Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Panduan kawasan dan kejiranan Subang Jaya

test

Subang Jaya yang dahulunya dikatakan terlalu jauh dari Kuala Lumpur kini merupakan sebuah bandar raya mampu diri Lembah Klang yang baru diisytihar. Dengan pusat membeli-belah seperti Subang Parade, Empire Subang dan Sunway Pyramid, syurga makanan seperti SS15 dan Taipan serta taman tema Sunway Lagoon, tidak hairanlah ramai yang ingin tinggal di sini. Ketahui bagaimana kehidupan di bandar raya yang sibuk ini.

subang-jaya-neighbourhood-guide
© tuahlensa | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Subang Jaya – the ultimate neighbourhood and area guide oleh Ridzwan A. Rahim

Semuanya ada di Subang Jaya, dari pusat membeli-belah dan segala jenis kemudahan hingga ke institusi pengajian tinggi dan pelbagai pilihan tempat menjamu selera. Subang Jaya yang baru diisytihar sebagai bandar raya mempunyai segala yang diperlukan oleh penduduknya, termasuk sebuah lapangan terbang iaitu Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah untuk penerbangan dalam negeri. Jangan mudah percaya cakap orang tentang kesesakan lalu lintas Subang Jaya atau jaraknya dari pusat bandar raya. Perjalanan dari pusat bandar raya Subang Jaya ke Kuala Lumpur hanya memakan masa kurang dari 30 minit. Lagi pun bandar raya mana di Lembah Klang yang tiada sebarang kesesakan lalu lintas?

Di manakah letaknya Subang Jaya?

Subang Jaya terletak di antara Petaling Jaya dan Shah Alam dengan sambungan mudah ke Lebuhraya Persekutuan. Anda tak mungkin terlepas kerana ada tiga susur keluar dari Lebuhraya Persekutuan ke Subang Jaya. Anda memerlukan 25 minit untuk ke Pusat Bandaraya Kuala Lumpur dari Subang Jaya. Lebuhraya lain berhampiran Subang Jaya termasuk Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE), Lebuhraya Baru Pantai (NPE), Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), Lebuhraya Shah Alam (KESAS) dan Lebuhraya Utara Selatan. Kesemua ini menjadikan bandar raya ini hampir dengan segenap pelusuk Lembah Klang, Damansara Utama, Bandar Utama, Kota Damansara dan Mutiara Damansara.

Sejarah Subang Jaya

Sebelum 1974, kawasan ini dikenali sebagai ladang getah Seafield Estate. Sime UEP Properties Bhd yang dikenali sebagai United Estates Projects Bhd sebelum diambil alih oleh Sime Darby Group membuat pemajuan pertama di Subang Jaya pada 1976. Pemajuan pertama ini adalah sebuah kawasan perumahan yang kini menjadi SS12 hingga ke SS19. Setelah siap pada 1988, Sime UEP mula memajukan kawasan sekitar iaitu USJ dan Putra Heights.

Apakah yang masyhur di Subang Jaya?

Bandar raya ini terkenal dengan kepelbagaian pusat membeli-belah dan pilihan tempat menjamu selera. Di sini terdapat Subang Parade, Empire Subang, SS15 Courtyard, AEON Big Subang Jaya dan Sunway Pyramid. Sunway Pyramid juga mempunyai taman tema air, Sunway Lagoon. Di USJ juga terdapat pusat membeli-belah seperti The Summit dan Da Men Mall. Untuk menjamu selera, kawasan perdagangan SS15 mempunyai restoran dan kafe yang menghidangkan makanan dan minuman dari serata dunia. Anak-anak muda pula boleh melanjutkan pelajaran di Subang Jaya dengan adanya pelbagai institusi pengajian tinggi di sini.

Fakta menarik:

  • Subang Jaya diisytihar sebagai sebuah bandar raya pada 20 Oktober 2020oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah. Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) kemudian ditukar nama menjadi Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ).
  • Artis hip-hop tanah air Joe Flizzow pernah mendendangkan lagu berjudul “Budak Subang Jaya”. Tontonvideo 360 Budak Subang Jaya di sini. Joe turut memiliki Joe’s Barber Shop di SS 15/8B.
  • Subang Jaya pernah mendapat julukan pusat boba kerana terdapat lebih 40 buah kedai teh boba di SS15seperti The Alley, DABOBA, Xing Fu Tang dan Black Whale. Namun ekoran PKP, banyak perniagaan ini telah ditutup.

Bagaimanakah kehidupan di Subang Jaya?

在Subang-Jaya社区的隐藏宝藏和攻略
© tuahlensa | 123rf

Anda boleh menghabiskan masa berbulan-bulan tanpa keluar dari Subang Jaya kerana segala yang anda perlukan boleh didapati dengan hanya berjalan kaki atau pemanduan singkat.

Bagi yang gemar membeli-belah, terdapat Subang Parade, Empire Subang, SS15 Courtyard, AEON Big Subang Jaya dan Sunway Pyramid di pusat utama Subang Jaya. Kawasan USJ yang berhampiran pula mempunyai Da Men, Main Place, One City, The Summit USJ dan The 19 USJ City Mall, di samping pasar raya Giant dan Mydin.

Kawasan perdagangan SS15 berfungsi sebagai pusat tumpuan perniagaan dan hiburan di bandar raya ini. Di sini, anda boleh berurusan dengan bank, berjumpa doktor di klinik swasta dan menjamu selera. USJ Taipan merupakan satu lagi kawasan perdagangan yang dilengkapi pelbagai kemudahan. Ibu pejabat Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) terletak di sini. Setiap kawasan perumahan juga mempunyai pusat komersial kecil sendiri.

Untuk keriaan bersama keluarga, terdapat taman tema air Sunway Lagoon yang merupakan sebuah mercu tanda Lembah Klang. Anda boleh menikmati pelbagai jenis gelongsor air dan sebuah zoo mini di Wildlife Park. Selain Sunway Lagoon, terdapat juga taman Subang Ria yang merupakan taman rekreasi terbesar di bandar raya ini. Anda boleh pergi berjoging, berbasikal atau berkelah di tepi tasik bersama keluarga di taman seluas 72.6 ekar ini. Taman ini turut dilengkapi sebuah teater terbuka yang menjadi lokasi majlis-majlis kecil. Aktiviti rekreasi yang lain termasuk zoo haiwan jinak, galeri seni dan perpustakaan yang boleh didapati di Kompleks 3C MPSJ di SS13.

Keluarga yang aktif boleh memilih untuk menyewa gelanggang futsal, badminton, tenis dan skuasy yang terdapat di seluruh bandar raya ini. Para peminat golf boleh ke Subang Racquet and Golf Club, Subang National Golf Club Glenmarie Golf & Country Club dan Saujana Golf and Country Club.

Dalam aspek pendidikan, Subang Jaya mempunyai lebih 30 sekolah, dari sekolah rendah dan menengah kebangsaan hingga ke sekolah antarabangsa seperti Kingsley International School, Sunway International School, Sri Kuala Lumpur, USCI International School dan Sri Emas International School. Namun bandar raya ini lebih dikenali kerana terdapat banyak institusi pengajian tinggi seperti INTI Subang, Taylor’s University, SEGi College, Monash University dan Sunway University.

Dalam aspek penjagaan kesihatan, Subang Jaya mempunyai dua buah hospital swasta terkenal iaitu Sunway Medical Centre di Bandar Sunway dan Sime Darby Medical Centre Subang Jaya yang dahulunya dikenali sebagai Subang Jaya Medical Centre (SJMC). Di samping itu, sebuah klinik kesihatan rakyat 1Malaysia terletak di Taman Subang Mewah, USJ 1.

Walaupun lebih mudah memandu, Subang Jaya turut menawarkan pilihan pengangkutan awam yang baik. Anda boleh bergerak ke sekitar Subang Jaya dengan hanya berjalan kaki dan menggunakan 10 stesen LRT (Subang Jaya, Lembah Subang, SS15, SS18, USJ 7, Taipan, Wawasan, USJ 21, Subang Alam, Alam Megah dan Putra Heights) yang merentasi bandar raya ini dan USJ, perkhidmatan KTM Komuter dan laluan Bas Rapid Transit (BRT) serta bas perantara yang menghubungkan kawasan perumahan dengan stesen-stesen ini.

Subang Jaya juga mempunyai Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah untuk penerbangan dalam negeri dengan syarikat Firefly, Malindo Air dan Berjaya Air.

Apakah aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Subang Jaya?

1. Sunway Lagoon

subang-jaya-area-guide-sunway-lagoon
© Aiman Khair | 123rf

Bawa seisi keluarga bersuka-ria sepanjang hari di taman tema air Sunway Lagoon. Taman tema ini dilengkapi gelongsor air, pantai luncur air dan sebuah kapal lanun yang berputar 360°! Selain berfungsi sebagai sebuah taman tema air, Sunway Lagoon juga mempunyai Wildlife Park, Extreme Park dan Scream Park bagi yang ingin mencabar keberanian diri.

2. Sim Flight KL

Terbang ke langit secara maya! Sim Flight KL di Skypark Subang Terminal, Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah merupakan sebuah pusat simulator penerbangan bagi yang ingin menjadi juruterbang. Tanpa sebarang pengalaman, pengunjung boleh mencuba menerbangkan pesawat dan mendarat di lapangan terbang terkemuka di serata dunia. Rasai pengalaman menjadi juruterbang tanpa perlu berada di udara.

3. Bermain futsal atau badminton dengan kawan-kawan

Ada geng main futsal atau badminton? Jika anda tinggal di Lembah Klang, kemungkinan besar anda akan menyewa gelanggang di salah sebuah pusat sukan yang banyak terdapat di Subang Jaya. Untuk futsal, terdapat Ferro Futsal di Taman Perindustrian Subang dan Sports Planet di SS13. Pemain badminton boleh berkunjung ke Dewan MPSJ SS15, Elements Badminton Centre di Taman Perindustrian UEP, EnerZ Indoor Extreme Park, USJ 1, Ritz Badminton Court, Jaya Square, SS17, Subang Racquet and Golf Club atau Supercourts Badminton Centre, USJ 19 yang menawarkan 28 gelanggang badminton untuk disewa. Kompleks 3K dan Kompleks Sukan MPSJ juga menawarkan pelbagai kemudahan sukan untuk disewa.

Apakah restoran yang menarik di Subang Jaya?

Makanan yang sedap-sedap belaka banyak terdapat di Subang Jaya, sehinggakan jika anda gagal mencuba makanan dan minuman kegemaran orang Subang, anda mungkin menyinggung perasaan mereka. Berikut adalah beberapa restoran yang ada di Subang Jaya.

1. Restoran Warisan Sambal Opah

Apa yang menarik di sini ialah nasi lemaknya yang harum dengan aroma daun pisang. Ia juga popular kerana sambal yang sangat sedap dan harganya yang murah, hanya RM1. Bukan itu sahaja, restoran ini juga menyediakan lauk-lauk tambahan yang lain seperti ayam goreng, dan sambal-sambal seperti sambal paru dan sotong. Bukan hanya ada nasi lemak, Restoran Warisan Sambal Opah juga menyajikan juadah lain seperti satay dan juga makanan berkuah seperti mihun sup.

Alamat: 7, Jalan USJ 9/5p, Subang Business Centre, 47620 Subang Jaya, Selangor

Waktu operasi: Setiap hari kecuali Selasa (5pm-5am)

2. Murni Discovery USJ 9

Ramai yang tahu kewujudan restoran ni kan? Ia adalah restoran yang popular dengan pilihan menu yang pelbagai dan setiap menu dihidangkan dengan bahagian yang besar. Jadi anda yang biasa makan sikit-sikit tu bolehlah berkongsi. Jika anda kesini harus mencuba Mee Jawa tau. Minuman disini juga unik-unik dan menggunakan gelas besar. Berbaloi-baloi!

Alamat: Jalan USJ 9/5p, Subang Business Centre, 47620 Subang Jaya, Selangor

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (12pm-2am)

3. Ah Lye Fish Head Curry

Restoran ini sudah lama bertapak dan menjadi kunjungan ramai untuk menikmati karinya yang pedas, pekat dan penuh perisa. Satu periuk bersaiz sederhana diisi penuh dengan ramuan. Anda boleh memilih antara hirisan ikan atau kepala ikan. Kami gemar kari kepala ikannya yang amat menyelerakan.

Alamat: 28, Jalan SS 19/1G, SS19, 47500 Subang Jaya, Selangor, Malaysia

Waktu operasi: Setiap hari 12 PM – 3 PM; 5:30 PM – 9 PM

4. Lims Fried Chicken

Sebelum menjadi rangkaian restoran, Lim’s Fried Chicken (penduduk lama Subang memanggilnya ayam goreng Wong Soon Kee) cuma sebuah gerai di kedai kopi Wong Soon Kee di SS14. Waktu itu, anda perlu beratur untuk merasai ayam goreng yang terkenal ini. Setelah berpindah dari kedai kopi ke restoran sendiri di SS15 setelah 32 tahun, perniagaannya kian berkembang. Hari ini, rangkaian ini memiliki enam buah restoran di sekitar Lembah Klang.

Alamat: 47, Jalan SS 15/4, SS 15, 47500 Subang Jaya, Selangor

Waktu operasi: Selasa – Ahad 10 AM – 9 PM

Bagaimana untuk bergerak ke sekitar Subang Jaya?

subang-neighbourhood-guide-ss15-lrt-station
© hbf970103 | 123rf

Seperti kebanyakan tempat di Lembah Klang, memandu merupakan cara paling mudah dan pantas untuk ke mana-mana. Cuma di Subang Jaya, anda mungkin akan menghadapi kesukaran mencari tempat parkir.

Namun bandar raya ini mempunyai rangkaian pengangkutan awam yang luas. Pertama sekali terdapat laluan LRT yang menghubungkan Subang Jaya dengan Petaling Jaya dan Pusat Bandaraya Kuala Lumpur. Ada 10 stesen LRT kesemuanya termasuk USJ dan Putra Heights. Senarai penuh stesen LRT: Subang Jaya, SS15, SS18, USJ 7, Taipan, Wawasan, USJ 21, Alam Megah, Subang Alam dan Putra Heights. Putra Heights merupakan sebuah stesen pertukaran ke laluan Sri Petaling untuk ke Puchong. Anda juga boleh ke stesen KTM Komuter dan laluan terus Skypark ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah dari stesen Subang Jaya.

subang-jaya-area-guide-skypark-subang-airport
© photoexcellent | 123rf

Banyak bas RapidKL dan Metrobus berulang-alik ke serata Subang Jaya di samping laluan BRT yang menyambungkan stesen LRT USJ7 dengan stesen KTM Komuter Setia Jaya. Bas BRT Sunway bergerak di atas laluan tinggi tersendiri dengan tujuh hentian.

Hartanah untuk dijual di Subang Jaya

Harga median rumah-rumah di Subang Jaya adalah RM600,000. Anda boleh mendapatkan sebuah rumah 1,300 kaki persegi di USJ 12 pada harga ini. Jika ingin yang lebih murah, ada sebuah rumah di SS19, 720 kaki persegi berharga RM375,000. Mahal sedikit, ada sebuah rumah teres setingkat 3,250 kaki persegi di SS14 berharga RM880,000, manakala sebuah rumah dua tingkat lot tepi 3,392 kaki persegi di SS17 berharga RM1.35 juta. Juga terdapat sebuah rumah berkembar 5,000 kaki persegi di SS14 yang dijual pada harga RM2.5 juta.

Bagi hartanah bertingkat tinggi, sebuah apartment studio kecil 180 kaki persegi di U Reka berharga RM139,000, sebuah unit 615 kaki persegi di Main Place Residence berharga RM338,000 dan sebuah unit 563 kaki persegi di The Grand Subang Jaya SS13 berharga RM489,000. Untuk pasaran mewah, terdapat sebuah unit kondominium 1,300 kaki persegi di Paisley @ Tropicana Metropark yang dijual pada harga RM911,000, sebuah unit 3,260 kaki persegi di Isola Subang Jaya pada harga RM2.78 juta dan sebuah lagi di Saujana Residency berkeluasan 2,421 kaki persegi pada harga RM1.8 juta.

Bagi sebuah bandar raya yang matang, Subang Jaya masih mempunyai banyak projek pemajuan bertanah yang baharu termasuk The Glades: The Encore di Putra Heights yang menawarkan unit 4,930 ke 6,276 kaki persegi dengan harga permulaan RM2,943,100, dan The Glades: The Ensemble juga di kawasan yang sama yang menawarkan unit 4,435 ke 5,167 kaki persegi berharga antara RM2,572,000 ke RM3,224,000. Kedua-duanya dimajukan oleh Sime Darby Property.

Bagi hartanah bertingkat tinggi pula, terdapat Residences (South) Tropicana Metropark yang menawarkan unit bersaiz 500 ke 700 kaki persegi berharga antara RM377,000 ke RM655,000, Paisley Serviced Residences, Tropicana Metropark dengan unit bersaiz 601 ke 1,491 kaki persegi dengan harga permulaan RM500,000, Aurora di Subang Jaya City Centre SJCC dengan unit bersaiz 788 ke 1,158 kaki persegi dengan harga permulaan RM756,000, dan Lot 15 di Subang Jaya City Centre SJCC yang menawarkan unit bersaiz 624 ke 1,001 kaki persegi berharga antara RM612,888 ke RM1,061,888.

Hartanah untuk disewa di Subang Jaya

subang-area-guide-night-view
© thevagabond | 123rf

Sebagai sebuah kawasan yang mempunyai banyak institusi pengajian tinggi, Subang Jaya menawarkan banyak bilik dan rumah untuk disewa dengan harga sewaan median RM1,800. Anda boleh menyewa sebuah rumah 1,700 kaki persegi di SS19 pada harga tersebut. Untuk lebih murah, sebuah rumah 900 kaki persegi di SS19 boleh disewa pada harga RM1,250 sebulan. Sebuah rumah 1,600 kaki persegi di SS17 berharga RM2,300 sebulan manakala sebuah rumah 3,200 kaki persegi di The Glades berharga RM4,500 sebulan.

Untuk menyewa unit hartanah bertingkat tinggi, pilhan serendah RM1,000 sebulan boleh didapati di Main Place yan menawarkan 619 kaki persegi hingga ke unit di Isola yang bersaiz 2,043 kaki persegi berharga RM6,000 sebulan. Di antara kedua ini, ada sebuah unit 530 kaki persegi di First Subang SS15 Courtyard dengan sewaan RM1,750 sebulan dan unit 1,267 kaki persegi di Subang Parkhomes untuk disewa pada harga RM3,000 sebulan.

Apa yang ada di sekitarnya?

Dikelilingi lebuhraya, Subang Jaya bersambung dengan mudah ke serata Lembah Klang.

  • Petaling Jaya
  • Shah Alam
  • Klang
  • Bangsar

Tinggal di bandar kendiri seperti Subang Jaya bermaksud anda tidak perlu keluar untuk mendapatkan apa yang anda perlukan, dari barang keperluan rumah dan pusat membeli-belah hingga ke pendidikan, pusat perubatan, rekreasi dan lapangan terbang.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles