Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

9 jenis pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat untuk anda

test

Sejak kebelakangan ini, hobi bercucuk tanam semakin mendapat tempat di kalangan kita. Bercucuk tanam tidak semestinya hanya tertumpu kepada sayur-sayuran tetapi juga pokok-pokok hiasan. Selain menghias rumah, ia mempunyai fungsi tertentu seperti membersihkan udara dan mengekalkan kelembapan udara.

pokok hiasan
© belchonock / 123rf

Bagi yang baru memulakan hobi ini, ketahuilah bahawa pokok-pokok hiasan ini boleh memberi kesan kepada mood, mengurangkan stres dan bermacam-macam lagi. Jom teruskan membaca di iProperty.com.my!

1. Pokok Lidah Jin (Snake Plant)

pokok hiasan
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Dikenali dengan nama scientific Sansevieria, tumbuhan ini mempunyai beberapa nama unik lain yang sering kita dengari seperti Pokok Lidah Jin ataupun Pokok Lidah Mertua. Mitos disebaliknya kami pun tidak begitu pasti. Tetapi yang pasti, pokok ini bertindak sebagai pembersih udara yang baik dengan menyingkirkan toksik yang dibawa oleh angin ke dalam rumah anda. Maklumat ini disahkan sendiri oleh NASA antara tumbuhan dalam senarai ‘air filtering plants’. Antara toksik yang dibawa oleh udara adalah seperti Benzene, Formaldehyde, Trichloroethylene, Xylene, Toluene, dan juga Ammonia.

Selain mencantikkan rumah anda, pokok Lidah Jin juga berfungsi sebagai pembekal oksigen dalam rumah. Fakta ini disahkan sendiri oleh para pengkaji di Universiti Harvard.

BACA: Cara tanam pokok lidah jin dan penjagaannya

2. Pokok Fig

pokok hiasan
© sonjachnyj / 123rf

Nama saintifiknya adalah Ficus Lyrata. Pokok ini juga antara yang menjadi pilihan dan popular dalam kalangan pembeli. Daunnya yang cantik dan corak pertumbuhannya yang unik dan yang paling penting turut terkenal dengan fungsi mempurfikasikan udara di sekitar anda. Disebabkan daunnya yang lebar dan luas, jadi tumbuhan ini disenaraikan antara pokok yang paling berkesan untuk membersihkan udara.

Bukan itu sahaja, Pokok Fig ini juga mempunyai fungsi untuk mengawal kelembapan. Pelbagai mitos yang mengatakan pokok ini sukar untuk dijaga. Letakkan di dalam bilik dan pastikan ia mempunyai akses kepada cahaya matahari. Siram dan pastikan tanah lembap sekali seminggu, dan pastikan juga anda membersihkan daun-daunnya.

3. Pokok Philodendron

pokok hiasan
© ?????? ????????? / 123rf

Dengan daun yang berbentuk hati ini, Pokok Philodendron antara yang mendapat tumpuan para pembiak pokok. Ianya cantik, dan banyak digunakan untuk menghias ruang-ruang rumah terutamanya untuk rumah yang berkonsepkan minimalis. Namun, di sebalik keindahan pokok ini, terdapat fungsi lain yang memberi manfaat kepada manusia seperti meningkatkan kualiti udara di dalam rumah dan ia juga turut dikenali sebagai tumbuhan purifikasi udara secara semula jadi. Letakkan pokok ini dalam 100 kaki persegi di dalam rumah dan biarkan ia lakukan proses purifikasi udara secara semula jadi. Selain itu, ia juga turut terkenal dengan sifat ikhtiar hidup yang mudah, tak perlu siram selalu dan ia tidak memerlukan sumber cahaya matahari yang banyak

4. Pokok Buluh Palma

pokok hiasan
© Adil Chalabiyev / 123rf

Antara yang paling popular dan juga antara yang paling kerap dilihat dimana-mana, seperti di kawasan rehat dan rawat (R&R), bangunan pejabat dan banyak tempat lagi. Ada yang menggelarnya ‘Pokok Detox’ kerana kebolehannya menghindarkan toksik dan bahan kimia yang terdapat dalam udara terutamanya di dalam rumah seperti Formaldehyde dan Benzene.

Bagi yang tidak tahu apa itu Formaldehyde, ia adalah sejenis bahan kimia dalam partikel udara yang menyebabkan kegatalan pada mata dan asma. Manakala Benzene pula berbahaya kepada tulang sumsum dan boleh mengakibatkan kekurangan sel darah merah. Walaupun tidak berlaku secara serta merta, tapi untuk jangka masa yang lama ia boleh membawa kesan.

Nota: Hati-hati, ada pokok hiasan dalam rumah yang berbahaya kepada haiwan peliharaan anda.

5. Pokok bunga Peace Lily

pokok hiasan Peace Lily - Spathiphyllum wallisii
© JO-YI CHANG | 123rf

Sebut tentang pokok yang berbahaya kepada haiwan peliharaan anda, Peace Lily adalah salah satu di antaranya. Selain daripada itu, Peace Lily adalah antara pokok hiasan dalaman yang mempunyai bunga dan antara jenis yang mudah ditanam. Ia boleh hidup dengan sinaran cahaya matahari yang minimal dan juga boleh menyesuaikan diri di kawasan bersuhu rendah dan kering. Selain cantik untuk menghias rumah, Peace Lily juga berfungsi untuk membersihkan udara dan juga berupaya untuk mengelakkan pertumbuhan kulat di kawasan-kawasan lembap seperti di dalam tandas.

6. Pokok Aloe Vera

Pokok hiasan aleovera
© 123rf

Aloe Vera atau dikenali dengan Lidah Buaya bukanlah satu nama yang asing. Sering terdapat di kebanyakan rumah. Senang ditanam, mudah dijaga dan antara tumbuhan hiasan yang paling banyak khasiat kepada manusia sama ada untuk kegunaan luaran mahupun dalaman. Antara komponen aktif yang terkandung dalam tumbuhan ini adalah air, pelbagai vitamin (A, C, E, B1, B2, B3, B6 dan B12) dan mineral (kalsium, magnesium, zink, kromium, selenium, sodium dan zat besi), enzim serta asid amino.

7. Pokok Rubber Plant

pokok hiasan
© Elena Grishina / 123rf

Tersenarai antara pokok hiasan dalam yang popular. Dengan rupanya yang hampir sama dengan Pokok Fig, ia datang daripada keluarga pokok jenis Moraceae. Daunnya yang berkilat, struktur pokok yang renek dan paling penting, ia mudah ditanam dan senang dijaga. Selain daripada itu, daun lebar yang terdapat di pokok ini berfungsi sebagai pembersih udara dengan membuang karbon dioksida dan memperlahankan pertumbuhan kulat di kawasan lembap.

BACA: Pokok Getah (Ficus Elastica): Cara tanam dan jaga

8. Pokok Spider Plant

Pokok hiasan
© 123rf

Jangan risau, Spider Plant tidak menarik perhatian labah-labah. Tetapi, ia berkesan menyerap sehingga 90% toksik yang terkandung dalam udara di dalam rumah anda. Selain daripada itu, keistimewaan tumbuhan ini adalah sebagai pembersih udara semulajadi yang mampu menyerap Gas Benzene, CO2, Formaldehyde dan Xylene iaitu bahan kimia pada industri kulit, produk getah dan bahan pencetakan.

9. Pokok Pakis Boston

pokok hiasan
© Gettyimages

Turut dikenali dengan nama seperti pokok Pakis Pedang, terdapat sumber yang mengatakan Pakis Boston dapat mengekalkan kelembapan yang tinggi di dalam rumah dan berupaya mengelakkan kulit kita daripada kering. Jadi jika kulit anda mudah kering, boleh lah dapatkannya.

Ia juga mudah untuk dijaga, anda hanya perlu siram ia sekali seminggu tetapi pastikan tanahnya sentiasa lembab ya.

BACA: 7 kedai nurseri yang terbaik di KL bagi keperluan tanaman anda

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles