Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Anai-anai: Bagaimana untuk menghapuskannya

test

Ini sesuatu yang amat dipersetujui oleh semua pemilik rumah: Anai-anai sangat berbahaya dan boleh merosakkan rumah dalam sekelip mata! Dan ini pula cara untuk mengusir dan racun anai-anai sebelum ia menghancurkan rumah anda!

termites
© Mr.Smith Chetanachan | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Termites: How to identify and control them oleh Ariff Yusoff.

Walaupun anai-anai tidak berbahaya, tetapi ia boleh merosakkan rumah anda! Serangga perosak yang beraksi secara senyap ini boleh makan segala jenis kayu sehingga tiada apa lagi yang tinggal. Memandangkan kesan akibat anai-anai ini sangat teruk, kami telah siapkan cara dan tip bagaimana untuk mengatasi masalah anai-anai di rumah anda.

Jika anda ada masalah tikus, baca artikel ini: Cara halau tikus dengan berkesan

Apa itu anai-anai?

Tedapat pelbagai jenis anai-anai yang boleh membiak di rumah anda:

Anai-anai kayu keringAnai-anai bawah tanahAnai-anai kayu lembap
Daripada spesis KalotermitidaeDaripada spesis RhinotermitidaeDaripada spesis Kalotermitidae dan Hodotermitidae
Membiak di dalam pokok, pokok mati, barangan kayu atau lantai kayuMembiak dan membina koloni di bawah tanahMembiak di dalam kayu yang memerlukan tahap kelembapan tinggi
Tidak memerlukan sumber air untuk hidupMembina laluan lumpur untuk bergerak ke tempat lain

 

Sering dijumpai di pokok atau kayu yang telah reput

Sebelum anda mengambil langkah-langkah untuk menghapuskan sarang anai-anai di rumah anda, adalah lebih bijak untuk kenal pasti jenis anai-anai dan dimana tempat ia membiak.

Ini adalah beberapa info menarik tentang anai-anai:

  • Kehadiran anai-anai sama seperti lipas, mereka telah wujud sejak zaman dinosaur lagi.
  • Anai-anai jenis askar dan pekerja sebenarnya buta. Tapi, ini tidak memberi kesan kerana mereka membiak di bawah tanah yang gelap.
  • Permaisuri anai-anai boleh bertelur sehingga 30,000 sehari.
  • Anai-anai akan meninggalkan kesan habuk kayu selepas mereka menyerang. Maka, jika anda terlihat habuk bersepah, itu tandanya rumah anda telah diserang oleh anai-anai.
  • Anai-anai juga rajin sepert semut. Mereka tidak tidur dan bekerja keras untuk mencari makanan dan melindungi koloni.

Apa beza Kelkatu (anai-anai bersayap) dan semut bersayap?

flying termite
© Pisut Chuanyoo | 123rf

Mereka mungkin kelihatan sama, tapi terdapat satu perbezaan kecil yang membezakan dua spesis ini.

Kelkatu (anai-anai bersayap)Semut bersayap
Sesungut yang lurusSesungut melengkung
Badan lebarBadan kecil
Sayap depan dan belakang sama saizSayap depan lebih panjang dari belakang
Saiz sayap 2 kali ganda besar daripada badanSaiz sayap sama besar dengan badan

Tanda-tanda serangan anai-anai

Jangan tunggu sehingga terlewat. Periksa dengan kerap dan ketahui jika rumah anda telah diserang oleh anai-anai.

Picture: Pest-Ex

1. Laluan lumpur

Periksa asas binaan rumah anda termasuk hujung dinding dan tiang. Jika anda terjumpa laluan kecil yang dibina daripada lumpur ini, itu menandakan terdapat serangan anai-anai. Bagi yang tidak tahu, laluan lumpur ini halus dan berwarna coklat dan ia menjalar pada permukaan rata dinding anda. Laluan ini bertindak sebagai pelindung daripada cahaya dan semut.

2. Kelkatu

Untuk mengetahui jika terdapat anai-anai di rumah anda, lihat jika wujudnya kelkatu yang berupa seperti anai-anai bersayap. Kelkatu akan meninggalkan sarangnya untuk mengawan dan membina koloni yang baru.

Picture: Pest-Ex

3. Sayap

Apabila kelkatu menemui tempat yang sesuai untuk dijadikan koloni, ia akan menanggalkan sayapnya. Jadi, jika anda terjumpa sayap-sayap ini di rumah anda, maka bersedialah kerana anai-anai bakal atau sudah mula menyerang rumah anda.

4. Kayu yang rosak ataupun lompang

Kayu yang rosak dimakan anai-anai dapat dilihat dalam beberapa bentuk. Pertama, kayu tersebut kelihatan telah reput atau anda akan dengar bunyi kosong jika diketuk. Ketuk kayu-kayu di dalam dan sekeliling rumah anda dan pastikan bunyinya. Jika bunyinya kosong atau pun kayu tersebut jelas kelihatan telah reput, rumah anda mungkin telah diserang anai-anai.

5. Najis

© gettyimages

Najis anai-anai ini dapat dilihat di kawasan yang telah diserang, selalunya dapat dilihat di kawasan-kawasan binaan asas rumah anda.

6. Bunyi ‘klik’

Jika anda terdengar bunyi berdetik ‘klik’ dari dalam dinding, ini adalah situasi yang sangat berbahaya untuk rumah ada. Apabila diganggu atau terancam, anai-anai tentera akan menghasilkan bunyi klik dengan menghantukkan kepala pada kayu sebagai amaran bahaya kepada koloninya.

7. Tingkap atau pintu yang tersekat

Anda fikir tingkap atau pintu anda tersekat akibat karat hujan? Fikir semula. Ini mungkin sekali tanda-tanda kehadiran anai-anai kerana mereka menghasilkan kesan lembap ketika ia menyerang dan membina terowong di dalam pintu dan rangka tingkap anda. Ini akan menyebabkan pintu anda mengelembung dan menjadikan ia sukar untuk dibuka ataupun ditutup.

BACA: 4 Kerosakan rumah yang perlu anda periksa sebelum membeli hartanah subsale

Bagaimana mengatasi anai-anai secara semulajadi

Apabila anda benar-benar pasti terdapat anai-anai di rumah anda, maka barulah tiba masa untuk mengatasinya. Kami nasihatkan, sebelum apa-apa langkah diambil, menghubungi pihak profesional adalah sangat disarankan. Setidak-tidaknya, anda tahu mereka benar-benar boleh menghapuskan semua anai-anai dalam rumah anda. Bagi mereka yang ingin mencuba alternatif lain (belum di tahap ekstrim), ini adalah tip untuk menghalau anai-anai secara semula jadi.

1. Gunakan Nematod (sejenis cacing) untuk menghapuskan koloni anai-anai

Nematod adalah sejenis cacing parasit yang memakan anai-anai. Ambil dan lepaskannya ke dalam koloni anai-anai atau tempat yang disyaki mempunyai sarang anai-anai dan cacing ini akan mula menjalankan kerjanya. Steinernema carpocapsa adalah spesis yang paling berkesan untuk menghapuskan anai-anai.

2. Perangkap kotak kadbod

cardboard boxes
© picsfive | 123rf

Sekarang anda sudah tahu anai-anai gemarkan kawasan yang lembab, apa kata gunakan ini untuk mengatasinya. Pertama, dapatkan beberapa kotak kadbod. Kemudian, basahkan dan timbunkan di kawasan yang menjadi sasaran. Memandangkan selulos merupakan satu daripada sumber makanan anai-anai, mereka akan mengerumuni kotak ini dalam sekelip mata. Setelah kotak-kotak ini dipenuhi anai-anai, ambil dan jemur di bawah sinaran matahari atau bakar.

3. Letakkan perabot kayu anda di bawah sinaran matahari

Apa-apa perabot yang diperbuat daripada kayu adalah sasaran utama anai-anai. Untuk perabot kayu yang telah diancam anai-anai, kami sarankan anda untuk letak di bawah sinaran matahari (dan pastikan cuaca panas). Cahaya dan suhu yang panas boleh membunuh anai-anai.

4. Semburkan campuran cuka di kawasan yang menjadi sasaran anai-anai

Selain berkesan untuk mencuci perkakasan, ia juga mampu untuk menghapuskan serangga perosak di rumah. Anda hanya perlukan setengah cawan cuka dan jus daripada 2 biji lemon. Campurkan di dalam botol dan semburkan air dan lemon tadi di kawasan yang terdapat anai-anai. Elemen asid dalam campuran tersebut akan membunuh anai-anai.

5. Taburkan serbuk Borax di kawasan yang diserang

Sodium borate atau lebih dikenali serbuk borax bukan hanya sekadar berkesan untuk membantu membersihkan baju anda. Fungsi lainnya adalah untuk menghapuskan anai-anai. Berkesan ke? Ya, sangat berkesan. Taburkan serbuk borax di kawasan yang ada anai-anai. Ia akan membunuh anai-anai dengan cara merosakkan sistem penghadamannya.

6. Halang anai-anai dengan minyak ekstrak oren

Dihasilkan daripada kulit buah oren, ia umpama racun anai-anai. Ia akan membunuh anai-anai dengan mencairkan kulit yang melindungi badan anai-anai. Semburkan di kawasan yang menjadi sasaran anai-anai. Anda juga boleh menyemburkan minyak ini ke seluruh rumah untuk menghalang anai-anai daripada masuk.

Jika masih tak berkesan, anda boleh cuba cara DIY yang lain ataupun, panggil saja pakar penghapus serangga untuk mengatasi masalah anai-anai ini sebelum ia menjadi lebih parah.

BACA: 6 petua mesra alam yang berkesan bagi menghalau serangga perosak di rumah

Atasi serangan anai-anai secara DIY

Anda boleh mendapatkan bantuan profesional untuk menghilangkan anai-anai anda. Walau bagaimanapun, kalau anda nak cuba menyelesaikan dengan sendiri masalah anai-anai, anda boleh cuba mengikuti kaedah DIY yang berikutnya.

1. Gunakan penghalang anai-anai kimia

Picture: Pest-Ex

Produk terbaik yang ada di pasaran untuk mengatasi masalah anai-anai di rumah, terutama jika asas rumah anda betul-betul dibina di atas tanah adalah Termidor. Termidor adalah cecair kimia yang bukan sahaja menghalau anai-anai, tetapi ia juga beracun jika terkena pada anai-anai. Jika anai-anai yang terkena racun ini kembali ke koloni, ia akan menjangkiti yang lain. Untuk menggunakannya, cucuk dan masukkan cecair ini di bawah tanah atas binaan asas rumah. Menurut cadangan, gunakan sebanyak 10 liter bagi setiap meter untuk kesan yang lebih baik.

2. Gunakan Sistem umpan

Picture: Pest-Ex

Cara lain untuk mengatasi pembiakan anai-anai adalah dengan menggunakan sistem umpan atau racun anai-anai. Cara berkesan untuk rumah yang dibina tinggi daripada atas tanah. Kami cadangkan, guna Exterra. Letakkan Exterra ini di keliling rumah anda. Sistem umpan ini mengumpan anai-anai dan perlahan-lahan meracun mereka. Oleh itu, anai-anai yang terkena racun ini akan pulang ke koloni dan menyebarkan racun kepada yang lain, sama juga seperti fungsi Termidor.

Selain daripada diatas, terdapat juga petua-petua yang mungkin boleh digunakan untuk mengusir anai-anai ini iaitu dengan menggunakan minyak tanah, air kapur sirih dan garam dapur.

Minyak tanah boleh digunakan dengan menyemburkan ia di atas sarang anai-anai mahupun di atas permukaan kayu yang telah dirosakkan oleh anai-anai. Cuma penggunaan minyak tanah mungkin tidak sesuai digunakan di dalam rumah kerana baunya yang kuat.

Jika ada yang masih tidak tahu, kapur sirih bersifat panas. Kulit anai-anai amat nipis dan lembut jadi kapur adalah musuh bagi anai-anai. Hanya siramkan air kapur di sarangnya atau semburkan air tersebut di kawasan atau kayu yang terjejas oleh anai-anai ini.

Penggunaan garam dapur amat mudah, hanya taburkan sahaja disarangnya. Anai-anai akan mengelak dari garam ini. Untuk lebih berkesan, campurkan air garam dengan tembakau dan biarkan semalaman supaya lebih sebati dan kemudian semburkan dikawasan yang terdapat anai-anai dan di lubang-lubang sarangnya.

Bagaimana mengatasi pembiakan anai-anai

Picture: Pest-Ex

Kadang kala, cara yang terbaik untuk mengatasi anai-anai adalah dengan mengurangkan risiko serangannya terlebih dahulu. Kenal pasti tanda-tanda serangan. Anda juga boleh gunakan tip DIY ini.

1. Elakkan kelembapan

Cuba elakkan kawasan-kawasan seperti bahagian hujung dinding dan kayu daripada lembap dan menjadi sasaran anai-anai. Ini bermaksud, perhatikan setiap tempat yang terdapat titisan air seperti paip bocor, sistem parit yang bocor dan sebagainya.

2. Pastikan ruang antara lantai sentiasa terdedah

Pastikan ruangan antara dinding anda terdedah dengan ruang sebanyak 75mm antara tanah dan juga kawasan bersungkup. Ini akan mengurangkan risiko anai-anai untuk masuk ke kawasan binaan asas rumah mahupun melalui sungkup.

3. Periksa kotak meter eletrik anda

Tidak semua tahu, tetapi anda boleh menentukan sama ada rawatan anai-anai pernah dilakukan di rumah anda pasa masa lalu. Periksa kotak meter eleterik, ketahui bila kali terakhir semburan anai-anai supaya mudah untuk merancang pemeriksaan yang seterusnya.

4. Penghalang fizikal

Rumah anda mungkin sudah dipasang dengan penghalang anai-anai fizikal yang terdapat dalam dinding. Penghalang ini berkesan untuk 10 hingga 20 tahun. Jadi, bertanyalah kepada tuan rumah atau ejen hartanah anda sama ada penghalang ini telah dipasang ataupun tidak.

5. Pasangkan penutup besi

Penutup besi ini selalunya terletak di bahagian asas binaan rumah anda. Walaupun ia tidak berfungsi untuk menghalang sebarang pembiakan anai-anai, namun sebarang pembiakan koloni anai-anai mudah dilihat dengan pemasangan penutup besi ini. Ini bermaksud, serangan akan kelihatan jelas dan boleh diatasi untuk mengelakkan kerosakan yang lebih teruk.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles