Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Ubahsuai hiasan dalaman rumah lama ini amat mengagumkan!

test

Sebut sahaja tentang selebriti, semestinya golongan ini dikaitkan dengan populariti, gaya hidup mewah dan juga rumah besar seperti istana yang bernilai jutaan ringgit.

Rumah yang dimiliki ini adalah rumah turun-temurun yang telah lama dan dibina sekitar tahun 80-an.

Namun, ini tidak menjadi masalah buat pasangan muda, Mohd Faizal dan Afieza Amroz yang menjadikan inspirasi rumah selebriti terkenal masa kini Datuk Aliff Syukri untuk menghias rumah mereka. Tambah menarik lagi, rumah yang dimiliki ini adalah rumah turun-temurun yang telah lama dan dibina sekitar tahun 80-an.

Ketahui kisah selanjutnya bagaimana pasangan ini menghias semula rumah mereka.

Nama Datuk Aliff Syukri bukanlah asing bagi rakyat Malaysia. Usahawan kosmetik dan jamu yang terkenal di Malaysia ini sering kali mencetuskan fenomena baik dalam industri hiburan, perniagaan dan media sosial. Sebut tentang rumah, individu seumpama ini sudah semestinya mempunyai rumah mewah dan juga konsep dekorasi yang tersendiri.

Tetapi bagi Faizal dan Afieza, walaupun hanya mempunyai rumah seluas 950 kaki persegi, ianya tidak menghalang mereka untuk menghidupkan semula rumah lama ini. Menggunakan konsep gabungan klasik dan moden, pasangan ini memperuntukkan bajet yang sederhana tetapi hasilnya tetap nampak mewah.

Bahagian luar rumah dan ruang tamu sebelum diberi sentuhan dekorasi semula. 

Menurut mereka, setiap ruangan dekorasi ini sekadar mengikut kemampuan dan tidaklah untuk bermegah-megah. Tema warna yang digunakan adalah dari tona emas. Jadi, warna asas ruang tamu, pelekat penghias dinding dan lantai juga menggunakan warna yang paling hampir dengan tona emas. Bagi mereka yang berminat dengan tona warna ini untuk hiasan rumah anda, bolehlah jadikan hiasan rumah pasangan ini sebagai insipirasi.

Seperti yang disebut sebelum ini, rumah yang dimiliki pasangan ini dibina pada tahun 80-an. Kini, asas rumah tersebut seperti tiang binaan asal, dinding, warna cat dan sistem eletrik yang sudah lama adalah cabaran yang pada mulanya nampak agak sukar ditangani.

BACA: Ketahui 6 warna yang mempengaruhi kualiti tidur anda

Hasil ruang tamu yang telah diubah suai. Memang sukar hendak dibayangkan, daripada rumah yang telah lama kini bernafas semula tampak mewah dan moden

Untuk bilik air pula, inspirasi diambil dari hotel-hotel yang menggunakan gaya yang moden dan praktikal. Disebabkan struktur rumah sudah lama, pasangan ini membentuk semula susun atur bilik air tersebut. Struktur yang menggunakan bahan asas lama diketuk semula dan diganti baru untuk tahan lebih lama. Dinding dan lantai yang tidak pernah diubah suai walaupun sekali sejak tahun 80-an turut diberikan sentuhan moden.

Ini adalah bilik air dan tandas sebelum diubah suai. Menurut Faizal dan Afieza, struktur ini tidak pernah diubah suai walaupun sekali sejak ia siap dibina

Inilah hasilnya setelah mendapat sentuhan moden. Memang kelihatan sungguh berbeza.

Bagi pasangan yang telah mendirikan rumah tangga sejak 2013 dan kini mempunyai dua orang cahaya mata, bahagian dapur semestinya menjadi tempat utama untuk keluarga ini berkumpul menjamu selera.

Bagi Afieza, bahagian dapur adalah sangat penting. Ia haruslah berfungsi dan praktikal, bukan sekadar cantik semata-mata. Melihat kembali kepada struktur dapur ini sebelum diubah suai, memang tidak sesuai untuk dijadikan tempat memasak. Tambah lagi dengan struktur dinding yang semakin rapuh, kedudukan sinki dan sistem air yang sudah terjejas menyukarkan lagi keadaan.

Inilah keadaan asal reka bentuk dapur sebelum diubah suai. Kelihatan agak usang dan tidak sesuai untuk sebarang kerja di dapur

Bahagian dapur yang telah siap diubah suai. Nampak lebih selesa dengan ruang yang lebih besar dan kukuh

Bahagian dapur haruslah berfungsi dengan baik. Bukan sekadar cantik, fungsinya juga harus praktikal sebagai tempat memasak dan menjamu selera untuk keluarga

Tambah Afieza, dapur ini direka mengikut konsep moden dan paling penting adalah fungsinya yang praktikal. Susun atur tempat memasak, sistem dapur kering dan basah dan sinki dengan pelbagai kegunaan adalah sangat penting bagi mereka yang sering di dapur.

Tambahnya lagi, untuk menjadikan dapur nampak tersusun dan tidak bersepah, gunakan sistem penyimpanan seperti rak-rak yang boleh digantung untuk menjimatkan ruang.

Bagi pasangan ini, pada mulanya memang sukar untuk menghias semula rumah yang telah lama. Tetapi hasil ketekunan dan kreativiti mereka, hasilnya sangat menakjubkan!

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles