Berbuka puasa dengan ‘Laksam Ganu’ hasil air tangan Chef Zam

Bagi yang merindui makanan-makanan dari negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu, inilah masanya untuk memasaknya sendiri sempena bulan puasa ini. 

© Ariff Yusof | ©thamkc / 123rf

Resepi kali ini bukan biasa-biasa tau, kami di Iproperty.com.my ingin berkongsi resepi ‘Laksam Ganu’ hasil daripada perkongsian Chef selebriti terkenal iaitu Chef Zamzani Abdul Wahab atau lebih dikenali dengan nama Chef Zam. Bukan sebarangan Chef, Chef Zam juga bergelar seorang Profesor di Silverspoon International College.

Laksam merupakan salah satu makanan negeri pantai timur yang dikenali ramai terutamanya di sekitar Terengganu. Walaupun rupanya nampak serupa seperti Laksa yang sering kita jumpa, namun Laksam mempunyai rasa yang berbeza, malah ada juga tambahan cili untuk menjadikan rasanya betul-betul sedap.

©Ariff Yusof

Menurut Chef Zam, proses penyediaan Laksam terbahagi kepada dua, iaitu penyediaan Laksam dan juga kuahnya. Untuk penyediaan Laksam, berikut adalah bahan-bahannya.

Bahan-bahan Laksam:

3 cawan tepung beras

1/2 cawan tepung gandum

Secubit garam

5 cawan air

Cara-cara:

1. Masukkan 3 cawan tepung beras ke dalam bekas, 1/2 cawan tepung gandum, dan secubit garam mengikut rasa

2. Masukkan 5 cawan air dan gaulkan sehingga sebati

3. Sediakan periuk untuk mengukus dan anda boleh gunakan pelapik periuk untuk menggulung laksam. (Jangan lupa pastikan pelapik periuk bersih dan sapu sedikit minyak supaya tak melekat)

4. Tuang di atas penutup periuk, biarkan selama 7 hingga 10 minit.

5. Angkat dan yang paling penting, pastikan ia sejuk dahulu sebelum digulung.

Kebiasaannya, satu gulung Laksam boleh menghasilkan 5 hingga 6 ketul Laksam dan sesuai untuk satu hidangan. Jika sudah siap, ini pula cara untuk menghasilkan kuahnya.

Bahan-bahan kuah Laksam:

1. Kelapa parut diperah dgn air panas atau suam

2. Isi ikan sardin panggang yang ditumbuk

3. Campuran bawang merah, halia, lada hitam, garam yang telah ditumbuk.

4. Jus limau nipis

5. Belacan bakar (Jika anda ingin mengikut selera hidangan Terengganu, anda boleh memasukkan sedikit belacan bakar mengikut citarasa masing-masing)

Cara-cara:

1. Satukan semua bahan diatas dan gaul sehingga sebati (Bukan dimasak)

2. Masukkan garam mengikut rasa

3. Sediakan mengikut kepekatan masing-masing, jika terlebih pekat tambahkan sedikit air panas.

Lengkapkan hidangan Laksam anda dengan taugeh, hirisan kacang panjang, daun kesum, timun, kubis putih dan juga pucuk gajus. Tunggu dulu, tak lengkaplah ‘Laksam Ganu’ tanpa sambalnya. Bahan-bahanya mudah saja, hanya perlukan pes cili dan campurkan dengan sedikit cuka, garam, dan gula mengikut rasa. Siap!, Sesuai untuk menu berbuka sekeluarga, sedap dan yang pastinya terubatlah sedikit rasa rindu kepada juadah serba enak dari negeri pantai timur ini.

Bagi anda yang ingin mengetahui resepi-resepi hasil air tangan Chef Zam, boleh ikuti beliau di laman instagram atau anda juga boleh menonton rancangan #BiscottibyChefZam yang kini telah masuk musim ke-4 sepanjang bulan puasa ini.

Untuk lebih idea menu berbuka puasa, anda boleh baca artikel ini 12 menu bazar Ramadan yang anda boleh masak di rumah. Resepi 7 paling mudah!

Share