Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 Tarikan utama dan perkara yang wajib anda lakukan di Shah Alam

test

Indah dan damai, serta mempunyai pelbagai tempat untuk diterokai bagi rekreasi, membeli-belah,‘cafe-hopping’ dan aktiviti keluarga. Jom kita lihat bagaimana ibu negeri Selangor melengkapi deskripsi ini. 

shah-alam-jalan-jalan

Bukan lagi sekadar kawasan perumahan yang membosankan, tetapi bandar terancang yang pertama di negara kita ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tersedia buat penduduk dan pengunjungnya yang berjumlah 650,000. Sekiranya anda seorang yang gemar melakukan aktviti pada hujung minggu, artikel ini pasti menarik perhatian anda.

Shah Alam sememangnya sesuai untuk dijadikan lokasi hiburan bersama keluarga, berikut adalah 5 pilihan utama kami yang patut anda lakukan:

# 1 Singgah ke SACC Mall untuk membeli-belah atau menghayati aktiviti kesenian

Kredit imej: (Kiri) M.Zulkifli, (Kanan) Getty Images

SACC Mall, yang terletak di pusat bandar Shah Alam di Seksyen 14, menyediakan pengalaman membeli-belah yang unik dan menarik. Pernah menjadi destinasi yang agak biasa dengan barisan kedai yang suram, namun kini ia menempati pelbagai butik dan jenama tempatan  yang khusus dalam fesyen Muslimah tradisional dan juga moden. Sekiranya anda memerlukan pakaian tradisional Melayu dengan sentuhan moden, anda akan pasti terpesona dengan pilihan baju kurung, kebaya, abaya, selendang dan hijab di SACC Mall. Butik Muslimah yang beraneka di SACC ini selaras dengan keinginan kerajaan negeri untuk meletakkan Shah Alam sebagai Bandar Fesyen Islam Sedunia.

Walau bagaimanapun, pusat membeli-belah SACC bukanlah hanya untuk bershopping sahaja.. Pembukaan Black Box beberapa tahun yang lalu, menyediakan ruang khusus untuk pelbagai acara kominuniti termasuk kebudayaan dan muzik serta pelancaran produk. Pelbagai event sering diadakan di sini termasuklah gig, pertunjukan komedi, acara bertemu artis bersama peminat, pameran buku, pameran fesyen dan juga persembahan puisi.

Selain itu, Black Box tidak lama lagi akan menempatkan Akademi Headstart, ruang yang khusus bagi kanak-kanak keperluan khas untuk belajar dan bermain. Akademi seluas 10, 527 kaki persegi ini dijangka akan dibuka pada Oktober 2018 dan akan menggunakan kurikulum yang direka oleh Saint Clare School of Special Education, Singapura.

Bagi pencinta seni, anda bolehlah singgah ke Lorong Seni yang terletak di tingkat dua untuk melihat atau membeli barangan seni yang dihasilkan oleh artis tempatan. Terdapat pameran dan bengkel di sini, yang memberi peluang untuk orang ramai mempamerkan karya seni mereka – usaha yang mengagumkan oleh pengurusan SACC untuk menarik minat orang ramai dan sekali gus menggalakkan budaya kreativiti.

Tambahan lagi, Lorong Seni ini juga berfungsi sebagai pusat bagi sekolah Terapi Seni Visual Gibran, sebuah perlindungan untuk kanak-kanak dengan specific learning disability (SPLD). Usaha-usaha kreatif ini memberi anak-anak ini peluang untuk meluahkan idea dan emosi mereka. Amatlah menarik!

#2 Makanannnnnnnn……..Yah, anda boleh berkunjung ke kafe-kafe menarik di Shah Alam!

Shah Alam tidak ketinggalan daripada menjadi salah satu tumpuan bagi kafe-kafe kontemporari. Terdapat beberapa kedai yang menyajikan pelbagai hidangan yang enak dan insta-worthy seperti Kafe Kopimeo dan Cake Jalan Tiung yang terletak di Seksyen 9.

Selain Western Dishes-nya yang enak, Kopimeo turut terkenal dengan masakan fusion yang unik seperti spageti gulai lemak udang dan apam balik-toasties. Juga tidak dilupakan burger mereka yang mantap

Manakala, Cake Jalan Tiung (digambarkan di bawah) menyajikan potongan kek yang enak yang boleh dinikmati bersama kopi latte (atau kopi hipster kegemaran anda). Suasana yang luas lagi tenteram menjadikan kafe ini lokasi yang strategik untuk menghabiskan masa bersama rakan-rakan atau pasangan anda.

cake-jalan-tiung-2
Kredit imej: M.Zulkifli

Makanan lazat juga boleh didapati di seksyen lain – Kota Kemuning yang terletak di bahagian selatan Shah Alam bukanlah sekadar kawasan perumahan yang aman namun turut menawarkan pelbagai restoran dan kafe yang menarik dan pasti membangkitkan selera makan anda. Untuk hidangan tradisi Melayu yang mengingatkan anda tentang masakan di rumah, Rumah Makan Tanjung Rhu menyajikan pelbagai hidangan lazat seperti daging salai masak lemak cili api, ikan keli goreng, kari gaya Melayu dan banyak lagi

Bagi pencuci mulut pula, jangan lupa untuk singgah di kedai Gula Cakery yang terdapat di sekitar kawasan tersebut. Bisnes ini telah dipilih sebagai restoran yang paling mesra kanak-kanak oleh TimeOut KL – di sini anda boleh nikmati kek istimewa mereka bersama secawan kopi yang lazat. Selain itu, jika anda berminat untuk mempelajari cara-cara menyediakan pencuci mulut yang lazat, Gula Cakery turut menyediakan kelas atau bengkel baking untuk orang dewasa dan juga chef kecil anda!

#3 Seksyen 7: Sempurna untuk gambar Instagram & golongan fashionista

Image Credit: rf123
Laman Seni di Seksyen 7 telah ditransformasikan dari lorong belakang yang kusam kepada ‘pusat’ karya seni grafiti oleh artis tempatan.

Antara kawasan yang menarik di Shah Alam adalah Seksyen 7. Salah satu rahsia di seksyen ini ialah Laman Seni yang dipenuhi dengan street-art, popular bagi mereka yang menggemari mural kreatif yang mengagumkan dan berunsurkan 3D. Ia sesuai dijadikan lokasi bergambar yang boleh dimuatnaik ke Instagram anda!

Laman Seni adalah rentetan dari projek street-art pertama (di Seksyen 2) yang disokong oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA). Lebih banyak butiran dan imej lanjut di sini.

Tarikan paling popular di sekitar kawasan ini semestinya i-City, yang menawarkan pelbagai aktiviti menarik untuk dilakukan dan diterokai bersama keluarga, antaranya taman tema air, Trick Art Museum dan cahaya LED yang menakjubkan yang dipaparkan pada waktu malam.

Di sini juga terdapat Snowalk, iaitu kawasan musim sejuk dalaman yang pertama dibina di Asia Tenggara. Antara tarikan yang terdapat di sini ialah 100 tan arca ais yang telah diukir oleh 30 seniman dari Harbin, China dan zon bermain untuk aktiviti yang menyeronokkan seperti membuat orang salji, meluncur ais dan Toboggan.

Meskipun begitu, anda harus ingat bahawa terdapat review yang berlainan yang dibuat online, di mana segelintir daripada pengunjung merasakan bahawa SnowWalk adalah tidak berbaloi untuk harga tiketnya itu manakala yang lain berpuas hati dengan tarikan ini yang sesuai untuk dijadikan lokasi hiburan bersama keluarga.

Selain itu, Seksyen 7 juga terkenal dengan barisan fesyen moden dan butik moden yang mesra-muslim seperti Ariani, Fareeda, Zeita, Jovian Mandagie dan Jakel Mall.

Namun, sila ambil perhatian! Trafik di sini boleh menjadi sesak, kerana ramai pembeli dari seluruh Lembah Klang akan berkumpul di sini untuk membeli-belah, lebih-lebih lagi pada musim perayaan Raya. Terdapat banyak restoran dan kafe yang menarik untuk diterokai di sini, seperti yang sering diperkatakan oleh pelajar tinggi dari UiTM dan Unisel yang tinggal berdekatan.

Fakta menarik: Shah Alam terbahagi kepada 3 kawasan; selatan, tengah dan utara, ia juga terbahagi kepada 36 “seksyen” berlainan. Seksyen ini diberi nama yang unik mengikut tema tertentu, termasuk nama bunga, pekerjaan, planet, sungai-sungai di Selangor dan banyak lagi.

#4 Menghadiri acara kebudayaan atau pertunjukan kesenian

Shah Alam sememangnya telah berkembang sebagai hab seni dan budaya dengan pelbagai acara yang menarik peminat setempat dan juga pengunjung asing. Pesta Bon Odori, acara pertukaran budaya Jepun-Malaysia adalah tarikan tahunan bagi penduduk negeri Selangor.  Pengunjung dapat merasakan bagaimana perayaan Obon dirayakan di Jepun dengan menikmati aktiviti-aktiviti seperti tarian bon odori, persembahan drum wadaiko dan tidak kurang juga pertunjukan bunga api.

Bon-Odori Festival in Shah Alah, on September 5, 2015.
Festival Bon Odori di Shah Alam yang menjadi kegemaran ramai. © rf123.

Perayaan ini telah menjadi sinonim dengan Shah Alam, dan edisinya yang terbaru diadakan di Kompleks Sukan Negara, Seksyen 21 yang telah dikunjung kira-kira 30,000 pengunjung di mana sebahagian besarnya datang dihiasi sepenuhnya dengan pakaian tradisional Jepun.

Untuk pesta Bon Odori yang seterusnya, anda mungkin perlu menunggu sehingga tahun hadapan.  Namun usah gusar, anda masih boleh menyertai acara kesenian yang lain atau aktiviti-aktiviti pop culture yang biasanya diadakan di Pusat Konvensyen SACC. Baru-baru ini, SACC telah menjadi tuan rumah bagi Visual Arts Expo (VAX), di mana ratusan pengunjung hadir dengan menggayakan kostum anime kegemaran mereka.

Kali ini, para belia dari seluruh pelusuk negara menghadiri acara ini untuk meraikan dunia animasi, pop culture, permainan, muzik dan lain-lain lagi, dengan adanya bengkel, booth dan pertandingan cosplay.

# 5 Selami dunia Alam Semula Jadi

Sebut sahaja Shah Alam, pasti taman-taman rekreasi yang indah dan tempat-tempat alam semula jadi yang menarik terlintas di fikiran. Tarikan utamanya tentulah Taman Tasik Shah Alam yang terletak di Seksyen 14; taman seluas 43 hektar yang diiktiraf sebagai salah satu taman yang terbaik di negara ini. Para penduduk dan pengunjung luar yang berjoging, berkayak, berkelah dan menikmati udara segar & landskap yang indah merupakan pemandangan biasa yang dapat dilihat setiap hari di taman tasik ini.

shah-alam-lake-gardens
© rf123.

Fakta Menarik: Taman Tasik Shah Alam, yang direka oleh arkitek landskap Fumiaki Takano, merupakan taman awam pertama yang dibuka di Selangor pada tahun 1985. Ia mempunyai 7 tasik buatan manusia.

Dan pada hujung minggu, kebiasannya dapat dilihat kedatangan pengunjung yang melawat tarikan-tarikan sekitar seperti Taman Air Wet World, Muzium Sultan Alam Shah dan Taman Budaya Shah Alam. Satu lagi hotspot rekreasi yang menarik ialah Taman Botani Shah Alam yang menawarkan pelbagai aktiviti mesra keluarga dari berbasikal menyusuri laluan-laluan yang indah, memanah, menunggang kuda, hinggalah menikmati pengalaman berjalan di titian kanopi.

Semak maklumat terperinci tentang taman tersebut di bawah:

Jika anda tidak mempunyai rancangan yang khusus, hanya dengan memandu di sekitar Shah Alam akan  memberi anda pengalaman yang menyeronokkan. Seteleah puas mengambil selfie yang banyak di mercu-mercu tanda yang terkenal seperti Masjid Sultan Abdul Aziz (Masjid Biru) dan Stadium Shah Alam, anda boleh memandu melalui seksyen-seksyen di bandar terancang ini untuk memerhati gaya hidup santai penduduk-penduduk di sini.

Masjid Biru adalah masjid kedua terbesar di Asia Tenggara yang menghadap Taman Kesenian Islam, sebuah sanktuari kerohanian sebesar 14 hektar yang menetapkan kaligrafi Islam, seni bina, reka bentuk dalaman, lukisan dan manuskrip Al-Quran.

Tidak hairanlah jika Shah Alam popular bukan sahaja di kalangan pengunjung hujung minggu tetapi juga para pembeli rumah. Sekiranya anda sedang berfikir untuk menjadi resident tetap Shah Alam atau tengah mencari rumah yang sesuai untuk seisi keluarga, sila semak pelancaran hartanah baru di sini.

Artikel in diterjemahkan dari versi Bahasa Inggeris Top 5 attractions and things to do in Shah Alam. 

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles