Cara halau tikus dengan berkesan

Ada masalah tikus di rumah? Jangan risau, ikuti langkah ini, pasti menjadi!

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to get rid of mice oleh Ariff Yusoff.

Tanyalah kepada mana-mana pemiliki rumah, pasti banyak masalah dan isu yang mereka fikirkan. Tetapi, dalam banyak-banyak masalah tersebut, kami pasti tikus adalah salah satu yang mereka paling risau. Tikus adalah masalah yang paling ramai orang benci, dan paling ramai juga yang takut untuk menghalaunya. Haiwan perosak ini sememangnya licik. Melainkan kita berjaga seharian, hakikatnya tikus sukar ditangkap. Namun, kami ada cara bagaimana anda boleh bersedia untuk mengatasi masalah ini.

Gunakan penghalau tikus buatan sendiri

© 123rf

Bayangkan, anda hidup bersama pasangan anda, dengan anak-anak, serta binatang peliharaan gebu. Dengan masalah tikus, kami pasti anda mahukan mereka jauh dari perangkap dan racun tikus, bukan? Ini penyelesaian untuk anda, penghalau tikus buatan sendiri. Ia dibuat dari bahan semula jadi dan tidak mengandungi toksik.

Bahan-bahan asasnya dihasilkan daripada daun pudina, tidak kisahlah minyak pudina, daun pudina atau ubat gigi pudina sekalipun. Secara asasnya, tikus bencikan bau pudina. Sebaik sahaja ia menyentuh atau tercium bau pudina, mereka akan lari bertempiaran.

Selain daripada itu, anda juga boleh gunakan serbuk kentang putar segera. Mengikut apa yang kami tahu, kerak halus daripada ubi tadi akan mengembang di dalam perut dan menyebabkan tikus mati. Kejam, tapi berkesan.

Perangkap tikus

© 123rf

Ini antara cara penyelesaian yang paling mudah dan berkesan. Itupun jika anda pasangkannya dengan betul. Pastika anda perhatikan beberapa perkara ini ketika memasang perangkap.

Fungsi:

  • Pastikan perangkap berfungsi, periksa sebelum beli. Jangan tersilap beli perangkap yang telah rosak. Simpan resit supaya ia boleh dikembalikan jika ia rosak.

Umpan:

  • Selepas pastikan perangkap anda elok, pastikan anda menggunakan umpan yang betul. Ingat, haiwan perosak ini sukakan kacang dan kuaci. Betul, mereka lebih gemarkan makanan ini berbanding keju. Nak lagi berkesan, gunakan mentega kacang atau mentega kacang hazel. Jangan letak terlebih banyak pula, tikus sangat licik dan boleh mengambil umpan tersebut dan mengelak dari terperangkap.

Lokasi:

  • Tikus paling takutkan ruangan yang luas dan terbuka. Oleh itu, mereka sering dilihat berkeliaran di tempat gelap dan sempit. Maka, letakkan perangkap anda di tempat seperti ini. Jika ada modal lebih, letak lebih daripada satu perangkap, kerana jika ada satu tikus, pasti ada rakan rakannya yang lain.

Serahkan pada yang pakar

@ 123rf

Oh anda masih teruskan membaca. Itu bermakna masalah tikus di rumah anda semakin membimbangkan. Jika begitu, kami sarankan anda dengan bantuan profesional. Ini adalah jalan terakhir untuk membendung pembiakan ini. Okay, jangan risau. Khidmat pencegah haiwan perosak yang terdapat di sekitar anda pasti membantu untuk menghalau tikus. Mereka digelar profesional dengan sebab yang kukuh. Kebiasaannya, selain menghalau, mereka juga akan memberikan servis pencegahan supaya haiwan-haiwan perosak lain termasuk tikus tidak kembali ke rumah anda.

Share