Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

3 projek mega yang pernah dipersetujui Tun Mahathir

test
Sumber: Getty Images

iProperty meninjau 3 projek mega yang pernah diluluskan beliau dan perkembangannya sehingga kini.

Gara-gara ini, sebagai sebahagian daripada usaha Tun Dr Mahathir Mohammad untuk mengurangkan hutang negara, beliau telah mengarahkan pembatalan beberapa projek mega, iaitu Projek Rel Berkelajuan Tinggi [HSR] ke Singapura dan Laluan 3 MRT, serta beberapa projek lain yang kini sedang dikaji semula. Ini membuatkan beberapa pihak melabelkan beliau sebagai anti projek mega.

Namun, mungkin ramai yang terlupa bahawa Tun Mahathir pernah melancarkan dan mempelopori banyak projek mega sewaktu era pentadbiran beliau sebagai Perdana Menteri ke-4 Malaysia dan projek-projek ini masih lagi berdiri sebagai mercu tanda pembangunan Malaysia untuk 20 tahun yang lepas. Dengan itu, adalah bertepatan untuk kami melihat semula tiga projek ini serta perkembangannya sepanjang 2 dekad ini.

#1 Putrajaya

© Vitaly Titov | 123rf

Mungkin ada yang terlupa bagaimana salah satu langkah berani Tun M adalah untuk memindahkan pusat pentadbiran kerajaan Malaysia dari Kuala Lumpur ke Putrajaya pada 1999, menjadikan ia Wilayah Persekutuan Malaysia ketiga selepas KL dan Labuan. Tidak semua berjalan dengan lancar pada permulaannya dengan kelulusan yang agak bercelaru, dan pembatalan projek Monorail Putrajaya, serta perancangan bandar yang kurang memuaskan dan kritikan mengenai kesesuaian untuk didiami. Selain daripada kakitangan kerajaan yang berkerja di pejabat-pejabat pentadbiran di sana, tiada sebab untuk orang lain tinggal di Putrajaya.

“FAKTA MENARIK: Jalan utama Putrajaya, iaitu boulevard sepanjang 4.2 km yang menghubungkan kawasan perdana, telah diilhamkan dari Champs Elysées di Paris. Ibukota terancang lain yang diteliti dalam merancang Putrajaya termasuk Canberra, Washington, D.C. dan Chandigarh.”

Namun lebih dua dekad kemudian, keadaan boleh dikatakan lebih baik. Kini terdapat lebih 25 buah sekolah dan Institusi Pengajian Tinggi (IPT), pelbagai taman rekreasi serta jaringan laluan basikal yang luas, sekaligus memenuhi visi Putrajaya untuk menjadi kawasan perbandaran yang berkembang maju dan baik untuk didiami.

Di bandaraya ini juga terdapat pelbagai bangunan tersergam indah yang mempamerkan seni bina yang rumit, jambatan-jambatan unik serta jalanraya yang lebar dan luas. 37% daripada kawasan Putrajaya dikhususkan untuk taman-taman rekreasi dan kawasan terbuka, memberikan ruang yang banyak untuk seisi keluarga melakukan aktiviti rekreasi. Antara perancangan yang menyerlah termasuk:

  • Taman Putrajaya seluas 650 ekar yang menawarkan aktiviti sukan air dan memancing;
  • Taman Wetland Putrajaya (tanah lembap buatan manusia yang pertama di Malaysia)
  • Taman Botani 230-ekar dengan landskap yang kreatif
  • Taman Ekuestrian

Lihat sendiri suasana bandaraya ini serta beberapa tempat menarik di Putrajaya:

Bukan itu sahaja, penduduk tempatan juga berbangga dengan adanya Taman Cabaran Putrajaya (PCP), di mana terletaknya gim memanjat dalaman terbesar di Asia Tenggara. Terletak di Presint 5, PCP juga menjadi tumpuan peminat ‘skating’ kerana adanya dua tarikan utama lain, Skate Park dan Thrill Park, yang dibuka khas untuk sukan papan luncur (skateboard), luncur ‘inline’, BMX dan penunggang aksi ngeri serta jejak basikal gunung yang direka khas.

IOI City Mall pula memeriahkan lagi sektor gaya hidup dan perniagaan dengan menyediakan lebih 400 kedai berjenama dan restoran. Ia juga di mana terletaknya satu-satu gelanggang luncur ais bersaiz Olimpik di Malaysia serta taman tema “post-apocalyptic” yang dikenali sebagai District 21!

Dilancarkan pada 2014, pusat membeli-belah ini bukan sahaja menarik pengunjung dari Putrajaya, tetapi juga dari kawasan berhampiran seperti Cyberjaya, Seri Kembangan, Kajang dan Puchong. Ini menjadi faktor utama dalam menjadikan Putrajaya tempat tinggal pilihan ramai.

#2 Cyberjaya

Muhammad Faiz Zaki | 123rf

Dilancarkan pada 1997 dan dipromosikan sebagai ‘Silicon Valley Malaysia’, pembangunan Cyberjaya mungkin tidak seperti apa yang dirancang Tun M, tetapi perkembangannya boleh dikatakan sebagai agak cemerlang. Kini, Cyberjaya menjadi tuan rumah kepada fasiliti terbesar khidmat kongsi di negara ini, menjadikan ia hab untuk syarikat multinasional yang mencari ruang hartanah dengan harga berpatutan bagi tenaga kerja bersepadu besar mereka.

Cyberjaya merupakan lokasi utama bagi khidmat kongsi global dan sektor penyumberan luar, berkedudukan ketiga di belakang India dan China. Bermula dengan hanya 21 syarikat pelopor, Cyberjaya kini mempunyai lebih 800 syarikat, dengan 40 syarikat multinasional serantau dan global, termasuk IBM, Dell dan Huawei.

Sejajar dengan itu, pelbagai kemudahan telah diperkenalkan untuk memudahkan penduduk Cyberjaya yang kian bertambah – kini ia mempunyai terminal bas sendiri dengan jaringan laluan yang menghubungkan Cyberjaya dengan kawasan pinggir bandar seperti Bandar Tasik Selatan, Ampang, Gombak, Bandar Utama, Kepong, Shah Alam dan Klang.

Sementara itu, pusat membeli belah D’Pulze pula merangkumi panggung wayang TGV, Jaya Grocer serta beberapa hab perniagaan yang menawarkan pilihan tempat makan dan gaya hidup yang pelbagai. Menempatkan 9 universiti dan kolej, termasuk Multimedia University (MMU) & Limkokwing University of Creative Technology, Cyberjaya juga semakin dikenali sebagai tempat yang sesuai untuk bersantai dengan laluan berbasikal yang baik serta taman-taman pelbagai kegunaan.

(Di atas)Kini dikenali di serata Afrika, Eropah dan Asia, Limkokwing University mempunyai 30,000 pelajar dari lebih 150 negara di kampus utama Cyberjaya itu sendiri. (Bawah, kiri) Cyberjaya Science Park – meliputi kawasan seluas 7,000 ekar, 48% adalah dikhaskan untuk kemudahan awam dan kehijauan seperti taman-taman awam dan tasik. (Bawah, kanan) Masjid Cyberjaya merupakan masjid pertama menerima sijil Indeks Bangunan Hijau (GBI) dengan penarafan platinum, dan boleh memuatkan sehingga 8,500 jemaah pada satu-satu masa. Sumber: rf123

Terdapat tiga perkembangan terkini Cyberjaya yang mungkin anda terlepas pandang:

1) Menurut Tun M, MSC akan kembali aktif di Cyberjaya!
Melalui semakan semula polisi untuk memastikan ia sejajar dengan objektif asal MSC, Perdana Menteri mensasarkan lebih banyak syarikat melabur di dalam makmal-makmal penyelidikan dan juga fasiliti di bandar ini – dan ini tentunya akan melahirkan lebih banyak peluang pekerjaan!

2) BookXcess (Usahawan yang membawakan anda jualan buku hebat Big Bad Wolf) baru-baru ini membuka kedai buku yang beroperasi 24-jam sehari pertamanya bersaiz 37,000 kaki persegi di tengah-tengah Cyberjaya.
Dikenali sebagai kedai buku alternatif, BookXcess menawarkan pelbagai jenis buku dengan harga yang lebih murah daripada biasa.

3) Cyberjaya melancarkan stesen radio internetnya sendiri pada November 2017.
Stesen 24-jam ini menawarkan pengisian yang diilhamkan oleh usahawan, dan anda boleh mendengar pelbagai cerita menarik mengenai selok-belok perniagaan dan trend terkini, dengan bertujuan menambahbaik ekosistem bidang keusahawanan. Tidak ketinggalan juga, muzik dan lagu-lagu terpilih sebagai pembakar semangat usahawan-usahawan yang mendengar. Ikuti siarannya di www.efm.live.

Projek pemangkin lain:

  • Dengan Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang-Putrajaya, Cyberjaya nanti akan mempunyai 2 stesen MRT
  • Persimpangan bertingkat Dengkil bernilai RM74 juta, yang bakal meredakan masalah kesesakan trafik. Buat masa ini, jalanraya yang menghubungkan Putrajaya, Cyberjaya dan Kota Warisan digunakan ratusan pengguna.
  • Kampus Malaysia Xiamen Universiti di Sepang, merupakan kampus cawangan universiti China pertama di Malaysia
  • Pembangunan Pusat Bandaraya Cyberjaya yang menggabungkan pusat konvensyen dan hotel, bangunan pejabat dengan stesen MRT, pusat membeli-belah dan pangsapuri servis dengan ruang kedai.

#3 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur

Sumber: rf123

Melengkapkan senarai projek-projek mega yang dimulakan Tun M ketika pentadbiran pertama beliau sebagai Perdana Menteri adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang dibuka secara rasminya pada 1998. Ini berikutan pengumuman beliau yang Lapangan Terbang Antarabangsa Subang tidak lagi dapat menampung pertambahan penumpang pada masa akan datang, yang merupakan pemangkin utama aspirasi pembangunan negara ketika itu. KLIA kini menjadi satu lagi kebanggaan negara.

“Kini berkedudukan lapangan terbang ke-23 paling sibuk di dunia (2017), KLIA merupakan lapangan terbang canggih yang bertaraf dunia. “

Bila diimbas kembali, ramalan Tun M begitu tepat kerana kepentingan KLIA kini sejajar dengan industri pelancongan yang berkembang pesat hasil dari tawaran syarikat-syarikat penerbangan tambang murah seperti AirAsia, sekaligus memudahkan pengurusan keperluan meningkat sektor pengangkutan udara.

Dilancarkan pada 2014, klia2 yang dibina khusus untuk syarikat penerbangan tambang murah, mempunyai 220 penyewa dan kedai makan yang memenuhi ruang seluas lebih 350,000 kaki persegi. Ini menjadikan ia bukan sahaja destinasi penerbangan, tetapi juga pilihan untuk membeli belah. Pada 2017, lapangan terbang ini (kedua-dua terminal utama dan klia2), menyaksikan jumlah penumpang sebanyak 58.5 juta orang, peningkatan 11.2% berbanding 2016, menjadikan ia antara hab pengangkutan penting bagi pelancong di sekitar rantau Asia Tenggara.

Dengan perkembangan agresif ini dan juga pembangunan KLIA Aeropolis, yang merupakan hab logistik udara seluas 24,710 ekar dan menjadi sebahagian daripada inisiatif Zon Bebas Cukai Digital, tidak menghairankan kawasan persekitaran KLIA/klia2 seperti Dengkil dan Sepang kini menarik minat pemaju hartanah yang ingin memenuhi keperluan semasa di semua peringkat.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Cyberjaya dan Putrajaya, serta kawasan berhampirannya seperti Sepang dan Dengkil? Tinjau sendiri pelancaran-pelancaran hartanah terkini di sini.

Diterjemahkan oleh M.Zulkifly

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles