Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Sektor perkhidmatan dijangka melonjak tujuh peratus pada 2022, Sektor Hartanah dan Perniagaan meningkat semula sebanyak 8.6%

test

malaysia-property-real-estate
© Nirian | Getty Images

29 OCTOBER, KUALA LUMPUR – Sektor perkhidmatan dijangka melonjak sebanyak tujuh peratus pada 2022, didorong oleh subsektor perdagangan borong dan runcit, maklumat dan komunikasi, kewangan dan insurans, pengangkutan dan penyimpanan serta makanan dan minuman dan penginapan.

Kementerian Kewangan dalam laporan Tinjauan Ekonomi 2022 berkata sektor itu paling teruk terjejas pada 2020 dengan penguncupan sebanyak 5.5 peratus, namun meningkat 4.8 peratus pada separuh pertama 2021 dengan pelaksanaan prosedur operasi standard yang lebih longgar berbanding Perintah Kawalan Pergerakan 1.0.

“Sektor tersebut dianggarkan berkembang sebanyak 0.7 peratus pada separuh kedua tahun ini disokong oleh pembukaan ekonomi secara beransur-ansur,” katanya dalam laporan yang dikeluarkan hari ini.

Kementerian itu berkata industri pelancongan dijangka kembali pulih sebanyak 28.9 peratus pada tahun hadapan berikutan lonjakan semula pelancongan domestik dan ketibaan pelancong walaupun industri tersebut dijangka menguncup sebanyak 19.5 peratus pada 2021.

Selain itu, subsektor perdagangan borong dan runcit diunjur meningkat sebanyak 8.7 peratus selari dengan penggunaan e-dagang yang lebih meluas, manakala bagi separuh pertama 2021, ia meningkat sebanyak 9.9 peratus, disokong oleh prestasi yang memberangsangkan dalam semua segmen.

“Pelan Induk Perdagangan Pengedaran 2021-2025 akan menyediakan hala tuju jelas bagi sektor perdagangan pengedaran dan merangka strategi untuk menyokong dan memperkukuh pemulihan dan pembangunan subsektor itu,” katanya.

Bagi subsektor kewangan dan insurans, MoF berkata ia diunjur meningkat sebanyak 5.5 peratus dipacu oleh segmen kewangan berikutan pemulihan ekonomi yang berterusan dan peningkatan aktiviti pelaburan.

Subsektor itu melonjak dengan ketara sebanyak 16.9 peratus pada separuh pertama 2021 disokong oleh pengeluaran pinjaman yang tinggi terutamanya kepada isi rumah susulan kadar faedah yang lebih rendah serta pengecualian cukai dan dijangka mencatat pertumbuhan 8.9 peratus pada tahun ini.

Melalui penggunaan Internet yang meluas, seiring dengan lonjakan berterusan aktiviti e-Dagang, e pembelajaran dan hiburan dalam talian, subsektor maklumat dan komunikasi dijangka berkembang sebanyak 5.7 peratus pada 2022.

“Pelaksanaan projek infrastruktur di bawah Jalinan Digital Negara juga akan memudahkan peralihan kepada spektrum rangkaian selular generasi kelima, seterusnya meningkatkan kelajuan rangkaian dan liputan Internet,” katanya.

Menurut laporan itu, sektor itu meningkat 6.1 peratus pada separuh pertama 2021 dan dijangka naik 5.8 peratus pada 2021. Subsektor hartanah dan perkhidmatan perniagaan dijangka kembali pulih sebanyak 8.6 peratus tahun hadapan selepas penguncupan 10.5 peratus pada separuh pertama 2021.

Bagaimanapun, ia dijangka merosot 5.1 peratus tahun ini berikutan pajakan dan penyewaan harta tanah yang lebih perlahan dan permintaan perkhidmatan profesional yang rendah.

Subsektor pengangkutan dan penyimpanan dijangka terus berkembang sebanyak 9.5 peratus, disokong oleh semua segmen berikutan normalisasi aktiviti ekonomi dan peningkatan permintaan luar.

“Segmen pengangkutan darat diunjur berkembang, disumbangkan oleh peningkatan penghantaran kargo dan penumpang harian bagi pengangkutan rel serta jumlah trafik lebuh raya,” katanya.

Katanya pada 2021, subsektor itu dijangka meningkat 2.3 peratus dan berkembang 3.4 peratus pada separuh pertama 2021 didorong oleh peningkatan ketara dalam semua segmen khususnya perkhidmatan sokongan lain berikutan lonjakan pembelian dalam talian.

Bagi subsektor makanan dan minuman dan penginapan, ia diunjur kembali pulih sebanyak 7.3 peratus didorong oleh aktiviti perjalanan dan pelancongan yang dibenarkan secara berfasa selepas menguncup ketara 15.3 peratus pada separuh pertama 2021, kata laporan itu.

Bagi subsektor utiliti, ia diunjur meningkat 6.7 peratus pada 2022, dipacu oleh permintaan lebih tinggi daripada segmen perniagaan dan perindustrian serta dijangka berkembang 5.1 peratus pada 2021 berikutan penggunaan elektrik yang lebih tinggi oleh segmen perindustrian, perniagaan dan kediaman, katanya.

Subsektor perkhidmatan lain pula diunjur meningkat 6.1 peratus disokong oleh segmen kesihatan dan pendidikan swasta, manakala subsektor perkhidmatan kerajaan dijangka berkembang 5.1 peratus pada 2021 dan 5.3 peratus pada 2022.

– BERNAMA

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles