Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 hartanah yang paling mendapat perhatian pengunjung iProperty.com.my sepanjang PKP

test

Tempat tinggal yang selesa penting untuk kesejahteraan kita, terutama semasa tempoh PKP.

© georgeclerk/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Top 10 most viewed properties by Malaysian home buyers during MCO oleh Ridzwan A. Rahim.

Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) oleh kerajaan kini menyebabkan ramai daripada kita bekerja dari rumah dan membuat urusan kerja dengan berpakaian santai. Di waktu seperti ini, tempat tingggal yang selesa amat diperlukan bukan sahaja untuk mengekalkan produktiviti, tetapi juga untuk kewarasan. Kusyen yang empuk dan ambal berbulu sahaja tidak memadai untuk menjadikan rumah selesa. Keselamatan, komuniti yang mesra dan persekitaran yang nyaman turut menjadi keutamaan untuk memperoleh kehidupan yang selesa.

Di sini kami senaraikan hartanah yang merekodkan paparan tertinggi (dari seluruh laman web) di kalangan pengunjung laman web kami sejak bermula PKP iaitu dari 18 Mac hingga 18 April 2020. Dengan menggunakan aplikasi data raya iProperty.com, iaitu iPropertyiQ.com, data paparan direkod dan pemberat populariti setiap hartanah ditunjukkan dalam peratusan (%).

Definisi paparan: Apabila pengguna mengklik pada satu penyenaraian dan tiba di laman penyenaraian tersebut, itu dikira sebagai satu view atau paparan. Angka ini pula bukan paparan yang unik. Jika pengguna mengklik pada penyenaraian yang sama beberapa kali, itu dikira sebagai paparan berganda. Ambil perhatian bahawa data yang dikumpul hanyalah untuk paparan di laman web dan tidak termasuk paparan di aplikasi telefon pintar (iProperty.com.my app).

Semua kediaman bergaya ini mempunyai sistem pengangkutan awam yang cekap, pusat membeli-belah dan beberapa kawasan tumpuan pelancong yang menarik untuk dikunjungi. Tanpa berlengah lagi, mari kita lihat senarai ini.

1. The Tamarind, Tanjong Tokong, Penang

the tamarind tanjong tokong
Fred Lim | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 15.16%

Jenis hartanah: Kediaman servis

Terkenal dengan jolokan ‘Mutiara Timur’, Pulau Pinang merupakan antara kawasan yang paling pesat mengalami urbanisasi di Malaysia dengan seni bina unik yang menggambarkan kehadiran kuasa kolonial British di pulau ini suatu masa dahulu. Ramai yang mencari rumah untuk dijadikan kediaman di Pulau Pinang kerana tarikan budaya, pantai yang indah dan makanan yang enak. Pulau Pinang menjadi kunjungan ramai kerana ada banyak tempat untuk menikmati pelbagai juadah tempatan yang menyelerakan. Ramai orang gemar makan di tepi pantai dan tinggal berdekatan dengan pantai di lokasi seperti The Tamarind di Tanjong Tokong yang hanya 3km dari pusat bandar raya George Town.

2. One KL, KLCC

one kl klcc
Marcus Ng | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 13.52%

Jenis hartanah: Kondominium

Terletak di tengah-tengah kesibukan Kuala Lumpur, KLCC menjadi kawasan tumpuan untuk hiburan, urusan perniagaan dan rekreasi. Di sini juga letaknya Menara Berkembar Petronas yang ikonik dan menjadi simbol kemajuan negara. KLCC merupakan tempat untuk menikmati kehidupan penuh tenaga dalam persekitaran yang meriah dengan berlatarbelakangkan bangunan pencakar langit. Ramai orang tertarik dengan kehidupan di bandar besar seperti KL kerana ia memudahkan di samping kediaman seperti One KL yang menawarkan pemandangan memukau ibu negara Malaysia ini.

3. Seni Mont Kiara, Mont Kiara

seni mont kiara
Kevin Teh | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 12.40%

Jenis hartanah: Kondominium

Masyhur sebagai salah satu kawasan elit di Malaysia, Mont Kiara dikenali kerana banyak kediaman berprestij di dalamnya dan salah satu kediaman mewah ini ialah Seni Mont Kiara. Kondominium mewah ini bukan sahaja menjadi rebutan kerana seni binanya yang bergaya, tetapi juga kerana lokasinya yang berhampiran beberapa kawasan tumpuan utama. Penghuni Seni Mont Kiara hanya perlu memandu 15 minit untuk ke pusat membeli-belah 1Utama, Publika and KLCC.

4. EkoCheras, Cheras

ekocheras cheras
Jackson Yong | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 11.13%

Jenis hartanah: Kediaman servis

Cheras merupakan kawasan yang menjadi rebutan di kalangan mereka yang berkeluarga kerana lokasinya di pinggir Kuala Lumpur yang jauh dari kesibukan kota. Kewujudan beberapa pusat membeli-belah seperti EkoCheras Mall, Sunway Velocity dan Aeon Mall Taman Maluri sudah cukup untuk memenuhi keperluan penduduk. Tidak hairanlah Cheras tersenarai sebagai antara 10 kawasan paling dicari di kalangan pengguna laman web iProperty.com.my!

BACA: 11 hartanah di Cheras berhampiran stesen MRT

5. Pavilion Hilltop, Mont Kiara

pavilion hilltop mont kiara
Jonathan Lai | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 8.23%

Jenis hartanah: Kondominium

Pavilion Hilltop di Mont Kiara merupakan mercu kemewahan di kalangan kondominium yang terdapat di negara ini. Kediaman ini mempunyai banyak kemudahan bertaraf dunia di serata tujuh tingkatnya seperti taman asuhan kanak-kanak dan surau. Tambahan pula kondominium mempunyai sambungan mudah ke beberapa lebuh raya termasuk Lebuhraya Utara-Selatan, DUKE, Penchala Link dan SPRINT. Pavilion Hilltop menjadi rebutan terutama dI kalangan yang baru berkahwin dan mereka yang berkeluarga untuk membina hidup. Tidak hairanlah ia menjadi rebutan ramai.

Read more: Membeli rumah ketika kemelesetan ekonomi – adakah bijak?

6. Skyluxe On The Park, Bukit Jalil

skyluxe on the park bukit jalil
joseph lim | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 8.11%

Jenis hartanah: Kediaman servis

Kawasan ini popular di kalangan bakal jaguh sukan yang inginkan kawasan tempat tinggal yang membayangkan minat mendalam mereka terhadap sukan. Terletak berdekatan Taman Rekreasi Bukit Jalil dan Bukit Jalil Golf Course serta dikelilingi kehijauan alam semula jadi, Skyluxe On The Park sememangnya kediaman impian bagi penggiat aktiviti luar. Di samping itu, lokasinya yang berdekatan stadium memudahkan penghuni untuk menghadiri konsert selepas tamat PKP ini!

7.  Westside Three – Desa ParkCity

Westside three desa park city
Eva Koi | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 8.10%

Jenis hartanah: Kondominium

Desa ParkCity dikenali sebagai antara kejiranan paling popular di Malaysia. Kawasan ini juga merupakan antara yang paling cepat berkembang. Pusat tumpuan di Desa ParkCity adalah The Central Park yang menawarkan kemudahan seperti The Waterfront at Park City dan The SportsCenter. Juga terdapat kelab golf persendirian di sini di mana penghuni boleh beristirahat atau bersukan di kolam renang dan gelanggang tenis. Desa ParkCity merupakan kejiranan mesra keluarga yang sempurna untuk didiami. Dari kondominium Westside Three, anda boleh melihat keseluruhan The Central Park termasuk taman komunitinya.

8. Four Seasons Place – KLCC

four seasons place klcc
Chris Lee | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 7.8%

Jenis hartanah: Kondominium

Four Seasons Place baru dibuka pada 2018. Meski baharu dibuka, kondominium ini telah menjadi penentu standard baharu keanggunan dan kualiti terbaik. Lokasinya yang bersebelahan Menara Berkembar Petronas meletakkannya di tengah-tengah kemewahan. Dari kondominium ini anda dapat melihat keseluruhan seni bina kontemporari pusat bandar raya Kuala Lumpur. Segala kemudahan yang anda perlukan ada di kediaman ini seperti spa, gimnasium, malah kolam renang dengan pemandangan ibu kota! Di tingkat bawah terdapat pusat membeli-belah Robinsons yang memudahkan penghuni mengunjungi restoran dan membeli barangan runcit.

BACA: Inilah 5 hartanah sewa dengan carian tertinggi di Kuala Lumpur City Centre (KLCC)

9. 10 Mont Kiara @ MK 1 – Mont Kiara

10 mont kiara
Amy Chia | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 7.78%

Jenis hartanah: Kondominium

Jika anda berhajat untuk tinggal di kejiranan yang sarat dengan kemudahan tetapi bukan di pusat bandar, Mont Kiara adalah tempatnya. Kejiranan yang moden dan mesra keluarga ini dipenuhi segala kemudahan yang anda perlukan. 10 Mont Kiara dilengkapi kemudahan seperti bank dan restoran serta pasar raya runcit Cold Storage yang berhampiran. Para ibu bapa yang mempunyai anak yang bersekolah pasti lega dengan kehadiran Mont Kiara International School yang juga berhampiran kondominium ini. Kejiranan ini turut dikelilingi kejiranan lain yang meriah seperti Bangsar dan Damansara. Ini memudahkan penghuni mengunjungi pusat hiburan dan rekreasi di sana!

BACA: Inilah 5 hartanah sewa dengan carian tertinggi di Mont Kiara

10. The Riyang – Kuchai Lama

the riyang kuchai lama
David Ting | iProperty.com.my

Peratusan paparan: 7.77%

Jenis hartanah: Kondominium

The Riyang terletak di dalam perbandaran maju dikenali sebagai Happy Garden. Kawasan ini pilihan yang tepat untuk mereka yang berkeluarga kerana The Riyang direka dan dibina dengan kehidupan berkeluarga sebagai agenda utama. Persekitarannya dilengkapi kawalan keselamatan yang baik. Di samping itu, kondominium ini mempunyai ciri mewah seperti gimnasium dengan pemandangan kolam renang, gelanggang bola keranjang tertutup dan jakuzi. The Riyang menawarkan pemandangan indah latar langit Kuala Lumpur dan taman dengan pelbagai pohon yang ditanam rapi di sekitar kediaman.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles