Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 jenis rumah yang anda perlu elak dari beli

test

Bukan semua jenis rumah selamat untuk dibeli. Jom ketahui 7 jenis rumah yang anda perlu elak membeli untuk mengelakkan anda dilanda kerugian besar!

©tang90246/123RF

Bagi pembeli rumah, memilih dan membuat keputusan membeli rumah yang betul sangat penting. Apa tidaknya, anda perlu membuat pinjaman dengan jumlah yang besar dan perlu membayar ansuran bulanan setiap bulan kepada pihak bank atau LPPSA. Oleh itu, pastikan anda melakukan kajian serta mempunyai sedikit ilmu sebelum melakukan sebarang pembelian rumah.

Walaupun pembelian rumah yang betul boleh memberi keuntungan yang besar, kesilapan membeli rumah yang salah juga boleh mengakibatkan kerugian yang besar. Dalam artikel ini, kami akan kongsikan 7 jenis rumah yang anda perlu elak membeli.

1.   Rumah dalam kawasan yang kerap berlaku bencana alam

@ islander11/123RF

Malaysia memang terkenal dengan cuaca yang panas dan lembap sepanjang tahun. Sebelum membuat pembelian rumah, jangan terus tergoda dengan harga tawaran yang murah serta kawasan yang strategik.

Antara faktor yang sering dilupakan ialah membuat kajian sama ada kawasan perumahan tersebut mempunyai sejarah sebarang bencana alam seperti banjir dan tanah runtuh. Walaupun kedudukan rumah tersebut di berada di bandar utama, ia juga mungkin mudah terdedah kepada situasi bencana banjir kilat.

Selain membuat kajian tentang sebarang laporan berita terdahulu mengenai bencana alam di kawasan tersebut, anda juga boleh bertanya kepada penduduk kejiranan tersebut bagi mendapatkan maklumat yang lebih tepat mengenai situasi di kawasan perumahan tersebut.

2.   Rumah yang anda tidak mampu bayar

Seterusnya, antara jenis rumah yang anda perlu elakkan dari membeli adalah rumah yang anda tidak mampu bayar. Ramai dalam kalangan kita masih keliru tentang kelayakan pinjaman serta kemampuan mereka untuk membayar.

Ingat, sekiranya anda layak untuk membuat pinjaman perumahan tersebut, ia tidak semestinya menjadikan anda mampu membayar ansuran bulanan tersebut. Anda perlu membuat penilaian semula terhadap jumlah pendapatan anda serta sebarang komitmen hutang yang lain.

Buat pengiraan mengikut kemampuan sendiri untuk menilai sama ada anda benar-benar mampu atau tidak untuk membayar ansuran bulanan pinjaman rumah berdasarkan gaya hidup serta keadaan kewangan anda pada masa kini dan juga pada masa akan datang sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diingini, contohnya dibuang kerja.

3.   Rumah oleh pemaju yang disenarai hitam

impak-makro-covid-19-terhadap-hartanah
© Alex Postovski/ 123RF

Seterusnya, bagi pembeli rumah yang berminat untuk membeli rumah yang masih dalam pembinaan, elakkan membeli rumah oleh pemaju yang telah disenarai hitam. Walaupun mereka mungkin menawarkan harga yang lebih murah, ia berisiko tinggi untuk menjadi projek rumah yang terbengkalai.

Sebenarnya, menurut portal rasmi Jabatan Perumahan Negara, terdapat beberapa sebab yang boleh menyebabkan pemaju ini disenarai hitam atau blacklisted. Antaranya ialah:

  • Pemaju perumahan tanpa lesen
  • Pemaju ingkar anugerah Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah
  • Pemaju gagal membayar kompaun
  • Pemaju yang terlibat dengan projek perumahan terbengkalai

Berdasarkan beberapa kesalahan ini, apabila anda telah tersalah memilih pemaju perumahan yang tidak bertanggungjawab, ia bukan sahaja menyukarkan anda daripada proses pembinaan rumah, pihak pemaju ini juga mungkin gagal membayar sebarang tuntutan yang dibuat kepada mereka.

Bagi keadaan ini, anda mungkin boleh mendapatkan khidmat peguam juga, namun ia pastinya akan memerlukan kos guaman yang perlu dibayar. Oleh itu, bagi

BACA: (Terbaru) Ini senarai pemaju yang telah di blacklist!

4.   Rumah yang lebih mahal daripada harga pasaran

Selain itu, jangan sesekali membeli rumah yang lebih mahal daripada harga pasaran. Ia merupakan salah satu kesilapan besar yang sering dilakukan oleh pembeli rumah pertama. Salah satu perkara yang penting sebelum membeli rumah adalah menyemak harga pasaran rumah.

Kebiasaannya, situasi ini terjadi apabila pembeli rumah itu sendiri tidak membuat semakan terhadap pasaran rumah di kawasan tersebut. Oleh itu, mereka tidak dapat membuat anggaran lingkungan harga rumah di kawasan tersebut. Bagi mengelakkan keadaan ini, terdapat beberapa cara untuk anda menyemak harga pasaran rumah tersebut.

  • Bandingkan harga rumah di laman web hartanah

Walaupun cara ini bukanlah memberikan angka yang tepat harga pasaran rumah tersebut, namun ia boleh memberikan anggaran harga jualan rumah yang ditawarkan oleh penjual yang lain. Contohnya, di laman web iProperty.com.my, anda boleh membuat carian rumah di kawasan yang diinginkan berdasarkan keluasan binaan dan jenis kediaman yang sama dengan rumah yang ingin dibeli.

  • Semak harga rumah subsale di laman web Brickz

Salah satu laman web yang akan memaparkan transaksi harga sebenar rumah subsale di kawasan rumah yang anda ingin beli. Anda hanya masukkan sahaja kawasan yang ingin dicari serta jenis kediaman yang ingin disemak.

Laman web ini akan memaparkan harga median di kawasan tersebut serta transaksi beberapa buah rumah di kawasan tersebut berdasarkan harga serta keluasan binaan rumah berdasarkan projek rumah yang dipilih.

  • Tanya kepada jurubank yang menguruskan pinjaman perumahan atau ejen hartanah

Selain itu, anda juga boleh bertanya kepada jurubank atau ejen hartanah. Kebiasaannya, mereka telah mempunyai data berdasarkan transaksi hartanah sekitar yang dikendalikan oleh mereka.

  • Mendapatkan khidmat jurunilai profesional

Sebenarnya, ada perkhidmatan yang ditawarkan oleh pihak jurunilai rumah atau valuer  yang profesional. Mereka akan membuat lawatan sendiri ke rumah dan akhirnya akan mengeluarkan satu laporan dan menyatakan jumlah nilaian rumah tersebut. Cara ini merupakan cara yang paling tepat, namun anda perlu mengeluarkan kos sendiri bagi membayar mereka.

5.   Rumah yang dibina di atas tanah lot lidi atau tanah berstatus pertanian

@galinast / 123RF

Pernah dengar tentang tanah jenis lot lidi? Tanah jenis lot lidi merupakan tanah yang tidak mempunyai geran individu berstatus bangunan, tetapi dijual sebagai lot bangunan, hanya berdasarkan kepada pelan lakaran yang belum diluluskan pihak berkuasa tempatan (PBT).

Rumah yang dibina sendiri di atas tanah ini dijual dengan harga yang sangat murah, namun masalah akan timbul kerana hak sebenarnya masih tertakluk kepada hak pemilik asal kerana ia tidak dipindah milik secara rasmi kepada pembeli.

Jangan sesekali melakukan sesuatu yang sia-sia dengan membeli rumah di atas tanah lot lidi, kerana walaupun anda telah membelanjakan puluhan ribu untuk membelinya daripada mana-mana pihak, namun dari sudut perundangan, anda langsung tidak mempunyai sebarang hak untuk diperjuangkan ke atas tanah tersebut.

BACA : 11 risiko membeli tanah lot lidi

6.   Rumah yang masih dalam pinjaman oleh pihak penjual

Pernah dengar tentang kisah mereka yang sambung bayar kereta atau motor?Jangan terkejut sekiranya ada segelintir pihak yang membeli rumah yang masih dalam pinjaman oleh pihak penjual atau biasanya dikenali sebagai sambung bayar rumah.

Biasanya perkara ini berlaku dalam kalangan saudara dan ahli keluarga yang terdekat, namun isu akan timbul biasanya apabila berlaku kematian. Rumah yang masih di atas nama pihak penjual, pada sudut perundangannya akan jatuh menjadi hak waris pihak penjual.

Jika waris tidak mahu bekerjasama, pihak pembeli yang selama ini mengeluarkan duit untuk menyambung bayaran pinjaman rumah, akan ditinggalkan tanpa sebarang bukti yang kukuh dan langsung tidak berhak ke atas rumah tersebut walaupun dari sudut perundangan.

Walaupun anda mempunyai perjanjian di antara pihak penjual sekalipun, ia merupakan perjanjian yang tidak sah kerana pihak penjual masih mempunyai perjanjian pinjaman dengan pihak bank.

Oleh itu, jangan hanya kerana kononnya ingin membantu saudara-mara terdekat, anda mengabaikan hak anda sebagai pembeli yang bijak ye!

7.   Rumah lelong yang ada kaveat

Akhir sekali, elakkan membeli rumah lelong yang mempunyai kaveat atau sekatan. Salah satu perkara penting dalam membeli rumah lelong ialah membuat kajian terhadap rumah lelong tersebut terlebih dahulu.

Jika rumah lelong itu mempunyai sebarang sekatan, ia akan menyukarkan proses anda memiliki rumah tersebut. Malah dalam beberapa situasi, anda perlu mengeluarkan kos yang banyak bagi membatalkan kaveat ini.

Sebenarnya, anda boleh membatalkan kaveat pada rumah lelong ini. Namun ia akan memerlukan masa yang lama serta kos yang besar. Sekiranya sudah bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan ini, ia terpulang kepada diri anda untuk membelinya atau tidak.

 

Tidak kira dalam apa jua pembelian, pastikan anda membuat kajian yang mendalam terlebih dahulu untuk mengelakkan anda tersilap membuat pilihan termasuklah pasaran hartanah. Semoga panduan ini dapat mengelakkan diri anda daripada melakukan kesilapan dalam pembelian hartanah.

 

 

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles