Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Sistem kalis air rumah: Bahan waterproof yang digunakan dan kos yang terlibat

test

Kawasan basah di dalam rumah perlu dikedap air dengan cermat. Jika tidak, ia boleh membawa kepada kerosakan teruk akibat peresapan air dan kelembapan. Baca panduan kami ini yang merangkumi pelbagai bahan kalis air (waterproofing) yang ada, kos sistem kalis air di rumah dan tip-tip memilih kontraktor.

Inter-floor-leakage-who-is-responsible2
© KAZUMA SEKI/ 123RF

Katakan anda kerap mendengar bunyi air menitik di dalam plaster siling rumah, namun tidak diendahkan. Lagipun, banyak mana kerosakan yang boleh disebabkan oleh sedikit air? Lama kelamaan, dinding dan siling rumah anda mula bertukar perang. Catnya mula menggelembung. Inilah yang berlaku apabila sistem kalis air atau waterproofing rumah anda tidak lagi berfungsi.

Waterproofing memainkan peranan penting dalam setiap rumah. Ia menghalang air meresap ke dalam permukaan rumah yang menyebabkan masalah besar seperti pertumbuhan kulat dan kerosakan struktur bangunan. Jika anda tinggal di hartanah strata, sistem kalis air penting untuk mengelakkan kebocoran ke dalam unit di bawah unit anda.

Kawasan manakah memerlukan waterproofing? 

Terdapat beberapa kawasan di dalam rumah yang memerlukan pengedapan air. Antara yang utama adalah bilik air, bumbung atau teres, tangki air, dapur, balkoni dan kolam renang.

Tingkap juga memerlukan waterproofing tetapi menggunakan pengadang di sekeliling tingkap. Itu perkara lain. Di sini kita hanya memfokus pada waterproof yang diperlukan di permukaan yang terdedah kepada air. Permukaan ini terbahagi kepada dua kategori:

  • sistem kalis air yang terdedah secara terus kepada cuaca
  • sistem kalis air yang umumnya terlindung setelah siap dipasang

Apakah tanda sistem kalis air perlu dibetulkan?

Tanda paling jelas adalah jika air menitis dari siling semasa hujan lebat, disusuli bau hapak di seluruh rumah. Mungkin juga ada tompokan perang atau kulat pada dinding atau lantai di mana kebocoran berlaku.

Jika tidak dirawat, resapan air ini boleh mengakibatkan kerosakan lebih besar seperti keretakan lantai atau dinding serta lepuhan atau rekahan cat. Kelembapan yang berterusan juga boleh menyebabkan perabot dan tingkap logam serta perkakasan lain berkarat.

BACA: Sistem kalis air untuk bilik mandi: Panduan untuk pemilik rumah

Apakah jenis waterproofing yang ada untuk bumbung dan lantai?

1. Sistem kalis air berperekat (cementitious waterproofing)

Digunakan di: lantai dapur, petak pancuran, lantai bilik air

Kaedah ini merupakan teknik pengedapan yang paling asas, di mana simen digunakan untuk menghasilkan lapisan pejal kalis air. Simen dicampur dengan bahan tambah akrilik untuk menghasilkan tapak yang tegap dan tahan lama. Satu lapisan tebal simen kemudian diratakan dan dibiarkan mengering dan mengeras.

Oleh kerana kaedah ini menggunakan simen, lapisan pengedapan ini tidak mengembang atau mengecut apabila terdedah haba. Teknik ini biasanya digunakan pada kawasan dalaman rumah. Sebagai contoh, pengedapan simen dibuat pada bilik air sebelum jubin dipasang.

2. Sadur kedap air elastomer (elastomeric waterproofing coating)

Digunakan di: bumbung, anjung rumah, teres, kawasan permukaan besar (kilang atau gudang penyimpanan)

Kaedah ini tidak menggunakan simen yang dicampur khas untuk menghasilkan rintangan kedap udara, sebaliknya sejenis cecair getah khusus digunakan. Setelah diratakan selapis atau dua, cecair ini mengering menjadi selaput getah kedap air yang nipis. Tidak seperti simen, lapisan ini boleh regang. Ciri ini penting apabila digunakan sebagai bahan waterproof di luar rumah kerana ia boleh memanjang sehingga 280% di bawah panas matahari terik.

waterproofing on roof
Pengedapan air bumbung. © Sumber: RNS Waterproofing

Cecair ini boleh dihamparkan, dikulir atau disembur. Kaedah ini paling sesuai untuk pengedapan bumbung.

3. Sadur kedap air bitumen (bituminous waterproofing coating)

Digunakan di: bumbung, anjung rumah, tandas, dapur, permukaan konkrit

Bitumen atau asfalt merupakan bahan utama yang digunakan untuk menurap jalan. Ia juga boleh digunakan untuk sistem kalis air kerana bitumen sifatnya hidrofobik, iaitu cenderung menangkis air dan tidak bercampur dengan air. Pengedapan bitumen bersifat fleksibel disebabkan polimer bertetulang gentian.

Cecair hitam ini biasanya diratakan seperti cat ke seluruh permukaan. Ia tidak sesuai untuk pendedahan terhadap cahaya matahari kerana rapuh apabila panas. Maka jika digunakan pada bumbung, lapisan bitumen perlu ditutup dengan satu lagi lapisan pelindung seperti simen.

4. Selaput kedap air bitumen (bituminous waterproof membrane)

Digunakan di: bumbung, lantai struktur bawah tanah

Pengedapan jenis terdedah ini datang dalam bentuk helaian dan dihamparkan pada permukaan. Ia paling sesuai untuk bumbung dan biasanya digunakan pada bumbung berkecerunan rendah disebabkan keberkesanannya. Ada dua jenis selaput kedap air iaitu selaput yang dibakar dan selaput lekat sendiri.

Selaput yang dibakar dipasang menggunakan penyumpit gas dan dibakar semasa dihamparkan, manakala yang jenis lekat sendiri melekat pada permukaan. Jenis lekat sendiri mempunyai jangka hayat yang lebih pendek disebabkan lama kelamaan menjadi haus.

5. Pengedapan air selaput cecair poliuretana (polyurethane liquid membrane waterproofing)

Digunakan di: bumbung, balkoni, lantai

Kaedah terakhir ini merupakan yang paling mahal. Pengedapan air selaput cecair poliuretana banyak digunakan pada bumbung rata. Ia merupakan jenis bahan waterproof cecair yang paling ringkas dan tahan cuaca, dan ini menjadikannya sesuai untuk sistem yang terdedah mahupun terlindung. Selaput cecair ini juga amat mudah dibentuk, bermakna ia boleh regang tanpa rosak.

Namun poliuretana adalah sensitif terhadap lembapan. Permukaan struktur perlu diperiksa dengan teliti sebelum selaput diratakan bagi memastikan tidak berlaku kerosakan dalam jangka panjang. Umumnya, kaedah ini menghasilkan permukaan yang cantik dan lebih tahan lasak berbanding biasa.

ARTIKEL MENARIK UNTUK ANDA
?️ Bina rumah sendiri atau beli rumah yang sudah siap? Mana yang lebih baik?
? Moratorium 2021 bakal tamat: Apa anda boleh lakukan jika tidak mampu membayar balik pinjaman? 
? CKHT @ RPGT di Malaysia: Sejarah ringkas, pengecualian cukai dan cara penghitungan

Berapakah kos waterproof bumbung atau lantai?

Kos pengedapan tidak terhad pada kos bahan sahaja. Kontraktor sistem kalis air profesional di Malaysia perlu membuat pemeriksaan terperinci untuk menilai sama ada sebarang kerja penyediaan perlu dilakukan.

