Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

UDA jangka perniagaan di Wilayah Selatan meningkat tahun ini

test

Program Santai UDA Bersama Media Johor di Hotel Double Tree Hilton Malam Tadi melihatkan lebih 50 rakan-rakan media dirai. Program tersebut turut juga diadakan bagi mengeratkan lagi hubungan UDA Bersama pihak media negeri Johor

JOHOR BAHRU, 26 Januari – UDA Holdings Berhad (UDA), syarikat pemaju hartanah, pengurusan aset dan fasiliti, agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) menyasarkan lonjakan bagi perniagaan di wilayah selatan menerusi pelancaran projek hartanah baharu dan pelbagai inisiatif terkini di pusat beli-belah.

YBhg. Datuk Norliza Abdul Rahim, Pengerusi UDA berkata, “UDA terus mengorak langkah dalam merancang pelan terbaik bagi memajukan perniagaan di wilayah selatan terutama sekali dari segi hartanah serta pusat beli-belah dalam merealisasikan hasrat untuk menyumbang kepada peningkatan ekonomi negara.”

UDA di Wilayah Selatan Terus Memenuhi Keperluan Hartanah di Johor Bahru

Pada tahun ini, UDA di wilayah selatan akan melancarkan dua (2) projek hartanah baharu iaitu Pisonia Ville dan Areca Terrace.

YBrs. Sr Mohd. Salem Kailany Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif berkata, “Perniagaan hartanah UDA di negeri Johor sentiasa menitikberatkan keperluan pelanggan dan UDA yakin permintaan rumah teres 2 tingkat menjadi tumpuan. Pada pertengahan tahun ini, UDA bakal menawarkan 225 unit kediaman teres 2 tingkat menerusi pelancaran Pisonia Ville Pakej 2 (53 unit) dan Areca Terrace (172 unit).”

“Pisonia Ville Pakej 2 dan Areca Terrace bakal dibangunkan di Bandar UDA Utama berstatus pegangan kekal. Perbandaran berkeluasan 470 ekar itu terletak di lokasi strategik bersebelahan Tol Perling dan dikelilingi taman perumahan yang matang. Selain itu, ia turut berdekatan dengan pelbagai kemudahan serta akses mudah ke pusat beli-belah, pasar raya, bank dan sekolah,” kata beliau lagi.

Pisonia Ville Pakej 2 bersaiz 25’ x 75’ merupakan teres 2 tingkat yang luas dan menyediakan pilihan 5 atau 6 bilik tidur. Jenis kediaman ini bersesuaian untuk keluarga besar sehingga 3 generasi yang mengutamakan ruang luas untuk bersantai. Areca Terrace pula bersaiz 20’ x 65’ dengan kemudahan 4 bilik tidur dan 3 bilik air mengetengahkan rekaan moden serta 10 kaki halaman belakang berumput (extendable green space) untuk pengubahsuaian di masa akan datang.

Datuk Norliza Abdul Rahim, Pengerusi UDA Holdings Berhad (tiga dari kiri) turut diiringi oleh Sr Mohd. Salem Kailany, Ketua Pegawai Eksekutif UDA (tiga dari kanan), Fauzi Ishak, Presiden Kelab Media Johor (dua dari kiri), Noor Azmi Salleh, Ketua Pegawai Operasi Pembangunan Hartanah Kumpulan UDA (dua dari kanan), Azhar Mohd Esa, Best FM (pertama dari kiri) and Morita Mohammed, Ketua Bahagian Jualan dan Pemasaran UDA Land (South) (pertama dari kanan)

Angsana Johor Bahru Mall Terus Merancakkan Pusat Beli-Belah di Johor Bahru

Perniagaan di Angsana Johor Bahru Mall terus utuh melihat pada kadar penghunian yang melebihi 90% pada tahun lalu. UDA optimis dalam memastikan kompleks tersebut terus menerima aliran pengunjung yang tinggi, popular serta terus unggul sebagai destinasi beli-belah utama di selatan tanah air khususnya di Johor Bahru.

UDA turut memperuntukkan sebanyak RM3 juta setahun menerusi Program Insentif Usahawan UDA bertujuan menggalakkan usahawan baru untuk berniaga di kompleks beli-belah milik UDA. Selain itu, ia turut membantu kelangsungan perniagaan pada waktu pandemik dan telah memanfaatkan usahawan di Angsana Johor Bahru Mall.

Bagi merancakkan aktiviti dan perniagaan di pusat beli-belah tersebut, Angsana Johor Bahru Mall bakal menganjurkan pelbagai aktiviti menarik sepanjang tahun seperti sukan pemotoran ‘Go-Kart’, ‘Angsana Food Trucks Centre’, ‘Nursery & Landscaping’ dan ‘Car Boot Sales’. Angsana Johor Bahru Mall sentiasa membawakan kepelbagaian jenis perniagaan dan produk bagi memudahkan pengunjung mendapatkan semua keperluan di bawah satu bumbung.

Sebagai agensi di bawah MEDAC, UDA turut memperkenalkan premis runcit diberi nama ‘MARI Mart’ bertujuan membantu usahawan tempatan khususnya Perusahawan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) untuk memasarkan produk jualan mereka. MARI Mart yang terletak di Aras 2, Angsana Johor Bahru Mall dengan keluasan 1,914 kaki persegi adalah kolaborasi antara UDA dan TEKUN Corporation dan telah memasarkan 2,000 produk usahawan PMKS sejak 1 Januari lalu.

MARI Mart yang pertama telah dibuka pada Oktober tahun lalu di Angsana Ipoh Mall yang juga salah sebuah pusat beli-belah di bawah seliaan UDA. UDA menyasarkan untuk membuka 2 lagi MARI Mart dalam tahun ini bagi memperkasa aktiviti keusahawanan tempatan.

Morten Walk Mempergiat Aktiviti Keusahawan di Negeri Melaka

YBhg. Datuk Norliza Abdul Rahim turut melawat tapak projek Morten Walk di Kampung Morten, Melaka yang dijangka beroperasi pada April 2022 dan bakal menawarkan 50 ruang perniagaan khususnya usahawan PMKS.

Morten Walk yang berkonsepkan kabin kontena moden dan trendy bakal menjadi tumpuan pengunjung kerana lokasinya yang strategik bersebelahan Sungai Melaka serta berdekatan tarikan pelancong seperti Perkampungan Tradisional Kampung Morten, Melaka River Cruise dan Menara Taming Sari. Usahawan digalakkan mengambil peluang baik ini untuk mengembangkan perniagaan sedia ada atau memulakan perniagaan baru di lokasi yang kondusif ini.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles