Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 tips memilih jenis lampu untuk pencahayaan tepat di setiap ruang kediaman anda

test

Setiap ruang kediaman memerlukan teknik pencahayaan yang mempengaruhi perbezaan mood dan suasana. Mari kita kenal pasti pemilihan lampu dan fungsi jenis-jenis lampu yang boleh digabung dan boleh digunakan secara lebih efektif mengikut keperluan di setiap ruang!

Gambar lampu ruang kediaman yang beraneka
Gambar lampu hiasan ruang kediaman yang beraneka

Pencahayaan ruang di kediaman bukanlah terhad hanya kepada jenis mentol LED atau lampu kalimantang. Ada pelbagai jenis rekaan lagi yang berbeza kegunaannya seperti lampu bawah (downlight atau recessed lights), lampu gantung (chandelier) dan lampu sorot (track lighting atau spotlight) yang sesuai dijadikan pilihan untuk kediaman anda.

BACAAN POPULAR:
🛋️ Tips mudah untuk buat ‘play area’ di ruang tamu.
🎍 Kesalahan umum ketika menghias apartmen kecil.

Mungkin nama-nama jenis lampu ini mengelirukan anda, tetapi gabungan dan panduan tips yang diberikan ini akan lebih memudahkan anda memilih pencahayaan terbaik bagi setiap sudut ruang kediaman:

1. Lampu Hiasan Ruang Tamu

Ruang tamu adalah ruang yang menjadi fokus utama di setiap kediaman untuk berkumpul dan meluangkan masa bersama keluarga. Pelbagai aktiviti yang dilakukan seperti menonton filem, makan malam bersama ataupun melayan tetamu sudah semestinya memerlukan pencahayaan yang sesuai untuk menciptakan suasana ceria dan selesa.

Kipas Siling Berlampu: Kipas siling kini didatangkan bersama set lampu yang dapat menerangi ruang tamu agar fungsinya lebih efektif. Meskipun tidak digalakkan untuk dijadikan sumber pencahayaan yang utama, tetapi ia boleh dipertimbangkan jika anda mahu lebih selesa dengan cahaya samar-samar dan tidak terlalu terang ketika menonton filem atau siri TV kegemaran anda.

Gambar lampu hiasan ruang tamu jenis kipas siling berlampu
Gambar lampu hiasan kipas siling dari GRID DESIGN CONCEPT SDN BHD|Projek: TIARA GOLF @ MELAKA

Lampu Downlight: Lampu jenis ini adalah jenis lampu siling, dan biasanya dipasang dipermukaan siling. Lampu ini sering menjadi pilihan ramai malah turut popular terutamanya dipasang di ruang tamu. Tambah lagi, dengan kemasan plaster ceiling yang semestinya menarik perhatian kerana teknik pemasangan mentol lampu nampak lebih kemas dan tidak serabut serta menganggu pandangan.

Gambar lampu hiasan ruang tamu jenis downlight.
Gambar lampu jenis downlight | Source: 123rf

Bergantung kepada inner baffle yang digunakan, lampu siling downlight mampu menghasilkan pantulan cahaya dengan menerangi keseluruhan ruang ataupun dihalakan ke bawah atau sisi terus kepada objek berdimensi seperti lukisan berbingkai, kabinet pameran atau ruang letak televisyen.

Lampu Berdiri: Bagi ruang tamu yang luas, pastinya pencahayaan diperlukan lebih spesifik terutamanya di ruang membaca. Lampu berdiri dan lampu meja adalah pilihan yang terbaik. Lampu jenis ini mampu menghasilkan pencahayaan bagi persekitaran lebih selesa tanpa menggunakan tenaga eletrik yang berlebihan.

Gambar lampu hiasan berdiri untuk ruang tamu
Gambar lampu berdiri untuk ruang tamu | Source: 123rf

2. Dapur

Selain ruang tamu, dapur juga adalah sebahagian ruang kediaman yang sangat penting kerana ianya tempat tumpuan keluarga dan sahabat handai berkumpul sambil berbual mesra dan makan bersama. Pemilihan sumber pencahayaan bagi ruang ini haruslah sesuai untuk melakukan aktiviti seperti memasak bagi mewujudkan suasana yang santai.

Lampu Sorot: Lampu sorot (track lighting) menjadi pilihan utama bagi aktiviti di ruang dapur kerana memerlukan banyak sorotan cahaya dan lebih fokus seperti rujukan foto di bawah ini:

Gambar lampu sorot hiasan yang mewah untuk dapur
Gambar lampu sorot yang mewah untuk dapur | Source: 123rf

Kelebihan utama penggunaan lampu sorot adalah kerana fungsinya yang sangat fleksibel. Kepalanya mudah alih dan boleh dilaraskan untuk menukar titik tumpu cahaya, sama ada terus di tengah-tengah kitchen island, bahagian dapur memasak atau di sinki.

Lampu Gantung: Pilihan lampu jenis ini yang dikenali sebagai pendant lighting biasanya dipasang tergantung dari siling menggunakan tali atau rantai besi. Lampu gantung yang dipasang di atas kitchen island mampu memberikan elemen deko dan menambahkan personaliti kepada ruang dapur anda.

Gambar lampu gantung hiasan untuk dapur
Gambar lampu gantung di dapur | Source: 123rf

3. Ruang Makan

Satu lagi ruang kediaman yang sering menjadi tumpuan adalah ruang makan. Pencahayaan betul harus dititikberatkan terutamanya ketika ahli keluaga berkumpul di meja makan. Pemilihan lampu malap atau penggunaan penyelaras dimmer dapat membantu mewujudkan persekitaran mengikut kesesuaian seperti yang anda inginkan.

Lampu Chandelier: Ruang makan adalah bahagian kediaman yang paling sesuai untuk penggunaan lampu chandelier. Pemilihan lampu yang klasik atau moden dapat memberikan sentuhan ruang makan supaya tampak lebih mewah dan versatil. Satu perkara penting harus diberikan perhatian ketika proses pemasangan: pastikan bahagian bawah lampu chandelier anda berada 30 hingga 35 inci dari aras permukaan meja.

Gambar lampu jenis chandelier hiasan untuk ruang makan
Gambar lampu hiasan chandelier untuk ruang makan SANCTUARY INTERIOR DESIGN | Projek: Saujana Duta, Double Storey Bungalow

Lampu Downlight: Lampu Downlight dipasang di sudut dinding untuk mewujudkan titik sempadan yang mengelilingi lampu chandelier. Fungsinya adalah menerangi ruang bila diperlukan dan memberi pencahayaan tambahan untuk semua ruang utama.

4. Lampu Bilik Tidur

Lampu bilik tidur perlu mewujudkan suasana harmoni dan tenang. Bersesuaian dengan fungsinya sebagai ruang peribadi, lebih banyak waktu digunakan untuk berehat menghilangkan penat dan stress. Pendapat pakar mengatakan bahawa pencahayaan malap dan tidak terlalu terang adalah suasana terbaik untuk bilik tidur. Sebaliknya, lampu berwarna putih dan terang seperti lampu kalimantang boleh menyebabkan tidur anda terganggu.

Lampu Dinding: Selain menambah personaliti kepada persekitaran dalam bilik tidur, lampu dinding di bilik tidur berfungsi menerangi setiap bahagian ruang tertentu dan membekalkan cahaya yang cukup.

Gambar lampu hiasan dinding untuk bilik tidur
Gambar lampu hiasan dinding di bilik tidur A PLUS INTERIOR PLT | Projek: Rafflesia Bungalow @ Damansara Perdana

Kipas Siling Berlampu: Sama seperti penggunaan di ruang tamu, kipas siling berlampu di bilik tidur memberi fungsi dua dalam satu dan boleh juga dijadikan sumber utama pencahayaan untuk bilik tidur. Biasanya, ia juga turut dipasang bersama lampu pelbagai fungsi yang membantu memberikan mood yang sesuai dalam bilik tidur anda.

Lampu Downlight: Lampu jenis ini adalah pilihan paling selamat. Tetapi, harus dipastikan terlebih dahulu pemilihan mentol agar tidak terlalu terang malah perlu bersesuaian dengan keperluan bilik tidur anda.

5. Bilik Mandi

Waktu bersendirian kebanyakannya dihabiskan di dalam bilik mandi terutamanya bagi kaum wanita. Banyak masa diperlukan untuk bersolek di depan cermin dan memilih pakaian yang sesuai sebelum melangkah keluar rumah. Oleh itu, ruang kecil ini memerlukan pencahayaan yang paling terang berbanding bahagian-bahagian lain di kediaman anda.

Lampu Downlight: Lampu downlight dengan mentol ekstra terang adalah pilihan tepat untuk bilik mandi. Pilihlah mentol lampu yang tidak mudah panas kerana ruang ini menpunyai tahap kelembapan dan suhu bilik yang tinggi ketika penggunaan pemanas air.

Gambar downlight hiasan untuk bilik mandi
Gambar lampu downlight hiasan di bilik mandi IQI CONCEPT | Projek: Damai Perdana

Lampu Sorot: Penggunaan lampu sorot di bahagian cermin adalah pilihan bijak untuk memberikan cahaya paling terang terutamanya bagi wanita untuk bermekap dan bercukur untuk lelaki terutamanya di awal pagi.

6. Ruang Kerja

Ruang kerja atau bilik membaca memerlukan pencahayaan yang cukup untuk membantu meningkatkan produktiviti sambil mengurangkan keletihan mata dan juga minda. Ruang yang berfungsi sebagai pejabat dalam rumah ini memerlukan sumber cahaya yang dapat memberikan fokus kepada setiap sudut tertentu untuk membantu dalam tumpuan mempercepatkan tugasan.

Lampu Meja: Lampu meja atau lampu lantai adalah pilihan terbaik untuk ruang ini. Dengan fungsi mudah alihnya, lampu meja boleh dipindahkan atau diletakkan di bahagian lain-lain mengikut keperluan.

Gambar lampu hiasan meja di ruang kerja
Gambar lampu meja di ruang kerja TODO DESIGN SDN BHD | Projek: Alpina Residensi

Lampu Downlight: Pemilihan lampu downlight untuk ruang kerja atau bilik bacaan dapat memberi pencahayaan yang mencukupi bagi keseluruhan ruang tanpa meletihkan mata. Ini adalah disebabkan kedudukan mentol yang dipasang ke dalam siling membolehkan cahaya disebarkan sama rata untuk keseluruhan ruang.

Artikel ini diterjemahan oleh Haneef Esquander dari versi Bahasa Inggeris 6 lighting tips for every room in your house.

ARTIKEL KHAS UNTUK ANDA:

🙅‍♀️ Baca pula kesilapan yang perlu dielakkan ketika memilih lampu untuk rumah.
🌱 Pakar tumbuhan bagi tip untuk menyusun tanaman hiasan di dalam rumah.
😍 Cara jimat untuk tukar rumah sewa jadi rumah impian

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles