Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 resort santai untuk percutian pendek hujung minggu di Lembah Klang

test

Sudah tiba masanya untuk anda mengemas bagasi dan menikmati keindahan alam semula jadi Malaysia.

©ximagination|123rf.com

Negara kita amat terkenal dengan tiga kelebihan yang unik – masyarakat yang berbilang kaum, hidangan lazat yang tidak terkira dan juga pantai-pantai yang indah. Namun begitu, sebagai sebuah negara yang sedang membangun, agak sukar bagi kita untuk menikmati kekayaan alam semulajadi oleh kerana wujudnya tapak-tapak pembinaan di serata negara, terutamanya di kawasan bandar.

Destinasi percutian terlalu jauh? Sukar mencari masa untuk percutian alam semulajadi? Usah mengeluh lagi. Bagi percutian singkat, anda pasti malas untuk memandu terlalu lama atau menaiki kapal terbang kerana ingin merehatkan minda. Menyedari akan keperluan ini, kami sediakan lima cadangan penginapan di sekitar Lembah Klang yang amat sesuai untuk percutian hujung minggu anda.

1. Sekeping Serendah, Selangor

Sumber: © Sekeping Serendah

Adakah kicauan burung di pagi hari mengasyikkan anda? Ingin merasa hembusan bayu di wajah sambil menikmati kehijauan di sekeliling? Jika ya, jangan berlengah untuk melawat Sekeping Serendah. Dibina di dalam hutan hujan tropika di bandar Serendah, sanktuari ini merupakan pilihan popular di kalangan milenial masa kini. Untuk pengalaman menikmati keindahan hutan secara total , kabinnya sengaja dibina dengan ciri-ciri minimalis yang tidak berlebihan. Dilengkapi dengan keperluan asas seperti katil berserta kelambu, pancuran mandian luaran, dapur memasak dan kipas siling, kabin-kabin ini dilihat sebagai ‘khemah yang mewah’. Untuk aktiviti luar, anda boleh memilih untuk melakukan aktiviti ‘jungle trekking’, memancing di sepanjang tasik, atau berenang di air terjun dan kolam terjun yang disediakan.

2. Villa Samadhi, KL

Villa Samadhi

Sekiranya anda tinggal di tengah-tengah kotaraya Kuala Lumpur dan ingin keluar dari hutan konkrit ini, Villa Samadhi adalah destinasi terbaik buat anda. Terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur, tempat ini merupakan sebuah oasis mewah yang menawarkan kedamaian dan ketenangan bagi penghuni kota yang mencari percutian yang segera dan menyegarkan. Villa Samadhi amat menitikberatkan konsep kedamaian dan ketenangan; tetamu digalakkan untuk menyimpan telefon dan menikmati ketenangan di villa ini.

3. Kuang Kampung Retreat, Sungai Buloh

© Kuang Kampung Retreat

Apabila merancang sesebuah percutian, kebanyakan kita akan memilih hotel-hotel mewah untuk berehat dan menenangkan minda. Namun begitu, terdapat segelintir yang memilih untuk tinggal di rumah tradisional yang memberi keselesaan seperti di rumah. Sekiranya anda tergolong di dalam kategori kedua , maka ini adalah tempat yang anda mahukan. Rumah yang dibina oleh tukang kayu Kelantan ini bertujuan untuk mempamerkan warisan seni bina Malaysia di dalam reka bentuknya. Beliau membina rumah ini menggunakan kayu dan batu balau, yang ditemui di sebuah istana lama di Kuala Lipis. Di samping warisan dan juga sejarah, Kuang Kampung Retreat mempunyai sebuah kolam renang untuk para tetamu mandi-manda, menjadikannya syurga yang berdekatan dengan bandar namun penuh ketenangan.

3. AVANI Sepang Goldcoast

© AVANI Sepang Goldcoast

Selain lapangan terbang, Sepang juga terkenal dengan pelbagai tarikan dan AVANI Sepang Goldcoast adalah salah satu tarikan yang akan menggamit para pelancong. Menawarkan penginapan pada lebih satu kilometer di atas air, villa mewah ini ditempatkan di perairan yang terlindung di Selat Melaka. Sementara anda masih di sini, jangan ketinggalan untuk bersantai di kolam renang dan menikmati kemudahan resort yang tersedia. Terdapat juga pantai yang sesuai untuk anda bermain permainan bola pantai. Bagi pecinta haiwan, anda boleh singgah ke sanktuari gajah. Selain itu, para pengunjung juga berpeluang untuk menyaksikan keindahan flora dan fauna sambil menaiki bot di hutan paya bakau bersama perkhidmatan Mangrove River Cruise.

5. Templer Park Rainforest Retreat

© Templer Park

Terletak di puncak bukit yang merangkumi lebih daripada tiga ekar, Templer Park Rainforest Retreat dikelilingi oleh Rizab Hutan Hujan Kanching yang hijau dan merupakan destinasi ideal jika anda sedang mencari percutian yang menjamin ketenangan. Ia terdiri dari dua jenis rumah – Villa dan Kabin – masing-masing terletak pada jarak 60m di antara satu sama lain serta terlindung oleh pokok-pokok bagi menjamin privasi pengunjung. Oleh kerana destinasi ini terletak di dalam hutan hujan kebanggaan Malaysia, anda mungkin akan menerima lawatan daripada jiran-jiran mesra sekeliling seperti tupai, monyet dan burung yang beraneka warna.

Artikel ini 5 relaxing resorts for a quick weekend getaway in Klang Valley asalnya ditulis oleh Rubaa Shunmuganathan dan telah di terjemahkan oleh Aizzat Afiq

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles