4 petanda waktu sesuai untuk menjual rumah anda

Kebanyakan orang tidak bercadang untuk tinggal di rumah mereka yang pertama (atau kedua atau malah yang ketiga) buat selama-lamanya, tetapi mengetahui waktu yang sesuai untuk menjual rumah bukan mudah.

key signs its the right time to sell your house

©Sturti | Gettyimages.com

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris di sini.

Ia umpama berpisah dengan pasangan yang sudah lama bersama. Jauh di lubuk hati, kita sememangnya tahu akan berpisah suatu hari nanti. Tetapi berpisah tetap sesuatu yang amat sukar.

Setiap rumah memiliki nilai sentimentalnya yang tersendiri. Selepas bertahun-tahun mendiaminya pasti banyak kenangan yang dibina dan melepaskannya pergi pastinya sukar. Kadangkala keadaan hidup berubah dan kita perlu membuat keputusan yang sukar.

Menjual rumah merupakan salah satu daripadanya. Persoalan besar di sini adalah bilakah waktu yang sesuai? Jika ragu-ragu, teruskan membaca untuk mengetahui empat petanda waktu yang sesuai untuk menjual rumah anda.

#1 Keluarga anda semakin membesar atau mengecil

kids leaving for college

©Xixinxing | Gettyimages.com

Adakah anda bakal menimang cahaya mata baru atau menjaga ibu bapa yang sudah tua? Adakah anak anda bakal meninggalkan rumah untuk melanjutkan pelajaran? Apa pun situasinya, jika rumah anda sudah terlalu sempit atau melebihi keperluan anda, mungkin sudah tiba masanya untuk membuat perubahan.

Apabila sudah berkeluarga, berpindah ke rumah yang lebih besar atau yang lebih berdekatan dengan sekolah merupakan satu langkah yang bijak. Jika anda belum mempunyai anak, menjual hartanah sementara harganya masih tinggi di kawasan anda dan membeli yang baru berdekatan dengan sekolah boleh menjadi pelaburan yang bijak. Sebaliknya, jika anda telah bersara dan anak-anak telah meninggalkan rumah untuk memulakan kehidupan masing-masing, menjual rumah adalah cara yang bagus untuk mengumpul wang buat mengembara atau mencuba aktiviti yang telah bertahun diidamkan.

#2 Anda amat memerlukan wang

need-cash

©pixabay

Satu lagi petanda jelas masanya telah tiba untuk menjual hartanah adalah kesempitan wang. Hartanah anda mungkin adalah aset terbesar anda yang paling bernilai. Menjual rumah adalah langkah menguruskan wang yang bijak.

Ia boleh membantu anda berpindah ke rumah yang lebih besar, mencairkan aset dan memperolehi sedikit wang untuk kehidupan yang lebih sempurna, dijadikan modal untuk melabur atau mengurangkan hutang dengan melangsaikan sebahagian besar pinjaman. Apa pun pilihan anda, wang yang anda perolehi dengan menjual rumah boleh dimanfaatkan untuk menaik taraf hidup.

#3 Pasaran yang sedang kukuh

strong-market

Jika anda 100 peratus yakin untuk menjual hartanah anda, teruskan berhubung dengan ejen hartanah. Ejen anda merupakan sumber maklumat berharga untuk mengetahui segala perkembangan di pasaran, terutama sekali ejen yang memahami keperluan penjualan rumah anda.

Walau bagaimanapun, ada beberapa petanda pasaran yang sedang kukuh, seperti peningkatan harga kaki persegi dan penurunan bilangan hari hartanah berada di pasaran. Jika anda mengesan trend ini, bermakna itu satu petanda baik untuk menjual hartanah anda.

#4 Anda tidak lagi menggemari persekitarannya

home environment

Anda mungkin berpindah ke rumah yang sedia ada kerana tertarik dengan hiburan malam hari sewaktu muda. Tapi lama-kelamaan, minat anda mungkin mula berubah. Ketika umur semakin meningkat, anda mungkin mengimpikan ketenangan dan kedamaian. Jika senario ini menepati situasi anda, mungkin telah tiba masanya untuk berpindah ke satu kawasan yang lebih menepati gaya hidup anda.

Jika anda menggemari persekitar alam sekitar yang nyaman dan berjalan-jalan menikmati udara, kawasan kejiranan luar bandar mungkin lebih sesuai. Jika inginkan kemudahan yang baik dan tempat makan yang pelbagai, pusat bandar pula adalah yang lebih sesuai dengan anda.

Share