Dalam sesetengah hal, permukaan perlu dibersihkan sebelum bahan pengedapan dipasang. Atau jika permukaan tidak rata, sedikit kerja penghancuran perlu dibuat untuk meratakannya. Untuk sebuah rumah teres biasa di Malaysia, kos penyediaan permukaan adalah antara RM500 ke RM2,000 bergantung pada keadaan.

waterproof preparation
Salah satu langkah penyediaan permukaan: membersih dengan air bertekanan tinggi. ©Recommend.my

Jadual di bawah memberi gambaran kasar kos per kaki persegi bagi pengedapan air mengikut bahan yang digunakan:

Jenis waterproofingHarga permulaan (per kaki persegi)
Sistem kalis air berperekatRM2 – RM4
Sadur kedap air elastomerRM3.50 – RM5
Sadur kedap air bitumenRM2 – RM4
Selaput kedap air bitumenRM6 – RM10
Selaput cecair poliuretanaRM10 – RM15

 Sumber: RNS Waterproofing

Bolehkah kerja waterproofing dilakukan sendiri?

Jika punca kebocoran mudah dikesan, kerja pengedapan boleh dibuat secara DIY, contohnya jika kebocoran berpunca daripada pengadang tingkap yang sudah lusuh. Tetapi jika berlaku kebocoran air di siling, bukan mudah untuk mengesan punca kebocoran. Anda mungkin perlu memanjat naik ke bumbung atau loteng untuk menyiasat. Dalam hal ini, kerja waterproofing boleh menjadi kerja rumit yang memerlukan pakar terlatih dan pembaikan yang cermat untuk mengelakkan masalah berlarutan.

KETAHUI: Siling rumah strata bocor: Tips daripada pemilik kondominium

Berapa lamakah sistem kalis air boleh bertahan?

Umumnya, bahan waterproof boleh bertahan antara lima ke 10 tahun. Pengedapan berperekat, sadur kedap air elastomer dan sadur bitumen boleh bertahan selama lima tahun. Selaput kedap air bitumen dan poliuretana, sehingga 10 tahun.

Meskipun begitu, jangka hayat ini juga bergantung pada faktor lain seperti perubahan cuaca, penggunaan dan sebagainya.

Bagaimana untuk memilih kontraktor waterproofing yang sesuai

Jika anda mengesyaki terdapat masalah pengedapan di rumah, langkah cari kontraktor dan lakukan diagnosis. Anda boleh menggunakan Recommend.my untuk mendapatkan beberapa nama kontraktor. Sistem ini akan memadankan anda dengan kontraktor, dan kontraktor akan mengatur satu lawatan ke rumah anda dan memberi sebut harga terperinci. Setelah pemeriksaan, kontraktor akan mencadangkan beberapa kaedah terbaik untuk mengatasi masalah mengikut bajet anda.

Semua kontraktor di Reccomend.my telah menjalani penentusahan dan mempunyai ulasan pelanggan dan rating. Dalam membuat senarai pendek kontrator, beri perhatian kepada perkara berikut:

Berapa lamakah mereka telah beroperasi?

Bilangan tahun beroperasi penting kerana ia menandakan pengalaman dan tahap kepakaran. Dalam menyelesaikan masalah sukar dan situasi luar biasa, kontraktor berpengalaman boleh mencadangkan pelbagai pendekatan penyelesaian masalah.

Adakah mereka berlesen dan berinsurans?

Pelesenan dan pensijilan yang sewajarnya boleh memastikan perkhidmatan pengedapan yang boleh diharap. Kontraktor berlesen juga akan menggunakan produk berkualiti. Mana-mana kontraktor yang tidak berlesen boleh didenda sehingga RM1,000 mengikut Seksyen 25 Akta 520 di bawah Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB).

Contoh projek waterproofing dan kosnya

Waterproof bilik air bilik tidur utama

Kos projek: RM2,800

waterproofing-in-toilet
Sumber: Into Renovation and Construction

Waterproof untuk lantai bilik air yang bocor

Kos projek: RM1,650

waterproof layer for leaky floor
Sumber:  Eryainabless

Waterproof dan pemasangan jubin bilik air

Kos: RM3,500

waterproof layer bathroom
Source: sinaran-umairah-resources

Kebocoran antara tingkat boleh menjadi masalah yang besar kepada semua pihak termasuklah mangsa, pengurusan bangunan dan jiran-jiran di tingkat atas. Baca artikel ini seterusnya: Kebocoran antara tingkat: Siapa yang bertanggungjawab & bagaimana untuk elakkan kerosakan disebabkan air?

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles