Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apartment 500 kaki persegi? Jangan khuatir, ikuti 5 tip interior design ini untuk rumah yang indah

test

Ruang kecil bukanlah penghalang kepada kehidupan yang selesa. Penulis hartanah, Khalil Adis berkongsi bagaimana beliau merancang unit studionya di Singapura yang bersaiz 484 kaki persegi dari mula dengan menggunakan aplikasi ID online percuma. Khalil juga berkongsi tips berharga bagaimana menjadikan ruang kecil terasa lebih besar tanpa menjejaskan budget anda. 

Sebelum kita melihat hasil reka bentuk dalaman (atau lebih dikenali sebagai Interior Design) beliau, Khalil sempat menjawab beberapa soalan:

Apakah yang mendorong anda untuk membuat Interior Design rumah anda secara DIY?

Mengupah pereka dalaman profesional bukanlah murah kerana finya sahaja boleh mencecah RM8,000 di Malaysia dan S$6,000 di Singapura. Menurut Qanvast, suatu laman web pengubahsuaian rumah yang berpangkalan di Singapura, kos pengubahsuaian sebuah flat HDB tipikal di Singapura boleh menelan sehingga kos S$56,000! Di Malaysia, kosnya antara RM40,000 hingga RM150,000.

Lagipun, saya mempunyai pengetahuan asas interior design yang saya pelajari selama bertahun-tahun menuntut dalam jurusan seni bina dan reka bentuk di Politeknik Singapura. Ilmu ini digabungkan dengan Homestyler, suatu perisian ID online percuma, memberi saya keyakinan untuk mengendalikan projek pengubahsuaian rumah saya.

Apakah ‘Golden Rule’ anda?

Jangan membelanjakan lebih daripada 10% nilai rumah anda untuk pengubahsuaian atau kerja-kerja ID. Saya berjaya mengekang perbelanjaan pada paras di bawah bajet saya iaitu S$20,000 (RM60,166) dan hanya membelanjakan S$16,500 (RM49,637). Begini caranya:

Langkah 1: Pertimbangan ruang kelegaan dan warna

Dalam merancang perlengkapan rumah, pastikan ada ruang untuk bergerak. Hidup dalam ruang yang kecil memerlukan anda merancang supaya ia tidak terlalu sempit dan anda boleh bergerak dengan mudah dari satu tempat ke tempat lain tanpa sebarang halangan. Ini dikenali sebagai ruang kelegaan anda atau clearing space dalam Bahasa Inggeris.

Biasanya, ruang kelegaan minimum yang diperlukan untuk:

  • Pintu dan pintu masuk: 900 mm.
  • Almari pakaian tidur: 900 mm
  • Lebar kelengkapan seperti almari pakaian, rak, kabinet dapur, dan sebagainya: 600 mm

Pelan lantai rumah Khalil di atas menunjukkan ruang kosong untuk almari dengan ketinggian penuh dari ruang tamu ke ruang makan (600mm); pelepasan pintu yang membawa dari ruang makan ke ruang tamu (900mm), ruang pelepasan almari pakaian (600mm) dan ruang pelepasan 900 mm antara almari pakaian dan katil. Pintu utama diberi ruang pelepasan yang lebih besar iaitu 1,200 mm.

Setelah membuat pertimbangan ruang, mari kita beralih pula kepada warna. Jika tidak pasti di mana untuk bermula, kembali kepada asas dan gunakan warna neutral seperti hitam, putih, kuning air, kelabu dan sedikit unsur kayu yang cantik dipandang dan menyerlahkan kemewahan serta keanggunan.

Khalil memilih skema warna monokromatik kerana ia melambangkan keanggunan dan tak lapuk dek zaman.

Langkah 2: Fikirkan rupa reka bentuk yang siap

Gunakan Homestyler untuk memuat naik pelan lantai anda dan kemudian lakar latar belakang sehingga pelan lantai keseluruhan selesai.

Setelah memperolehi susunan asas, anda boleh memulakan proses reka bentuk dengan menggunakan Homestyler, bermula dengan memuat naik pelan lantai anda sebagai latar belakang seterunya menggunakan skala ukuran untuk memastikan ukuran yang tepat.

Perisian dalam talian EasyHome Homestyler membolehkan anda mencipta reka bentuk rumah impian anda dalam 2D dan 3D. Sama ada anda memuat naik pelan lantai sedia ada atau membuat yang baru dari katalog tersedia, anda boleh membina bilik satu persatu dengan menggabungkan ciri-ciri termasuk pintu dan tingkap, lantai, cat dinding serta perabot dengan menggunakan produk sebenar dalam kehidupan anda dan menambah landskap kepada reka bentuk tersebut.

Langkah 3: Cipta ilusi ruang dengan reka bentuk pintar

Kekangan utama bagi pangsapuri studio adalah ruang. Setiap kaki persegi wajar dimanfaatkan. Pilih solusi reka bentuk yang bukan sahaja mewujudkan rasa lapang tetapi juga berfungsi.

Sebagai contoh, di ruang tamu, Khalil memilih untuk membina almari tinggi yang muat dengan kemas dan memenuhi keseluruhan satu dinding. Almari ini masuk ke ruang makan dan memenuhi salah satu sisinya. Melalui pengimplementasian hubungan visual antara kedua-dua ruang bersebelahan ini (ruang makan & tamu), Khalil berjaya mencipta ilusi keluasan.

Reka bentuk dan warna almari yang seolah-olah tingkap mencipta rasa keterbukaan dan memberi impresi spaciousness  di samping menyediakan ruang penyimpanan menegak.

Selain daripada itu, Khalil juga memasukkan perabot yang berfungsi sebagai ruang penyimpanan. Kabinet pada siling juga berfungsi sebagai siling palsu untuk memberi kesan tingkap berketinggian penuh di samping membolehkan pemasangan downlight. Sementara itu, kabinet di lantai juga berfungsi sebagai sofa. Ruang penyimpanan tersembunyi penting bagi memanfaatkan rumah yang kecil. Perabot double-duty ini mengurangkan semak serta menukarkan ruang mati menjadi berguna.

Perhatikan juga kertas dinding yang mempunyai stail vertical atau menegak  di ruang makan seperti yang ditunjukkan di bawah. Ia mencipta ilusi ruang kerana ia memaksa mata anda untuk melihat ke atas. Khalil telah menonjolkannya dengan karya seni dan poster yang disusun secara menegak.

Khalil mereplikasi tema almari besar ini di dalam bilik tidurnya dengan membina almari pakaian tinggi yang menggunakan seluruh ruang dan mencipta sebuah bilik tidur yang direka dengan sempurna tanpa sudut-sudut aneh. Sekali lagi, skema warna monokromatik dikekalkan, dengan salah satu permukaan dicat dengan warna kelabu gelap untuk menjadikannya feature wall.

Tips Feng Shui Bilik Tidur: Pastikan meja kecil di sebelah katil adalah sama atau lebih rendah daripada katil. Panjang almari pakaian sepatutnya hampir sama dengan katil. Jika tidak, ia dianggap sebagai sudut yang memukul orang yang tidur di atas katil dan menjejaskan kesihatan individu tersebut.

Khalil juga memanfaatkan sepenuhnya bahagian dapur dengan mengasingkannya kepada dua zon berbeza iaitu dapur utama dan ruang mesin basuh merangkap patio dengan menggunakan lekapan dan kelengkapan yang diatur dalam bentuk L.

Di tengah-tengah terdapat sebuah kabinet siling pulau dengan hob di bawahnya. Penggunaan kaunter dapur dan hob sebagai alat pemisah adalah idea yang bernas kerana tidak menghalang cahaya dari tingkap masuk ke dalam dapur.

Kabinet pulau sebenarnya menyembunyikan pencahayaan tidak langsung ataupun indirect lighting yang melimpahi siling dengan cahaya serta menjadikan kawasan tersebut kelihatan besar.

Apakah pencahayaan tidak langsung? Ia adalah satu bentuk pencahayaan di mana mentol tidak kelihatan secara langsung. Pencahayaan tidak langsung biasanya berpunca dari kawasan berdekatan siling atau dari dalam siling itu sendiri. Kadangkala, ia dipasang pada belebas, ropol atau ceruk mendatar pada dinding atas, pada siling itu sendiri atau pada lekapan yang mengarahkan cahaya ke arah siling.

Sebaliknya, ruang mesin basuh merangkap patio mempunyai ruang kelegaan 800 mm. Ini memberikan laluan mudah ke mesin basuh manakala di sudut satu lagi ada ruang untuk Khalil menanam herba.

Langkah 4: Sembunyikan, Sembunyikan, Sembunyikan

Seperkara lagi yang perlu dilakukan ialah menyembunyikan tiang-tiang yang menyakitkan mata, sudut-sudut ganjil, dinding yang tidak rata, pintu dan sebagainya supaya rumah anda kelihatan sempurna. Lihat imej sebelum & selepas di bawah:

SEBELUM: Tiang terdedah dan dinding tidak rata.SELEPAS: Almari tinggi membantu menyembunyikan dinding dan tiang yang tidak rata manakala pintu bilik penyimpanan disembunyikan oleh pintu gelangsar.

Almari bukan sekadar menyembunyikan dinding dan tiang yang tidak rata tetapi juga mempunyai ruang di atasnya untuk menempatkan sistem penyaman udara di ruang makan dan ruang tamu menggunakan anak tingkap, atau lebih dikenali sebagai bidai. Perhatikan juga unit ruang simpanan yang terletak di bawah dan di atas tingkap ruang tamu yang memberikan impresi bay window.

SEBELUM: Pintu bilik tidur terdedah dan sudut pelik dengan tiang dan dinding. SELEPAS: Pintu boleh sentut yang kelihatan seperti sebuah almari yang menyembunyikan konsol TV pada dinding, tiang dan pintu bilik tidur.
SEBELUM: Sudut pelik dari pintu bilik tidur ke tingkap dengan ruang yang terbazir. SELEPAS: Almari pakaian tinggi terbina dalam memulihkan rupa keseluruhan bilik tidur. Bahagian atas almari pakaian mempunyai ruang untuk menyembunyikan sistem penyaman udara.
SEBELUM: Laluan masuk dari dapur ke ruang makan yang terdedah. SELEPAS: Peti sejuk tersembunyi di dalam kabinet dapur, di belakang pintu gelangsar.

Untuk keseragaman, Khalil mengekalkan reka bentuk dapur yang ringkas dengan memasukkan ruang untuk menyembunyikan peti sejuk dan membuatkannya sama rata dengan dinding, manakala pintu gelangsar kaca menghalang asap dari dapur masuk ke ruang makan.

Langkah 5: Praktis gaya “Hands-On” dan pergi terus ke kontraktor, tukang kayu & pemborong perabot

Setelah mempunyai semua ukuran dan idea untuk jenis hiasan yang anda inginkan, bolehlah anda menunjukkan pelan lantai anda dan lakaran 3D kepada kontraktor dan tukang kayu pilihan anda. Antara petua utama:

• Cuba dapatkan rujukan yang dikenali oleh keluarga dan rakan-rakan.
• Terangkan dengan jelas reka bentuk yang anda mahukan dan dapatkan sekurang-kurangnya tiga sebut harga yang berbeza. Untuk kerja pertukangan, sebut harga adalah berdasarkan harga per kaki. Jika bajet anda kecil, anda boleh memilih kemasan laminat, bukannya venir.
• Untuk tawaran perabot yang menarik, boleh terus ke pusat jualan borong yang terletak di pinggir bandar di mana harganya lebih berpatutan. Terdapat juga pusat jualan borong yang menjual perabot terpakai dari hotel yang masih dalam keadaan baik.
• Bagi yang inginkan karya seni dan barangan hiasan unik, bolehlah mencari di kedai-kedai tempatan semasa melancong ke luar negara. Khalil mendapatkan hiasan dindingnya dari Chatuchak Weekend Market di Bangkok dan dari kedai-kedai seni di Ubud, Bali. Bukan sahaja harganya berpatutan, ia juga dibuat oleh tukang yang mahir.

Sebagai alternatif, Khalil mengesyorkan anda melawat kedai-kedai kecil tempatan. Anda pasti kagum dengan apa yang boleh diperolehi!

Pengajaran daripada aktiviti pengubahsuaian rumah ini adalah, anda tidak perlu bergolok gadai untuk mengubah rumah menjadi kediaman yang indah. Apa yang anda perlukan hanyalah kemahiran asas dalam reka bentuk, mempelajari skema warna dan sedikit kreativiti. Semoga berjaya!

Artikel ini diterjemahkan oleh Azlina Mohadzir dari versi Bahasa Inggeris, 500 sq ft apartment? No sweat, here’s 5 design tips for a fabulous home

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles