFL) dicipta sebagai alternatif kepada mentol pijar biasa dan lebih cekap tenaga. Ia menggunakan 70% kurang tenaga berbanding mentol biasa. Tidak seperti tiub kalimantang, lampu CFL berbentuk pilin supaya boleh dipasang pada soket mentol biasa. Kebanyakan CFL juga mempunyai balast untuk mengawal atur arus dan menyediakan voltan yang mencukupi untuk mengeluarkan cahaya. Malangnya, lampu ini mengandungi raksa yang berbahaya kepada manusia dan alam sekitar.

5. Diod pemancar cahaya (LED)

led-light-emitting-diode
© somchaisom | 123rf

LED dibuat daripada semikonduktor yang mengeluarkan cahaya apabila arus elektrik dialirkan menerusinya. Tidak seperti lampu sebelumnya, lampu LED tidak bergantung pada haba untuk menghasilkan cahaya. Oleh itu ia lebih sejuk, tahan lebih lama dan jimat tenaga. Satu lagi menfaat lampu LED adalah ia tidak mengeluarkan radiasi infra merah dan mempunyai singki haba untuk membebaskan haba berlebihan. Lampu LED selamat disentuh kerana tidak panas.

Bagaimana memilih lampu

Sama ada anda ingin memasang lampu untuk rumah baharu atau menggantikan lampu sedia ada, anda perlu membuat pilihan. Yang mana lebih sesuai? Ada tiga pertimbangan yang perlu anda buat dalam memilih jenis lampu:

  1. Kecerahan (diukur dalam lumen)
  2. Suhu warna (diukur dalam Kelvin)
  3. Jenis soketyang digunakan seperti E27, E14, dan sebagainya

a. Apakah lampu yang terbaik untuk kecerahan?

Tahukah anda, nilai watt tidak menentukan kecerahan lampu? Kecerahan diukur dengan lumen. Lebih tinggi lumen, lebih cerah sesebuah lampu.

Watt sebenarnya ukuran jumlah tenaga yang diperlukan oleh lampu untuk menghasilkan cahaya. Lebih tinggi watt, lebih banyak tenaga yang digunakan oleh lampu. Anda tidak sepatutnya bergantung pada nilai watt untuk mengukur kecerahan kerana lampu yang berlainan menggunakan jumlah tenaga yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda inginkan lampu dengan kecerahan 1,100 lumen, anda boleh pilih lampu LED 13W, lampu CFL 18W, mentol biasa 75W atau lampu halogen 53W.

Lampu yang ideal adalah yang menghasilkan cahaya paling cerah dan pada nilai watt paling rendah. Lihat carta di bawah untuk nilai watt dan kecerahan yang berbeza.

 450 lumen800 lumen1100 lumen1600 lumen2600 lumen5800 lumen
LED6W9-10W13W16-18W24W45W
CFL8-9W13-14W18-19W23W40W85W
Pijar40W60W75W100W150W300W
Halogen29W43W53W72W150W300W

b. Bagaimana memilih suhu warna lampu yang sesuai 

light_bulb_colour_temperature

Setelah memilih kecerahan, langkah seterusnya adalah menentukan warna lampu. Ini penting kerana suhu warna lampu boleh menjadikan sesuatu ruang itu selesa atau sebaliknya. Untuk ruang rehat seperti bilik tidur, tona hangat lebih sesuai digunakan untuk mencetuskan suasana selesa dan istirahat. Cahaya putih pula lebih sesuai untuk ruang aktiviti seperti dapur dan pejabat rumah. Ketahui lebih lanjut mengenai cara memilih jenis pencahayaan untuk setiap ruang rumah di sini.

Seperti kecerahan, warna lampu diukur dalam unitnya sendiri iaitu Kelvin (K), dari 2,700K ke sekitar 7,000K. Lampu dengan nilai Kelvin rendah mengeluarkan cahaya jingga “hangat”, manakala lampu dengan nilai Kelvin tinggi mengeluarkan cahaya putih dan dikira sebagai cahaya “sejuk”.

c. Apakah jenis soket lampu yang ada di pasaran?

light_bulb_socket

Perkara paling penting yang perlu anda ketahui apabila menukar mentol lampu adalah jenis soketnya. Di Malaysia, soket yang paling biasa digunakan adalah E27 (jenis skru), E14 (soket berdiameter 14mm) dan B22 (soket dengan dua pin pendek terkeluar di kedua-dua belah).

Kos pencahayaan rumah anda

Semenjak ramai daripada kita mula bekerja dari rumah, bil elektrik pun mula melambung. Ada pelbagai cara untuk mengurangkan bil elektrik, antaranya dengan menukar jenis mentol lampu di rumah. Lampu menyumbang sekitar 20% kos tenaga jadi jenis mentol yang anda gunakan sememangnya akan membawa perubahan ketara pada kadar bil elektrik anda.

Menggantikan mentol lampu pijar dan kalimantang dengan dengan lampu LED akan menurunkan bil elektrik anda kerana ia menjimatkan tenaga. Namun seperti yang boleh anda lihat di bawah, terdapat faktor-faktor lain selain penggunaan tenaga.

Adakah lampu LED mengurangkan bil elektrik?

Do LED lights reduce electricity bills
© belchonock | 123rf

Untuk menghitung penjimatan sebenar lampu LED, kita perlu mempertimbangkan kos perkakasan dan kos penggunaan.

1. Berapakah kos lampu LED, CFL dan pijar? 

Mari kita lihat kos setiap jenis lampu dan bandingkan mana yang lebih murah. Lampu LED diketahui mempunyai jangka hayat yang panjang sehingga 25,000 jam. Ini bersamaan dengan 2.85 tahun! Lampu pijar dan CFL pula masing-masing mempunyai jangka hayat 1,200 jam (50 hari) dan 8,000 jam (333.3 hari). Semasa tempoh hayat sebiji lampu LED, anda akan menggantikan mentol lampu pijar sebanyak 20 kali, atau CFL lebih tiga kali.

Namun lampu LED lebih mahal berbanding CFL. Sebagai perbandingan, satu lampu LED 12W dari Tesco Malaysia berharga RM13 dan sebiji lampu CFL jimat tenaga 18W yang setara berharga RM12.50. Sebiji mentol lampu halogen 70W yang setara pula berharga RM3.50.

Mengambil kira jangka hayat, anda akan membayar RM70 untuk membeli 20 biji mentol lampu pijar atau RM37.50 untuk tiga biji lampu CFL, untuk menyamai jangka hayat sebiji lampu LED pada harga RM13.

 LEDCFLPijar
Jangka hayat purata25,000+ jam8,000 jam1,200 jam
Watt digunakan8-12W13-15W60W
Kilowatt digunakan*44 KWj/tahun55 KWj/tahun219 KWj/tahun
Pengeluaran CO2*45 paun/tahun56 paun/tahun225 paun/tahun

* Setiap mentol, berdasarkan 10 jam sehari, 365 hari setahun

2. Berapakah penjimatan yang dibawa lampu LED setiap bulan?

Setakat ini kita telah tahu bahawa jika ingin menerangi bilik dengan sebiji mentol 1100 lumen, kita perlukan sama ada lampu LED 13W, lampu CFL 18W atau lampu halogen 53W.

Katakan kita akan memasang lampu selama 4 jam sehari. Penggunaan tenaga boleh dihitung sebagai [watt] * [jam].

Sebagai contoh, jika kita menggunakan sebiji mentol CFL 15W untuk 5 jam sehari selama 30 hari, penggunaan tenaga adalah: [15 * 5 * 30]/1000 = 2.25kWh sebulan.

Kemudian kalikan jumlah penggunaan tenaga dengan tarif elektrik kediaman di laman web TNB. Katakan kadarnya sama rata iaitu 21.8 sen per kWh sebulan. Hasilnya [2.25kWh sebulan * 21.8sen] = RM4.905 sebulan.

3. Adakah lampu LED benar-benar menjimatkan wang?

Jika kita gunakan penghitungan kos perkakasan dan penggunaan yang sama pada jenis lampu berlainan, berikut adalah hasilnya:

 LEDCFLHalogen
Kos perkakasan
Harga sebiji mentolRM13RM12.50RM3.50
Jangka hayat purata (jam)25,0008,0001,500
Kos penggantian mentol selepas 25,000 jamRM13RM39.06RM58.33
Kos tenaga
Watt121853
Penggunaan tenaga sebulan pada 4 jam sehari (kWj/bulan) 1.442.166.36
Kos elektrik bulanan untuk setiap mentol (21.8 sen / kWj / bulan)RM0.314RM0.479RM1.386
Kos tenaga untuk penggunaan 25,000 jamRM10.90RM16.63RM48.13
Jumlah kos
Kos perkakasan dan tenaga untuk 25,000 jamRM23.90RM59.69RM106.46

Berdasarkan penghitungan ini, boleh disimpulkan bahawa lampu LED menjimatkan wang dalam jangka panjang kerana kos penggunaannya adalah 25% lebih rendah berbanding lampu halogen dan 50% lebih rendah berbanding lampu CFL.

Bilakah patut anda bertukar kepada lampu LED?

Patutkah anda menggantikan semua lampu di rumah anda kepada lampu LED? Berdasarkan penghitungan di atas, jelaslah kos lampu LED adalah lebih rendah, namun ini bukan bermakna anda patut terus menggantikan kesemua lampu di rumah anda. Tunggu sehingga mentol lampu sedia ada berhenti berfungsi.

Patutkah anda menggantikan lampu kalimantang dengan lampu LED?

fluorescent-lights-to-led-light-bulbs
© rasstock | 123rf

Setakat ini kita telah bandingkan kos tiga jenis lampu iaitu pijar (atau halogen), CFL dan LED. Bagaimana pula dengan tiub kalimantang, bolehkah ia diganti dengan LED juga? Ya, tiub kalimantang seperti T8, T5 dan tiub bulat boleh diganti dengan LED.

Tiub LED yang setara dengan tiub kalimantang memang ada, cuma jarang ditemui di pasar raya. Anda perlu ke kedai lampu untuk mendapatkannya.

Di samping itu, kerja menukar tiub ini adalah lebih rumit. Bingkai tiub kalimantang mengandungi dua komponen elektronik penting iaitu balast dan pemula. Jika ingin menggunakan bingkai sedia ada, dua komponen ini perlu dipintas atau diganti sebelum tiub kalimantang boleh diganti dengan lampu LED setara.

Memintas balast dan menggantikan pemula di dalam bingkai lampu kalimantang T5 atau T8 memerlukan pendawaian semula. Jika tidak mampu melakukannya sendiri, anda boleh mendapatkan perkhidmatan juruelektrik. Ini juga boleh memastikan lampu anda tahan lebih lama.

Berdasarkan penghitungan, lampu LED adalah 25% lebih murah berbanding halogen, dan 50% lebih murah berbanding CFL. Maka wajar bagi anda bertukar kepada lampu LED setelah lampu sedia ada tidak lagi berfungsi.

Selagi soket yang ada di rumah adalah jenis biasa seperti E27, E14, T8 dan T5, anda pasti boleh menemui lampu LED yang setara.

Meskipun begitu, penjimatan ini dihitung berdasarkan jangka hayat purata. Bagi jenama lampu popular, jangka hayat ada dinyatakan pada kotaknya. Jika anda memilih jenama kurang popular, jangka hayat mungkin tidak dapat diduga. Pendawaian yang tidak kemas juga boleh menjejaskan jangka hayat lampu. Lampu LED yang rosak sebelum tamat tempoh hayatnya akan membawa kerugian kepada anda. Oleh itu, berurusanlah dengan pakar.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles